Teško da ćeš na toj generaciji 1.6 riješiti išta bez gašenja. Isprobano i čišćenje i regeneracije, ali opet gašenje je bilo neminovno. Na tri auta isto u blizoj porodici, problem gradska vožnja i dizel jednostavno.-Chesterfield- wrote: ↑17/05/2024 15:50 Kupio sam auto prije otprilike pola godine, i od tada sam prešao 6 - 7 hiljada km. Nije mi se palila lampica za DPF.
Par puta sam skužio kada radi regeneraciju. Zadnji put prije par dana taman došao kući i vidim obrtomjer malo iznad normale. Ostavim ga da radi u leru bez pritiskanja gasa.
Kada je završio ugasim, ali prilikom gašenja nekako se strese kao kada odu nosači motora.
Ponovo upalim - ugasim par puta i svaki put se strese prilikom gašenja.
Sutradan sve normalno i od tada prešao oko 200 km bez ovih problema.
Je li imao neko slične simptome? I da li je vrijeme da se ovo izbuši i isključi, jer očito nema nikakvih koristi od ovog sranja?
DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
husoboss
#1326 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
-
ja71
#1327 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nije to problem ni na novijim dizelima ako bar jednom sedmično ga potjeraš na autoputu minimalno 30km. Nego u Bosni ljudi navikli voziti kratke relacije. Tu naravno sve brzo začepi.
- kravamuzara
#1328 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Jeste do norme ali indirektno zbog NOx-a, isto je sito i iste su cestice i ista je dozvoljena granica cestica u izduvu jos od eura 5.ja71 wrote: ↑18/05/2024 23:57Novije norme, znači strožije norme, znači gušće 'sito', znači još sitnije čestice završe u DPF-u, znači mora se češće regenerirati.kravamuzara wrote: ↑18/05/2024 22:08
I na euro 6d i 6e motorima je odmah iza pa je regeneracija svako 150-200![]()
NOx-a je sad 10-20 puta manje jer se mjeri u realnijim uslovima, a njega da smanjis treba ti niza temperatura, a niza temperatura daje vise PM-a.
Oni čiterski dizeli su bili zivahni, stedljivi i sa malo problema sa dpf-om bas jer su skrivali stvarnu kolicinu NOx-a u realnim uslovima, reda 10-20 puta vise nego je norma propisivala.
-
ja71
#1329 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
@kravamuzara
Malo sa istraživao oo internetu i moram priznati da nisam očekivao da je razlika između euro5 (5 mg ppm/km) i euro6(4.5 mg ppm/km) tako mala. Tu vjerovatno ne postoji razlika u gustini sita.
Ja sam više mislio na starije norme (npr euro4 dozvoljava 25 mg ppm/km). To je moguće samo postići gušćim sitom na DPF-u u odnosu na euro4.
Za NOx se slažem ali mislim da niža temperatura ne pravi nužno više čestica nego njom gušiš pasivnu regeneraciju (što opet dođe na isto jer moraš češće vršiti aktivnu).
To je već detaljisanje ali ćemo se mislim složiti da što je novija norma da je gore voziti kratke relacije i da se zbog toga manje preporučuje prosječnom bosanskom šoferu. Tu je AGR još više ugrožen jer dugom vožnjom možeš očistiti DPF ali ne i AGR. Njega moraš izvaditi da bi ga očistio.
Malo sa istraživao oo internetu i moram priznati da nisam očekivao da je razlika između euro5 (5 mg ppm/km) i euro6(4.5 mg ppm/km) tako mala. Tu vjerovatno ne postoji razlika u gustini sita.
Ja sam više mislio na starije norme (npr euro4 dozvoljava 25 mg ppm/km). To je moguće samo postići gušćim sitom na DPF-u u odnosu na euro4.
Za NOx se slažem ali mislim da niža temperatura ne pravi nužno više čestica nego njom gušiš pasivnu regeneraciju (što opet dođe na isto jer moraš češće vršiti aktivnu).
To je već detaljisanje ali ćemo se mislim složiti da što je novija norma da je gore voziti kratke relacije i da se zbog toga manje preporučuje prosječnom bosanskom šoferu. Tu je AGR još više ugrožen jer dugom vožnjom možeš očistiti DPF ali ne i AGR. Njega moraš izvaditi da bi ga očistio.
