Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kB27

#10251 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

dr_Evil wrote: 15/04/2024 16:28
Sve je to ok. Ali ja se iskreno bojim te novogradnje. To hoce li vlaga, prozor ili plafon hajde, prezivio je Mujo i gore. Ali.. ko ce meni garantovat prvo da su inzinjeri znali, drugo da su uradili po projektu. Sjetimo se Turske i potresa, ili Italija i mostova.

S druge strane dolazimo u problem sa Jugo-gradnjom, neodrzavanje i kraj eksploatacije u narednim desetljecima.

Sve je to fino, sjaji se, mramor haustori, roletne sa elektricnim podizacima, nego koliko imas celika JaJane!
To, nadam se, nikad necemo saznati. Da ce se nesto sravniti sa zemljom kao u Turskoj, ja vjerujem da nece, ali da u slucaju jaceg zemljotresa moze doci do nepopravljivih strukturnih ostecenja na tim objektima - to itekako vjerujem da je moguce. I takve stvari nemaju veze sa starosti objekta, moze se desiti na jucer useljenom objektu. Nova Otoka, prvi jaci zemljotres par godina nakon useljenja, popucao zid izmedju hodnika i dnevnog boravka (od coska sobe ka cosku stoka), te spoj dimnjaka i ostalih zidova. Licno bio u stanu i vidio. Da li je strukturno ostecenje ili treba samo ponovo izgletovati nisam se raspitivao jer me nije previse interesovalo. I da je samo gletovanje, to je trosak.

Ups pa sa ovom pricom o nepogodama podsjetio si me i na pozar u garazi u Tibri, kao i eksploziju/pozar u garazi u Novoj Otoci. Koliko znam, sistem gasenja pozara, te sistem ventilacije, ni u jednom slucaju nisu radili po pravilima struke. Ako me dobro sjecanje sluzi, u Tibri je neko smrtno stradao (mozda grijesim, ili se u najmanju ruku zestoko nagutao dima), a u Novoj Otoci je dima i prasine bilo takodjer bilo i po stubistima i po stanovima.

Ups pa zaboravih i jadne ljude u zgradi koja je vanjski zid dijelila sa pijacom na Otoci - i danas se vide posljedice nakon pozara.

Ups pa zaboravih i jadne ljude iz Moje Malte koji pojacavaju TV ili djeci zacepljaju usi kada se komsije kresu u susjednom stanu. Inace, jedna od najboljih novogradnji u gradu.

Glede eksploatacije stare gradnje, ja mislim da ono sto je izgradjeno 80ih, pogotovo krajem i neposredno pred rat, ce imati duzi rok eksploatacije barem 20 godina od skoro pa svake novogradnje.
tuitamo

#10252 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tuitamo »

Ja sam skeptičan glede ovolikog broja stanova u ovoj zgradi kod Mercatora. Uz to su samo dva ulaza ako se ne varam. Uz našu kulturu kolektivnog stanovanja je to daleko od nekog visokog standarda.
acuupo

#10253 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by acuupo »

Ma sta kaees !!
Kae neMre kod nas obicni gradjanin prvog a Boga mi ni drugog reda da kupi taj stan ,pa kako neMre nek ponese 6k i moce 😁
Zaebancija na stranu ali slabo da u cijeloj eVropi moze obicni gradjanin da kupi stan u glavnom gradu svoje zemlje a da se ne uvali debelo u ''kredu'' .
Naravno da ovo nije realno iskreno za ove pare kod nas
ali to je realnost i ta realnost ce da bude prisutnija sve vise i vise . Pogledaj cijene po Zagrebu ,Beogradu,Ljubljani a da ne pricam o ostalim glavnim gradovima i jednostavno vidimo gdje ce i kako ce rasti cijene nekretnina i mislim da ce doci period kad ce i 5k za ove lokacije da bude smijesno .
Haris.ba

#10254 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

kB27 wrote: 15/04/2024 16:01
Haris.ba wrote: 15/04/2024 15:46
VladaFBiH wrote: 15/04/2024 15:28 možda i bude se pričalo: "onaj levat što je tamo kupio stan".
Za koju novogradnju je neko ispao levat?
Za mnoge, samo sto rijetki javno istupe. Od onih koji su javno istupili: jedni nikad nisu struju prebacili na svoje ime, drugi postavljaju klipove plafona kao da ga je slijepac u mraku malterisao, treci vlagu na zidu iza reklamnog panoa sa vanjske strane zgrade, cetvrtim useljenje kasnilo 3+ godina, itd.

