SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

canvra888

#79851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

emko1234 wrote: 29/05/2024 13:37
Seyfo wrote: 29/05/2024 13:27 Eeeeeeeee postoje određeni "učeni ljudi" koje se smatra relevantnima, svojevrsna internet ulema, koja hladno izusti da posjet turbetu "nikad nije bila tradicija", kao što recimo djeci djed Mraz "nikad nije bio tradicija i kultura" i proslava Nove Godine "nikad nije bila tradicija".
I onda se takvima naravno vjeruje.
I onda imamo da se šaranje turbeta smatra "boguugodnim djelom", a onaj ko to radi je bolji vjernik.
Ma nabijem i njih i njihovo znanje. Isprani spidaši koji su u 90% slučajeva šljegli u grad došli da mi pričaju o tradiciji i sirku.

Mater im svima jebem. Turbe postoji haman 700 godina i sad ti maloumni, jeftinom drogom isprani idioti sa 7 dlaka na bradi došli da pričaju o islamu.
Čuj moli se mrtvima?!

Pa ko je ikad turbe napravio da se neko moli čovjeku koji je zakopan u turbetu.

Jel se mole mrtvima kad nani i dedi prouče fatihu za Bajram?
Problem i jest što je sam čin gradnje bilo čega na mezaru/grobu oprečno islamskom učenju. Dakle turbe ni iz bilo kojeg razloga ne bi trebalo imati ikakve poveznice sa bilo čim islamskim. Ko je iskren prema sebi, lahko to može pronaći, sa istih hadiskih izvora iz kojih crpi i osnovno znanje o klanjanju pet dnevnih namaza, postu, itd. tj. o obredima koje niti IZ niti prosječni musliman u BiH ne osporava.

https://sunnah.com/muslim:970a

Kao što su ostali i naveli, glavni krivac je IZ tu koja nije nikad jasno potcrtala niti distancirala turbeta od vjere, niti će to uraditi.
Naslovnica

#79852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

nivla wrote: 29/05/2024 11:32
dječak sa šibicama wrote: Dobro je da ugradjivanje i pljacka na onkoloskim aparatima nije sirk.
to je kradja i za takve stvari treba da leti ruka

sto se sirka tice, ovo turbe kao i mnoga druga je cisti sirk jer “vjernik” umjesto Allahu upucuje molbu mrtvim u turbetu( ima veze sa nekim siitskim sektama)
sto se islamske zajednice tice oni bi te radnje oko turbeta i prozvali zvanicno sirkom da im ne donosi novac, a onda tu nema ni Boga ni vjernika, vec sitni interesi pojedinaca, ko da prihod turbeta odredjuje nafaku a ne Bog
Otkud ti to da vjernik upućuje molbu mrtvima u turbetu umjesto Allahu?!
Karikaturist

#79853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Ne znam za turbe ali ovi sto svaraju su pravi klosari raspali.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by arman1 »

Ateista wrote: 29/05/2024 13:58
dječak sa šibicama wrote: 29/05/2024 13:47 Niko bradonji ne brani da ima svoje misljenje o turbetu 7 brace, ali ovo je vandalizam i nadam se da ce tako biti tretirano.

Vjerska pitanja su za diskusiju, vandalizam je za krivicnu prijavu.
:thumbup:
Tako je, svako imapravo na svoj stav, ali i obavezu da ga ne namece drugima i unistava ono sa cim se ne slaze.
Nekad davno jedan efendijica me podučavao vjeri din-islamu. I dan danas živim po pravilima koja mi je tad ugurao u glavu. Znao je lanuti počesto pa mi je tad sve to bilo interesantnije kao klincu, a kad se sjetim šta mi je sve pričao da će doći mogu reći da sam poznavao Balkanskog Nostradamusa.

Prva stvar je da biti vjernik znaći vjerovati u nešto, a vjere je između tebe i onog u šta vjeruješ. Kod monoteističkih religija to je Bog (nematerijalan i sveprisutan). Po islamu svi koji vjeruju u jednog boga su vjernici bez obzira kako ga zovu i načina na koji tu vjeru ispoljavaju.

Druga stvar je da ako stvarno vjeruješ onda živiš to svoje vjerovanje, ponašaš se u skladu s vjerom u mjeri u kojoj je to moguće.

Treća stvar vjeruj svoje i pusti druga da vjeruju u šta vjeruju. Za svoje postupke svakom pripada njegova nagrada. Nekom možeš ponuditi da dobije uvid u šta ti vjeruješ ali nemaš pravo nikog tjerati.

