Truba wrote: ↑08/05/2024 10:58
možeš ti i ja ko stare konjine
evo mene ovdje neki smarali samo ih blokiram i ne postoje više
ali djeca to ne mogu
ona koja mogu nisu zlostavljana
nego su hadzije
Pa da, ima nas koji smo bili tinejdžeri osamdesetih i mladi devedesetih, koji znamo da postoji život bez interneta, posebno "društvenih" mreža, mi možemo off-line i logout. Kada sa 2-3 godine počneš tapkati po smartphoneu, sa 15 ti je off-line nešta šta ne znaš da je moguće.
A onda kako da ga razumijem?
Jednog dana razgovaram sa jednom mladom osobom (bio sam i ja tada nešto mlađi) oko izlazaka i ispostavi se da se toj osobi i ne izlazi baš tako često, ali ako ne izađe uvijek u podsvijesti da nešta propušta, ako ne izađe nekoliko noći uzastopno ima osjećaj da će je svi zaboraviti, ispast će iz raje i slične stvari.
Internet je taj strah od otuđenosti samo podigao za mnogo nivoa. Jeste gadno, ali šta ako ne pročitam, šta li pišu, kako će se prema meni sutra u školi ponašati na osnovu onoga šta o pišu o meni.
Što me niko ne voli?
Droga.
I ne bi to bio toliki problem da mlade natjera da razviju odbrambene mehanizme. Ali, tjera ih u očaj. Sami ne znaju, nisu imali kada da nauče kako se boriti, odraslima, pogotovo roditeljima i nastavnicima ne vjeruju (kako vjerovati nekome ko ti zabrani da ideš na dernek, ili da spavaš do 3 popodne, ili ko te tjera da šutiš 45 minuta, taj te mrzi, logično

), a onda ni institucijama.
I eto belaja.