Baš mi je drago da si došla tobe.snijeg_led wrote: ↑12/04/2024 15:22 na ovu temu zelim samo da kazem, pazite dobro sta pisete ljudima inace, jer rijeci bole
zamislite sebe kao da stojite ispred te osobe i dobro mislite sta cete joj reci u lice, tako i ovdje
sve sto niste spremi uraditi uzivo nemojte ni anonimno
istina da je da ima jako puno mentalno labilinih ljudi koji vase rijeci mogu shvatiti ozbiljno
sretno!
Samoubistvo
Moderator: anex
-
no_sikiriki
#451 Re: Samoubistvo
- Dozer
#452 Re: Samoubistvo
Eh...samoubistvo... Siroka i vrlo kompleksna tema, a mislim da nijedan psiholog ni prihijatar na planeti ne zna tacan odgovor na pitanje "Sta se desi nekome u glavi pa odluci da se ubije?".
Po mom skromnom misljenju, razlozi/uzroci mogu biti bukvalno bilo kakvi - ljubav, novac, bolest, tuga/zalost, lijekovi, droge, trenutno stanje svijesti, razocarenje, ubjedjenje, itd., ali je sve individualno, cak i kada se desi u kolektivnom smislu.
Da li je potencijalnog samoubicu moguce odgovoriti? Mislim da jeste, ali samo ukoliko se to desi pravovremeno i ukoliko "odgovarac" zna sta i kako da radi s tom osobom. Naravno, ovo je moguce samo ukoliko samoubica nije pod dejstvom nekih opijata ili lijekova. Kombinacija negativnog prirodnog stanja svijesti i poimanja vlastitiog zivota, i lijekova ili opijata vrlo je cesta pojava kod samoubica, pri cemu je stvarno racionalno stanje svijesti u takvim slucajevima prilicno umanjeno. Drugim rijecima, postoji puno lijekova koji navodno lijece ili pomazu za jednu stvar, ali istovremeno negativno uticu na 10+ drugih. U ovo prvenstveno spadaju "psihijatrijski" i neuroloski lijekovi, koji u vecini slucajeva umiruju ili ublazavaju jedan aspekt negativnog psihickog stanja i ponasanja, ali narusavaju mnoge druge. Posebno pogorsanje je moguce nakon prestanka uzimanja tih lijekova (npr. Neurontin, Lyrica, Zoloft, itd.), i zato se svi ti lijekovi uvijek uzimaju po posebno prilagodjenom postepenom pocetku i okoncanju terapije (jer stvaraju fizicku ovisnost), ali cesto ni to nije garancija da nece doci do "flipa" u mozgu, posto je to sve ipak i uvijek vrlo individualno.
Slicna stvar se moze desiti i s mnogim analgeticima, ali i "obicnim" tabletama za smirenje, poput apaurina i lexilijuma, a koje mnogi sopaju k'o secerne bombone.
Po mom skromnom misljenju, razlozi/uzroci mogu biti bukvalno bilo kakvi - ljubav, novac, bolest, tuga/zalost, lijekovi, droge, trenutno stanje svijesti, razocarenje, ubjedjenje, itd., ali je sve individualno, cak i kada se desi u kolektivnom smislu.
Da li je potencijalnog samoubicu moguce odgovoriti? Mislim da jeste, ali samo ukoliko se to desi pravovremeno i ukoliko "odgovarac" zna sta i kako da radi s tom osobom. Naravno, ovo je moguce samo ukoliko samoubica nije pod dejstvom nekih opijata ili lijekova. Kombinacija negativnog prirodnog stanja svijesti i poimanja vlastitiog zivota, i lijekova ili opijata vrlo je cesta pojava kod samoubica, pri cemu je stvarno racionalno stanje svijesti u takvim slucajevima prilicno umanjeno. Drugim rijecima, postoji puno lijekova koji navodno lijece ili pomazu za jednu stvar, ali istovremeno negativno uticu na 10+ drugih. U ovo prvenstveno spadaju "psihijatrijski" i neuroloski lijekovi, koji u vecini slucajeva umiruju ili ublazavaju jedan aspekt negativnog psihickog stanja i ponasanja, ali narusavaju mnoge druge. Posebno pogorsanje je moguce nakon prestanka uzimanja tih lijekova (npr. Neurontin, Lyrica, Zoloft, itd.), i zato se svi ti lijekovi uvijek uzimaju po posebno prilagodjenom postepenom pocetku i okoncanju terapije (jer stvaraju fizicku ovisnost), ali cesto ni to nije garancija da nece doci do "flipa" u mozgu, posto je to sve ipak i uvijek vrlo individualno.