Masa naših običaja je u osnovi ponašanje i vjerovanje koje nema veze s vjerom. Niko se nije molio mrtvima kad tih turbeta nego se na turbetu molio bogu, a to su posebna mjesta jer su sahranjeni nevini. To je u istu ravan kad dođeš na šehidsko mezarje i pročiš. Ujedno si proučio i "sjetio se " šehida.
Druga dimenzija je to što je to turbe jedna od znamenitosti grada i države i kao takva je dio nacionalnog identiteta. U mnogim državam za ovakve stvari ide malo duža robija.
Jedan derviš je prije par godina svojim sredstvima obnovio turbe jednog šejha koji je bio poznati graditelj. Turbe je decenijama bilo zapušteno i služilo kao odlagalište. Kad ga je obnovio turističke ture iz Turske u tom gradu su ga uvrštavale i još uvrštavaju u MUST SEE. Jednostavno je dio identiteta tog grada, a i dio identiteta nasljeđa Osmanske imperije.
Lično ovaj vandalizam je u ravni s terorizmom i agresijom mada većina to ne doživljava tako.
To je ATAK na ono što JESMO.
drug_profi

#79855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

@arman1
:kiss: :thumbup:
emko1234

#79856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

canvra888 wrote: 29/05/2024 14:06
Seyfo wrote: 29/05/2024 13:27 Eeeeeeeee postoje određeni "učeni ljudi" koje se smatra relevantnima, svojevrsna internet ulema, koja hladno izusti da posjet turbetu "nikad nije bila tradicija", kao što recimo djeci djed Mraz "nikad nije bio tradicija i kultura" i proslava Nove Godine "nikad nije bila tradicija".
I onda imamo da se šaranje turbeta smatra "boguugodnim djelom", a onaj ko to radi je bolji vjernik.
Ma nabijem i njih i njihovo znanje. Isprani spidaši koji su u 90% slučajeva šljegli u grad došli da mi pričaju o tradiciji i sirku.

Mater im svima jebem. Turbe postoji haman 700 godina i sad ti maloumni, jeftinom drogom isprani idioti sa 7 dlaka na bradi došli da pričaju o islamu.
Čuj moli se mrtvima?!

Problem i jest što je sam čin gradnje bilo čega na mezaru/grobu oprečno islamskom učenju. Dakle turbe ni iz bilo kojeg razloga ne bi trebalo imati ikakve poveznice sa bilo čim islamskim. Ko je iskren prema sebi, lahko to može pronaći, sa istih hadiskih izvora iz kojih crpi i osnovno znanje o klanjanju pet dnevnih namaza, postu, itd. tj. o obredima koje niti IZ niti prosječni musliman u BiH ne osporava.

Kao što su ostali i naveli, glavni krivac je IZ tu koja nije nikad jasno potcrtala niti distancirala turbeta od vjere, niti će to uraditi.
Pa sta su trebali? Ostaviti mezarje u izvornom stanju pa da neko izvadi kosti i napravi neboder?
Ne kontam, isto ko da je tamo podignut spomenik od 8 spratova.
I ova ti je stranica referenca jel? Pa gdje ima i jedno turbe da nije oznaceno i da nije ogradjeno?
addem

#79857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by addem »

Čuj moli se mrtvima?!

Znaci sva mezarja naša u Bosni nemaju veze sa islamom, pa ih onda ova budaletina ili slična ovoj može šarati, i vandalizirati.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#79858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Ma ovo oko 7 brace , treba posmatrati kao cin vandalizma i nista drugo...naci odgovorne i oklempiti ih par stoja za nanesrnu stetu.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by arman1 »

konektovan wrote: 29/05/2024 14:52 Ma ovo oko 7 brace , treba posmatrati kao cin vandalizma i nista drugo...naci odgovorne i oklempiti ih par stoja za nanesrnu stetu.
Prejeftino, nisu vandalizirali moju kuću, štalu ili garažu nego znamenitost.
rocco_siffredi

#79860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rocco_siffredi »

Jel onda Širk obilaziti Poslanikov mezar, čuvati njegovu kosu i bradu u muzeju, papuče i štap?
thekupus

#79861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

rocco_siffredi wrote: 29/05/2024 14:55 Jel onda Širk obilaziti Poslanikov mezar, čuvati njegovu kosu i bradu u muzeju, papuče i štap?
pa vehabije će ti reći da jeste, smatraju da to sve treba srušiti
nivla

#79862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 14:32
dječak sa šibicama wrote: Dobro je da ugradjivanje i pljacka na onkoloskim aparatima nije sirk.

