sajber87 wrote: ↑20/05/2024 09:06
Nikola Testa wrote: ↑20/05/2024 00:27
sajber87 wrote: ↑20/05/2024 00:17
Auuu tebi nema pomoci, pa ti zaista mislis da ohr mjenja odluke pod pritiskom medija, i to kakvih medijskih giganata(istraga faktor hayat)
Smit samo saopstava odluke koje su vec donesene tj napisao ih je neko drugi, on ih samo dobro prouci da moze da ih brani pred javnoscu.
Ti zaista izgleda ubjedjen da nasi kokosarski mediji kroje politiku sjedinjenih americkih drzava prema bosni
Klix je svakodnevno pisao, ali ti si to sveo na Istragu, Faktor i Hajat.
Nije bitno šta ja mislim, pročitaj nacrt iz jula 2022., pa pročitaj odluku iz oktobra 2022., pa pročitaj dodatnu iz aprila 2023, kratkoročnu i dugoročnu. Sve će ti se samo reći. Zašto je Schmidt uveo veto u aprilu 2023, kad je to mogao uraditi šest mjeseci ranije? Ne kroje mediji politiku Amerikanaca prema BiH, ali mogu izvršiti pritisak. Amerikanci itekako razmišljaju o stavu javnosti. Zato je odluka drugačija od prvobitne.
Pa i ti pišeš jer misliš da utičeš, ne zato što ti je dosadno, zamisli koliko tek mediji mogu uticati.
Ma ubaci i klix i avaz i ftv i rtrs bht ubaci koga hoces argument da su bosanaki mediji uticali na odluke smita pokazuju koliko grijesis u procjeni. Ne citas, svaku odluku ohr vaga x puta u procesu donosenja na stolu se nalaze razne verzije dok se neisfiltrira ona za koju smatraju da je najbolja u tom trenutku. Smit je donio odluku kada je procjenjeno da treba, dva mjeseca tri sedam prije kasnije uopste nije vazno.
Nasi mediji NE MOGU izvrsiti pritisak na amere.
Nasi mediji mogu uticati kod nas mnogo na nasu unutrasnju politiku ali NE MOGU na odluke ohr a i americke administracije
Objasnio sam ti da odluka iz oktobra 2022. i aprila 2023. nije ista i ova druga mijenja ovu prvu, na način da umanjuje moć delegata po klubovima naroda kod izbora Vlade Federacije.
Izgleda OHR nije dobro izvagao. Ti kažeš da je sve to bio plan, ja kažem da nije, te da je Schmidt dijelom morao donijeti drugu dugoročnu odluku po pritiskom javnosti, medija i dijela stranaka da bi opravdao suspendovanje Ustava Federacije na 24 sata. (Odluka je sadržavala i kratkoročnu i dugoročnu) Bez tog pritiska druga dugoročna odluka iz aprila nikad ne bi bila donijeta, jer plan s vetom nije postojao.
Stvarnost te demantuje, a ne ja. Ušao je u priču s vetom kad je vidio da ne može izbaciti SDA iz Vlade, a trebalo mu je nešto da opravda kratkoročnu odluku koja je važila 24 sata i umiri medije, javnost i opoziciju.
U tolikom je problemu bio da je morao kazati dugorčna odluka važi tek za godinu dana, a ne odmah, jer je znao da je 3/5 dostižno bloku SDA DF SBiH NES.