jeste vala
South Carolina i North a mozes vako i u Georgia- i
Svako normalanJohnnyS wrote: ↑09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg
Evo, ko bi išao u ovakve sredine
Vjerujem da ce se i ovo mijenjati kroz godine koje dolaze. Ako uzmemo za primjer USA. Imas ljude koji su dosli u kasnijim godinama i npr nisu nakupili dovoljno staza za neku penziju sa kojom bi se osjecali komforno.
Forum je po tom pitanju malo relevantan za BiH.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 17:59 Au koje kvotanje.
Kažem da BH dijasporaški penzioneri se najčešće vraćaju u BiH, u rodno selo da žive i to je to.
Oni koji imaju unuke su uglavnom 3-3-3-3 po 3 mjeseca, tamo 3 ovamo (ovi iz USA i Australije), ovi evropski su stalno tamo-vamo, teško ih možeš i upratiti gdje su kad, male relacije, jeftini letovi. Otkako su ovi cheap flyeri krenuli z Švedsku, postalo je još više mobilno.
Uglavnom, ne poznajem nikoga ama baš da je otišao u Španiju i Portugal, to je poenta, poznajem jednog koji je kupio stan u Turskoj (ali još je daleko od penzije), malo stariji od mene.
Opet ljudi koji su otišli tamo kao djeca ili na školovanje/studiranje pa ostali, ja i ne smatram pravom dijasporom, jer oni realno nisu ni imali prilike da razviju neke ozbiljne veze sa BiH.
Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.JohnnyS wrote: ↑09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg
To je neka egzotika za nas totalno, nego žaba vidjela da se konji kuju pa i ona digla noge, to je ovaj forum, ništa drugo.sehohari wrote: ↑09/04/2024 18:01Forum je po tom pitanju malo relevantan za BiH.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 17:59 Au koje kvotanje.
Kažem da BH dijasporaški penzioneri se najčešće vraćaju u BiH, u rodno selo da žive i to je to.
Oni koji imaju unuke su uglavnom 3-3-3-3 po 3 mjeseca, tamo 3 ovamo (ovi iz USA i Australije), ovi evropski su stalno tamo-vamo, teško ih možeš i upratiti gdje su kad, male relacije, jeftini letovi. Otkako su ovi cheap flyeri krenuli z Švedsku, postalo je još više mobilno.
Uglavnom, ne poznajem nikoga ama baš da je otišao u Španiju i Portugal, to je poenta, poznajem jednog koji je kupio stan u Turskoj (ali još je daleko od penzije), malo stariji od mene.
Opet ljudi koji su otišli tamo kao djeca ili na školovanje/studiranje pa ostali, ja i ne smatram pravom dijasporom, jer oni realno nisu ni imali prilike da razviju neke ozbiljne veze sa BiH.
Španija i Portgual, ne poznajem zemlje u evropi da manje imaju s nama od te dvije.
De nam prenosi iskustva života i svega ostalog, da cisto mi ovdje malo više patimo i balimo
Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzatiAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:03Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.JohnnyS wrote: ↑09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg
Problem ovog slučaja je što ti sud tj. država pokušava odrediti kad i koliko ti smiješ ovo raditi. Dakle smiješ raditi, ali onoliko koliko ti država odredi.![]()
E to je već bulšit, ili dozvoli ili zabrani.
Gdje piše da je s balkana, nisam vidio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:23Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzatiAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:03Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.JohnnyS wrote: ↑09/04/2024 16:58 https://plavakamenica.hr/2024/04/09/nje ... InZlr9Fcqg
Problem ovog slučaja je što ti sud tj. država pokušava odrediti kad i koliko ti smiješ ovo raditi. Dakle smiješ raditi, ali onoliko koliko ti država odredi.![]()
E to je već bulšit, ili dozvoli ili zabrani.![]()
U pravu si, ne pise da je sa balkana.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:24Gdje piše da je s balkana, nisam vidio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:23Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzatiAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:03
Problem ove sredine kao navodiš nije u tome što ovome brane da peče roštilj, to bi trebalo ići putem - nazoveš mu policiju, policija uruči prekršajni nalog i ćao.