Slicna stvar se moze desiti i s mnogim analgeticima, ali i "obicnim" tabletama za smirenje, poput apaurina i lexilijuma, a koje mnogi sopaju k'o secerne bombone.
Last edited by Dozer on 15/04/2024 12:52, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
- piupiu
#454 Re: Samoubistvo
Ne.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#455 Re: Samoubistvo
Živ je crni, na temi o Telemachu.
-
Piaty
- ZoomZoomKiwi
#457 Re: Samoubistvo
Pa što dijete povuče sa sobom 
-
Piaty
#458 Re: Samoubistvo
Ne zna se, vjerovatno se neće ni saznati i bolje ako bude tako.
U svakom slučaju, jadnica je izgubila razum i neka joj Allah oprosti i uvede je u dženet. Šta drugo reći.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#459 Re: Samoubistvo
Dje muz...jedino sto mi je padalo na pamet...prevara
-
Piaty
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#462 Re: Samoubistvo
Meni home page avaz a on kud postavi link
Eto ne bismo znali bez tebe postojanje ove vijesti u nizu
Cuj molim te ne nagadjaj...u demokratskoj zemlji tabu teme
Jedino ako krsi pravila prijavi
Eto ne bismo znali bez tebe postojanje ove vijesti u nizu
Cuj molim te ne nagadjaj...u demokratskoj zemlji tabu teme
Jedino ako krsi pravila prijavi
-
korisnicki
#463 Re: Samoubistvo
Lako je sada patetisati. Da je na ovom svijetu naišla na minimum razumijevanja sigurno to nebih uradila.
-
The BEN10
#464 Re: Samoubistvo
Bravo!snijeg_led wrote: ↑12/04/2024 15:22 na ovu temu zelim samo da kazem, pazite dobro sta pisete ljudima inace, jer rijeci bole
zamislite sebe kao da stojite ispred te osobe i dobro mislite sta cete joj reci u lice, tako i ovdje
sve sto niste spremi uraditi uzivo nemojte ni anonimno
istina da je da ima jako puno mentalno labilinih ljudi koji vase rijeci mogu shvatiti ozbiljno
sretno!
Nekome život visi o koncu i dovoljna je glupa izjava njemu bliske osobe da ga gurne u ponor.
- Dozer
#465 Re: Samoubistvo
Empatija je OK, ali s druge strane, i s ozbirom da bi svako trebao biti gospodar svog vlastitiog zivota u svakom smislu, tu se moze postaviti pitanje etickog, moralnog, pa ako hocete i demokratskog karaktera - ko je taj koji sa strane treba nekoga da sprijecava ili mijenja neciju odluku koja se tice samo njegovog zivota? OK ako se radi o clanu porodice, to je jedna kompaktna cjelina (bar bi trebala biti), i tu bi svako trebao imati neko pravo i obavezu da sprijeci svog u necemu sto ce mu skoditi, bio taj svjestan toga ili ne. Ali ja bih se licno tu zaustavio, i ogranicio, jer niko od nas sa strane zapravo nema pojma sta se desava u necijem tudjem zivotu, mozgu, medju njegova 4 zida.... Cesto to ne znamo cak ni za one s koima zivimo u 4 zida.