sto se sirka tice, ovo turbe kao i mnoga druga je cisti sirk jer “vjernik” umjesto Allahu upucuje molbu mrtvim u turbetu( ima veze sa nekim siitskim sektama)
sto se islamske zajednice tice oni bi te radnje oko turbeta i prozvali zvanicno sirkom da im ne donosi novac, a onda tu nema ni Boga ni vjernika, vec sitni interesi pojedinaca, ko da prihod turbeta odredjuje nafaku a ne Bog
samo posjecivanje turbetu da bi se uputila molba i svi rekviziti i pratece aktivnosti koje idu uz turbe sedam brace se kose sa islamskim ucenjima, cesto zadiruci u podrucje sirka

druga je stvar sto u sarajevu imamo debile koji bi to ispravili na nacin da posaraju i uniste dio kulturne bastine, a s druge strane islamsku zajednicu koja suti na ova krivovjerja i ne distancira se od istih jer im donosi novac
Last edited by nivla on 29/05/2024 15:39, edited 1 time in total.
shape of despair

#79863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

rocco_siffredi wrote: 29/05/2024 14:55 Jel onda Širk obilaziti Poslanikov mezar, čuvati njegovu kosu i bradu u muzeju, papuče i štap?
Valjda je širk pripisivanje Allahu druga, odnosno smatranje njemu nekoga ravnim. Ko djete sam jednom otišao kod tih 7 braće, ubacili kovanice i nadali se nečemu, ne sjećam se čemu, kao pomoći, olakšanju i sl. Znači direkt sam pomoć tražio od umrlih ljudi, na neki način ih poravnao sa Allahom, da će mi oni pomoći.
Šta sad ima sa ovim čuvanje poslanikove brade, kose itd. u muzeju nekakvom. Obiđeš, vidiš i haj ćao.
Ma mislim, nek ide ko hoće i kod 7 braće i kod stotinu braće, šta ga ko ima šarat, šaraj svoju fasadu jarane, ne tjera te niko da ubacuješ novac i obilaziš.
canvra888

#79864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

emko1234 wrote: 29/05/2024 14:49

Čuj moli se mrtvima?!

Pa sta su trebali? Ostaviti mezarje u izvornom stanju pa da neko izvadi kosti i napravi neboder?
Šta su trebali? Za početak upoznati muslimane u BiH oko pitanja turbeta i postojanja njihovog uporišta u vjeri.
I ova ti je stranica referenca jel? Pa gdje ima i jedno turbe da nije oznaceno i da nije ogradjeno?
Eno ti živ bio Husrev-begova biblioteka, podigni Muslimov sahih i naći ćeš isti hadis koji sam ti naveo, odnosno više njih koji aludiraju na ovo.

To što turbeta postoje, ne znači da je to u skladu sa islamskim učenjem glede mezara mrtvog.
canvra888

#79865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

addem wrote: 29/05/2024 14:50

Čuj moli se mrtvima?!

Znaci sva mezarja naša u Bosni nemaju veze sa islamom, pa ih onda ova budaletina ili slična ovoj može šarati, i vandalizirati.
Iz čega to zaključi? Većina mezara "običnih" ljudi i jesu kakva trebaju biti.
Naslovnica

#79866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

nivla wrote: 29/05/2024 15:38
Naslovnica wrote: 29/05/2024 14:32

samo posjecivanje turbetu da bi se uputila molba i svi rekviziti i pratece aktivnosti koje idu uz turbe sedam brace se kose sa islamskim ucenjima, cesto zadiruci u podrucje sirka

druga je stvar sto u sarajevu imamo debile koji bi to ispravili na nacin da posaraju i uniste dio kulturne bastine, a s druge strane islamsku zajednicu koja suti na ova krivovjerja i ne distancira se od istih jer im donosi novac
Ja te upitah odakle ti to da vjernik upućuje molbu mrtvima u turbetu umjesto Allahu, jer si tako doslovno napisao?
Nisi mi odgovorio na to pitanje.
Nisam baš siguran u sve to što si napisao, dapače.
Zar se molba, molitva ili nazovi kako već hoćeš ne može uputiti
Allahu odakle god želiš?
Koji su to prateći rekviziti i aktivnosti?
Ovo što ljudi ostave koju paru je sadaka koja će završiti kod onih kojima je najpotrebnija, kod siromašnih (javna kuhinja i sl).
IZ se finansira na druge načine.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#79867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Kako nekoga dovodis u ravan sa Allahom ako mu proucis Fatihu, ne kontam :?
Allaha molis za dobro, za zdravlje, za dug život, za polaganje ispit, za svasta nesta. Ucis dovu, da ti je ispuni, za nadu ako nista.
Ne molis 7 brace.
Ateista

#79868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

arman1 wrote: 29/05/2024 14:41
Ateista wrote: 29/05/2024 13:58
dječak sa šibicama wrote: 29/05/2024 13:47 Niko bradonji ne brani da ima svoje misljenje o turbetu 7 brace, ali ovo je vandalizam i nadam se da ce tako biti tretirano.