- Optimist
#1330 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Na temu, zasto neka vozila sa DPF-om imaju potpuno cist auspuh iznutra, a neka imaju crn odnosno garav?
Zar ne bi u oba slucaja auspuh trebao biti potpuno cist iznutra ako je ispravno sagorijevanje i dpf radi kako treba?
Zar ne bi u oba slucaja auspuh trebao biti potpuno cist iznutra ako je ispravno sagorijevanje i dpf radi kako treba?
- kravamuzara
#1331 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nije ni filter magican, kad je smjesa iz nekog razloga prebogata mora izbiti.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#1332 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
meni je vjecno crn, kao i svaki euro 5 1.6hdi/tdci zasto i zbog cega pojma nemam, uredno zacrnjenje na tehnickom
- semsasuljakovic
#1333 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Kako radite regeneraciju na Golf 7?
Prvi put sam ga nakon nekih 4k kilometara juče 20 minuta vozio na 3k obrtaja 20 minuta, koliko mi je vožnja autoputem trajala. Ne pale mi se nikakve lampice, a inače mi je svakodnevna vožnja nekih 25km prosječne brzine 50-ak km/h, a počesto to liči na gradsku vožnju. Pošto sam laik, nemam pojma kako da otkrijem treba li ga čistiti i kad da se zabrinem?
Prvi put sam ga nakon nekih 4k kilometara juče 20 minuta vozio na 3k obrtaja 20 minuta, koliko mi je vožnja autoputem trajala. Ne pale mi se nikakve lampice, a inače mi je svakodnevna vožnja nekih 25km prosječne brzine 50-ak km/h, a počesto to liči na gradsku vožnju. Pošto sam laik, nemam pojma kako da otkrijem treba li ga čistiti i kad da se zabrinem?
- Optimist
#1334 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
To mi je jasno, ali zasto onda nije isto kod sviju? Kod tih koji su kako kazes izbili, da li to znaci da je nesto u banani? Dizne, egr, dpf, da nesto od toga ne radi posao kako treba?kravamuzara wrote: ↑19/05/2024 16:40Nije ni filter magican, kad je smjesa iz nekog razloga prebogata mora izbiti.
- kabal1337
#1335 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
izbija to i u ulje, pogotovo pri niskim obrtajima
- Optimist
#1336 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moje pitanje je bilo u smjeru da li je nesto u banani ako auto ima crn i mastan auspuh, euro 5 norme?
Pod pretpostavkom da dpf nije ugasen.
Pod pretpostavkom da dpf nije ugasen.
- kabal1337
#1337 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ma vecina egr-ova na euro 5 je zacepljena, samo sto su ovdje pojedini ubjedjeni da kod pojedinih motora nema naslaga u egr-u. Zrelo je to uveliko da se cisti svakih 80-100 000 km.
Samo oni to postave tako da ljudi izbjegavaju jer treba vremena da se skine i onda vozi svako dok ne crkne.
Ja vjerujem da naprave da se dpf moze lahko skinuti, ili oprati bez skidanja, namontirati nazad i slicno uraditi za egr da bi mnogi dpf-ovi bili zivi. A i dizne su kriminalno skupe, hajde sto su skupe nego i njih prave da se sve teze mogu servisirat.
-Right to repair je sve manji i manji.
Ne treba ni regenraciju vrsiti na niskim obrtajima, 1800>
kod mene je na euro 4 auspuh bio cist ko suza, nikad cadji.
Samo oni to postave tako da ljudi izbjegavaju jer treba vremena da se skine i onda vozi svako dok ne crkne.
Ja vjerujem da naprave da se dpf moze lahko skinuti, ili oprati bez skidanja, namontirati nazad i slicno uraditi za egr da bi mnogi dpf-ovi bili zivi. A i dizne su kriminalno skupe, hajde sto su skupe nego i njih prave da se sve teze mogu servisirat.
-Right to repair je sve manji i manji.
Ne treba ni regenraciju vrsiti na niskim obrtajima, 1800>
kod mene je na euro 4 auspuh bio cist ko suza, nikad cadji.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1338 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Kad smo vec kod toga, da li je neko od vas koristio aditive za ciscenje dpf filtera, koji se sipaju u gorivo?
