SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nivla

#79826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

dječak sa šibicama wrote: Dobro je da ugradjivanje i pljacka na onkoloskim aparatima nije sirk.
to je kradja i za takve stvari treba da leti ruka

sto se sirka tice, ovo turbe kao i mnoga druga je cisti sirk jer “vjernik” umjesto Allahu upucuje molbu mrtvim u turbetu( ima veze sa nekim siitskim sektama)
sto se islamske zajednice tice oni bi te radnje oko turbeta i prozvali zvanicno sirkom da im ne donosi novac, a onda tu nema ni Boga ni vjernika, vec sitni interesi pojedinaca, ko da prihod turbeta odredjuje nafaku a ne Bog
Tvrtko II Kotromanić

#79827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Chmoljo wrote: 29/05/2024 11:28
Tvrtko II Kotromanić wrote: 29/05/2024 11:19
mada opet kazem, ako nisi musliman, ne znam zaista sta se to tebe tice, naravno da naglasim, protiv sam saranja i bilo kakvog unistavanja nacionalnih spomenika, vjerujem da se svoje misljenje i stav moze (i mora) izraziti na normalan nacin, ali opet, sa pozicije vjernika, ovo sto se radi u 7 brace NEMA veze sa tevhidom i imanom
Cesto se sa tobom slazem, ali ovdje grijesis. Nije svakome vjera na prvom mjestu. Mnogo je tradicija koje su proistekle iz vjere, a da nemaju uporiste u vjeri, odnosno obicaj se udomacio kao vjerski.

Ali to je dio historije i sarma ovog grada i njegovog prozimanja raznih uticaja.

Svakako da IZ treba napomenuti da navedeno nema uporiste u islanskim propisima, ali ne treba ni zabranjivati. Objekat tretirati kao rimsku fontanu iz gornjeg citata, a ne vjerski objekat i to je to.

To sto je danas pod upravom IZ je pravno pitanje, odnosno pravna posljedica, a ne vjersko pitanje.
naravno, nije svakom na prvom mjestu, svako ima pravo na izbor i da li ce i koliko slijediti kakvu god religiju/ideologiju i to je svacije pravo koje ne bih nikad ogranicavao

samo ovdje sa vjerskog aspekta govorim
ovo je i mahala u kojoj zivim i znam vrlo dobro nase ovdje obicaje i ono tradicionalno molitvu i donaciju i sv.Anti i 7 brace pa stara pravoslavna, kao mini hodocasce

koje je li, nema veze sa islamom :D

meni, kao clanu IZ, bi odgovaralo da se onemoguci ubacivanje novca kako bi se obeshrabrila praksa koja nije islamska

ali to sam ja :D

ne odlucujem, protiv sam bilo kakvog vandalizma i bilo cega agresivnog i ilegalnog, samo svoje skromno forumsko misljenje dajem :sax:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#79828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 29/05/2024 11:31
Chmoljo wrote: 29/05/2024 11:28 Svakako da IZ treba napomenuti da navedeno nema uporiste u islanskim propisima, ali ne treba ni zabranjivati. Objekat tretirati kao rimsku fontanu iz gornjeg citata, a ne vjerski objekat i to je to.

To sto je danas pod upravom IZ je pravno pitanje, odnosno pravna posljedica, a ne vjersko pitanje.
Neka IZ pokloni objekat nekom drzavnom nivou da glumi sarajevski Trevi i IZ prestane uzimati pare.

Sto se mene tice, mogu ga pokloniti onoj firmi gdje je Bakir direktor, pa nek naplacuje dove dijaspori 3 puta skuplje nego domacima.

