Ukrajina

Čitalac

#201251 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Iryna Tsybukh - Cheka (25), novinarka i bolničarka bataljona za evakuaciju „Hospitallers“, poginula je 29. maja kod Harkova. U novembru 2023. odlikovana je Ordenom za zasluge, a u martu ove godine uvrštena na listu „100 snažnih žena“ Ukrajinske Pravde. Danas je njena porodica objavila oproštajno pismo koje je Iryna napisala u aprilu.

Image
Ove godine bilo je toliko prilika za smrt pa moram naći trenutak da napišem posmrtno pismo. Žalosno je što živimo tako slabašan život, ovisan o društvenom odobravanju, da nam samo smrt omogućuje apsolutnu slobodu. Međutim, nevolja je u tome što je život gotov i ta sloboda više nema smisla. Danas i zauvijek, nije me briga što ljudi govore o meni, o vama, o ovom tekstu, o svemu. Konačno me ničije mišljenje ne zanima, mrtva sam.
Sloboda je najveća vrijednost. Sve ove godine, punih 25, često su prolazile u kompleksima i strahovima. Ali svoj toj buci nije bilo mjesta ispred moje slobode. Najviše od svega želim reći hvala svojim roditeljima, bratu, obitelji i prijateljima, hvala vam što ste mi omogućili da budem slobodna, da živim život kakav želim.
Veliki rat me natjerao da prestanem biti rob strahovima. Da biste imali slobodu, morate imati druge vrijednosti, morate razumjeti sebe, morate dobro znati tko ste, što je osobna sreća i kako do nje doći. Danas, ovdje u Donjeckoj oblasti, radim ono što želim. Zapravo, ništa drugo nije važno, zato je ovo pismo tako jednostavno - u ovom trenutku, kao ni kad se to dogodi, nije mi žao umrijeti. Danas je sve gotovo, moj život je gotov i bilo mi je važno da ga prođem dostojanstveno: da budem poštena, dobra osoba puna ljubavi. Danas pomažem herojima i ovo je dobra prilika da potvrdim svoje vrijednosti, da zaista budem ta osoba.
Nemojte me žaliti, život je jako kratak, ako se nastavlja nakon smrti, vidimo se. Brate moj, kad si imao 17 godina, prestala sam brinuti za tebe. Tko god danas odlučiš biti, vjeruj sebi, slušaj sebe, živi svoj sretan život. Budem li u prilici, podržat ću te s neba. Dok sam bila živa, voljeli smo se, bili smo veliki brat i sestra, bila su to lijepa vremena, neka te ova sjećanja griju, motiviraju, ali nikako ne uzrujavaju.
Da biste imali snage biti slobodna osoba, morate biti hrabri. Jer samo hrabre prati sreća, a bolje je umrijeti hodajući nego živjeti trunući. Budite dostojni podviga naših heroja. Ne brinite. Budite hrabri.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#201252 Re: Ukrajina

Post by pici »

Švedi mjesto Gripena salju
Image

Avion vrjedniji od svih F-16
Iako su Šveđani odustali od isporuka Gripena, ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu će dati avion koji je vrjedniji od svih tih silnih F-16. Riječ je o S100 Argus koji je kombinacija komercijalnog aviona za regionalni promet Saab 340 i radara Erieye. Njegova isporuka bit će prekretnica u razvoju ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Zašto?

Zato što na suvremenom bojištu razliku između pobjede i poraza čini informacija. Pobjeđuje onaj koji ima jasniju i cjelovitiju sliku bojišta. Stoga ne čudi da iznad bojišta u Ukrajini u svakom trenutku lete stotine izvidničkih bespilotnih letjelica, pokušavajući otkriti svaki pokret neprijatelja. Za izviđanje se koriste i dronovi kamikaze jer, prije nego što se samounište, pogotkom u cilj preko dvosmjernog data linka šalju sliku bojišta operateru. Pravilo je da dok jedan dron kamikaza napada, drugi snima njegov napad. Ako je bio neuspješan, kreće napad drugog drona. U slučaju uspješnog napada drugi se dron kamikaza usmjerava na novi cilj. Ili se vraća u bazu (ako ima dovoljno električne energije u bateriji).

