Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Seawolf

#58776 Re: Automobilizam - All about

Post by Seawolf »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:11
Spoiler
Show
Seawolf wrote: 05/04/2024 00:03
EFD22 wrote: 04/04/2024 23:54

Evo da ja pitam tebe, gdje su veći gubici, odnosno šta je efikasnije?

Drugo pitanje, je li bolje grijati kočnice tako bezveze pred neko sljedeće kočenje (ako izuzmemo karbokeramičku varijantu).
Očito je efikasnije rješenje sa kočenjem pogonskih točkova, jer vozila sa takvim rješenjem u praksi imaju manju potrošnju goriva (i poslijedično, emisiju CO2).

A što se tiče grijanja kočnica, pa znaš i sam da svako inženjersko rješenje ima svoje dobre i svoje loše strane, u odnosu na druga rješenja.

Zbog toga ne treba bilo koje inženjersko rješenje fanatično braniti, a druga pljuvati, kao što neki ovdje rade.
A šta ako me živo zaboli koliko auto troši, a tek koliko zagađuje. Kako god okreneš vjerovatno manje od jedne termoelektrane.

Odnosno, zar je bitno kolika je potrošnja automobila koji ima torque-vectoring?

Pa nije taj sistem za Fiat 500 osmišljen...

Torque vectoring u pravom smislu te riječi može biti samo ovo u ATESSA ETS Pro sistemu, jer to je pravo usmjeravanje obrtnog momenta.

Otvoreni diferencijal i korištenje ESP-a nije torque vectoring, nego LAŽ.
Izvini molim te, ali baš nešto noćas nisi za bilo kakve diskusije, jer u jednom postu pitaš ovo:
EFD22 wrote: 04/04/2024 23:54 Evo da ja pitam tebe, gdje su veći gubici, odnosno šta je efikasnije?
....
A već u slijedećem napišeš ovako nešto:
EFD22 wrote: 05/04/2024 00:11 A šta ako me živo zaboli koliko auto troši, a tek koliko zagađuje. Kako god okreneš vjerovatno manje od jedne termoelektrane.

....
Hajd' živ bio i laku noć.
Athlon64

#58777 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:19
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:16 Mazda vozački auto? :-) :-) :-)

Šta sve nećeš ovdje pročitati.
A ti si probao Mazdu, bilo koju.

Nego šta je nego vozački auto, za razliku od VW.

Mazda je vozački auto, kao i BMW i Alfa što su vozačka auta. To su jedina tri brenda koja nisu hipersportski tipa Ferrari i to, a da im je na listi prioriteta uopće užitak u vožnji, ponašanje automobila, povratne informacije ka vozaču itd.

Ove ostale živo zaboli kurac za to.
Jesam naravno, mazda 6 i cx5.

Mazga ko mazga.

Išli smo jedne godine na Blidinje zimi, ja i rođak sa ovim Passatom 1.9TDI, a druga ekipa sa Mazdom 6, usput je krenula mećava, šta misliš koja ekipa je uspjela doći do cilja, a koja se vratila nazad (i to jedva) ?

:lol: :lol: :lol: :lol:

EDIT: ovaj drugi mi navodi model koji se uopšte ne proizvodi :-) :-) :-)
Last edited by Athlon64 on 05/04/2024 00:24, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#58778 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Seawolf wrote: 05/04/2024 00:20
EFD22 wrote: 05/04/2024 00:11
Spoiler
Show
Seawolf wrote: 05/04/2024 00:03
Očito je efikasnije rješenje sa kočenjem pogonskih točkova, jer vozila sa takvim rješenjem u praksi imaju manju potrošnju goriva (i poslijedično, emisiju CO2).

A što se tiče grijanja kočnica, pa znaš i sam da svako inženjersko rješenje ima svoje dobre i svoje loše strane, u odnosu na druga rješenja.

Zbog toga ne treba bilo koje inženjersko rješenje fanatično braniti, a druga pljuvati, kao što neki ovdje rade.
A šta ako me živo zaboli koliko auto troši, a tek koliko zagađuje. Kako god okreneš vjerovatno manje od jedne termoelektrane.

Torque vectoring u pravom smislu te riječi može biti samo ovo u ATESSA ETS Pro sistemu, jer to je pravo usmjeravanje obrtnog momenta.

