dječak sa šibicama wrote: ↑29/05/2024 11:32
moimoi wrote: ↑29/05/2024 11:22
nisam ni znala da se novac ubacuje
Zasto bi to zabranili?
Tvoj izbor
Kao da sad zabrane bacanje novcica u fontanu di trevi
Niko nikoga ne tjera, tvoje je hoces li ili neces. Na memli strani je tradicija oduvijek, kad sidjes pored Rifke svratis do 7 brace, proucis nesto, skrenes do Svetog Ante, proucis, onda do pravoslavne na Bascarsiji. Sujevjerje, studenti pred ispit na fakultetu i slicno.
Kome to smeta, pa onome kome ne smeta kradja na onkoloskim aparatima. Uvijek isti ljudi.
Kakvi idiotski komentari.
Slažem se sa svim napisanim u ovom komentaru i dodao bih sljedeće svim maloumnicima koji pišu da se pred turbetima čovjek moli mrtvim.
Kao prvo i osnovno, za svu nepismenu marvu niko se ne moli mrtvima nego se tim mrtvima prouči isto kao što se prouči našim mrtvim kad se ode na mezarje. Pomoliš se Bogu za te mrtve kao što se pomoliš za svoje mrtve.
Pare su se u turbeta uvijek ubacivala. Razlog za ubacivanje para u turbe je jednostavan. Prije su postojali ljudi koji su se bavili održavanjem turbeta i te pare su služile da ti ljudi mogu pojesti, popiti i imati neku nakanadu što se bave tim poslom jer je to pošten posao.
Vehabijsku interpretaciju islama neću komentarisati. Da se mene lično pita, idiota ili idiote koji su ovo uradili bih skinuo i natjerao gole da hodaju kroz grad.
Niko te ne tjera. Halališ marku dvije pet i ideš svojim poslom. Nijet je bitan. Ako reis hoće, nek od mog dijela plati kuravu iz Brazila kod Denisa Stojnića. To je njemu na dušu, ja sam ubacio zbog sebe.
Turbeta su tradicija i trebaju ostati tradicija. Kome smetaju iz bilo kojeg razloga, neka ih zaobilazi.