Druga je stvar da ce onda za 24 sata sama IZ desavanja oko 7 brace proglasiti za neislamsko djelovanje.
neka proglasi. da je ispravno, dali bi upravi grada ili opštine, ali nekako bi bilo bolje grada, na upravljanje i to je to.

no druga je stvar što ni ti, kao ni ja, ne vjerujemo plaho u nijjet pojedinaca u IZu. ali ja nisam za to da zbog toga trpi jedan spomenik.
muha_sa

#79829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 29/05/2024 11:32
moimoi wrote: 29/05/2024 11:22 nisam ni znala da se novac ubacuje :D

Zasto bi to zabranili?
Tvoj izbor

Kao da sad zabrane bacanje novcica u fontanu di trevi
Niko nikoga ne tjera, tvoje je hoces li ili neces. Na memli strani je tradicija oduvijek, kad sidjes pored Rifke svratis do 7 brace, proucis nesto, skrenes do Svetog Ante, proucis, onda do pravoslavne na Bascarsiji. Sujevjerje, studenti pred ispit na fakultetu i slicno.

Kome to smeta, pa onome kome ne smeta kradja na onkoloskim aparatima. Uvijek isti ljudi.
Preduhitrio si me :-) :D Vijecnica kako znam za sebe bila puna puncata studenata koji su tu ucili--hejbet sam ih znao koji su redovno išli u 7 brace
Tvrtko II Kotromanić

#79830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

muha_sa wrote: 29/05/2024 11:35

Zasto bi to zabranili?
Tvoj izbor

Niko nikoga ne tjera, tvoje je hoces li ili neces. Na memli strani je tradicija oduvijek, kad sidjes pored Rifke svratis do 7 brace, proucis nesto, skrenes do Svetog Ante, proucis, onda do pravoslavne na Bascarsiji. Sujevjerje, studenti pred ispit na fakultetu i slicno.

Kome to smeta, pa onome kome ne smeta kradja na onkoloskim aparatima. Uvijek isti ljudi.
Preduhitrio si me :-) :D Vijecnica kako znam za sebe bila puna puncata studenata koji su tu ucili--hejbet sam ih znao koji su redovno išli u 7 brace
i jesu li uspjeli poloziti :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#79831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

nego, jesmo li se mi to usaglasili, približili stavove i spremni na kompromis? :lol:

samo da nas ovi u IZ ne prevare :D :skoljka: :run: :lol:
muha_sa

#79832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 29/05/2024 11:36
muha_sa wrote: 29/05/2024 11:35

i jesu li uspjeli poloziti :D
Sa željovcima ne komuniciram :lol: :lol:

:kiss:
basicm

#79833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

I jel im pomoglo :)
Sa aspekta islama ovo je sirk, ako se moze ukloniti taj aspekt i staviti turisticki, atrakcijski, bilo koji, onda bi bilo ok. Neka pare idu gradu, pa neka dijeli kako zeli. Hladne glave razdvojimo i nema problema. Ovo vehabije napadaju, onkoligija je samo licni animozitet prema necemu, sa ovim veze nema.
muha_sa

#79834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

basicm wrote: 29/05/2024 11:39 I jel im pomoglo :)
Sa aspekta islama ovo je sirk, ako se moze ukloniti taj aspekt i staviti turisticki, atrakcijski, bilo koji, onda bi bilo ok. Neka pare idu gradu, pa neka dijeli kako zeli. Hladne glave razdvojimo i nema problema. Ovo vehabije napadaju, onkoligija je samo licni animozitet prema necemu, sa ovim veze nema.
Otkud znam jel im pomoglo :-) znam za sebe da mi pomogne kad podmetnem ova nejaka pleca :D
dječak sa šibicama

#79835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Zadnjih godina vidim bruku turista kod 7 brace, cesto tu prodjem volim pjeske sici pored kasarne pa dole parkiram kod jedilera. Talijani, nekakvi meksikanci, amerikanci, dodju dzuture slusaju onog vodica sumnjam da i on zna ko su sedam brace. Uglavnom, niko te ne tjera da ubacujes novac, niti da stanes, molis, sta god. Dobra volja.

