SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#79901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Logovan wrote: 29/05/2024 17:48
Naslovnica wrote: 29/05/2024 17:05
Logovan wrote: 29/05/2024 16:38 Zamisli posaras 7 brace. :roll: Kakav debilizam jebo te. Ne znam sto bi nekome smetalo 7 brace. Kakvo saranje, kakvo ukidanje.
Ovo je još uvijek na nivou dječjeg nestašluka.
Zamisli uđeš u džamiju petkom i razneseš se na džumi.
Ili se zaletiš sa kamionom punim TNT-a u neku od zapadnih ambasade.
I slično.
Samo sto djecji nestasluk moze izrasti u nesto gore.
Pa da.
Zato i napisah "još uvijek...".
Laplace

#79902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

mali_balon wrote: 29/05/2024 17:49
Laplace wrote: 29/05/2024 16:23
DonieBrasco wrote: 29/05/2024 10:45 Kakav debili moras da budes kao tinejđer u 2024. godini da ides slusati vjerska ispriranje mozgova, pogotovo ova vehabijska. :-)
Tinejdžer kome je to u glavu utuvio nastavnik vjeronauke na časovima, na primjer.
I roditelji, koji su takodje kozojebi wannabe.....jucer u skoli priredba i naravno prvo himna i svi ustajemo samo ono bradato govno sa hanumom sjedi.....sekunda mi falila sa reagujem ali kontam djeca tu....ali sam ga namjerno gledao i mrskim gadljivom pogledom i vidio me i ja jos odmaknem stolicu od jnjga kad sam sjedao nazad....majku jebalo da je to neki uvozni bradonja nego jok nas isprdak.....taj uvozni bi ustao garant....
Ne poštuje himnu vlastite zemlje. Zašto se ne iseli u Avganistam, onda?
iClass

#79903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

canvra888 wrote: 29/05/2024 18:02 Što je najjače, niko se ne sjeti zara i feredže kad se priča o tradiciji i "bosanskom islamu", ali se zato uredno zgrožavaju na nikab i ujedno su među najvećim štovateljima turbeta kao esencijalnog dijela "bosanskog islama" :-D Kao i u vijek, sve selektivno kod nas...

Isto kao i IZ - nije problem npr. navesti Sahih Muslim hadis kada se priča o obaveznosti davanja sadekatu-l-fitra, ali je problem zato navesti isto tako Sahih Muslim hadis koji govori o neutemeljenosti gradnje na mezarima. Pa ne možemo tako...
Razumijemo se.

Razumijem da ateisti to rade, to je normala da će oni selektivno šta im paše ali me nerviraju ovi ljudi koji se izjašnjavaju muslimanima a isto to rade.

Izbaciše im sestru iz vojske baš radi vjere, djeca ne smiju 5 minuta ranije sa časa u 100% muslimanskim mjestima, alkohol, blud, kladionica normala u društvu postalo i onda se oni sjete islama i tradicija samo kada treba selefije ganjati.

Maksimalno licemerje
basicm

#79904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

MinistarKulture wrote: 29/05/2024 17:49 Vehabije imaju finansiranje iz Saudije i Katara da sire svoja zdrta vjerovanja na druge.

Oni ne mogu shvatiti da postoje razlicita vjerovanja i da gledaju svoja posla vec moraju to siliti na druge ljude.

Samo serijat i srednji vijek, nikakvog napretka tu nema.
Treba se okrenuti finansiranju iz dubaija, ali cuo sam da milicija ganja kad finasiraju otamo :)
Naslovnica

#79905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

iClass wrote: 29/05/2024 18:36
canvra888 wrote: 29/05/2024 18:02 Što je najjače, niko se ne sjeti zara i feredže kad se priča o tradiciji i "bosanskom islamu", ali se zato uredno zgrožavaju na nikab i ujedno su među najvećim štovateljima turbeta kao esencijalnog dijela "bosanskog islama" :-D Kao i u vijek, sve selektivno kod nas...

Isto kao i IZ - nije problem npr. navesti Sahih Muslim hadis kada se priča o obaveznosti davanja sadekatu-l-fitra, ali je problem zato navesti isto tako Sahih Muslim hadis koji govori o neutemeljenosti gradnje na mezarima. Pa ne možemo tako...
Razumijemo se.

