Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
snijeg_led

#18426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/04/2024 22:49
Rugafet wrote: 08/04/2024 19:40 Kako se samo odlično osjećam sto sam pobjegao iz BiH…Onaj osjećaj kad sav sretan čačkaš nos i prdiš na trijemu gledajući u daljinu ponosan na svoju odluku
Taj rad

Image

Nema dalje. U S A !!!
:lol:
jeste vala
South Carolina i North a mozes vako i u Georgia- i :thumbup:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#18427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

JohnnyS wrote: 09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg

Evo, ko bi išao u ovakve sredine
Svako normalan
moimoi

#18428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa i nije normalno rostiljati u stambenoj zgradi :D
Nikada ne znas koliko neciji prozori dihtuju, niti je fer da nekog tjeras sa terase jer se tebi eto rostilja.
detroit-mercy

#18429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 16:45 Ja iskreno ne poznajem niti jednog našeg penzionera koji živi u Španiji ili Portugalu, a znam dvocifren broj koji su se vratili u BiH u penziju.

Možda je do mene. :D
Vjerujem da ce se i ovo mijenjati kroz godine koje dolaze. Ako uzmemo za primjer USA. Imas ljude koji su dosli u kasnijim godinama i npr nisu nakupili dovoljno staza za neku penziju sa kojom bi se osjecali komforno.
U drugu ruku imas osobe koji su dosli kao mladji, ili pak djecu od ovih prvih, koji su radili puno bolje poslove, cije penzije ce biti puno vece, koji su puno bolje stoje sa kulturoloske strane. Masa njih ce ipak ostati u npr. USA. Ili pak mogu ako hoce da biraju bilo koju drugu drzavu za penzije.
Ako uzmes, nekoga ko je kao dijete otisao iz BiH, njegov zar za povratak u BIH kada dodje do penzije nece biti isti kao zar/poriv njegovih roditelja.
Mada ja vidim dosta ljudi koji imaju planove da odu u penziju i vrate se dole, medjutim dolaze unuci i prioriteti se mijenjaju. Dosta njih trenutno provodi vrijeme pola/pola, mada kako stare ipak dosta njih sve vise ostaje ovdje, teze je putovati, zdravstveni razlozi i sl.
daario naharis

#18430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by daario naharis »

Ja sad ispeko piletinu na elektricnom rostinju vani. :lol:
moimoi

#18431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Poznajem ljude koji su se iz usa vrnuli u BiH. Ima onih koji zive 6mj. U Hr 6mj u dijaspori. Uglavnom im nije lose. Putuju kada im je krcu ceif… ovdje hodaju po restoranima i kafanama.
Uglavnom bolje zive od 50%stanovnistva i 99% nasih penzionera.
Athlon64

#18432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Au koje kvotanje.

Kažem da BH dijasporaški penzioneri se najčešće vraćaju u BiH, u rodno selo da žive i to je to.

Oni koji imaju unuke su uglavnom 3-3-3-3 po 3 mjeseca, tamo 3 ovamo (ovi iz USA i Australije), ovi evropski su stalno tamo-vamo, teško ih možeš i upratiti gdje su kad, male relacije, jeftini letovi. Otkako su ovi cheap flyeri krenuli z Švedsku, postalo je još više mobilno.

Uglavnom, ne poznajem nikoga ama baš da je otišao u Španiju i Portugal, to je poenta, poznajem jednog koji je kupio stan u Turskoj (ali još je daleko od penzije), malo stariji od mene.

Opet ljudi koji su otišli tamo kao djeca ili na školovanje/studiranje pa ostali, ja i ne smatram pravom dijasporom, jer oni realno nisu ni imali prilike da razviju neke ozbiljne veze sa BiH.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#18433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Pa imaš hrpu ovih naših što su prije kupili nekretnine po Australiji.

Sad iznajmljuju, a od tih para žive ovdje, ili im makar dođe kao dodatni prihod. I ne radi se samo o penzionerima.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#18434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 17:59 Au koje kvotanje.

Kažem da BH dijasporaški penzioneri se najčešće vraćaju u BiH, u rodno selo da žive i to je to.

Oni koji imaju unuke su uglavnom 3-3-3-3 po 3 mjeseca, tamo 3 ovamo (ovi iz USA i Australije), ovi evropski su stalno tamo-vamo, teško ih možeš i upratiti gdje su kad, male relacije, jeftini letovi. Otkako su ovi cheap flyeri krenuli z Švedsku, postalo je još više mobilno.

Uglavnom, ne poznajem nikoga ama baš da je otišao u Španiju i Portugal, to je poenta, poznajem jednog koji je kupio stan u Turskoj (ali još je daleko od penzije), malo stariji od mene.

Opet ljudi koji su otišli tamo kao djeca ili na školovanje/studiranje pa ostali, ja i ne smatram pravom dijasporom, jer oni realno nisu ni imali prilike da razviju neke ozbiljne veze sa BiH.
Forum je po tom pitanju malo relevantan za BiH.

Španija i Portgual, ne poznajem zemlje u evropi da manje imaju s nama od te dvije.
Athlon64

#18435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

JohnnyS wrote: 09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg

Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.