To sto su sve vrijeme cijene nekretnina isle u smjeru koji igrom slucaja njima odgovara, to je drugi par cipela. Tako da su ispali manji levati, a neki od njih sebe cak nazivaju genijalnim investitorima. Po principu, prodali mi govno od zeca, ali nema veze sad ga mogu 50% skuplje prodati.
Evo, svi su vec napisali sve mane novogradnje. I neka svi uzmu u nauk.

Ali, niko se nije zafrkao sto je kupio stan - jer ga moze prodati po vecoj zaradi nego da je licno Voren Bafet.

U Moja Malta zgradi stan ode po dojavi licno agenata. Nema veze sto su kartonski zidovi.
I tako sa citavim nizom zgrada sa nekom falinkom.
moimoi

#10255 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 15/04/2024 17:04
Haris.ba wrote: 15/04/2024 15:46

Za koju novogradnju je neko ispao levat?
Za mnoge, samo sto rijetki javno istupe. Od onih koji su javno istupili: jedni nikad nisu struju prebacili na svoje ime, drugi postavljaju klipove plafona kao da ga je slijepac u mraku malterisao, treci vlagu na zidu iza reklamnog panoa sa vanjske strane zgrade, cetvrtim useljenje kasnilo 3+ godina, itd.

To sto su sve vrijeme cijene nekretnina isle u smjeru koji igrom slucaja njima odgovara, to je drugi par cipela. Tako da su ispali manji levati, a neki od njih sebe cak nazivaju genijalnim investitorima. Po principu, prodali mi govno od zeca, ali nema veze sad ga mogu 50% skuplje prodati.

Ali, niko se nije zafrkao sto je kupio stan - jer ga moze prodati po vecoj zaradi nego da je licno Voren Bafet.

U Moja Malta zgradi stan ode po dojavi licno agenata. Nema veze sto su kartonski zidovi.
Moze ako si iskesirao. Ako si uzeo na kredit, nemas ti tu nikakvu zaradu.
Dosadno mii

#10256 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

moimoi wrote: 15/04/2024 17:09

Ma imas, prodavali se po 2200-2400, sad mozes za 5k
Haris.ba

#10257 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Dosadno mii wrote: 15/04/2024 17:13 Ma imas, prodavali se po 2200-2400, sad mozes za 5k
Ma levati 100% na kvadratu mogu uzeti....
moimoi

#10258 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Dosadno mii wrote: 15/04/2024 17:13
moimoi wrote: 15/04/2024 17:09

Ma imas, prodavali se po 2200-2400, sad mozes za 5k
A gdje su ostali troskovi mimo kamate? Ili vi mislite da kada kupujete stan zavrsite sve sa cijenom m2?
Haris.ba

#10259 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 15/04/2024 17:21 A gdje su ostali troskovi mimo kamate? Ili vi mislite da kada kupujete stan zavrsite sve sa cijenom m2?
Mislis na namjestaj? Pa svakako mu treba namjestaj. Na necemu valjda spavas i jedes.
Nije valjda da i to treba u racunicu? :mrgreen:

Da nece i hranu sto je pojeo u stanu staviti u trosak? Ovo ko onaj lik sto je stavio u cijenu polovnog auta zakupninu dok ga je drzao u garazi.
moimoi

#10260 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 15/04/2024 17:24
moimoi wrote: 15/04/2024 17:21 A gdje su ostali troskovi mimo kamate? Ili vi mislite da kada kupujete stan zavrsite sve sa cijenom m2?
Mislis na namjestaj? Pa svakako mu treba namjestaj. Na necemu valjda spavas i jedes.

Da nece i hranu sto je pojeo u stanu staviti u trosak? Ovo ko onaj lik sto je stavio u cijenu polovnog auta zakupninu dok ga je drzao u garazi.
Ne mislim na namjestaj. Mislim na troskove notara recimo? Porez ako nije kupovina direkt od investitora? Obrada kredita?

Ili hajmo ovako… ukoliko prodas sad taj stan za duplu lovu i vise, mozes li za tu lovu kupiti bolji stan ili noviji na istoj lokaciji?
gidra

#10261 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

moimoi wrote: 15/04/2024 17:29
Haris.ba wrote: 15/04/2024 17:24

Ne mislim na namjestaj. Mislim na troskove notara recimo? Porez ako nije kupovina direkt od investitora? Obrada kredita?

Ili hajmo ovako… ukoliko prodas sad taj stan za duplu lovu i vise, mozes li za tu lovu kupiti bolji stan ili noviji na istoj lokaciji?
Sve je to mizerno i ulazi u efektivne troskove kredita, sta je na 150 hiljada još milju, dvije dodatnih troskova, ništa, smijurija.

