Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rugafet
#18451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onaj osjećaj, kad ti je jedini problem u životu da li prdneš ili legneš ili da prdiš i ležiš
-
swanfilter
#18452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:03Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.JohnnyS wrote: ↑09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg
Evo, ko bi išao u ovakve sredine
Problem ovog slučaja je što ti sud tj. država pokušava odrediti kad i koliko ti smiješ ovo raditi. Dakle smiješ raditi, ali onoliko koliko ti država odredi.![]()
E to je već bulšit, ili dozvoli ili zabrani.
Pored rostilja, bilo je ovdje vjerovatno muzike, alkohola i dernjave ...
- geralt
#18453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Trebinje i Stolac su temperaturom slicni juznoj Spaniji, Mostar je nesto hladniji zimi, Livno je vec znatno hladnije sa mnogo snijega zimi (ja ga i ne racunam u Hercegovinu). Spanija jedino ima vise suncanih dana i manje kise zimi. Ne znam jedino imaju li oni svoju verziju bure.Haris.ba wrote: ↑09/04/2024 18:53Zar je ista klima u Spaniji i Hercegovini? Pricam o tim primorskim mjestima, recimo Blagaj, Mostar, Livno, Trebinje...
Ja koliko sam skontao, mnogo je toplije u zimskim mjesecima, narocito u juznijem dijelu Spanije nego kakva je klima u Hercegovini. Tj.taj fazon gdje je Hercegovina zimi mazija u Spaniji nije tako.
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... je-250825/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... ac-233373/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... ar-251221/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... no-246865/
https://www.weathermondo.com/spain/granada-3555480/
-
moimoi
#18454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ocigledno ne znas kakvih stanova ima, koliko kostaju i sta sve nude. Postoje mnogo bogati ljudi koji zive u stanovima, ne zato sto nemaju za kuce, nego ih ne zele odrzavati niti im treba toliko prostor. U sklopu takvog stanovanja imaju bazen, teretanu, saunu, 24h “concierge” ( ne znam ni koji bi nas naziv bio) etc. stanovi koji kostaju vise miliona.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 19:15Ne plati niko prosječnu platu "kao od šale", posebno neko ko živi u objektu zajedničkog stanovanja i nema svoj vrt, nego je prinuđen da "roštilja na balkonu", a ne 120 prosječnih plata.moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:592000 eura neki plate kao od sale, samo da bi tjerali svoje. 250k nece se ni bogati tako lako odreci.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:54
Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.
"Nije OK" nije propisano kućnim redom, prijetnja kaznom od 250 000€ nije nikakvo "učenje redu" (spram nepostojećih pravila).
Dakle država se pretjerano miješa, nije ni čudo što su depresivni toliko.
Da kod nas sud nekome zaprijeti sa 120 000 KM kazne za roštiljanje, bilo bi predmet šprdancije na svim mrežama, pa i na ovom forumu, ali pošto je na ovom forumu tuđe go*no ukusnije od domaće pite, onda je to super kad neka druga država provodi represiju nad građanima, kod nas i dan danas žale onoga za par metara drva, i niko ne priča kako mu to nije prvi put bilo i da je već ranije pravio razne probleme. Onda kukamo kako država ništa ne čini da zaštiti prirodu. Znam ja nas, je*o ti nas.
Za razliku od nas… oni ce sigurno naplatiti tj naci nacin da naplate. Zato mi i jesmo banana drzava a oni PRAVNA DRZAVA.
Pa ti stisni i rostiljaj 5 puta u mjesec dana ili se drzi sta su ti rekli.
Ovakvom presudom su usustina zadovoljni/razocarani svi.. niti mu taj komsija moze srati svaki dan, niti on moze tjerati svoje do mile volje.
-
konami666
#18455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Čim imaš dole švedske agente za nekretnine, to je onda trend i pomodarstvo.
Kao ovi naši što prodaju stanove u Turskoj.
Sehohari je upravu, nemaju naši ljudi veze sa Španijom i Portugalom ama baš nikakve.
A oni koji su tamo odrasli, jbg ne mogu se baš ni smatrati "našim ljudima".
Oni furaju pomodarske trendove onih koji su im uzori.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#18456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti u tvom auto-šovinizmu (zapravo i nije auto-šovinizam, jer za to moraš pripadati toj kulturi) ne vidiš šumu od drveća.konami666 wrote: ↑09/04/2024 19:43Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Sehohari je upravu, nemaju naši ljudi veze sa Španijom i Portugalom ama baš nikakve.