Razumijem da ateisti to rade, to je normala da će oni selektivno šta im paše ali me nerviraju ovi ljudi koji se izjašnjavaju muslimanima a isto to rade.

Izbaciše im sestru iz vojske baš radi vjere, djeca ne smiju 5 minuta ranije sa časa u 100% muslimanskim mjestima, alkohol, blud, kladionica normala u društvu postalo i onda se oni sjete islama i tradicija samo kada treba selefije ganjati.

Maksimalno licemerje
Auuuu, šta nadrobi...
Tooooo bruda, toooo!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
iClass

#79906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 18:41 Auuuu, šta nadrobi...
Ništa ja nisam nadrobio, samo sam naveo situacija gdje neko gazi po istoj to tradiciji i Bošnjačkom praktikovanju islama već decenijama a Bošnjaci šute.

Gdje je više ugrožen "Bosanski islam" je li kada neki debil piše po tuđoj imovini (svaki dan se dešava u Sarajevu) ili kada ženi praktikantu Bosanskog islama ne daju da praktikuje bosanski islam u toj istoj Bosni?

Klasičan primjer licemjerja.

ps. dodaj još koji smajlić za pojačani efekat
SmokingMan

#79907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Turbe je novotarija koju smo svojevoljno prisvojili od turaka i uklesali u temelje bošnjačke tradicije kao vrsta pohvalne radnje za koju musliman biva nagrađen. Tada nije bila niti razvijena kritička islamska misao na ovim prostorima, jednostavno smo to prihvatili kao vid "privjeska", ne preispitujući da li takva praksa eventualno može uzdrmati temelje akide, ali ovdje o tome niko ne može niti je kadar da govori. Tradicija je vremenom učvrčivala svoje korijenje, i narod je to prihvatio kao neku vrstu obreda koaj kod čovjeka pobuđuje bogobojaznost. Da budemo do kraja iskreni, iz ove današnje perspektive, mi na Islam suviše podcjenjivački i letargično gledamo, kao neku vrstu "prefiksa" koja nam dobro stoji uz naše ime, i naciju na koju smo ponosni tek toliko da se nadmeno pokazujemo većim privrženjacima prema svojoj domovini od naših susjeda. Većina nas nije sklona islamskoj praksi, jer smatramo da je dovoljno nositi samo muslimansko ime, biti osunećen, i stanovati negdje blizu džamije, pa eto, ako ko od klanjača nas se sjeti kao umet, neka se pomoli za nas i naše lijene duše, pogotovo bi bilo poželjno da Imam uputi dovu za nas, dok smo skloni našem nemaru i predani dunjalučkim vrijednotama. :D
Laplace

#79908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Srećom, tu su vehabije da nas vrate na pravi put.
iClass

#79909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Laplace wrote: 29/05/2024 18:50 Srećom, tu su vehabije da nas vrate na pravi put.
Ne slušaj "vehabije", dovoljno je da slušaš Hanefijski mezheb i na pravom si putu.
Laplace

#79910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

iClass wrote: 29/05/2024 18:51
Laplace wrote: 29/05/2024 18:50 Srećom, tu su vehabije da nas vrate na pravi put.
Ne slušaj "vehabije", dovoljno je da slušaš Hanefijski mezheb i na pravom si putu.
Mogu ja biti na pravom putu i bez religijskih vođa. Sposoban sam i sam razlikovati dobro i zlo, za početak.

Nego, nervira me što mi dolazi neka sekta ubačena iz arapskih zemalja da mi objašnjava šta je širk a šta nije. Ako treba da mi se pojasni nešto u vezi sa vjerom, imam koga da pitam, hvala Bogu.
HelaS

#79911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

DaysleepeR wrote: 29/05/2024 11:09 Nema niko pravo da dira i da ukida nešto što je simbol ovog grada.
Ja nisam vjernik, nikad nisam bio u 7 braće, ali niko nema pravo sebi da uzima za pravo da nešto ukida u ovom gradu.
Da ne znam ti šta da smatra kakav bog iza njega da stoji.