Glad za informacijama već je sada velika. A još će se povećavati kako će vojske uvoditi zapovjedno-nadzorne sustave u kojima će umjetna inteligencija obrađivati podatke i prenositi ih zapovjednicima kao kompletnu sliku. U vrlo bliskoj budućnosti u naprednim zapovjedno-nadzornim sustavima umjetna inteligencija će odlučivati umjesto zapovjednika te usmjeravati robotizirana borbena vozila na ciljeve.
zigzag

#201253 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čitalac wrote: 31/05/2024 12:16 Iryna Tsybukh - Cheka (25), novinarka i bolničarka bataljona za evakuaciju „Hospitallers“, poginula je 29. maja kod Harkova. U novembru 2023. odlikovana je Ordenom za zasluge, a u martu ove godine uvrštena na listu „100 snažnih žena“ Ukrajinske Pravde. Danas je njena porodica objavila oproštajno pismo koje je Iryna napisala u aprilu.

Image
Ove godine bilo je toliko prilika za smrt pa moram naći trenutak da napišem posmrtno pismo. Žalosno je što živimo tako slabašan život, ovisan o društvenom odobravanju, da nam samo smrt omogućuje apsolutnu slobodu. Međutim, nevolja je u tome što je život gotov i ta sloboda više nema smisla. Danas i zauvijek, nije me briga što ljudi govore o meni, o vama, o ovom tekstu, o svemu. Konačno me ničije mišljenje ne zanima, mrtva sam.
Sloboda je najveća vrijednost. Sve ove godine, punih 25, često su prolazile u kompleksima i strahovima. Ali svoj toj buci nije bilo mjesta ispred moje slobode. Najviše od svega želim reći hvala svojim roditeljima, bratu, obitelji i prijateljima, hvala vam što ste mi omogućili da budem slobodna, da živim život kakav želim.
Veliki rat me natjerao da prestanem biti rob strahovima. Da biste imali slobodu, morate imati druge vrijednosti, morate razumjeti sebe, morate dobro znati tko ste, što je osobna sreća i kako do nje doći. Danas, ovdje u Donjeckoj oblasti, radim ono što želim. Zapravo, ništa drugo nije važno, zato je ovo pismo tako jednostavno - u ovom trenutku, kao ni kad se to dogodi, nije mi žao umrijeti. Danas je sve gotovo, moj život je gotov i bilo mi je važno da ga prođem dostojanstveno: da budem poštena, dobra osoba puna ljubavi. Danas pomažem herojima i ovo je dobra prilika da potvrdim svoje vrijednosti, da zaista budem ta osoba.
Nemojte me žaliti, život je jako kratak, ako se nastavlja nakon smrti, vidimo se. Brate moj, kad si imao 17 godina, prestala sam brinuti za tebe. Tko god danas odlučiš biti, vjeruj sebi, slušaj sebe, živi svoj sretan život. Budem li u prilici, podržat ću te s neba. Dok sam bila živa, voljeli smo se, bili smo veliki brat i sestra, bila su to lijepa vremena, neka te ova sjećanja griju, motiviraju, ali nikako ne uzrujavaju.
Da biste imali snage biti slobodna osoba, morate biti hrabri. Jer samo hrabre prati sreća, a bolje je umrijeti hodajući nego živjeti trunući. Budite dostojni podviga naših heroja. Ne brinite. Budite hrabri.
S jedne strane imaš milione i milione njenih vršnjaka koji danas pizde što im krosančić hladan i što im neko nije poslao srce na instagramu, a sa druge strane imaš ove sudbine kada ljudi u jednom trenutku shvate da im je kraj pod hiljada granata koji ispaljuju divljaci.
Bernardinac

#201254 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://www.euractiv.com/section/defenc ... r-ukraine/