Ko god da je kupio stan kao investiciju do cca 2020 udoplo je pare, pa i da je tu investiciju kreditom kupio, opet je zaradio žestoko.
Haris.ba

#10262 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 15/04/2024 17:29 Ne mislim na namjestaj. Mislim na troskove notara recimo? Porez ako nije kupovina direkt od investitora? Obrada kredita?

Pa kakve veze prodavac ima sa notarom i porezom? Nikakve. Nek se kupac time zamara.

A sto bi prodao i kupio stan na istoj lokaciji? I gdje to ima bolje i novije za iste pare?

Mozes prodati stan i uloziti u nesta drugo.

To isto ko da pitas u Nizozemskoj u 17st.sta mozes kupiti bolje ako prodas tulipane
moimoi

#10263 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 15/04/2024 17:43
moimoi wrote: 15/04/2024 17:29 Ne mislim na namjestaj. Mislim na troskove notara recimo? Porez ako nije kupovina direkt od investitora? Obrada kredita?

Pa kakve veze prodavac ima sa notarom i porezom? Nikakve. Nek se kupac time zamara.

A sto bi prodao i kupio stan na istoj lokaciji? I gdje to ima bolje i novije za iste pare?

To isto ko da pitas u Nizozemskoj u 17st.sta mozes kupiti bolje ako prodas tulipane
Pa dakle nemas zarade. Vi govorite da su ljudi zaradili. Ljudi su mozda spasili lovu da nisu na gubitku al nikako nisu zaradili.

I kako nemas. Tamo gdje cijene stanova rastu ali isto tako i padaju… tamo mozes zaraditi na nekretninama.
kB27

#10264 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Sve je to u redu, samo nemojte brkati "investicijske sposobnosti" i "splet okolnosti". Otprilike kao da se ja hvalim sto sam imao u spajzu 2kg palente kada je skocila cijena kukuruza zbog rata u Ukrajini pa palenta poskupila.

Takodjer, kao sto neko rece, sta danas mozes kupiti sa tih "duplo vise" para koje dobijes prodajom te "investicije". Mozes li duplo vise icega, kvadrata, automobila, palente, zemljista, icega? Ne mozes. Dakle nisi "ubo investiciju" nego te pogurala inflacija. U prevodu, u sta god da si slozio pare bilo bi isto. Drva, Golf 6, zemljiste u Doglodima, palenta, Rio Mare konzerve (bilo prije 3 godine po 9KM za 4 komada, danas su 16+). Smijesno i groteskno ali istinito.

Racunanje "koliko imam para u odnosu na jucer" je zabava za sirotinu, pogotovo ako ukljucuje "koliko imam para ako prodam X".
gidra

#10265 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

kB27 wrote: 15/04/2024 17:52 Sve je to u redu, samo nemojte brkati "investicijske sposobnosti" i "splet okolnosti". Otprilike kao da se ja hvalim sto sam imao u spajzu 2kg palente kada je skocila cijena kukuruza zbog rata u Ukrajini pa palenta poskupila.

Takodjer, kao sto neko rece, sta danas mozes kupiti sa tih "duplo vise" para koje dobijes prodajom te "investicije". Mozes li duplo vise icega, kvadrata, automobila, palente, zemljista, icega? Ne mozes. Dakle nisi "ubo investiciju" nego te pogurala inflacija. U prevodu, u sta god da si slozio pare bilo bi isto. Drva, Golf 6, zemljiste u Doglodima, palenta, Rio Mare konzerve (bilo prije 3 godine po 9KM za 4 komada, danas su 16+). Smijesno i groteskno ali istinito.

Racunanje "koliko imam para u odnosu na jucer" je zabava za sirotinu, pogotovo ako ukljucuje "koliko imam para ako prodam X".
Zna se sta su investicioma ulaganja, nije jebemu rio mare i kupovimna golfa 6.
A dionice? 2020 si mogao kupiti isti broj dionica BHTelecoma ili Elektroprivreda u BiH ili udjela u investicionim fondovima (tipa RF) kao i danas, vrijednost je ista. Odlucio si da ne kupuješ dionice i da kao investiciju kupis stan u Toweru.
Ako si 2020 godine kupio Tower za 2200 kao investiciju i sada prodas za 5000/m2, znaci da si oplodio pare i uduplo ih, sta je nego zarada? Cinjenica je da je i inflacija odradila svoje i da nije ista vrijednost novca 2020. i 2024 godine, ali je opet zestoka zarada i nigdje brze i sigurnije (ako si prepoznao trenutak za kupovinu) nisi mogao zaraditi stotine hiljada nego na nekretninama u Sarajevu.
I onda se opet vratimo na dionice Telekoma, kojih sada mozes kupiti duplo vise i gdje ce dividenda sada biti i duplo veća.
Onaj koji investira ne gleda sve kroz prizmu kupovine nekretnine.
Darko12

