To, nadam se, nikad necemo saznati. Da ce se nesto sravniti sa zemljom kao u Turskoj, ja vjerujem da nece, ali da u slucaju jaceg zemljotresa moze doci do nepopravljivih strukturnih ostecenja na tim objektima - to itekako vjerujem da je moguce. I takve stvari nemaju veze sa starosti objekta, moze se desiti na jucer useljenom objektu. Nova Otoka, prvi jaci zemljotres par godina nakon useljenja, popucao zid izmedju hodnika i dnevnog boravka (od coska sobe ka cosku stoka), te spoj dimnjaka i ostalih zidova. Licno bio u stanu i vidio. Da li je strukturno ostecenje ili treba samo ponovo izgletovati nisam se raspitivao jer me nije previse interesovalo. I da je samo gletovanje, to je trosak.dr_Evil wrote: ↑15/04/2024 16:28
Sve je to ok. Ali ja se iskreno bojim te novogradnje. To hoce li vlaga, prozor ili plafon hajde, prezivio je Mujo i gore. Ali.. ko ce meni garantovat prvo da su inzinjeri znali, drugo da su uradili po projektu. Sjetimo se Turske i potresa, ili Italija i mostova.
S druge strane dolazimo u problem sa Jugo-gradnjom, neodrzavanje i kraj eksploatacije u narednim desetljecima.
Sve je to fino, sjaji se, mramor haustori, roletne sa elektricnim podizacima, nego koliko imas celika JaJane!
Ups pa sa ovom pricom o nepogodama podsjetio si me i na pozar u garazi u Tibri, kao i eksploziju/pozar u garazi u Novoj Otoci. Koliko znam, sistem gasenja pozara, te sistem ventilacije, ni u jednom slucaju nisu radili po pravilima struke. Ako me dobro sjecanje sluzi, u Tibri je neko smrtno stradao (mozda grijesim, ili se u najmanju ruku zestoko nagutao dima), a u Novoj Otoci je dima i prasine bilo takodjer bilo i po stubistima i po stanovima.
Ups pa zaboravih i jadne ljude u zgradi koja je vanjski zid dijelila sa pijacom na Otoci - i danas se vide posljedice nakon pozara.
Ups pa zaboravih i jadne ljude iz Moje Malte koji pojacavaju TV ili djeci zacepljaju usi kada se komsije kresu u susjednom stanu. Inace, jedna od najboljih novogradnji u gradu.
Glede eksploatacije stare gradnje, ja mislim da ono sto je izgradjeno 80ih, pogotovo krajem i neposredno pred rat, ce imati duzi rok eksploatacije barem 20 godina od skoro pa svake novogradnje.