Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#46901 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

I vozila koje skreću desno.
A ja za takve uvijek idem pravo, ne ostavljam im mogućnost da naprave sranje. :mrgreen:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#46902 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

Image

jos jedna, danas neki papan svira sto mu ne dam da iz grbavicke direktno u lijevu smota, materi pa granaj jebem li ti sve seljacko...
Ateista

#46903 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 07/05/2024 16:29 I vozila koje skreću desno.
A ja za takve uvijek idem pravo, ne ostavljam im mogućnost da naprave sranje. :mrgreen:
Htio sam reci desno, pogresno napisao. :D
U svakom slucaju, ako se svi drze propusa nemas koga propustati ako imaju svije trake, ako ide pravo onda ima kolizija i imas koga propustiti. Znaci ti si jedan od onih sto ne daje zmigavac, usporavas saobracaj. :D
BadBoy

#46904 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

NediM17 wrote: 07/05/2024 15:35
Ateista wrote: 07/05/2024 15:28
il dottore wrote: 07/05/2024 14:38

Pogledaj video. Po videu imas pravo i ti da izaberes u koju od dvije ili tri... trake ces skrenuti, samo da propustis ovoga sto skrece desno. I taj sto skrece desno isto tako moze birati u koju ce traku (ako ih ima vise) uci kada skrene desno
Koji video?
Naveden je clan iz zobsa koji jasno kaze da kad skreces desno ides u prvu desnu traku, ako skreces lijevo onda u prvu lijevu, nikakav video ne moze protiv jasnog clana u zakonu.
Nigdje to ne piše u koju traku skrećeš.
Piše samo iz koje trake skrećeš.
jedini koji zna citati
NediM17

#46905 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Uvijek dajem zmigavac, ja sam stara skola, datum polaganja 17.01.1983.
Samo na toj konkretnoj raskrsnici na taj nacin zastitim ove lijeve skretace sto ne znaju propise od potencijalnog belaja.
Pa zamisli dam desni zmigavac, on poleti skrenuti prije mene i ja ga ovjerim u desnu stranu.
Ne bi to bilo lijepo od mene.
A npr. kad skrecem lijevo iz bocnih ulica na glavnu sa tri trake, ako sam prvi na semaforu uvijek idem do krajnje desne da bi sto vise auta iza mene proslo semafor.
Naravno, propustim ove sto idu pravo i skrecu desno. :mrgreen:
A po nekim ovdje se mora u najblizu lijevu skrenuti i prodju 2 auta na semaforu.
Ili jos gore, ostanu u raskrsnici a otvorio se semafor na glavnoj.
Pa ostanu na tramvajskim sinama pa tramvaj ne moze proci itd...
I bude policija cesto na tim raskrsnicama nikad ni pomislili nisu da me zaustave.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#46906 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Isto primjenjujem,..jos nijesam gonjen zbog toga.. :mrgreen:
preludezalude

#46907 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

BadBoy wrote: 07/05/2024 21:12

Koji video?
Naveden je clan iz zobsa koji jasno kaze da kad skreces desno ides u prvu desnu traku, ako skreces lijevo onda u prvu lijevu, nikakav video ne moze protiv jasnog clana u zakonu.
jedini koji zna citati
Ako pise da se kreces uz desnu ivicu puta...kako mozes zavrsiti u lijevoj traci?
Ako pise da se kreces uz lijevu iscrtanu liniju ili zamisljenu liniju koja se spaja sa linijom koja razdvaja kolovozne trake u suprotnim smjerovima ili uz lijevu ivicu kolovoza ...kako mozes zavrsiti u desnoj traci?
oXavier