Otvoreni diferencijal i korištenje ESP-a nije torque vectoring, nego LAŽ.
Izvini molim te, ali baš nešto noćas nisi za bilo kakve diskusije, jer u jednom postu pitaš ovo:
EFD22 wrote: 04/04/2024 23:54 Evo da ja pitam tebe, gdje su veći gubici, odnosno šta je efikasnije?
....
A već u slijedećem napišeš ovako nešto:
EFD22 wrote: 05/04/2024 00:11 A šta ako me živo zaboli koliko auto troši, a tek koliko zagađuje. Kako god okreneš vjerovatno manje od jedne termoelektrane.

....
Hajd' živ bio i laku noć.
Nisi me razumio. Kad sam rekao šta je efikasnije mislio sam gdje se manje momenta gubi u smislu što većih performansi odnosno iskorištenja istih.
Nisam mislio na to da se gorivo što više iskoristi, nego okretni moment kojeg daje motor u datom trenutku (bez obzira na potrošnju goriva u tom istom trenutku) da se maksimalno iskoristi odnosno što efikasnije prenese na asfalt.

Laku noć svakako :kakoste:
ZoomZoomKiwi

#58779 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:22
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:16 Mazda vozački auto? :-) :-) :-)

Šta sve nećeš ovdje pročitati.

Mazda je vozački auto, kao i BMW i Alfa što su vozačka auta. To su jedina tri brenda koja nisu hipersportski tipa Ferrari i to, a da im je na listi prioriteta uopće užitak u vožnji, ponašanje automobila, povratne informacije ka vozaču itd.

Mazga ko mazga.

Išli smo jedne godine na Blidinje zimi, ja i rođak sa ovim Passatom 1.9TDI, a druga ekipa sa Mazdom 6, usput je krenula mećava, šta misliš koja ekipa je uspjela doći do cilja, a koja se vratila nazad (i to jedva) ?

Presmiješan si.

Čim vidim riječi Passat i 1.9TDI znam koliko je sati.

A loše gume, a još lošiji vozač, to nije dio jednadžbe?

Daj mi bilo koju Mazdu, i sjedi u bilo koji VW, idemo na bilo koju cestu, pa ću ti pokazati kako se vozi, i šta je vozačko auto.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#58780 Re: Automobilizam - All about

Post by sime_cipol »

EFD22 wrote: 04/04/2024 23:37 Upravo to je poenta svega.

VW kupuju ljudi koji ne vole auta i ne vole vožnju.

TAČKA
De ne lupaj zivota ti. I onda najpoznatije druzenje ljubitelja jednog automobila na svijetu odrzavaju upravo oni u Wörthersee.
Athlon64

#58781 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:24
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:22

Mazga ko mazga.

Presmiješan si.

Čim vidim riječi Passat i 1.9TDI znam koliko je sati.

A loše gume, a još lošiji vozač, to nije dio jednadžbe?

Daj mi bilo koju Mazdu, i sjedi u bilo koji VW, idemo na bilo koju cestu, pa ću ti pokazati kako se vozi, i šta je vozačko auto.
Pa realno taj Passat 1.9TDI danas ima preko 700 000km na satu, pa ti pjevaj borbene.
Pokaži mi Mazdu u BiH sa tom kilometražoml, pa možemo pričati na istom nivou.

Pa ako je vozačko auto onda bi valjda vozač trebao da zna kako se vozi to auto, jer ima odličan feedback kako veliš ? :-) :-) :-)

Mislim na kraju krajeva, šta znači "kako se vozi", brži lap-time negdje ili šta već?
Previše ste stvarno subjektivni, to neka sekta jbt. Auto niko živ ne kupuje danas, Opel ima bolju prodaju. :-) :-)

Da se ne lažemo, ja sam se zainteresovao za ovu novu CX-60, pitao sam i na forumu za iskustva, jer mi se sviđa što nema previše ekrana kao ova nova njemačka auta, ali kad sam skonto da za te pare mogu kupiti godinu starog GLC-a. :-) :-) :-) :-)

Koji k?
Last edited by Athlon64 on 05/04/2024 00:28, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#58782 Re: A love letter to driving

Post by ZoomZoomKiwi »

Da sam sebe quotam. Iako od VW ekipe slabo ko zna engleski, nek se nađe.
EFD22 wrote: 03/04/2024 13:59 A LOVE LETTER TO DRIVING

Image
Zoom-Zoom takes a Mazda3 to one of the most beautiful corners in Britain, to reconnect with the joy of driving.

Words Tommy Melville / Images Dan Froude / Film Brother Film Co.