E to je već bulšit, ili dozvoli ili zabrani.![]()
Također fulaš poentu onoga što sam napisao.
Upravo tako, da li je roštiljanje na balkonu dozvoljeno ili nije?moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:34U pravu si, ne pise da je sa balkana.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:24Gdje piše da je s balkana, nisam vidio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:23
Eeeee vidis, nije problem peci rostilj nego uvazavati komsije da im mozda smeta. Ovaj nas se kurcio pa je rostiljao svaki dan jer ga je komsija prijavljivao prije toga. Da je bio pametan, kao sto nije, pekao bi povremeno i vjerovatno mu niko zziv “A” ne bi rekao tj nadrndani komsija bi popusio. A posto se nas balkanoloid napravio pametan.. sada se mora termina drzati![]()
Također fulaš poentu onoga što sam napisao.
A koja je tvoja poenta? Ili zabrani ili dozvoli?
Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:37Upravo tako, da li je roštiljanje na balkonu dozvoljeno ili nije?
Ako jeste - onda ovaj čovjek ima pravo i taj što ga prijavljuje treba da snosi neku odgovornost za ometanje i sl.
Ako nije - onda nema roštiljanja nikako i to je to.
Ovako je totalno nedorečeno i pazi kazna 250 000 €, malo više nego nenormalno, da je jedna prosječna plata pa hajd.
Ovo izgleda već kao iživljavanje države nad stanovništvom, ono - možeš ali koliko ti ja dozvolim i kako ti ja dozvolim, u protivnom ćeš biti moj rob do kraja života najmanje, to je ono što je Johny pokušao reći.
Zar je ista klima u Spaniji i Hercegovini? Pricam o tim primorskim mjestima, recimo Blagaj, Mostar, Livno, Trebinje...
Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:47 Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
Isto kao i “kucni red” od toliko i toliko sati mozes vrsiti neke radove i stanu ili slusati glasno muziku…. Pa opet nije ok da neko ima svoju mini proizvodnju (pila, busi, smirgla etc)ili odrzava probe svaki dan u stanu. Je li tako?
2000 eura neki plate kao od sale, samo da bi tjerali svoje. 250k nece se ni bogati tako lako odreci.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:54Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:47 Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
Isto kao i “kucni red” od toliko i toliko sati mozes vrsiti neke radove i stanu ili slusati glasno muziku…. Pa opet nije ok da neko ima svoju mini proizvodnju (pila, busi, smirgla etc)ili odrzava probe svaki dan u stanu. Je li tako?
"Nije OK" nije propisano kućnim redom, prijetnja kaznom od 250 000€ nije nikakvo "učenje redu" (spram nepostojećih pravila).
Dakle država se pretjerano miješa, nije ni čudo što su depresivni toliko.
Ne plati niko prosječnu platu "kao od šale", posebno neko ko živi u objektu zajedničkog stanovanja i nema svoj vrt, nego je prinuđen da "roštilja na balkonu", a ne 120 prosječnih plata.moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:592000 eura neki plate kao od sale, samo da bi tjerali svoje. 250k nece se ni bogati tako lako odreci.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:54Iživljavanje je prijetnja kaznom od 250 000€, to već jeste iživljavanje, da je kazna 2000€, onda bi bilo "učenje redu" - velika razlika.moimoi wrote: ↑09/04/2024 18:47 Ne mislim da je izivljavanje drzave, nego ucenje redu.
"Nije OK" nije propisano kućnim redom, prijetnja kaznom od 250 000€ nije nikakvo "učenje redu" (spram nepostojećih pravila).
Dakle država se pretjerano miješa, nije ni čudo što su depresivni toliko.