Zvuci hladno, znam, ali zar nije tako? Neko hoce da cuga, neko hoce da se drogira, neko hoce da putuje svakih 5 dana negdje, neko hoce da pliva, neko hoce da spava, neko hoce da se sexa 6x dnevno, itd.itd.itd., i sve su to licne individualne odluke o vlastitiom zivotu. Zasto se samoubistvo razlikuje u smislu licnog odlucivanja?
Zvuci hladno, znam, ali zar nije tako? Neko hoce da cuga, neko hoce da se drogira, neko hoce da putuje svakih 5 dana negdje, neko hoce da pliva, neko hoce da spava, neko hoce da se sexa 6x dnevno, itd.itd.itd., i sve su to licne individualne odluke o vlastitiom zivotu. Zasto se samoubistvo razlikuje u smislu licnog odlucivanja?
-
Hakiz
#466 Re: Samoubistvo
Zbog toga što je svakoj živoj vrsti svojstveno da joj opstanak i razvoj zavise od količine individualnih pripadnika vrste. To je zakon prirode. I u nas je taj instinkt ugrađen, bez obzira na mozak kojim možemo nadoknaditi manji broj pripadnika vrste u odnosu na onaj koji bi prirodno "morali" imati. Taj instinkt smo naslijedili od bića od kojih smo se razvili i prije nego što smo bili u stanju razmišljati, ugrađen je u nas davno prije nego što smo postali vrsta sa prefiksom "homo", ljudi..Dozer wrote: ↑19/04/2024 11:48 Empatija je OK, ali s druge strane, i s ozbirom da bi svako trebao biti gospodar svog vlastitiog zivota u svakom smislu, tu se moze postaviti pitanje etickog, moralnog, pa ako hocete i demokratskog karaktera - ko je taj koji sa strane treba nekoga da sprijecava ili mijenja neciju odluku koja se tice samo njegovog zivota? OK ako se radi o clanu porodice, to je jedna kompaktna cjelina (bar bi trebala biti), i tu bi svako trebao imati neko pravo i obavezu da sprijeci svog u necemu sto ce mu skoditi, bio taj svjestan toga ili ne. Ali ja bih se licno tu zaustavio, i ogranicio, jer niko od nas sa strane zapravo nema pojma sta se desava u necijem tudjem zivotu, mozgu, medju njegova 4 zida.... Cesto to ne znamo cak ni za one s koima zivimo u 4 zida.
Tako da svako ko ubije sebe, drugog, ko drugome otežava i onemogućsva normalan život, zapravo, ugrožava vrstu u cjelini.
Pa je i naš emotivni odgovor na pojam samoubistva uslovljen spomenutim instinktom.
Religije su taj instinkt preuzele pod pojmom "svetost života", i dosolili naredbom da čovjek kojem je bog dao život ne može oduzeti život ni sebi ni drugima.
Drugi razlog je taj da je velika šteta da neko ko se nađe u situaciji u kojoj misli da je sve izgubljeno oduzme sebi život, a onda se ispostavi da je ta osoba u tom stanju pogriješila, da je rješenje njenog problema postojalo i bilo joj čak i dostupno. Uz manje ili više truda.
- Chloe
- Photo mod
#467 Re: Samoubistvo
Hakiz wrote: ↑19/04/2024 12:10 Drugi razlog je taj da je velika šteta da neko ko se nađe u situaciji u kojoj misli da je sve izgubljeno oduzme sebi život, a onda se ispostavi da je ta osoba u tom stanju pogriješila, da je rješenje njenog problema postojalo i bilo joj čak i dostupno. Uz manje ili više truda.
Sinoć sam tek čitala o samoubistvu majke sa djetetom.