Oni furaju pomodarske trendove onih koji su im uzori.koliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju gdje je dobra hrana, vino, gdje kuce imaju fasadu i ima more da se okupas kad hoces.Simple as that. Neko zivi u vlastitoj kuci/stanu dok neko zivi sa roditeljima u kuci na tri sprata. Eto sad zato sto je neko iz bosne nema sta da radi u spaniji ili portugalu
e sta covjek sve nece ovdje procitsti, dobro me nasmija.
Naši bogataši idu u Hrvatsku na more, tamo imaju nekretnine, ili sad u skorije vrijeme u Turskoj.
Dijaspora će u 9/10 slučajeva kupiti nešto na hrvatskoj obali, ne na španskoj sa kojom nemamo nikakvog dodira.
Nijemci i sjeverni narodi već decenijama imaju šeme gdje idu, još ona masovna pijanstva i tkd.
Isto kao što je i Makarska faktički mala Bosna ljeti.
- Athlon64
#18457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pomodarski trendovi nordijskih naroda. Pročitaj ponovo šta sam napisao. A ti si taj koji diže nogu, jer ih pokušavaš imitirati (kao što sehohari napisa)...konami666 wrote: ↑09/04/2024 19:43Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Oni furaju pomodarske trendove onih koji su im uzori.koliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju gdje je dobra hrana, vino, gdje kuce imaju fasadu i ima more da se okupas kad hoces.Simple as that. Neko zivi u vlastitoj kuci/stanu dok neko zivi sa roditeljima u kuci na tri sprata. Eto sad zato sto je neko iz bosne nema sta da radi u spaniji ili portugalu
Pomodarski trend je i u BiH da se kupuju stanovi u Turskoj.
Ni Nordijci nisu oduvijek kupovali kuće na tim destinacijama, vjerovatno je trend krenuo zadnjih 20 god.
Neko iz BiH nema šta da traži u Španiji i Portugalu, jer s tim zemljama nema ništa zajedničko, a sve ono što ti navodiš može ostvariti i na daleko bližim destinacijama, gdje neće imati čak ni jezičku barijeru kao ti tvoji što imaju opet svoje klubove, svoje agente za nekretnine, svoje ovo, svoje ono... dakle nemaju ni oni zapravo ništa sa Španijom i Portugalom, nego ih je trend odveo tamo.
P.S. Se*ete kako niko nije otišao zbog para, a uvijek prije ili kasnije povučete pare kao argument u raspravi
koliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju
- jeza u ledja
#18458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A zasto ti je to bitno da imas sa zemljom nesto “zajednicko”?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#18459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa većini ljudi je bitno.
Koliko god neko volio eksotične destinacije, za neki dugoročniji boravak, pogotovo ako ide u paketu sa kupovinom nekretnine, ljudima je često važno da imaju i neku sličnu kulturu.
Da ne govorimo o tome da jednostavno sam tako razmišljaš.
Isto kao što Nijemac, zbog okoline, medija i tkd. prvo razmišlja na Španiju kada je more u pitanju, kod nas je to Hrvatska, Turska i tkd.
- jeza u ledja
#18460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sjever Spanije je mnogo ugodniji i vlazniji. Okeanska klima, ali ne bas ko Holandija. Imas zelenilo, planine, fantasticnu hranu i iz mora i sa planine.geralt wrote: ↑09/04/2024 19:32Trebinje i Stolac su temperaturom slicni juznoj Spaniji, Mostar je nesto hladniji zimi, Livno je vec znatno hladnije sa mnogo snijega zimi (ja ga i ne racunam u Hercegovinu). Spanija jedino ima vise suncanih dana i manje kise zimi. Ne znam jedino imaju li oni svoju verziju bure.Haris.ba wrote: ↑09/04/2024 18:53Zar je ista klima u Spaniji i Hercegovini? Pricam o tim primorskim mjestima, recimo Blagaj, Mostar, Livno, Trebinje...
Ja koliko sam skontao, mnogo je toplije u zimskim mjesecima, narocito u juznijem dijelu Spanije nego kakva je klima u Hercegovini. Tj.taj fazon gdje je Hercegovina zimi mazija u Spaniji nije tako.
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... je-250825/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... ac-233373/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... ar-251221/
https://www.weathermondo.com/bosnia-and ... no-246865/
https://www.weathermondo.com/spain/granada-3555480/
Jug Spanije ubi vrucina.
-
moimoi
#18461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebo maku i ti kao da si od jucer. Pa svako zeli da se osjeca kao kuci. Pogotovo ljudi koji su rodjeni u Jugi i koji zaista znaju te uvale, mjesta, ljude. Osim sto Je jezik isti i hrana na koju su navikli.