#46908 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Osnovno pravilo koje ovdje treba primjenjivati je član 49. u kojem se kaže da prvenstvo ima onaj koji skreće desno ili kreće pravo, uz poštovanje članova 50, i 48 koji se ovdje spominje. Međutim, navedenim članom 48. je određeno iz koje trake se vrši skretanje, obratiti pažnju na dio ukoliko saobraćajnim znakkom ili oznakom nije drugačije određeno. Znači da se može skretati i iz susjedne trake kao što je definisano navedenim članom kao što je slučaj npr na raskrsnici na Skenderiji, a nigdje ne piše gdje u koju traku u tom slučaju vozilo skreće. Zato se na takvim raskrsnicama iscrtavaju linije kojim se usmjerava saobraćaj. Prilikom vožnje i obuke se vozači usmjeravaju da skreću najbližu traku radi boljeg protoka saobraćaja. Dobar članak na ovu temu, autor je magistar saobraćaja iz HAK-a.
http://www.sigurno-voziti.net/problemi/problem29.html
Za odabir bilo koje trake kaže u tekstu To je sigurno, propisno, ali tada nije zadovoljen uvjet maksimalnog protoka vozila raskrižjem. Dakle, nameće se potreba za vođenjem tokova, u ovome slučaju.
Međutim ovo ne znači da onaj koji skreće lijevo ima prednost jer skreće u lijevu traku ako npr. gabaritno vozilo mora zauzeti veći prostor u raskrsnici ako ne može adekvatno skrenuti, . Apsurdno je poništavati prednost onoga koji skreće desno na taj način.
Pogledajte dole slične situacije koje je njemački ADAC objavio na svojim stranicama:
https://www.facebook.com/ADAC/posts/zwe ... 590891988/
https://www.facebook.com/ADAC/photos/a. ... 74/?type=3
Ima i kviz
https://www.adac.de/der-adac/quiz/verke ... -abbiegen/
Pitanja 2 i 9
U komentaru kaže (prevedeno s google translate):
Spoiler
Show
The vehicle turning right (here car 2) always has the right of way. Its driver is allowed to drive first and can therefore freely choose one of the two lanes. The person turning left (car 1) must wait for this process and only then be allowed to continue driving.
Spoiler
Show
When turning into several lanes at the same time, free lane selection applies. So theoretically the right vehicle should also use the far left lane. Of course, in practice this makes no sense. In fact, in this case, drivers have to communicate with each other.
preludezalude

#46909 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Nadjoh na jednom sajtu jako lijepo kazano kako se kretati...

"Na raskrižjima na kojima su u raskrižju nacrtane horizontalne oznake za vođenje tokova kroz raskrižje (crte vodilje) – sve je posve jasno. Slijedeći ovo načelo vođenja tokova vozači se posve isto trebaju ponašati i na raskrižjima gdje takvih oznaka nema ili su zbog dotrajalosti izbrisane, ne vide se, jer je kolnik pokriven snijegom ili slično."

Znaci ako ne ides u svoju traku fakticki se prestrojavas u drugu traku a mislim da je to zabranjeno raditi u raskrsnici.
oXavier

#46910 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

preludezalude wrote: 07/05/2024 23:30 Nadjoh na jednom sajtu jako lijepo kazano kako se kretati...

"Na raskrižjima na kojima su u raskrižju nacrtane horizontalne oznake za vođenje tokova kroz raskrižje (crte vodilje) – sve je posve jasno. Slijedeći ovo načelo vođenja tokova vozači se posve isto trebaju ponašati i na raskrižjima gdje takvih oznaka nema ili su zbog dotrajalosti izbrisane, ne vide se, jer je kolnik pokriven snijegom ili slično."