Prosao valjda hiljadu puta, nikada nisam stao, mozda jednom ako sam bio sa nekim u drustvu. Ako IZ uzima pare na tome, neka uzima, niko to ne moze i ne smije zabraniti. Ako ovi bradati uspiju zabraniti ovakve stvari, sta ce biti sljedece, niko o tome ne misli. A znamo da je po njima "sirk" i film i muzika i stosta jos.
Tvrtko II Kotromanić

#79836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

:thumbup:
tramvajtrojka

#79837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 29/05/2024 11:37 nego, jesmo li se mi to usaglasili, približili stavove i spremni na kompromis? :lol:

samo da nas ovi u IZ ne prevare :D :skoljka: :run: :lol:

Koliko ta ideologija ide da govori ljudima da je sirk ako su gradjevinci i grade crkvu, nismo ni svjesni koliko se ova ideologija brzo usadi u neuki narod
basicm

#79838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

muha_sa wrote: 29/05/2024 11:40
Otkud znam jel im pomoglo :-) znam za sebe da mi pomogne kad podmetnem ova nejaka pleca :D
Ma ni rodjeni brat ne pomaze a ne jos 7 ovih :)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#79839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ne mogu da vjerujem da ljudima smeta Sedam Brace :-)
Ako hoces vjeruj, ako neces nemoj.
Ako hoces ubaci, prouci, ako neces ne moras.
Nizasta nema prisile
Gledaj svoja posla.
Last edited by sime_cipol on 29/05/2024 11:57, edited 1 time in total.
moimoi

#79840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Mescini da neki ovdje zagovaraju vjersku policiju :D

Sta vas ba briga ko se kome moli i kako.

I kao da vjerske organizacije inace ne uzimaju lovu od naroda za kojekakve dubioze… i kao da vam treba IZ ili crkva dabiste vjerovali?

Koliko samo za sahrane uzmu? A sve kao na “dobrovoljnoj osnovi”…
Ateista

#79841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Nije mi uopste jasna ova rasprava i kakve veze ima da li je nesto po pobicajima islama ili ne sa skrnavljenjem istorijskog spomenika. IZ ima pravo da se javno izjasni ako smatra da vjernici nesto ne rade pravilno, ali isto tako svaki vjernik ima pravo da ima svoj stav koji se moze ali i ne mora slagati sa njihovim, bilo neki pojedinci ili vehabije kao organizovana grupa, te svakako i neko ko nije vjernik ili je pripadnik druge vjere ima pravo na svoj stav. Bilo cije licno misljenje je tu nebitno i niko nema pravo da brani onome drugom da ima svoj stav, te jos manje da unistava neki spomenik zato sto smatra da ono sto neko drugi radi nije ispravno, i mislim da se tu sva prica treba zavrsiti.
emko1234

#79842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Zasto bi to zabranili?
Tvoj izbor

Kakvi idiotski komentari.
Slažem se sa svim napisanim u ovom komentaru i dodao bih sljedeće svim maloumnicima koji pišu da se pred turbetima čovjek moli mrtvim.

Kao prvo i osnovno, za svu nepismenu marvu niko se ne moli mrtvima nego se tim mrtvima prouči isto kao što se prouči našim mrtvim kad se ode na mezarje. Pomoliš se Bogu za te mrtve kao što se pomoliš za svoje mrtve.

Pare su se u turbeta uvijek ubacivala. Razlog za ubacivanje para u turbe je jednostavan. Prije su postojali ljudi koji su se bavili održavanjem turbeta i te pare su služile da ti ljudi mogu pojesti, popiti i imati neku nakanadu što se bave tim poslom jer je to pošten posao.

Vehabijsku interpretaciju islama neću komentarisati. Da se mene lično pita, idiota ili idiote koji su ovo uradili bih skinuo i natjerao gole da hodaju kroz grad.
Niko te ne tjera. Halališ marku dvije pet i ideš svojim poslom. Nijet je bitan. Ako reis hoće, nek od mog dijela plati kuravu iz Brazila kod Denisa Stojnića. To je njemu na dušu, ja sam ubacio zbog sebe.