Imas ba masu ljudi koji su godinama ljetovali u jedno te istom mjestu.. vole ga naprosto. Mozes li im zamjeriti?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#18462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi i turska smo slicni po cemu??sehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38Pa većini ljudi je bitno.
Koliko god neko volio eksotične destinacije, za neki dugoročniji boravak, pogotovo ako ide u paketu sa kupovinom nekretnine, ljudima je često važno da imaju i neku sličnu kulturu.
Isto kao što Nijemac, zbog okoline, medija i tkd. prvo razmišlja na Španiju kada je more u pitanju, kod nas je to Hrvatska, Turska i tkd.
- jeza u ledja
#18463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali Njemac sa Spanijom isto tako nikakvih dodirnih tacaka nema, pa se seli tamo.sehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38Pa većini ljudi je bitno.
Cak sta vise, slicniji smo mi Spancima nego Njemci.
I sad, ako zivis 20+ godina u Svedskoj, Njemackoj, nevezano s tim sto si naseg porijekla, zasto bi bilo cudno da se zelis penzionisati u Spaniji, Portugalu?
Trebas prvo shvatiti da nije svakome bitna “nasa kultura” kao tebi da bi uvezao zasto bi se neko radije penzionisao negdje drugo.
Da ne govorim da je “nasa kultura” mnogima jedan od glavnih razloga sto su uopste i otisli.
- geralt
#18464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedno je otici kao turista, drugo je zivjeti negdje. Da bih se odlucio da zivim negdje, za mene je minimalno potrebno da tecno govorim lokalni jezik, sto me ogranicava na englesko govorno podrucje i zapadni Balkan.
- Bloo
- Globalna šefica
#18465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#18466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zamjeriti? Zasto bih im zamjerio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 20:40Jebo maku i ti kao da si od jucer. Pa svako zeli da se osjeca kao kuci. Pogotovo ljudi koji su rodjeni u Jugi i koji zaista znaju te uvale, mjesta, ljude. Osim sto Je jezik isti i hrana na koju su navikli.
Imas ba masu ljudi koji su godinama ljetovali u jedno te istom mjestu.. vole ga naprosto. Mozes li im zamjeriti?
Ne zeli svako. Ja ne zelim.
-
snijeg_led
#18467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ne samo to, kad malo skontas naravno da je ljepse biti u Hrvatskoj na moru nego u Spaniji. Ne samo da znas jezik i kulturu, ali i Bosna ti je tu u blizini da trknes kad trebas nesto zavrsiti. Mozda neces u Bosni vise imati rodbine za posjetiti, ali jos su tu tvoji mrtvi a i praznici i razno razni obicaji.moimoi wrote: ↑09/04/2024 20:40Jebo maku i ti kao da si od jucer. Pa svako zeli da se osjeca kao kuci. Pogotovo ljudi koji su rodjeni u Jugi i koji zaista znaju te uvale, mjesta, ljude. Osim sto Je jezik isti i hrana na koju su navikli.
-
moimoi
#18468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vjerovatno nisi ljetovao godinama na jedno te istoj lokaciji. Nisi vezan za hr obalu. Vecina naseg svijeta ipak jeste.. imaju neka lijepa sjecanja.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 20:48Zamjeriti? Zasto bih im zamjerio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 20:40Jebo maku i ti kao da si od jucer. Pa svako zeli da se osjeca kao kuci. Pogotovo ljudi koji su rodjeni u Jugi i koji zaista znaju te uvale, mjesta, ljude. Osim sto Je jezik isti i hrana na koju su navikli.
Ne zeli svako. Ja ne zelim.
- JohnnyS
#18469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- geralt
#18470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakvi. Pobjegao od mini-Erdogancica, a da idem kod originala. Plus sto mi jezik para usi, gori za slusati od njemackog.
- jeza u ledja
#18471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za mene nije, jer se mogu tamo snaci sa engleskim, pogotovo tamo gdje je svakako puno stranaca.
Osim toga spanski i italijanski se lako uce.
Naravno neces negdje banuti da nisi prije nikad bio i proveo bar malo vremena. Mada nije ni to iskljuceno.
-
snijeg_led
#18472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Npr ja imam obicaj da putujem iz velike daljine da bi sjela u Evropu i popila kafu i pojela havanu. Mislim svi smo mi cudni svako na svoj naci, sta cu 
-
konami666
#18473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta neko ko zivi vani 20-30 godina nije stranac kad bi se vratio na balkan jel? Svi prijatelji i poznanici u spaniji npr i on sad treba da se pravi budala i da se seli u bosnu u neko selosehohari wrote: ↑09/04/2024 20:12Ti u tvom auto-šovinizmu (zapravo i nije auto-šovinizam, jer za to moraš pripadati toj kulturi) ne vidiš šumu od drveća.konami666 wrote: ↑09/04/2024 19:43Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Naši bogataši idu u Hrvatsku na more, tamo imaju nekretnine, ili sad u skorije vrijeme u Turskoj.