De se malo dozovite.
:thumbup:
HelaS

#79912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 29/05/2024 10:41 Image

vehabizam je ponovno uzeo maha vidim po svom komsiluku da je porast ljubitelja pezica i vehabijskog ucenja u porastu
Tek sam sad ovo vidio. Pitanje: Imaš li dokaz da su vehabije odgovorni za ovaj vandalizam, pa optužuješ vehabizam? Ako nemaš, moraš brisati svoj komentar. Ako imaš, vjerujem da si obavijestio policiju
HelaS

#79913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 29/05/2024 11:10
DaysleepeR wrote: 29/05/2024 11:09 Nema niko pravo da dira i da ukida nešto što je simbol ovog grada.
Ja nisam vjernik, nikad nisam bio u 7 braće, ali niko nema pravo sebi da uzima za pravo da nešto ukida u ovom gradu.
Da ne znam ti šta da smatra kakav bog iza njega da stoji.

De se malo dozovite.
Islamska zajednica ima pravo jer je to njeno.

Ja mislim da je to sramni simbol IZ, i da radi sebe treba ukinuti ostavljanje para i obilazenje.
Nije njeno, Islamske zajednice. IZ samo upravlja ovim kulturno-istorijskim spomenikom. On je vlasništvo države BiH. Kao i svaki sličan
canvra888

#79914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Laplace wrote: 29/05/2024 18:58
iClass wrote: 29/05/2024 18:51
Mogu ja biti na pravom putu i bez religijskih vođa. Sposoban sam i sam razlikovati dobro i zlo, za početak.

Nego, nervira me što mi dolazi neka sekta ubačena iz arapskih zemalja da mi objašnjava šta je širk a šta nije. Ako treba da mi se pojasni nešto u vezi sa vjerom, imam koga da pitam, hvala Bogu.
Zar se ti profa svakako nisi ranije izjašnjavao kao ateista :-D
Naslovnica

#79915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

iClass wrote: 29/05/2024 18:45
Naslovnica wrote: 29/05/2024 18:41 Auuuu, šta nadrobi...
Ništa ja nisam nadrobio, samo sam naveo situacija gdje neko gazi po istoj to tradiciji i Bošnjačkom praktikovanju islama već decenijama a Bošnjaci šute.

Gdje je više ugrožen "Bosanski islam" je li kada neki debil piše po tuđoj imovini (svaki dan se dešava u Sarajevu) ili kada ženi praktikantu Bosanskog islama ne daju da praktikuje bosanski islam u toj istoj Bosni?

Klasičan primjer licemjerja.

ps. dodaj još koji smajlić za pojačani efekat
Spoiler
Show

Maksimalno licemerje
Nadrobio si, kako nisi nadrobio.
Odakle sad ispadoše ateisti i kakve veze oni imaju sa ovo pričom?
Kakve veze imaju ateisti sa izbacivanjem sestre iz vojske, sa bludom, kladionicama, alkoholom itd?
Koja djeca ne smiju izaći sa časa 5 minuta ranije u 100% muslimanskim mjestima? Mojima su bili časovi skraćeni na 30 minuta tokom Ramazana, u Sarajevu.
Uostalom, kakva su to "muslimanska mjesta"?
SmokingMan

#79916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Sklon sam da vjerujem kako se muslimani danas nalaze u nekoj vrsti akidske regresije, i da sve više ličimo na slijedbenike ehli-kitaba, i nikako nemamo svijest o tome da "Onaj ko oponaša neki narod njemu i pripada", ali to se više odnosi na djela, navike, djela vode tamo gdje vode. Valjda je duboko usađeno u nama da i dalje vjerujemo kako "...slijedimo ono na čemu smo zatekli naše pretke...". Neka Uzvišeni odluči šta smo bili za svoga života, ja lično nemam nikakav prigovor prije svoje smrti na ono što sam radio, neka moji dijelovi tijela svjedoče za mene. Nema ništa gore od proglašavanja ljudi nevjernicima, to je svakako radikalizam per se, i to ne vodi nigdje, osim u nasilje. No da budemo jasni istine radi, a ne zbog vlastitog proizvoljnog mišljenja, novotarija stvarno može biti put ka propasti, individualnoj ili kolektivnoj. Eto, na svakome je da vidi sebe tamo gdje trenutno jeste i gdje je dospio, a da je targetiranje drugih neka vrsta licimjerja. Kako će ko dalje da se kreće kroz život je stvar vlastitog izbora...
iClass