#10266 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Darko12 »

Haris.ba wrote: 15/04/2024 17:43

Harise, haj nam priznaj da si na neki nacin povezan sa investitorom, ako nisi i sam investitor 😂
kB27

#10267 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

gidra wrote: 15/04/2024 18:10
kB27 wrote: 15/04/2024 17:52 Sve je to u redu, samo nemojte brkati "investicijske sposobnosti" i "splet okolnosti". Otprilike kao da se ja hvalim sto sam imao u spajzu 2kg palente kada je skocila cijena kukuruza zbog rata u Ukrajini pa palenta poskupila.

Zna se sta su investicioma ulaganja, nije jebemu rio mare i kupovimna golfa 6.
A dionice? 2020 si mogao kupiti isti broj dionica BHTelecoma ili Elektroprivreda u BiH ili udjela u investicionim fondovima (tipa RF) kao i danas, vrijednost je ista. Odlucio si da ne kupuješ dionice i da kao investiciju kupis stan u Toweru.
Ako si 2020 godine kupio Tower za 2200 kao investiciju i sada prodas za 5000/m2, znaci da si oplodio pare i uduplo ih, sta je nego zarada? Cinjenica je da je i inflacija odradila svoje i da nije ista vrijednost novca 2020. i 2024 godine, ali je opet zestoka zarada i nigdje brze i sigurnije (ako si prepoznao trenutak za kupovinu) nisi mogao zaraditi stotine hiljada nego na nekretninama u Sarajevu.
I onda se opet vratimo na dionice Telekoma, kojih sada mozes kupiti duplo vise i gdje ce dividenda sada biti i duplo veća.
Onaj koji investira ne gleda sve kroz prizmu kupovine nekretnine.
Za 99% onih koji pricaju "koliko su zaradili" (a nisu nista zaradili jer su kupili mjesto za zivot) stan, Rio Mare i Golf 6 su isto. Zato sam i naveo kao primjer. Investitora u nekretnine u Sarajevu ima dvocifren broj. Ostalo kupuju ili oni koji rjesavaju stambeno pitanje, ili oni koji sklanjaju upitne pare. Ni jedni ni drugi nece prodavati (osim ako ne zele kupiti drugo, ili im nije noz pod grlom i treba bjezati odavde).

Ja govorim o "zavalio se ja u kredit na 25 godina, uzeo novogradnju za 2 milje kvadrat prije 7 godina, sutra je mogu prodati za 4 milje kvadrat" tipovima. A zivi u stanu, da ga proda nema gdje osim pod kiriju ili ponovo materi kuci, a za pare za koje ga proda moze kupiti isto ili gore danas. I on sebi investitor. O ljudima koji su nesto "prepoznali" pa "ulozili" pa zaradili uopce ne govorim, takvih je zanemariv broj.

A Tower niti si 2020. mogao kupiti za 2200, niti danas mozes prodati za 5000. Ali nije ni bitno za sustinu price.

Nazalost, o nasoj finansijskoj pismenosti dovoljno govori to sto poznajem previse visokoobrazovanih, dobrostojecih ljudi, koji tvrde kako pare treba skloniti u iPhone i Golfa jer to dobro drzi cijenu. Zbog toga sam "udrobio" Rio Mare da i coravom bude ocito o cemu je rijec. Njihova "investicijska strategija" bazirana na tome sto je cijena polovnih vozila u koroni naglo porasla, cak premasila cijenu novih vozila (siguran sam da znas koji je splet spletova okolnosti to uzrokovao, nema potrebe da objasnjavam), ili sto je prije par godina najnoviji iPhone kostao 30% manje nego danas. I to je to, ne mozes ti njega nicim ubijediti da svoju kupovnu moc nece sacuvati kupovinom Golfa, jer kad preracuna u pare on u plusu. Ili koliko znam onih "joj jarane kupio ja klija prije 5 godina za 8 milja navozo se prodo ga za 9 milja", mislim da svi jednog takvog u raji imamo. Njemu matematika, dokle je on zna, nepokolebljivo kaze da je "klijo" bio investicija, i to dobra.