Ministri NATO-a raspravljat će o provedbi fonda od 100 milijardi eura za Ukrajinu
Moćno😁
drug_profi

#201255 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 31/05/2024 12:16 Iryna Tsybukh - Cheka (25), novinarka i bolničarka bataljona za evakuaciju „Hospitallers“, poginula je 29. maja kod Harkova. U novembru 2023. odlikovana je Ordenom za zasluge, a u martu ove godine uvrštena na listu „100 snažnih žena“ Ukrajinske Pravde. Danas je njena porodica objavila oproštajno pismo koje je Iryna napisala u aprilu.
Spoiler
Show
Image
Iskreno me dirnulo ovo pismo, ova hladnoća i mir.
Zapravo znam kako se osjećala jer sam i ja u jednom momentu našeg rata došao u ovu fazu, ali eto ja sam preživio i moje pismo niko nikad nije vidio. Spalio sam ga u peći u decembru 1995.

Ovo pismo treba da postidi i motiviše sve one koji i dalje kalkulišu i čekaju da im neko drugi odbrani porodicu i imovinu.
Bernardinac

#201256 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Kavkaz luka tj. tankovi sa gorivom gdje su ukrajinci sinoć gađali po FIRMS-u još gori i proširio se.
Izgleda da gore i neka dva broda malo sjevernije na pučini.
https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/ma ... .33,10.58z
zigzag

#201257 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 31/05/2024 12:58
Spoiler
Show
Image
Iskreno me dirnulo ovo pismo, ova hladnoća i mir.
Zapravo znam kako se osjećala jer sam i ja u jednom momentu našeg rata došao u ovu fazu, ali eto ja sam preživio i moje pismo niko nikad nije vidio. Spalio sam ga u peći u decembru 1995.

Ovo pismo treba da postidi i motiviše sve one koji i dalje kalkulišu i čekaju da im neko drugi odbrani porodicu i imovinu.
Ja u predhodnom postu mislio napisati, koliko se forumaša osjećalo isto ovako 93. odnosno početkom 94. ali sam odustao.

Mada ona je imala možda da napusti vojsku i ode u miran život. Niko od nas tada nije.
drug_profi

#201258 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 31/05/2024 13:50 Mada ona je imala možda da napusti vojsku i ode u miran život. Niko od nas tada nije.
Što nju čini još većim uzorom i ponosom svojoj zemlji i svojoj porodici.
JMGuti

#201259 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

dr_Evil wrote: 30/05/2024 14:36
JMGuti wrote: 30/05/2024 11:53
Po mom mišljenju, postoji velika razlika između nepalskog idiota i indijskog konja koji dolaze kao pješadija da učestvuju u ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu i školovanog treniranog pilota F-16ke, koji će tu za novac da učestvuje u odbrani Ukrajine od ničim izazvane ruske agresije.

A isto po mom mišljenju, čisto sumnjam da će Ukrajinci donirane F16-ke dati u ruke stranim plaćenicima.
Tesko prijatelju, i Wagner je slao skolovane vojnike po raznim krajevima svijeta.

Ali se nadam da ce Ukri odbiti takve.
Pa nije im Wagner dao u ruke avione da prelete Ukrajincima, Uzbekistancima, Korjecima, Novozelanđanima ili kome sve ne. Ovdje se priča o avionima, oni ne idu u ruke plaćenicima, to je besmisleno i prvo to Sjedinjene države ne bi dopustile.
lajkujMe

#201260 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

pici wrote: 31/05/2024 12:23 Švedi mjesto Gripena salju
Image

Avion vrjedniji od svih F-16
Iako su Šveđani odustali od isporuka Gripena, ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu će dati avion koji je vrjedniji od svih tih silnih F-16. Riječ je o S100 Argus koji je kombinacija komercijalnog aviona za regionalni promet Saab 340 i radara Erieye. Njegova isporuka bit će prekretnica u razvoju ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Zašto?