#79917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:06 Nadrobio si, kako nisi nadrobio.
Napisao sam fino da razumijem da ateisti rade selektivno njima vjera nije bitna. Ali da jeste problem kada vjernici selektivno rade.
Kakve veze imaju ateisti sa izbacivanjem sestre iz vojske, sa bludom, kladionicama, alkoholom itd?
Nemaju, nisam ih ni spomenuo u ovom kontekstu. Sa tim radnjama imaju veze ovi što selektivno uzimaju vjeru, pa će se boriti kada neki pojedinac napiše nešto na zidu ali se neće boriti za te gore nabrojane stvari koje su daleko gore.
Koja djeca ne smiju izaći sa časa 5 minuta ranije u 100% muslimanskim mjestima? Mojima su bili časovi skraćeni na 30 minuta tokom Ramazana, u Sarajevu.
To je bio ramazanski specijalitet u Sarajevu. U mnogim mjestima sa preko 90% muslimanskog stanovništva, djeca u osnovnoj i srednjoj ne mogu izaći 5 minuta ranije sa nastave da klanjaju džumu. O ovom problemu često piše i Islamska zajednica. Ovakva dešavanja pokazuju koliko je zaista stalo tim "muslimanima" za Bosanskim islamom. Muslimani tih mjesta često znaju da se sjete islama u ovakvim prilikama i da stanu u njegovu odbranu, često ti branionica islama (kada je "odbrana" od selefija u pitanju) znaju čak i podržavati da djeca nemaju pravo na obavljanje osnovne islamske dužnosti. Ovo je jasan znak licemerja (a i šizofrenije). Naravno nisu svi takvi, dosta muslimana tog mjesta zaista i praktikuje "Bosanski islam" ali su manjina.
Mjesta gdje se na popisu većina stanovnika izjašnjava kao pripadnici islamske vjeroispovjesti. Po defaultu u takvim mjestima se očekuje više razumijevanja za neka pravila islama kao i za praktikante islama. Na žalost, često praktikanti islama imaju isti tretman u mjestima sa 90% muslimana i sa 5% muslimana.
Edin H.

#79918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

tramvajtrojka wrote: 29/05/2024 11:42
Chmoljo wrote: 29/05/2024 11:37 nego, jesmo li se mi to usaglasili, približili stavove i spremni na kompromis? :lol:

samo da nas ovi u IZ ne prevare :D :skoljka: :run: :lol:

Koliko ta ideologija ide da govori ljudima da je sirk ako su gradjevinci i grade crkvu, nismo ni svjesni koliko se ova ideologija brzo usadi u neuki narod
Znam crkvu koja je sada pretvorena u pub.

Smije li se tu cugati?
iClass

#79919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Chmoljo wrote: 29/05/2024 11:37 nego, jesmo li se mi to usaglasili, približili stavove i spremni na kompromis? :lol:

Koliko ta ideologija ide da govori ljudima da je sirk ako su gradjevinci i grade crkvu, nismo ni svjesni koliko se ova ideologija brzo usadi u neuki narod
Gdje je on ovdje rekao da su građevinci učinili širk? Rekao je da se u crkvi radi širk, to je logično ali gdje je rekao da su građevinci uradili širk?

@tramvajtrojka ne ide ti baš danas od ruke, prvo bubneš da su grafit nacrtale vehabijem, za šta nemaš argument a onda ovdje slažeš da je rekao da je ovo širk. Odmori jedan dan, dok nisi još šta slagao, džabe si grijehe nabacuješ.
moimoi

#79920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

iClass wrote: 29/05/2024 19:29

Gdje je on ovdje rekao da su građevinci učinili širk? Rekao je da se u crkvi radi širk, to je logično ali gdje je rekao da su građevinci uradili širk?

