moimoi wrote: ↑14/05/2024 12:17
sumirprimus wrote: ↑14/05/2024 12:10
jadni oni, ne daju im da uce. i da rade. na zapadu, jelte.
Ne razumijes… daju ali ispred tebe stave 101 prepreku.U osnovnoj vec tu djecu guraju da idu iskljucivo u zanatske skole… 1 od 50 dobije sansu da zavrsi fakultet. Mislis da svaki autohtoni nikemac, francuz, britanac.. zna svoj jezik pravilno?
Samo za razliku od njih, ovi ga moraju znati ako zele dalje da se skoluju… tj moraju biti nadprosjecni ucenici.
Pa vidi jednu stvar, kod njih te usmjerava od osnovne škole prema tvojim afinitetima i kvalifikacijama prema daljem usavršavanju. Moj sestrić je tamo u DE završio osnovnu, vidjeli da je odličan matematičar, usmjerili ga u gimnaziju i sada je na IT studijama odrađuje praksu u jednoj firmi. Usmjerili ga, dali mu šansu i on je uspješno iskoristio. Jedno se kod nas pošto-poto dijete mora upisati u gimnaziju i ići na određene studije po želji roditelja, pa imao šta imamo

Ovi kozojebi što pominjemo žensku djecu ne šalju u školu! To je haram!
Ozimician wrote: ↑14/05/2024 12:18
Bio je i onaj slucaj Ukrajinke koju su pitali zasto je na birou, kao - poslovi koji mi se nude su ciscenje ili eventualno rad u klaonici, preradi mesa, a ja imam zavrsen master.
Kao i moja sestra isto, otišla u DE sa masterom i radila u servisu za čišćenje. Vremenom je ispolagala jezik, određene ispite razlike i sada radi u struci. Jest da je trajalo nekoliko godina, ali se isplatilo na kraju. Šta je ta djevuška očekivala? Da dođe iz Ivano-Frankovska i da odmah dobije kakvo radno mjesto u struci, ako je moguće kakvo rukovodeće...

Pa da Britanac dođe u Njemačku morao bi istu proceduru oko akreditacije da prolazi
To "ja imam master" je relikt socijalizma i planske privrede, to u kapitalizmu ne pije vode