Dijaspora će u 9/10 slučajeva kupiti nešto na hrvatskoj obali, ne na španskoj sa kojom nemamo nikakvog dodira.
Nijemci i sjeverni narodi već decenijama imaju šeme gdje idu, još ona masovna pijanstva i tkd.
Isto kao što je i Makarska faktički mala Bosna ljeti.
Pa sad kazem, iste te agencije imaju urede i u Dalmaciji, pitanje je vremena kada ce se poceti dolaziti u vecem broju, tj.skandinavci u dalmaciju.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 20:20Pomodarski trendovi nordijskih naroda. Pročitaj ponovo šta sam napisao. A ti si taj koji diže nogu, jer ih pokušavaš imitirati (kao što sehohari napisa)...konami666 wrote: ↑09/04/2024 19:43Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Pomodarski trend je i u BiH da se kupuju stanovi u Turskoj.
Ni Nordijci nisu oduvijek kupovali kuće na tim destinacijama, vjerovatno je trend krenuo zadnjih 20 god.
Neko iz BiH nema šta da traži u Španiji i Portugalu, jer s tim zemljama nema ništa zajedničko, a sve ono što ti navodiš može ostvariti i na daleko bližim destinacijama, gdje neće imati čak ni jezičku barijeru kao ti tvoji što imaju opet svoje klubove, svoje agente za nekretnine, svoje ovo, svoje ono... dakle nemaju ni oni zapravo ništa sa Španijom i Portugalom, nego ih je trend odveo tamo.
P.S. Se*ete kako niko nije otišao zbog para, a uvijek prije ili kasnije povučete pare kao argument u raspravikoliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju![]()
![]()
![]()
![]()
Ono sto sam imao priliku da vidim je da je veci izbor nekretnina koje bolje izgledaju u juznoj spaniji nego u hrvstskoj za istu/slicnu cijenu. Ja volim hrvstsku obalu i tu sam malo pristrasan ali ako neko hoce da provodi 6 mhesexi u spaniji umjesto hrvatskoj sa svojim parama, ko si ti da mu kazes da to nije prirodno za bosnjakus erektusa
I naravno da se ide zbog para vani ali ne samo zbog para nego i zbog uredjenog sistema, sve to prati jedno drugo. Ne moze zemlja biti bogata i imati dobre plate a nista da ne funkcionise i da koprupcija he glavna grana privrede.
Uostalom, ne znam sto se ovdje orepurem ko neki glupan, zivi drug gdje hoces i radi sta hoces, sretno ti bilo zaista. Ja ne mislim nista lose, samo govorim iskustva ljudi sa kojima sam u kontaktu. Da ne itkrivsm previse, jedan od njih je inzinjer starog kova koji je jedva izvukao zivu glavu kada je bjezao iz bosne i rekao je da ne bi se nikad vratio u bosnu.
Druga osoba mi je rekla da ne bi nikad kupila nista u bosni jer ga je strah da ako se zarati opet pa da izgubi i nekretninu i godisnji odmor. Opravdano ili ne to nije na meni da odlucujem, svako vodi svoj zivot. Ako neko voli u bosnu u selo i to je ok, otvori malo farmu i tako te fazone ko Jeremy Clarkson i to je super. Mene licno privlaci more i zelim miran zivot kada se penzionisem. Ustvari licni cilj mi je da ne moram raditi citav zivot.
-
konami666
#18474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 20:45Ali Njemac sa Spanijom isto tako nikakvih dodirnih tacaka nema, pa se seli tamo.sehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38Pa većini ljudi je bitno.
Cak sta vise, slicniji smo mi Spancima nego Njemci.
I sad, ako zivis 20+ godina u Svedskoj, Njemackoj, nevezano s tim sto si naseg porijekla, zasto bi bilo cudno da se zelis penzionisati u Spaniji, Portugalu?
Trebas prvo shvatiti da nije svakome bitna “nasa kultura” kao tebi da bi uvezao zasto bi se neko radije penzionisao negdje drugo.
Da ne govorim da je “nasa kultura” mnogima jedan od glavnih razloga sto su uopste i otisli.
-
moimoi
#18475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nijemac nema alternative. Da Austrija ima more kao Hr ili Spanija kurko bi kupovao u Spaniji.. ne budite naivni. Ide gdje je sunce, relativno blizu (dobro povezano)i jeftino.