Pa cekaj, da li bi bilo kome fakultetski obrazovanom bilo normalno da se zaposli u klaonici?broj dva wrote: ↑15/05/2024 07:48Ozimician wrote: ↑14/05/2024 12:18 Moja poznanica je zavrsila u BiH socijalnu pedagogiju i s tom diplomom je radila u vrticu kao odgajateljica u Njemackoj.
Odlucila se da prizna svoju diplomu, morala poloziti C1 jezik i upisati jos godinu dana fakulteta u Njemackoj.
I kao na jednom predavanju, profesor govori kako je bitan i psihicki aspekat radnika, ako imate univerzitetskog profesora na birou, ne mozete njemu ponuditi posao u gimnaziji, jer je to za njega ponizavajuce i moze ga baciti u depresiju.
I ona na to postavi pitanje - a sta je s nama auslenderima? Ko pita za nase psihicko zdravlja kad radimo poslove ispod nasih kvalifikacija?
O tome @moimoi govori.
Bio je i onaj slucaj Ukrajinke koju su pitali zasto je na birou, kao - poslovi koji mi se nude su ciscenje ili eventualno rad u klaonici, preradi mesa, a ja imam zavrsen master.
Ispod časti u klaonici ? Ukrainski master pa odma kao inžinjer u švabiji ?
Jadnica diskriminisana, ona bi samo da bude master a opaki švabo joj gura četku ili nož u ruke.
Uz to jos ima dovoljna socijalna primanja?