@tramvajtrojka ne ide ti baš danas od ruke, prvo bubneš da su grafit nacrtale vehabijem, za šta nemaš argument a onda ovdje slažeš da je rekao da je ovo širk. Odmori jedan dan, dok nisi još šta slagao, džabe si grijehe nabacuješ.
Ne kontam? Zasto se u crkvi radi sirk i zasto je ligicno?
Zar nije svaki vjerski objekat svet? Zar se u crkvama ne moze klanjati i obrnuto?
Naslovnica

#79921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

iClass wrote: 29/05/2024 19:23
Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:06 Nadrobio si, kako nisi nadrobio.
Napisao sam fino da razumijem da ateisti rade selektivno njima vjera nije bitna. Ali da jeste problem kada vjernici selektivno rade.
Nemaju, nisam ih ni spomenuo u ovom kontekstu. Sa tim radnjama imaju veze ovi što selektivno uzimaju vjeru, pa će se boriti kada neki pojedinac napiše nešto na zidu ali se neće boriti za te gore nabrojane stvari koje su daleko gore.
To je bio ramazanski specijalitet u Sarajevu. U mnogim mjestima sa preko 90% muslimanskog stanovništva, djeca u osnovnoj i srednjoj ne mogu izaći 5 minuta ranije sa nastave da klanjaju džumu. O ovom problemu često piše i Islamska zajednica. Ovakva dešavanja pokazuju koliko je zaista stalo tim "muslimanima" za Bosanskim islamom. Muslimani tih mjesta često znaju da se sjete islama u ovakvim prilikama i da stanu u njegovu odbranu, često ti branionica islama (kada je "odbrana" od selefija u pitanju) znaju čak i podržavati da djeca nemaju pravo na obavljanje osnovne islamske dužnosti. Ovo je jasan znak licemerja (a i šizofrenije). Naravno nisu svi takvi, dosta muslimana tog mjesta zaista i praktikuje "Bosanski islam" ali su manjina.
Mjesta gdje se na popisu većina stanovnika izjašnjava kao pripadnici islamske vjeroispovjesti. Po defaultu u takvim mjestima se očekuje više razumijevanja za neka pravila islama kao i za praktikante islama. Na žalost, često praktikanti islama imaju isti tretman u mjestima sa 90% muslimana i sa 5% muslimana.
OK, primio sam k znanju ovo vezano za ateiste. Ateisti ne rade ništa "selektivno", ateiste me interesuje religija i to je to.
Ne postoje muslimanska mjesta.
Postoje mjesta sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Što se tiče džume i izlaska sa nastave, siguran sam da je Allahu draže da se djeca obrazuju i uče nego da idu na džumu, na stranu to što postoje i izuzeci kada se džuma može naklanjati zbog spriječenosti.
Kome ne odgovara sekularna škola kao takva postoje i škole u kojima je vjerojatno dozvoljeno sve ovo što si nabrojao?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#79922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:41
OK, primio sam k znanju ovo vezano za ateiste. Ateisti ne rade ništa "selektivno", ateiste me interesuje religija i to je to.
Ne postoje muslimanska mjesta.
Postoje mjesta sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Što se tiče džume i izlaska sa nastave, siguran sam da je Allahu draže da se djeca obrazuju i uče nego da idu na džumu, na stranu to što postoje i izuzeci kada se džuma može naklanjati zbog spriječenosti.
Kome ne odgovara sekularna škola kao takva postoje i škole u kojima je vjerojatno dozvoljeno sve ovo što si nabrojao?
U sekularnoj državi osnovno obrazovanje je obavezno i za muslimansku i nemuslimansku djecu po istim propisima i uslovima.
bicakcic_solomon

#79923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bicakcic_solomon »

Nosi bradu, kaže Poslanik saws nosio.
Nosi kratke hlače, Poslanik saws nosio.
Sve što radi, prati Poslanika saws. Što je lijepo, podržavam
A što ne jašeš kamilu, kao Poslanik saws, šta će ti novotarija auto. Ne gleda televiziju, ali priča na tel.
Drži vaz ko da je Ashab.
moimoi

#79924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Edin H. wrote: 29/05/2024 19:24

Znam crkvu koja je sada pretvorena u pub.

Smije li se tu cugati?
U crkvama se uvijek smjelo cugati :D
Sta mislis sta je “isusova krv” :D
Haris.ba

#79925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 29/05/2024 19:02

Nije njeno, Islamske zajednice. IZ samo upravlja ovim kulturno-istorijskim spomenikom. On je vlasništvo države BiH. Kao i svaki sličan
Javi IZ da turbe nije njihovo. Ismijace te.
Post Reply