Zato što je valjda fora da je Amerika bolja strana u sukobu, a ne obrnuto?jeza u ledja wrote: ↑21/05/2024 17:01Ja, vrlo jasno, govorim o rezimu i njihovom uopste postojanju na racun svaljivanja krivice na druge.sehohari wrote: ↑21/05/2024 16:47Govorim o običnom narodu, koji i trpi sankcije najviše, a ne režimu.jeza u ledja wrote: ↑21/05/2024 16:33
Govorim o ponasanju tamosnje vlasti. Valjda si to shvatio. Jeste moralno vertikalisanje, i to izforsirano, jer nemas drugi argument.
Cime? Kako?
Fino kazu, Ameriko, mi vas volimo. Izrael ima pravo da postoji. Ukinucemo bilo kakav nuklearni program, dodjite posjetite nas, ukinucemo pomoc militantnim grupama i Assadovom rezimu, prestacemo djecu uciti da je Amerika Veliki Sotona, i tako. Mozda se ne bi sve rijesilo za par dana, ali za 6 mjeseci, godinu, bi sigurno. Prema tome - u cemu je problem?
Nije to nikakvo moralno vertikalisanje, već veoma validan argument. Opšte kažnavanje stanovništva za nešto što radi nečija vlada je stvar za 19. vijek.
Sankcije se cijelo vrijeme pokusavaju napraviti tako da imaju manji uticaj na opste stanovnistvo. Ne sankcionise se uvoz hrane ili tako nesto. Normalno ni jedne sankcije nisu savrsene.
I opet ponavljam, iranski rezim sutra moze zavrsiti sa sankcijama. Zasto se ne fokusiras na njih?
Što manji uticaj na stanovništvo, i sam znaš da je to u praksi drugačije.