- Dozer
#468 Re: Samoubistvo
Slazem se sa svime, i znam da jeste tako. Moje pitanje se odnosilo bukvalno na danasnja poimanja "svetosti" licnog izbora.Hakiz wrote: ↑19/04/2024 12:10Zbog toga što je svakoj živoj vrsti svojstveno da joj opstanak i razvoj zavise od količine individualnih pripadnika vrste. To je zakon prirode. I u nas je taj instinkt ugrađen, bez obzira na mozak kojim možemo nadoknaditi manji broj pripadnika vrste u odnosu na onaj koji bi prirodno "morali" imati. Taj instinkt smo naslijedili od bića od kojih smo se razvili i prije nego što smo bili u stanju razmišljati, ugrađen je u nas davno prije nego što smo postali vrsta sa prefiksom "homo", ljudi..Dozer wrote: ↑19/04/2024 11:48 Empatija je OK, ali s druge strane, i s ozbirom da bi svako trebao biti gospodar svog vlastitiog zivota u svakom smislu, tu se moze postaviti pitanje etickog, moralnog, pa ako hocete i demokratskog karaktera - ko je taj koji sa strane treba nekoga da sprijecava ili mijenja neciju odluku koja se tice samo njegovog zivota? OK ako se radi o clanu porodice, to je jedna kompaktna cjelina (bar bi trebala biti), i tu bi svako trebao imati neko pravo i obavezu da sprijeci svog u necemu sto ce mu skoditi, bio taj svjestan toga ili ne. Ali ja bih se licno tu zaustavio, i ogranicio, jer niko od nas sa strane zapravo nema pojma sta se desava u necijem tudjem zivotu, mozgu, medju njegova 4 zida.... Cesto to ne znamo cak ni za one s koima zivimo u 4 zida.
Tako da svako ko ubije sebe, drugog, ko drugome otežava i onemogućsva normalan život, zapravo, ugrožava vrstu u cjelini.
Pa je i naš emotivni odgovor na pojam samoubistva uslovljen spomenutim instinktom.
Religije su taj instinkt preuzele pod pojmom "svetost života", i dosolili naredbom da čovjek kojem je bog dao život ne može oduzeti život ni sebi ni drugima.
Drugi razlog je taj da je velika šteta da neko ko se nađe u situaciji u kojoj misli da je sve izgubljeno oduzme sebi život, a onda se ispostavi da je ta osoba u tom stanju pogriješila, da je rješenje njenog problema postojalo i bilo joj čak i dostupno. Uz manje ili više truda.
-
Hakiz
#469 Re: Samoubistvo
Pa, ja ga poštujem. Sve dok lični izbor ne naprvi problem drugima, neka radi ko šta hoće.Dozer wrote: ↑19/04/2024 13:22Slazem se sa svime, i znam da jeste tako. Moje pitanje se odnosilo bukvalno na danasnja poimanja "svetosti" licnog izbora.Hakiz wrote: ↑19/04/2024 12:10Zbog toga što je svakoj živoj vrsti svojstveno da joj opstanak i razvoj zavise od količine individualnih pripadnika vrste. To je zakon prirode. I u nas je taj instinkt ugrađen, bez obzira na mozak kojim možemo nadoknaditi manji broj pripadnika vrste u odnosu na onaj koji bi prirodno "morali" imati. Taj instinkt smo naslijedili od bića od kojih smo se razvili i prije nego što smo bili u stanju razmišljati, ugrađen je u nas davno prije nego što smo postali vrsta sa prefiksom "homo", ljudi..Dozer wrote: ↑19/04/2024 11:48 Empatija je OK, ali s druge strane, i s ozbirom da bi svako trebao biti gospodar svog vlastitiog zivota u svakom smislu, tu se moze postaviti pitanje etickog, moralnog, pa ako hocete i demokratskog karaktera - ko je taj koji sa strane treba nekoga da sprijecava ili mijenja neciju odluku koja se tice samo njegovog zivota? OK ako se radi o clanu porodice, to je jedna kompaktna cjelina (bar bi trebala biti), i tu bi svako trebao imati neko pravo i obavezu da sprijeci svog u necemu sto ce mu skoditi, bio taj svjestan toga ili ne. Ali ja bih se licno tu zaustavio, i ogranicio, jer niko od nas sa strane zapravo nema pojma sta se desava u necijem tudjem zivotu, mozgu, medju njegova 4 zida.... Cesto to ne znamo cak ni za one s koima zivimo u 4 zida.