Zato što na suvremenom bojištu razliku između pobjede i poraza čini informacija. Pobjeđuje onaj koji ima jasniju i cjelovitiju sliku bojišta. Stoga ne čudi da iznad bojišta u Ukrajini u svakom trenutku lete stotine izvidničkih bespilotnih letjelica, pokušavajući otkriti svaki pokret neprijatelja. Za izviđanje se koriste i dronovi kamikaze jer, prije nego što se samounište, pogotkom u cilj preko dvosmjernog data linka šalju sliku bojišta operateru. Pravilo je da dok jedan dron kamikaza napada, drugi snima njegov napad. Ako je bio neuspješan, kreće napad drugog drona. U slučaju uspješnog napada drugi se dron kamikaza usmjerava na novi cilj. Ili se vraća u bazu (ako ima dovoljno električne energije u bateriji).

Glad za informacijama već je sada velika. A još će se povećavati kako će vojske uvoditi zapovjedno-nadzorne sustave u kojima će umjetna inteligencija obrađivati podatke i prenositi ih zapovjednicima kao kompletnu sliku. U vrlo bliskoj budućnosti u naprednim zapovjedno-nadzornim sustavima umjetna inteligencija će odlučivati umjesto zapovjednika te usmjeravati robotizirana borbena vozila na ciljeve.
Ima smisla da ne salju Gripene sad.
Tranzicija na F16 je veliki posao nije to samo staviti pilota haj nauci letjeti i Mehanicara haj sad zamjeni motor.

Citava doktrina, taktike se moraju usvojiti.
Dupli_skalp

#201261 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Image
:(

slava heroini! :|
dr_Evil

#201262 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

JMGuti wrote: 31/05/2024 14:00

Pa nije im Wagner dao u ruke avione da prelete Ukrajincima, Uzbekistancima, Korjecima, Novozelanđanima ili kome sve ne. Ovdje se priča o avionima, oni ne idu u ruke plaćenicima, to je besmisleno i prvo to Sjedinjene države ne bi dopustile.
Pa dobro.. spomenuli ste pilote placenike, obucene... Nisam ja to rekao
Bernardinac

#201263 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

dr_Evil wrote: 31/05/2024 15:16
JMGuti wrote: 31/05/2024 14:00

Pa dobro.. spomenuli ste pilote placenike, obucene... Nisam ja to rekao
Šta ste se uhvatili terminilogije? :mrgreen:
Vjerujem da će biti NATO pilota "mlađih veterana" f 16 koji bi rado letjeli za Ukrajinu. Neće im se sigurno reći... hvala, ne treba.
Kako će se oni zvati, status, plaćanje itd... manje bitno.
Čitalac

#201264 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Za osnovne potrebe Oružanih snaga Ukrajine u granatama, potrebno je 7-10 milijardi eura godišnje, kaže komesar češke vlade i postavlja pitanje zašto je toliki problem pronaći novac.
Češka vlada procjenjuje iznos sredstava potrebnih za zadovoljenje osnovnih potreba Oružanih snaga Ukrajine u granatama na 7-10 milijardi eura godišnje, izjavio je Tomáš Kopečni, povjerenik češke vlade za obnovu Ukrajine.
Prema riječima češkog povjerenika, koji je također bio zadužen za kupnju granata za Oružane snage, potreba Ukrajine za granatama – ne samo 120-155 mm, već i minobacačkih – ove, sljedeće i 2026. godine bit će oko 200 tisuća granata mjesečno. Osnovna potreba pritom znači da ukrajinska vojska može održati ravnotežu, a ne nadmašiti neprijatelja, naglasio je Kopečni.
Prema njegovim riječima, "češka inicijativa" za kupnju streljiva izvan EU može osigurati kupnju do 2 milijuna granata, ali sada Češka ima pouzdana financijska sredstva koja joj omogućuju kupnju samo 500 tisuća granata.
"Nije mi jasno zašto se taj novac ne može pronaći. Zašto se ne daju krediti? Ne razumijem, od prvog dana pitam se zašto postoji problem i nemam odgovor", rekao je Kopečni.
pici

#201265 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 31/05/2024 14:37

Ima smisla da ne salju Gripene sad.
Tranzicija na F16 je veliki posao nije to samo staviti pilota haj nauci letjeti i Mehanicara haj sad zamjeni motor.