Znaci ako ne ides u svoju traku fakticki se prestrojavas u drugu traku a mislim da je to zabranjeno raditi u raskrsnici.
Da to je u članku koji sam iznad navodio, znači trebaju ponašati radi protoka i bržeg odvijanja saobraćaja i hajmo reći saobraćajne kulture, ali nemaju obavezu ako nema iscrtanih linija za vođenje. To je poenta. Pogotovo ne znači da trebaju zanemarivati prednost onoga koji skreće desno.
Ateista

#46911 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Nema smisla davati takve preporuke zbog brzeg odvijanja saobracaja, ako ja skrecem lijevo nikad ne znam u koju ce ovaj koji ide desno traku skrenuti i samim tim ako bih ga morao po pravilu propustiti, ne postoji mogucnost brzeg odvijanja saobracaja. Dok ja vidim u koju je traku usao, vec sam morao stati da cekam, ako ima vise auta nikakvog ubrzanja nema. Taj clanak sam citao i ima kontradiktornosti i nelogicnosti. Ako treba ubrzati saobracaj ovo ne moze biti preporuka nego obaveza
Dalje, kretanje uz desnu ivicu dok se skrece nije isto kao i zauzeti traku prije skretanja. Da je trebalo da se odnosi na traku prije skretanja, rekli bi valjda to, iako je pitanje sta su htjeli reci jer su cirkus napravili sa ovim clanovima, ali bukvalno tumacenje bi bilo cijelo vrijeme uz desnu ili lijevu stranu, jer skretanje traje dok dok ne zauzmes polozaj u saobracajnici u koju se ukljucujes.
To ne ponistava prednost onoga ko skrece desno, jednostavno kolizije nema i nema prednosti ako se postuju propisi.
Vec sam pominjao nekoliko primjera da policija hoce da pise kaznu zbog toga sto neko nije isao u svoju traku, meni dva puta (jednom stvarno nisam isao a drugi put jesam ali su oni tvrdili da nisam) te znam primjer gdje je covjek tvrdio da su mu pisali kaznu, pa upozoravao druge ljude na to jer je polagao u manjem mjestu gdje nije bilo saobracajnica sa vise traka pa nije znao za to.
Optimist

#46912 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Nerviraju me teletabisi koji skrecu lijevo kraj Alipasine dzamije prema Skenderiji, pri tome zauzmu pola susjedne trake da bi namotali. Zabacuju se ko da voze labudicu za sobom.
I svako jutro ista prica.
NediM17

#46913 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ovo je ko zna koji put u zadnjih nekoliko godina da se reciklira ova tema i mnogi i dalje kontaju da kao lijevi "skretači" mogu imati prednost nad desnim skretačem jer je "njegova" traka zauzeta parkiranim vozilima.
Ne kontaju da je po propisu svaka traka "njegova" isto kao i njihova, ali tek pošto se namire oni koji idu pravo i skreću desno, naravno ako saobraćajnim znakom i horizontalnom signalizacijom nije drugačije određeno.
Ovako je po propisu, a onda dolazimo do nečeg što se zove zdrava logika, saobraćajna kultura, vozačka solidarnost...
Pa naravno da neću kad skrećem npr. desno iz bočnih ulica na glavnu sa tri trake ići u krajnju lijevu, nego u najbližu desnu i najkraćim lukom.
Ali ako je zauzeta iz bilo kojeg razloga ništa me ne sprječava da koristim i srednju i lijevu.
Ali ću isto tako kad skrećem lijevo na tim raskrsnicama iz vozačke solidarnosti otići skroz do krajnje desne trake da bi što više vozila prošlo na zeleno svjetlo.
Kolega oXavier iznad lijepo objasnio, al' sad će biti ma pusti to, to su Hrvatska i Njemačka, u Bosni je drugačije.
A saobraćajna pravila univerzalna, naš član zakona o skretanju bukvalno prepisan iz hrvatskog ZOSP-a.
noviclan

#46914 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Evolution_IV wrote: 07/05/2024 17:38 Image

jos jedna, danas neki papan svira sto mu ne dam da iz grbavicke direktno u lijevu smota, materi pa granaj jebem li ti sve seljacko...
Tu ima ona grba u desnoj pa svi bjeze ljevlje, ali evo npr raskrsnica kod zeljinog i kamere bas je zeznuto skrenuti u desnu ako ne uhvatis anslag a ovaj od asa hoce isto prema strojoradu
Ateista