Vjerska pitanja su za diskusiju, vandalizam je za krivicnu prijavu.
:thumbup:
Tako je, svako imapravo na svoj stav, ali i obavezu da ga ne namece drugima i unistava ono sa cim se ne slaze.
Nekad davno jedan efendijica me podučavao vjeri din-islamu. I dan danas živim po pravilima koja mi je tad ugurao u glavu. Znao je lanuti počesto pa mi je tad sve to bilo interesantnije kao klincu, a kad se sjetim šta mi je sve pričao da će doći mogu reći da sam poznavao Balkanskog Nostradamusa.

Prva stvar je da biti vjernik znaći vjerovati u nešto, a vjere je između tebe i onog u šta vjeruješ. Kod monoteističkih religija to je Bog (nematerijalan i sveprisutan). Po islamu svi koji vjeruju u jednog boga su vjernici bez obzira kako ga zovu i načina na koji tu vjeru ispoljavaju.

Druga stvar je da ako stvarno vjeruješ onda živiš to svoje vjerovanje, ponašaš se u skladu s vjerom u mjeri u kojoj je to moguće.

Treća stvar vjeruj svoje i pusti druga da vjeruju u šta vjeruju. Za svoje postupke svakom pripada njegova nagrada. Nekom možeš ponuditi da dobije uvid u šta ti vjeruješ ali nemaš pravo nikog tjerati.

Masa naših običaja je u osnovi ponašanje i vjerovanje koje nema veze s vjerom. Niko se nije molio mrtvima kad tih turbeta nego se na turbetu molio bogu, a to su posebna mjesta jer su sahranjeni nevini. To je u istu ravan kad dođeš na šehidsko mezarje i pročiš. Ujedno si proučio i "sjetio se " šehida.
Druga dimenzija je to što je to turbe jedna od znamenitosti grada i države i kao takva je dio nacionalnog identiteta. U mnogim državam za ovakve stvari ide malo duža robija.
Jedan derviš je prije par godina svojim sredstvima obnovio turbe jednog šejha koji je bio poznati graditelj. Turbe je decenijama bilo zapušteno i služilo kao odlagalište. Kad ga je obnovio turističke ture iz Turske u tom gradu su ga uvrštavale i još uvrštavaju u MUST SEE. Jednostavno je dio identiteta tog grada, a i dio identiteta nasljeđa Osmanske imperije.
Lično ovaj vandalizam je u ravni s terorizmom i agresijom mada većina to ne doživljava tako.
To je ATAK na ono što JESMO.
:thumbup: :thumbup:
BadBoy

#79869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 29/05/2024 11:32 kad sidjes pored Rifke svratis do 7 brace, proucis nesto, skrenes do Svetog Ante, proucis, onda do pravoslavne na Bascarsiji. Sujevjerje, studenti pred ispit na fakultetu i slicno.
Vama mem fakat udario u glavu :lol:
nivla

#79870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 15:47
Ja te upitah odakle ti to da vjernik upućuje molbu mrtvima u turbetu umjesto Allahu, jer si tako doslovno napisao?
Nisi mi odgovorio na to pitanje.
Nisam baš siguran u sve to što si napisao, dapače.
Zar se molba, molitva ili nazovi kako već hoćeš ne može uputiti
Allahu odakle god želiš?
Koji su to prateći rekviziti i aktivnosti?
Ovo što ljudi ostave koju paru je sadaka koja će završiti kod onih kojima je najpotrebnija, kod siromašnih (javna kuhinja i sl).
IZ se finansira na druge načine.
Brojna narodna vjerovanja vezana su za ovo mjesto. Jedno od najpoznatijih je vjerovanje da će biti uslišene molitve onome koji, krenuvši od vrata, rukama dodirne svaki prozor te ubaci nešto novca i prouči Fatihu. Poslije ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve riječi izgovoriti slučajni prolaznici.
ovo s islamom ima veze ko piramide u egiptu
Laplace