Problem ovog slučaja je što ti sud tj. država pokušava odrediti kad i koliko ti smiješ ovo raditi. Dakle smiješ raditi, ali onoliko koliko ti država odredi. :-)

E to je već bulšit, ili dozvoli ili zabrani.
Athlon64

#18436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

sehohari wrote: 09/04/2024 18:01
Athlon64 wrote: 09/04/2024 17:59 Au koje kvotanje.

Forum je po tom pitanju malo relevantan za BiH.

Španija i Portgual, ne poznajem zemlje u evropi da manje imaju s nama od te dvije.
To je neka egzotika za nas totalno, nego žaba vidjela da se konji kuju pa i ona digla noge, to je ovaj forum, ništa drugo.

Čuli na vijestima kako neki skandinavski ili UK penzioneri idu tamo (vjerovatno poznaju jednog ili nijednog koji je otišao tamo) pa kažu - joooj jest to super, tako ćemo i mi, BiH je karna :D
Jer čim oni to rade, to mora da je nešto wow
Rugafet

#18437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ma ono libo me racku, hvala Bogu pa imam izbor (opet zahvaljujući tome sto sam nabrao otale) da li da se u penziji kurčim po BiH ili uživam u Floridi. Otom potom, sad mi je super to mi je najbitnije.
Zombi_Rex

#18438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zombi_Rex »

Rugafet wrote: 09/04/2024 18:14 Ma ono libo me racku, hvala Bogu pa imam izbor (opet zahvaljujući tome sto sam nabrao otale) da li da se u penziji kurčim po BiH ili uživam u Floridi. Otom potom, sad mi je super to mi je najbitnije.
De nam prenosi iskustva života i svega ostalog, da cisto mi ovdje malo više patimo i balimo
moimoi

#18439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 18:03

Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.

Problem ovog slučaja je što ti sud tj. država pokušava odrediti kad i koliko ti smiješ ovo raditi. Dakle smiješ raditi, ali onoliko koliko ti država odredi. :-)

Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzati :D
Athlon64

#18440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

moimoi wrote: 09/04/2024 18:23

Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzati :D
Gdje piše da je s balkana, nisam vidio?

Također fulaš poentu onoga što sam napisao.
moimoi

#18441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 18:24

U pravu si, ne pise da je sa balkana.

A koja je tvoja poenta? Ili zabrani ili dozvoli?
Athlon64

#18442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

moimoi wrote: 09/04/2024 18:34

Upravo tako, da li je roštiljanje na balkonu dozvoljeno ili nije?

Ako jeste - onda ovaj čovjek ima pravo i taj što ga prijavljuje treba da snosi neku odgovornost za ometanje i sl.
Ako nije - onda nema roštiljanja nikako i to je to.

Ovako je totalno nedorečeno i pazi kazna 250 000 €, malo više nego nenormalno, da je jedna prosječna plata pa hajd.

Ovo izgleda već kao iživljavanje države nad stanovništvom, ono - možeš ali koliko ti ja dozvolim i kako ti ja dozvolim, u protivnom ćeš biti moj rob do kraja života najmanje, to je ono što je Johny pokušao reći.
konami666

#18443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

E sto se napisa sve i svasta ne moze covjek ds vjeruje :-) znaci bosnjo ne moze nauciti jezik, ne moze imati para jel, moraju svi u bosnu da idu i gledaju unu kako tece i nosi smece. I da gledanu komsiju kako muze kravu. Prvo, neko ko je obrazovan i radio je vani, pogotovo ako ne ide cesto u bosnu - nema sta da trazi u penziji u bosni. Njemu je bosna strana. Nakon 20-30 godina provedenih vani, imas veze sa bosnom kolikomimas i sa Guatemalom. Drugo, ljudi provode ljeto kuci u nordijskim zemljama a zimi su dole u spaniji ili portugalu. Ko je bio u malagi zna da se tamo vise prica svedski/engleski nego spanski. Sto bi nekome iz bosne ko zivi citav u svedskoj i radi u svedskoj bio peoblem svedski jezik ne razumijem? Nisu svi koji su otisli sa dva zuba u glavi i da kukaju po citav dan i govore jebo zemlju koje bosne nema.
Agenti za nekretnine dole svedi, dosta agencija u svedskoj se bave nekretninama dole. Banke isto. Nadju ti i pravnika svedu dole, zavrsi svu papirologiju oko nekretnine. Preseliti dole je smijesno sa EU pasosem, samo odes i registrujes se. Imaju i klubove i udruzenja razna. I nije samo svedi nego i britanci (ne znam kako je sad zbog brexita) ali ima i norvezana i danaca. Svaba ima isto, vise ih vani nrgo u svabiji. Znam par nasih ljudi sto su izabrali hrvatsku, spaniju i portugal, znao bi vjerovatno vise da se druzim sa nasim ljudima, tj. Ex-Yu. Poznajem jednog naseg covjeka iz bosne porijeklom sto ima kucu u Hercegovini (a nije hercegovac) ali ima i u spaniji ali nije jos u penziji, ima jos dosta godina fore do penzije. Za sad vise provodi vremena u toj kuci u spaniji nego u hercrgovini, barem sto cujem od njega kad kaze gdje ce.