Citava doktrina, taktike se moraju usvojiti.
Da, obrazlozenje je u tom smislu kako si i naveo. Bespotrebna komplikacija uvodjenjem Gripena uz F-16 tke.
REUTERS je 28. svibnja prenio izjavu švedskog ministra obrane Pala Jonsona kojom je potvrdio odluku švedske vlade o odustajanju od isporuke Gripena Ukrajini. Do toga je došlo zbog procjene kako ukrajinsko ratno zrakoplovstvo nema kapaciteta, ni osobnih ni logističkih, za prihvat još jednog tipa višenamjenskog borbenog aviona uz F-16. S obzirom na to da je Ukrajini obećana isporuka više od 80 Falcona, isporuka Gripena samo bi imala negativne posljedice.

Iako, mora se reći da je teoretski Gripen puno bolji izbor za ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u odnosu na F-16 Fighting Falcon. Međutim, ukrajinski piloti su još od samog početka ruske agresije tražili Falcone, vjerujući da su oni čudo od aviona. Isto onako kao što su ukrajinski tenkisti vjerovali da su Leopardi 2 nepobjedivi. Prvi bi Fighting Falconi trebali stići u Ukrajinu na ljeto pa ćemo se njima tada opsežnije pozabaviti.
Ironmen

#201266 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Medvedev opet skijuce kao pseto to je znak da su ih dobro nagrdili na Krimu.

Danas je nakon duzeg vremena obavljena i razmjena zarobljenika.
GAU8

#201267 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Ironmen wrote: 31/05/2024 16:24 Medvedev opet skijuce kao pseto to je znak da su ih dobro nagrdili na Krimu.

Danas je nakon duzeg vremena obavljena i razmjena zarobljenika.
Kad god krenu nuklearne ucjene, to je pouzdan znak da se Rusiji ne dopada razvoj situacije.

Sva diplomatija im se svodi na nuclear blackmail..
pici

#201268 Re: Ukrajina

Post by pici »

Potvrđeno: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pot ... i_ostalo_d
melac

#201269 Re: Ukrajina

Post by melac »

pici wrote: 31/05/2024 16:55
Potvrđeno: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pot ... i_ostalo_d
Znaci to je to, ili ce letiti atomska ili ce ga putin podudlati.
no_sekirli

#201270 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Medvedev gori od onog novinara sta prizeljkuje opci pokolj svega sto nije Rus.
pici

#201271 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ma kakve atomske, da kremaljski kepec i pomisli da ih upotrjebi, ubili bi ga ko kera najblizi oko njega. Niko neda svoju gujcu za nekog ko bi da udje u istoriju ko kakav imperator. Oni koji se boje oko njega da lete kroz prozor takodje se boje i atomske koja bi unistila njih i one sto vole.
apsidejzi

#201272 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drndalo wrote: 31/05/2024 11:14 Rijetko bude ovako kvalitetan snimak sa drona u eteru...

Haj jednom da vidim kako je neki rus puskom skinuo dron. Ja sam mislio da je nemoguce.
zigzag

#201273 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pici wrote: 31/05/2024 17:02 Ma kakve atomske, da kremaljski kepec i pomisli da ih upotrjebi, ubili bi ga ko kera najblizi oko njega. Niko neda svoju gujcu za nekog ko bi da udje u istoriju ko kakav imperator. Oni koji se boje oko njega sa lete kroz prozor takodje se boje i atomske koja bi unistila njih i one sto vole.
Sad mi izgleda da podcjenjujemo stepen ruskog kolektivnog ludila.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#201274 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusi žive u šizofreniji
Peacean

#201275 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Post Reply