Isto je za stanove kod 99% njih, nista on nije imao niti je sta promislio ili planirao, samo je bio kreditno sposoban. Zvijezde se poklopile i on Warren Buffett. Toga ne mogu, ostalo je ok.
kB27

#10268 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Ili, da sve "argumente" zanemarimo i pricu okrenemo drugacije: sta je to investicija u novogradnju donijela vise od kupovine starogradnje u istom trenutku? Na mnogim lokacijama je donijela i manje, a rizik kupovine starogradnje u odnosu na novogradnju u izgradnji je neuporediv. U starogradnju useljavas za mjesec, u novogradnju za 2 godine ako imas srece; u starogradnji jasno vidis sta kupujes, u novogradnji kad uselis vidis za sta si pare dao na pocetku; i da ne nabrajam dalje.

Ne postoji nekretnina u Sarajevu kojoj se od recimo 2018. do danas nije udvostrucila vrijednost. Garantujem. Od stana, poslovnog prostora, garaze, stana na zadnjem spratu, stana u suterenu, itd. Ali su u nasem narodu i na nasem forumu vrli investitori samo kupci novogradnje. Vise je zaradio onaj ko je kupio suteren u Svrakinom za 1200 po kvadratu 2018. nego "investitor" u Sarajevo Tower. A investitori u Sarajevo Tower ili celavi ili sijedi.
Sid the sloth

#10269 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Sid the sloth »

Niko nista nije zaradio jer kako je njemu skocila cijena stana tako je skocila svima i ako hoce promijeniti na istom je. Takodjer cijene svega ostalog su skocile, vrijednost novca pala i pada zbog inflacije, dakle niko nista nije zaradio neka se ne zavarava.
Haris.ba

#10270 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Da sumiram. Ako su SAMO cijene kvadrata pratile inflaciju, i niko nista nije zaradio - onda su cijene od 6000 - normalne i prosjecne?

Onda 4000 KM u Novoj Otoci je prosjek za prosjecnog covjeka.
citroen xm

#10271 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Ovaj stan po cijeni od 6000 ne bih kupio sve da imam da iskeširam i poslednji fening i još toliko da mi ostane. Ko je lud da sa tolikim parama, sa kojim možeš da biraš gdje ćeš živjeti, kupi stan u ovoj košnici sa 1000 komšija. Totalna ludost. Ali da će se prodati ne sumnjam.

Što se tiče investicija, kako nije zarada? Kupiš stan na kredit, prodaš ga duplo, vratiš kredit i ostatak je čista zarada. A i da ti treba za život, kupio si ga po duplo manjoj cijeni i vraćaš ratu koja je smiješna. Ljudi koji su kupili možda nisu ekonomski magovi, ali oni koji su mislili da je za Sarajevo 2500 KM/m2 puno su totalni levati. I mogu se sada jedino tješiti nekvalitetom gradnje. :-)

Što se armature tiče, ne brinite, u velikoj većini novogradnje je ima sasvim dovoljno. :thumbup: Za sve ostalo, u svakoj zgradi u Sarajevu će neko naći manu nekom stanu, ali je činjenica da je puno veći broj vlasnika koji nemaju nikakvih problema ili neke male lako rješive. Sve što je čovjek napravio ima neku manu, ali to je sve daleko od katastrofalnog kakvim se prikazuje.

Da li sama novogradnja u Sarajevu vrijedi onoliko koliko se prodaje ne znam, ali znam da je bilo gdje kvadrat u glavnom gradu skup. Niko nije dužan da nekome poklanja stanove, a 2500 KM/m2 u boljim sarajevskim naseljima je čist poklon.
moimoi

#10272 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Pa zaradili su samo oni koji su KESOM kupili stan u izgradnji i odmah ga prodali za duplu cijenu.

Kako mozes zaraditi ako kupis stan na kredit za 2500 u izgradnji, prodas ga za danas za 5000… a cijena istog tog stana u izgradnji je 5000 ili cak i vise?
Kojom logikom se vodis?
citroen xm

#10273 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 15/04/2024 20:13 Pa zaradili su samo oni koji su KESOM kupili stan u izgradnji i odmah ga prodali za duplu cijenu.

Kako mozes zaraditi ako kupis stan na kredit za 2500 u izgradnji, prodas ga za danas za 5000… a cijena istog tog stana u izgradnji je 5000 ili cak i vise?
Kojom logikom se vodis?
Jel ti stvarno ovo treba objašnjavati?
Dosadno mii

#10274 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

Ok ubijedili ste me ljudi su izgubili pare kupovinom stana na vrijeme
Haris.ba

#10275 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Dosadno mii wrote: 15/04/2024 20:22 Ok ubijedili ste me ljudi su izgubili pare kupovinom stana na vrijeme
I cijene nekretnina samo prate inflaciju. :D
Post Reply