#46915 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 08/05/2024 07:44 Ovo je ko zna koji put u zadnjih nekoliko godina da se reciklira ova tema i mnogi i dalje kontaju da kao lijevi "skretači" mogu imati prednost nad desnim skretačem jer je "njegova" traka zauzeta parkiranim vozilima.
Ne kontaju da je po propisu svaka traka "njegova" isto kao i njihova, ali tek pošto se namire oni koji idu pravo i skreću desno, naravno ako saobraćajnim znakom i horizontalnom signalizacijom nije drugačije određeno.
Ovako je po propisu, a onda dolazimo do nečeg što se zove zdrava logika, saobraćajna kultura, vozačka solidarnost...
Pa naravno da neću kad skrećem npr. desno iz bočnih ulica na glavnu sa tri trake ići u krajnju lijevu, nego u najbližu desnu i najkraćim lukom.
Ali ako je zauzeta iz bilo kojeg razloga ništa me ne sprječava da koristim i srednju i lijevu.
Ali ću isto tako kad skrećem lijevo na tim raskrsnicama iz vozačke solidarnosti otići skroz do krajnje desne trake da bi što više vozila prošlo na zeleno svjetlo.
Kolega oXavier iznad lijepo objasnio, al' sad će biti ma pusti to, to su Hrvatska i Njemačka, u Bosni je drugačije.
A saobraćajna pravila univerzalna, naš član zakona o skretanju bukvalno prepisan iz hrvatskog ZOSP-a.
Jeste, stalno ista prica. Realno, krivi su oni koji su pisali zakon, od koga god da smo ga prepisali trebalo je sve ovo puno jasnije i bolje objasniti. Opet, ako citamo sta pise, jedini logican zakljucak je da treba ici u prvu traku iz razloga sto pise da se skretanje obavlja uz desnu ili lijevu ivicu, ne pise da se prije skretanja treba prestrojiti u tu i tu traku, to je velika razlika. Ne mogu tvrditi kako sud i osiguranje gleda na to, postujem inace misljenje oXaviera koji cini mi se radi u osiguranju i po tom pitanju zna sta govori, moguce da je to praksa osiguranja da se tako gleda, ali smatram da je pogresno, kao sto je pogresno i ono objasnjenje u clanku, jednostavno nema logike i nema veze sa onim sto pise u zakonu. Nema nikakvog smisla uvoditi preporuke zbog brzeg odvijanja saobracaja, vec sam objasnio da ako to nije obaveza da onda nema nista od toga. Vec sam objasnio i da ovo sve ne znaci da se ponistava prednost onoga ko skrece lijevo, samo u nekim slucajevima kad ima vise traka nema uopste prednosti jer svako ima svoju traku.

Sto se tice skretanja lijevo i ukljucenja na glavnu, i mene nerviraju oni koji stanu na sinama, pri tome do sina dodju puzevom brzinom pa jedva prodje 2 ili tri auta. Opet, nema potrebe ici skroz do desne trake, ja ako sam prvi odem do lijeve i cak ako mogu do kraja lijeve trake, opet namotam da udjem pravo u lijevu a iza mene moze proci jos bar 5 auta ako krenu normalno. Kad skrecem desno imaju pjesaci, pogotovo ako sam drugi ili treci na redu, cesto odem u srednju traku da omogucim jos nekom da prodje semafor, ali to uradim tako sto dam zmigavac da skrecem lijevo. Svjestan sam da je to prekrsaj jer se prestrojavam u raskrsnici i prije pjesackog, ali radim to iz solidarnosti sa drugim vozacima, one koji skrecu lijevo ne ometam jer imaju tri trake pa oni imaju svoju.
oXavier