Ako jeste, kakva su iskustva?
Ako jeste, kakva su iskustva?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#1339 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
nikakve razlike
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1340 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
I pretpostavio sam
- kravamuzara
#1341 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Cut ces trista razlicitih misljenja.
Jedni ce reci da ne radi nista, drugi da ne pomogne dpf-u ali ocisti ventile.
Ja sam licno upratio 10% duze intervale i da sama regeneracija zavrsi 10% brze, ali samo iduce 2-3 regeneracije nakon sipanja, vec od 3.-4. se vraca u normalu.
Koliko to sve dugorocno ima smisla nemam pojma.
-
artur morgan
#1342 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Regeneraciju će auto automatski pokrenuti i uradi, bez bilo kakave najave. Koliko često ili rijetko će raditi regeneraciju, ovisi od više faktora a najviše od uvjeta vožnje. Obično je pokrene pri prvom startanju sa vozilom dok je motor potpuno hladan, a da je regeneracija u toku možeš vidjeti po nešto višim obrtajima motora kad je mjenjač u neutralnom položaju. Ona traje oko 10 do 15 minuta.semsasuljakovic wrote: ↑19/05/2024 17:25 Kako radite regeneraciju na Golf 7?
Takva vožnja autoputem će pridonijeti češćoj regeneraciji jer se u tim uvjetima vožnje dpf brže puni. Potencijalni problemi sa dpf-om se ne rješavaju vožnjom u visokim obrtajima. DPF ima svoj radni vijek i jednog dana će otići. Do tada vozi normalno, dobro i redovno servisiraj auto, bez razmišljanja o njemu.
- semsasuljakovic
#1343 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Hvala ti na lijepom i razumljivom odgovoru. To je ono što sam tražio.artur morgan wrote: ↑20/05/2024 08:34Regeneraciju će auto automatski pokrenuti i uradi, bez bilo kakave najave. Koliko često ili rijetko će raditi regeneraciju, ovisi od više faktora a najviše od uvjeta vožnje. Obično je pokrene pri prvom startanju sa vozilom dok je motor potpuno hladan, a da je regeneracija u toku možeš vidjeti po nešto višim obrtajima motora kad je mjenjač u neutralnom položaju. Ona traje oko 10 do 15 minuta.semsasuljakovic wrote: ↑19/05/2024 17:25 Kako radite regeneraciju na Golf 7?
Takva vožnja autoputem će pridonijeti češćoj regeneraciji jer se u tim uvjetima vožnje dpf brže puni. Potencijalni problemi sa dpf-om se ne rješavaju vožnjom u visokim obrtajima. DPF ima svoj radni vijek i jednog dana će otići. Do tada vozi normalno, dobro i redovno servisiraj auto, bez razmišljanja o njemu.
-
Armin2013
#1344 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
I ja sam malo to gledao po netu, za Passat B7 2.0semsasuljakovic wrote: ↑19/05/2024 17:25 Kako radite regeneraciju na Golf 7?
Kažu treba vozit nekoliko minuta u 3 na 2800-3000 obrtaja, par puta pokušao na auto putu nije mi se nikakva lampica upalila, majstor mi je rekao da mora biti više od 1/3 goriva u rezervaru, probao i sa punim opet isto, ništa ne pali. Možda on odradi u pozadini ali na netu upali im onu žutu lampicu.
Jebo ih regeneracija kada se pali u nezgodno vrijeme, jutros na putu na poso vidim start/stop sistem neće, kad stadoh na semafor vidim podignuti obrtaji, došo na poso i dalje podignuti obrtaji, šta ću mormam ugasit.
Treba šta izglasat da kada nam se upali regeneracija da je opravdano kasnit na poso jedno 30min
Koliko vidim masovno se isklučuje i skida dpf, kada se počnu lampice palit onda ćemo vidjet šta dalje.
Mada smo ti mi čudni zamjena dpf je kao i veliki servis, jednom se mora desit jer je potrošno ali eto
- Ateista
#1345 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Prethodni auto mi je imao dpf filter i bio je kod mene oko 8 godina, ovaj je oko godinu dana i isto ga ima, nikad ali bas nikad ni po cemu nisam primijetio ni na jednom ni drugom da radi regeneraciju.