#79871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 28/05/2024 20:42
komsinica_s_drugog wrote: 28/05/2024 20:21 Vala ima opravdanja. S nasilnicima ovako treba jer je to jedini jezik koji razumiju.
Jest,i sutra dobijes idiota “kostu”, koji ce “opravdati” svoj pokolj jer su ga drugari ismijavali.
Roditelji su ti koji na vrijeme trebaju reagovati.. ne gurati problem pod tepih u stilu “izdrzi jos malo”.
Ako je skola nemocna da ista uradi.. prebaci dijete u drugu skolu… odvedi ga psihologu da se nauci nositi sa kretenima.
Racunaj s tim da ce i na poslu sutra imati nekog bulija.
Skole moraju omoguciti ucenicima da imaju nastavnike od povjerenja. Nije svako dijete isto i ne zeli se povjeriti svako dijete psihologu ili razredniku.Malo se prica o tome ili mozda i nikako u vecini skola.
Mnogo šta je u školama sasvim naopako koncipirano. Između ostalog, i postupanje u slučaju nasilja.

U teoriji, postoje procedure koje na papiru djeluju sasvim OK. U praksi se pod parolom "svako dijete ima pravo na obrazovanje" vrlo brzo zaboravi na žrtvu nasilja i pokušava nasilnika zaštititi od posljedica svojih (ne)djela i sve riješiti razgovorima - koji su zapravo monolozi jer te nasilnik uopšte i ne sluša. Nekade to dovede do privremenog zatišja a nekad ni to. Problem se gura dok nasilnik ne završi obrazovanje u toj školi i time postane problem drugih ljudi.

Uzalud govorim da svako dijete ima pravo na obrazovanje, ali pod uslovom da ispuni sve svoje obaveze i da postupa u skladu sa kućnim redom i pravilnicima u školi. U suprotnom se ne smiju izbjegavati sankcije, pa o do toga da se nasilniku zabrani redovno školovanje i zakonski naloži da mora osnovnu školu završiti vanredno (i za to olatiti punu tržišnu cijenu).
Laplace

#79872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 29/05/2024 08:13 Dosta je razlika izmedju ovog djecaka i Koste, po meni je najveca razlika ta sto je (ako je tacno ovo sto je navedeno) on direktno napao onoga ko ga je najvise maltretirao, dakle suprotstavio mu ste na malo ekstremniji nacin, dok je Kosta hladno poubijao nekoliko djece, cak i ako ga je svako od njih na neki nacin maltretirao opet je velika razlika direktno se suprotstaviti glavnom zlostavljacu od pravljenja masakra. Kao sto je receno, nema opravdanja da nekog napadnes nozem ako nije u tom momemtnu samoodbrana, ali velika razlika postoji. Ono gdje je odredjena slicnost u ta dva dogadjaja je da su vjerovatno u oba slucaja skole i pedagozi zakazali pa je do ovoga doslo. Ne znamo jos detalje, ali male su sanse da se nije znalo, da se mali nije zalio, da se roditelji nisu zalili i slicno i to definitivno treba dobro istraziti.
Moguće je da nije poduzeto sve što je trebalo, možda je i zataškavano, ali je moguće da je i sve poduzeto i da nije bilo nikakvih rezultata. Sve što škola može je obavljati razgovore (i izricati disciplinske mjere, koje su mrtvo slovo na papiru, za razliku od vremena kad sam ja išao u školu i kad je sniženje vladanja bilo sramota za učenika). Ne možeš ga prebaciti ni u drugu školu ako ta škola ne prihvati da primi učenika, bar koliko se sjećam procedura (odavno nisam radio u osnovnim školama). A takve učenike niko neće.
propojeilijas

#79873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by propojeilijas »

DaysleepeR wrote: 29/05/2024 10:54 Odmah radikalni odgovor kao ogledalo radikalnog razmišljanja.
TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Da mu um doživi neko prosvljetljenje a ne da mantra nekakve mitove i legende od prije 1500 godina i da živi i konta šta se sve smije a šta ne smije...

Vehabizam je ubica uma i snova i mašte i svega živog, borg sekta frustriranih agresivaca.
slazem se u potpunosti s vama
propojeilijas

#79874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by propojeilijas »

tramvajtrojka wrote: 29/05/2024 10:41 Image

vehabizam je ponovno uzeo maha vidim po svom komsiluku da je porast ljubitelja pezica i vehabijskog ucenja u porastu
dubradi nista vise nije sveto ovo je cisti krkanluk dabogda se onome il onima koji su sarali ruka osusila
Laplace

#79875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

DonieBrasco wrote: 29/05/2024 10:45 Kakav debili moras da budes kao tinejđer u 2024. godini da ides slusati vjerska ispriranje mozgova, pogotovo ova vehabijska. :-)
Tinejdžer kome je to u glavu utuvio nastavnik vjeronauke na časovima, na primjer.
Post Reply