Turbeta su tradicija i trebaju ostati tradicija. Kome smetaju iz bilo kojeg razloga, neka ih zaobilazi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#79843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Gdje se te kurave kod Stojnica placaju @emko1234
Seyfo

#79844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Seyfo »

Eeeeeeeee postoje određeni "učeni ljudi" koje se smatra relevantnima, svojevrsna internet ulema, koja hladno izusti da posjet turbetu "nikad nije bila tradicija", kao što recimo djeci djed Mraz "nikad nije bio tradicija i kultura" i proslava Nove Godine "nikad nije bila tradicija".
I onda se takvima naravno vjeruje.
I onda imamo da se šaranje turbeta smatra "boguugodnim djelom", a onaj ko to radi je bolji vjernik.
drug_profi

#79845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Srećom u manjini su ovi koji bi nekom drugom da nameću svoje uvjerenja.

Sirk, šta god to značilo, bi trebao biti lični izbor.
Koliko ja o vjeri znam, nije ispravno govoriti u božje ime.
To je njegovo da sudi na kraju, a ljudi imaju svoju volju i prema njoj će sabirati djela.

Pa možda je baš božja volja da turbe 7B postoji, da ih ljudi pamte tako i da se ljudi tješe i nadaju na taj način.
Te da se ispunjenje želja i molitvi kroz božje ime i ljubav prenosi preičom među ljudima.
Možda se nekom i želja ispunila i molitva uslišila pa je onda postao vjernik ili musliman.
Tvrtko II Kotromanić

#79846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

pa djeda Mraz i proslava nove godine i jesu nesto novijeg datuma kada govorimo o tradiciji :D
Tvrtko II Kotromanić

#79847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

mogu se doduse ovih zadnjih par stranica komotno prebaciti na podforum religije

mada generalno, sto se ovdje i na forumu potvrdjuje, slabo ljudi poznaju glavne uzuse islama :-)
emko1234

#79848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Seyfo wrote: 29/05/2024 13:27 Eeeeeeeee postoje određeni "učeni ljudi" koje se smatra relevantnima, svojevrsna internet ulema, koja hladno izusti da posjet turbetu "nikad nije bila tradicija", kao što recimo djeci djed Mraz "nikad nije bio tradicija i kultura" i proslava Nove Godine "nikad nije bila tradicija".
I onda se takvima naravno vjeruje.
I onda imamo da se šaranje turbeta smatra "boguugodnim djelom", a onaj ko to radi je bolji vjernik.
Ma nabijem i njih i njihovo znanje. Isprani spidaši koji su u 90% slučajeva šljegli u grad došli da mi pričaju o tradiciji i sirku.

Mater im svima jebem. Turbe postoji haman 700 godina i sad ti maloumni, jeftinom drogom isprani idioti sa 7 dlaka na bradi došli da pričaju o islamu.
Čuj moli se mrtvima?!

Pa ko je ikad turbe napravio da se neko moli čovjeku koji je zakopan u turbetu.

Jel se mole mrtvima kad nani i dedi prouče fatihu za Bajram?
dječak sa šibicama

#79849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Niko bradonji ne brani da ima svoje misljenje o turbetu 7 brace, ali ovo je vandalizam i nadam se da ce tako biti tretirano.

Vjerska pitanja su za diskusiju, vandalizam je za krivicnu prijavu.
Ateista

#79850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 29/05/2024 13:47 Niko bradonji ne brani da ima svoje misljenje o turbetu 7 brace, ali ovo je vandalizam i nadam se da ce tako biti tretirano.

Vjerska pitanja su za diskusiju, vandalizam je za krivicnu prijavu.
:thumbup:
Tako je, svako imapravo na svoj stav, ali i obavezu da ga ne namece drugima i unistava ono sa cim se ne slaze.
Post Reply