Na proslom sam znao imati nekad gresku da izbaci, iako rijetko, pa odem na autoput namjerno da odradim regeneraciju, ali opet nikad i ni po cemu to nisam primijetio, ni povecanje obrtaja, ni nista drugo.
Na proslom sam znao imati nekad gresku da izbaci, iako rijetko, pa odem na autoput namjerno da odradim regeneraciju, ali opet nikad i ni po cemu to nisam primijetio, ni povecanje obrtaja, ni nista drugo.
- kabal1337
#1346 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ah zasto li bi neko procitao korisnicko uputstvo gdje sve pise kako staArmin2013 wrote: ↑20/05/2024 08:49I ja sam malo to gledao po netu, za Passat B7 2.0semsasuljakovic wrote: ↑19/05/2024 17:25 Kako radite regeneraciju na Golf 7?
Kažu treba vozit nekoliko minuta u 3 na 2800-3000 obrtaja, par puta pokušao na auto putu nije mi se nikakva lampica upalila, majstor mi je rekao da mora biti više od 1/3 goriva u rezervaru, probao i sa punim opet isto, ništa ne pali. Možda on odradi u pozadini ali na netu upali im onu žutu lampicu.
Jebo ih regeneracija kada se pali u nezgodno vrijeme, jutros na putu na poso vidim start/stop sistem neće, kad stadoh na semafor vidim podignuti obrtaji, došo na poso i dalje podignuti obrtaji, šta ću mormam ugasit.
Treba šta izglasat da kada nam se upali regeneracija da je opravdano kasnit na poso jedno 30min![]()
Koliko vidim masovno se isklučuje i skida dpf, kada se počnu lampice palit onda ćemo vidjet šta dalje.
Mada smo ti mi čudni zamjena dpf je kao i veliki servis, jednom se mora desit jer je potrošno ali eto
- -Chesterfield-
#1347 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
U najvišem stepenu prenosa?
Je li to znači da se pasivna regeneracija neće desiti ako vozim u četvrtoj brzini na 2000 obrtaja i više?
Jbg. morao bih voziti minimalno 110/h u petoj brzini da bi vozilo bilo na 2000 obrtaja.
-
artur morgan
#1348 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nije meni pitanje upućeno, ali hajd-Chesterfield- wrote: ↑20/05/2024 10:00
U najvišem stepenu prenosa?
Je li to znači da se pasivna regeneracija neće desiti ako vozim u četvrtoj brzini na 2000 obrtaja i više?
Jbg. morao bih voziti minimalno 110/h u petoj brzini da bi vozilo bilo na 2000 obrtaja.
Pasivna regeneracija se vrši kad se temperatura izduvnih gasova poveća na viši nivo i omogućuje da se sagori višak čađi u filteru. To se obično može postići na autoputu dužom vožnjom na nešto višim obrtajima motora. Po meni nije ključno u kojoj je brzini, već duža vožnja na nešto višim obrtajima. Koliko treba da tačno traje ta duža vožnja, i da li se može postići efekat aktivne regeneracije, to zaista ne znam. Uglavnom, mislim da pasivna regeneracija stalno traje ali je pitanje koliko uspije sagoriti čađi. Zbog toga, u našim uvjetima vožnje ta vrsta regeneracije teško ima preduslove bez obzira na pokušaje vozača da vozi na višim obrtajima, pa automobil pokreće aktivnu regeneraciju kada ECU od vozila ubrizga automatski dodatno gorivo, kada filter dostigne unaprijed određenu granicu (obično oko 45%), za podizanje temperature izduvnih gasova i sagorijevanje čađi.
- ElRe
#1349 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Da 1.6 HDI Euro5 je čadjav motor. 1.6 dCi Euro 5, na njemu je auspuh čist kao iz fabrike. Isto i kod 1.6 TDI, Euro 6.Evolution_IV wrote: ↑19/05/2024 17:16meni je vjecno crn, kao i svaki euro 5 1.6hdi/tdci zasto i zbog cega pojma nemam, uredno zacrnjenje na tehnickom![]()
- omega369
#1350 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja belaja sa dizelima
I kazu uzmi dizel rahat si, ccc
I kazu uzmi dizel rahat si, ccc