Ljudi imaju pravo i da griješe.
Mi se toliko trudimo da "zaboravimo" da smo životinje, da mozak kakav imamo nam daje ne samo pravo, nego i obavezu, da se odvojimo od prirode. Zato sva ona priča "Ne smijemo se predati nagonima, razumna smo bića".
Pa to pravo da se odvojimo od prirode, daje nam pravo i da potisnemo onaj instinkt o kojem sam govorio.
Ali, šta ja o tome mislim, to je već moj problem. I svako za sebe neka zaključi.
Opet, ću reći, svako neka sa sobom radi šta hoće, ali bi bilo veoma tužno i velika greška napraviti nešta nepopravljivo, a biti u iluziji da tako mora, ne znati da je drugo rješenje postojalo.
Samoubistvo, promjena spola i slično, po mom mišljenju, se češće izvode zbog iluzije, neopravdane uvjerenosti u razloge koji čovjeka tjeraju da ta djela počini. Naravno da ima stvarnog razloga za njih, ali mislim da su u mnogo manjoj mjeri nego što je broj učinjenih takvih djela.
Ono šta je najveća teškoća u pomoći drugima je to da kada se neko uvjeri u razloge, iako su pogrešni, veoma teško je te ljude razuvjeriti. Znam jer živim sa osobom koju je trebalo razuvjeriti. I kada je razuvjeriš, opasnost od recidiva, da će ponovo početi sa tim mislima, je uvijek prisutna.
- Dozer
#470 Re: Samoubistvo
Upravo tako, potpisujem.
Cinjenica je da se mi, kao vrsta, najcesce ako ne i stalno, vodimo nekim ubjedjenjima o svemu i svacemu. Ta ubjedjenja su vrlo cesto pogresna u smislu da svjesno, ili polusvjesno, negiramo poznate cinjenici i istinu o tome necemu. I to nas onda vodi u pogresna razmisljanja, zakljucke, ponasanja i poteze. A ti konacni potezi znaju biti i fatalni, upravo jer su bazirani na pogresnim pretpostavkama i ubjedjenjima.
Cinjenica je da se mi, kao vrsta, najcesce ako ne i stalno, vodimo nekim ubjedjenjima o svemu i svacemu. Ta ubjedjenja su vrlo cesto pogresna u smislu da svjesno, ili polusvjesno, negiramo poznate cinjenici i istinu o tome necemu. I to nas onda vodi u pogresna razmisljanja, zakljucke, ponasanja i poteze. A ti konacni potezi znaju biti i fatalni, upravo jer su bazirani na pogresnim pretpostavkama i ubjedjenjima.
- dječak sa šibicama
#471 Re: Samoubistvo
Jel samoubica hrabar covjek, ili kukavica, pitanje.
- piupiu
#473 Re: Samoubistvo
Samo očajnik.
- dječak sa šibicama
#474 Re: Samoubistvo
Ja sam cuo da vecina ili svi koji prezive samoubistvo, odnosno ne uspiju u naumu, kasnije svjedoce da im je pao mrak na oci i da ne znaju zasto su to uradili.
Jesu li to demoni ili pomracenje uma.
- piupiu
#475 Re: Samoubistvo
Kažu izuzetno nizak nivo seratonina u mozgu ? Vjerovatno + kortizol ili adrenalin? Emocionalna nestabilnost - ono kad ljudi imaju neki problem i ne mogu staviti osjećanja pod kontrolu, kao djeca od 3 godine kad nekontrolisano plaču.dječak sa šibicama wrote: ↑19/04/2024 16:18 Ja sam cuo da vecina ili svi koji prezive samoubistvo, odnosno ne uspiju u naumu, kasnije svjedoce da im je pao mrak na oci i da ne znaju zasto su to uradili.