#46916 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Naravno da će svako skretati u najbližu traku, ali ovdje govorimo o specifičnim situacijama, ili u najgorem slučaju šta ako dođe do nezgode.
Po nekim upisima ovdje, recimo ako se dogodila nezgoda i postoji zastoj ili parkirano vozila na početku desne trake te jednosmjerne ulice u koju se skreće, da svi koji skreću desno čekaju a da oni koji skreću lijevo normalno skreću u lijevu traku, iako moraju propustiti one koji skreću desno. Takođe, zanemaruje se član 50. koja nalaže oprez i brzinu da možeš propustiti one koji imaju prednost u raskrsnici. Dakle, posmatraj saobraćajnu situaciju i reaguj u skladu s tim, ne leti ko kamikaza. To je sva poenta. Niko se ovdje ne zalaže da se proizvoljno bira traka iz ćeifa.
Ateista

#46917 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ali stoji pitanje da li je skretanje u prvu traku stvar kulture ili obaveza. Ja mislim da je obaveza, meni onaj clan zakona zvuci kao da se odnosi na kompletnu radnju skretanja. Ako nije obaveza onda sve to nema nikakvog smisla, slazem se da treba oprezno uci u raskrsnicu ali koliko god neko oprezno ulazio ne moze znati u koju traku ce onaj drugi ici dok skroz ne skrene, tako da bi onda uvijek morao cekati dok svi koji idu desno ne zauzmu poziciju utraci pa tek onda skrenuti, jer ne zna hoce li neko odluciti da ne bude fer i kulturan i ici pravo u lijevu. Po meni to treba biti zakonski regulisano, a mislim i da jeste onim clanom, ja ga tako razumijem i smisao tog clana bi trebao da bude da zakonski primora ucesnike u saobracaju da koriste putanje da nema kriticnih tacaka, kad je moguce zbog vise traka. Time se i povecava sigurnost i ubrzava saobracaj. Sto se tice parkiranih automobila u desnoj traci, to po meni ne mijenja pravila da onaj ko skrece desno mora ici u desnu traku i tek onda se prestrojiti. Mislim da se to pogresno definise kao da neko ima prednost, nema tu prednosti, svako ima svoju traku u koju ulazi i nema kolizije, ako zbog prepreke mora da se prestroji onda se prvo uvjeri da to moze uraditi bezbjedno. Parkirana vozila ne znace da trake nema, samo predstavljaju prepreku zbog koje se neko mora prestrojiti nakon sto skrene To vise nije pitanje prednosti kod skretanja, tada su oba auta vec zavrsila skretanje i svako vozi svojom trakom, prednost ima onaj ko ne mijenja traku.
AdzijaFace

#46918 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Evolution_IV wrote: 07/05/2024 17:38 jos jedna, danas neki papan svira sto mu ne dam da iz grbavicke direktno u lijevu smota, materi pa granaj jebem li ti sve seljacko...
Sve do jednom. Dok ne naletis nekoga kome je svejedno pa ces onda to objasnjavati cika zakonu na djelu :D

je li i ovdje ides prvo u desnu, pa se onda prestrojis u srednju i na kraju u lijevu?

Image
Karikaturist

#46919 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Karikaturist »

Nema mi gore stvari nego kad mi se neko ne zahvali kad ga pustim. Ono neki znak dobre volje, ruka ili blic.
Isto tako kad ga pustim pa on ima priliku nekoga propustiti a ne uradi to nego ubrza da prodje.
Onda sam sebe udaram po tikvi sto sam pustio idiota.
AdzijaFace

#46920 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Karikaturist wrote: 08/05/2024 10:26 Nema mi gore stvari nego kad mi se neko ne zahvali kad ga pustim. Ono neki znak dobre volje, ruka ili blic.
:D :D ja se uvijek zahvalim. Kupio novo auto, sest mjeseci se zahvaljivao dizajuci ruku, dok nisam skontao da se s vana radi folije ne vidi moja ruka unutra :D
NediM17