Super je 6 mjeseci dole kad je u skandinaviji snijeg i onda gore preko ljeta jer je lijepo vrijeme i nebo je roze boje, sunce ne zalazi skoro nikako i tako ti fazoni.

Otkad slusam da ce spanija biti pustinja, da mi je euro za svaki put kada sam to cuo imao bi 3 eura :D
Athlon64

#18444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.

Čim imaš dole švedske agente za nekretnine, to je onda trend i pomodarstvo.
Kao ovi naši što prodaju stanove u Turskoj.

Sehohari je upravu, nemaju naši ljudi veze sa Španijom i Portugalom ama baš nikakve.
A oni koji su tamo odrasli, jbg ne mogu se baš ni smatrati "našim ljudima".
Oni furaju pomodarske trendove onih koji su im uzori.
moimoi

#18445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 18:37
moimoi wrote: 09/04/2024 18:34

Upravo tako, da li je roštiljanje na balkonu dozvoljeno ili nije?

Ako jeste - onda ovaj čovjek ima pravo i taj što ga prijavljuje treba da snosi neku odgovornost za ometanje i sl.
Ako nije - onda nema roštiljanja nikako i to je to.

Ovako je totalno nedorečeno i pazi kazna 250 000 €, malo više nego nenormalno, da je jedna prosječna plata pa hajd.

Ovo izgleda već kao iživljavanje države nad stanovništvom, ono - možeš ali koliko ti ja dozvolim i kako ti ja dozvolim, u protivnom ćeš biti moj rob do kraja života najmanje, to je ono što je Johny pokušao reći.
Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
Isto kao i “kucni red” od toliko i toliko sati mozes vrsiti neke radove i stanu ili slusati glasno muziku…. Pa opet nije ok da neko ima svoju mini proizvodnju (pila, busi, smirgla etc)ili odrzava probe svaki dan u stanu. Je li tako?
mali_balon

#18446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Nece meni niko govorit sta cu ja radit u svom stanu....to sam ja kupiJo...ha ja
Haris.ba

#18447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

geralt wrote: 09/04/2024 17:25 Klima? Imas identicnu klimu u Hercegovini/Dalmaciji/Crnoj Gori. Imaju dobro domace vino, mezu i masline? Imamo i mi. Drugo je sto ljudi kod nas dolaze da se penzionisu u sarajevsku kotlinu, sto je meni licno neshvatljiv izbor.
Zar je ista klima u Spaniji i Hercegovini? Pricam o tim primorskim mjestima, recimo Blagaj, Mostar, Livno, Trebinje...

Ja koliko sam skontao, mnogo je toplije u zimskim mjesecima, narocito u juznijem dijelu Spanije nego kakva je klima u Hercegovini. Tj.taj fazon gdje je Hercegovina zimi mazija u Spaniji nije tako.
Athlon64

#18448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

moimoi wrote: 09/04/2024 18:47 Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
Isto kao i “kucni red” od toliko i toliko sati mozes vrsiti neke radove i stanu ili slusati glasno muziku…. Pa opet nije ok da neko ima svoju mini proizvodnju (pila, busi, smirgla etc)ili odrzava probe svaki dan u stanu. Je li tako?
Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.

"Nije OK" nije propisano kućnim redom, prijetnja kaznom od 250 000€ nije nikakvo "učenje redu" (spram nepostojećih pravila).

Dakle država se pretjerano miješa, nije ni čudo što su depresivni toliko.
moimoi

#18449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Athlon64 wrote: 09/04/2024 18:54
moimoi wrote: 09/04/2024 18:47 Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.

"Nije OK" nije propisano kućnim redom, prijetnja kaznom od 250 000€ nije nikakvo "učenje redu" (spram nepostojećih pravila).

2000 eura neki plate kao od sale, samo da bi tjerali svoje. 250k nece se ni bogati tako lako odreci.
Athlon64

#18450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

moimoi wrote: 09/04/2024 18:59
Athlon64 wrote: 09/04/2024 18:54

2000 eura neki plate kao od sale, samo da bi tjerali svoje. 250k nece se ni bogati tako lako odreci.
Ne plati niko prosječnu platu "kao od šale", posebno neko ko živi u objektu zajedničkog stanovanja i nema svoj vrt, nego je prinuđen da "roštilja na balkonu", a ne 120 prosječnih plata.

Da kod nas sud nekome zaprijeti sa 120 000 KM kazne za roštiljanje, bilo bi predmet šprdancije na svim mrežama, pa i na ovom forumu, ali pošto je na ovom forumu tuđe go*no ukusnije od domaće pite, onda je to super kad neka druga država provodi represiju nad građanima, kod nas i dan danas žale onoga za par metara drva, i niko ne priča kako mu to nije prvi put bilo i da je već ranije pravio razne probleme. Onda kukamo kako država ništa ne čini da zaštiti prirodu. Znam ja nas, je*o ti nas.
Post Reply