#46921 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista svoje pa svoje.
Pa da li si realan covjece da ces ti skrenuti lijevo prije nego neko desno.
Ali davno sam ponudio i onom goranu16v a i svima koji tako misle, bujrum , iskusajte srecu.
Jos se nijedan junak nije nasao.
Rekoh vec, ne ostavljam vam mogucnost da upadnete u belaj.
I ja na toj raskrsnici kad sam lijevi skretac ne iskusavam sudbinu, propustim vozila koja idu pravo i desno i tek onda skrenem.
oXavier

#46922 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Ateista wrote: 08/05/2024 10:15 Ali stoji pitanje da li je skretanje u prvu traku stvar kulture ili obaveza. Ja mislim da je obaveza, meni onaj clan zakona zvuci kao da se odnosi na kompletnu radnju skretanja. Ako nije obaveza onda sve to nema nikakvog smisla, slazem se da treba oprezno uci u raskrsnicu ali koliko god neko oprezno ulazio ne moze znati u koju traku ce onaj drugi ici dok skroz ne skrene, tako da bi onda uvijek morao cekati dok svi koji idu desno ne zauzmu poziciju utraci pa tek onda skrenuti, jer ne zna hoce li neko odluciti da ne bude fer i kulturan i ici pravo u lijevu. Po meni to treba biti zakonski regulisano, a mislim i da jeste onim clanom, ja ga tako razumijem i smisao tog clana bi trebao da bude da zakonski primora ucesnike u saobracaju da koriste putanje da nema kriticnih tacaka, kad je moguce zbog vise traka. Time se i povecava sigurnost i ubrzava saobracaj. Sto se tice parkiranih automobila u desnoj traci, to po meni ne mijenja pravila da onaj ko skrece desno mora ici u desnu traku i tek onda se prestrojiti. Mislim da se to pogresno definise kao da neko ima prednost, nema tu prednosti, svako ima svoju traku u koju ulazi i nema kolizije, ako zbog prepreke mora da se prestroji onda se prvo uvjeri da to moze uraditi bezbjedno. Parkirana vozila ne znace da trake nema, samo predstavljaju prepreku zbog koje se neko mora prestrojiti nakon sto skrene To vise nije pitanje prednosti kod skretanja, tada su oba auta vec zavrsila skretanje i svako vozi svojom trakom, prednost ima onaj ko ne mijenja traku.
Ja govorim o prepreci na početku trake, druga stvar je prestrojavanje kad uđeš u traku. Ako nemaš trake ne možeš se prestrojiti, u zoni raskrsnice gdje nema oznaka nema prestrojavanja. Npr. kad sam gledao ova pravila u Njemačkoj (pokušaću naći taj citat) tamo je navedena presuda suda da slobodni odabir trake završava tek kad se vozilo konačno smjesti u traku na 15 do 20m od početka oznaka traka. Tek nakon toga vrijede pravila prestrojavanja
NediM17

#46923 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

'taaa ce Njemacka, ateista svakako nije dotle dobacio. :mrgreen:
Al' eto ide u 'rvaCku pa bi bilo lijepo da tamo primijeni svoja "pravila".
Dozer

#46924 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

AdzijaFace wrote: 07/05/2024 16:00 I sta ce se desiti kada dodje do udesa? On ce biti kriv za prestrojavanje, a ovaj drugi za uzimanje prvenstva?
Ne moze biti kriv ovaj za uzimanje prvenstva jer nikome nije uzeo prvenstvo, nego je kriv onaj koji nije skrenuo u SVOJU traku, bila ona lijeva ili desna, nego je odmah presjekao preko svoje trake u susjednu. :lol:
Dozer

#46925 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

BadBoy wrote: 07/05/2024 21:12

Koji video?
jedini koji zna citati
Sta ba.... :lol:

hajmo opet...

Clan 48
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

Pise jasno da jasnije ne moze. Drugi par rukava je ako neko misli da je traka koja se proteze uz desnu ili lijevu ivicu = srednja traka :lol: :lol: :lol:
Post Reply