Like most people, I have managed very little driving in the past year. But today that changes, and in the company of a Mazda3 I’m out to explore the Cotswolds: a beautiful corner of south-west England carpeted in verdant farmland and a scattered network of dramatic roads. The plan is simple: to rediscover the joy of driving by spending a day behind the wheel, doing just that

Image

Driving. It can be a mundane transportation solution, a convenient method of getting you from A to B. Today is different, and I won’t be clock-watching or following arbitrary orders from the car’s navigation system. Today is about letting those stresses (and all others) melt away. To focus on the car, the scenery and the next piece of tarmac on the road ahead.

The day starts before dawn, and once-routine actions such as adjusting mirrors and pairing my phone take on significance in their unfamiliarity. I’m in no hurry; I take time to connect with the car. I push the starter button; the engine turns briefly, then catches, and my anticipation for the day builds. The car’s systems whirr into life, symbols glow on the instrument binnacle. A brief moment of reflection, then I select first gear and ease into the cool dawn.

Image

My driving history is a standard one. On reaching 17 I booked lessons and a test, somehow passing first time, and was soon racing through the English country lanes with friends who had done the same, inspired by the annual Festival of Speed we were lucky to have at Goodwood, on our doorstep.

Our cars became a proving ground. Not only in the principles of physics as we learned to handle them, but also in a broader sense as the practicalities of buying, taxing and insuring a car offered life lessons in reality. Most of all, our cars represented a new freedom.

Image

The Cotswolds is built on a heaving bedrock of Jurassic limestone, with the roads flashing between hidden valleys and broad, high commons. It takes time, but my rusty reflex reactions return, and soon accurate gear shifts and smoothly navigated corners are commonplace. Working with the car my confidence increases, and worries fade to background noise. It is wonderful to be out on the road again.

Image

Freedom is at the core of what driving represents and, unlike other transport methods, in a car you are the master of your own klix. For anyone who thinks this freedom is overstated, consider the anxiety and significance of an elderly relative forced to retire their licence, or the sobering fact that until 2018 it was illegal for women to drive in Saudi Arabia. In countless ways the freedom driving represents can’t be exaggerated.

Image

I spend the day exploring the area; the only aim is to see as much of the staggering countryside as possible. The Mazda3 is a real driver’s car, and it urges me down every straight and through each corner. The steering is perfectly weighted, the plucky Skyactiv‑G engine offering oodles of power. The car is as much fun to drive as it is good to look at – a considerable compliment.

It occurs to me that a drive, any drive, offers a distilled analogy for our existence – a journey to be enjoyed, the experience what we make of it. Perhaps that is why driving can resonate so deeply. Each drive tells its own story. Some, like mine today, inconsequential but utterly therapeutic. Others far more significant: bringing a newborn home from hospital, for example. But each has its own narrative, emotions and consequences.

As the sun fires one last blaze of orange across the Severn Estuary and calls time on my day, I reflect that the pandemic has taught me to celebrate the simple things in life. It doesn’t get much purer than this: a great drive, with nowhere in particular to be, in a fantastic car on some incredible roads. We encourage you to get out there as soon as you can.

Fall in love with driving again!
ZoomZoomKiwi

#58783 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 05/04/2024 00:26

TAČKA
De ne lupaj zivota ti. I onda najpoznatije druzenje ljubitelja jednog automobila na svijetu odrzavaju upravo oni u Wörthersee.
Taj event službeno ne postoji već par godina.

I taj event nije dokaz da VW pravi vozačka auta. Samo je dokaz jačine brenda, koji je jak ne zbog toga što pravi zabavna i vozačka auta.

Uostalom, nije svijet samo Europa. Milioni takvih većih evenata svaki vikend u USA i Australiji.
Athlon64

#58784 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

Ovaj što je napisao ovaj tekst je očigledno pripadnik vaše sekte.

Nigdje ništa konkretno nije naveo, samo emocije. :-) :-) :-)

Bukvalno kao da raspravljaš sa vehabijama o Darwinovoj teoriji evolucije. :lol:
ZoomZoomKiwi

#58785 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:27 ...
Da se ne lažemo, ja sam se zainteresovao za ovu novu CX-60, pitao sam i na forumu za iskustva, jer mi se sviđa što nema previše ekrana kao ova nova njemačka auta, ali kad sam skonto da za te pare mogu kupiti godinu starog GLC-a. :-) :-) :-) :-)
Pa kupi sebi godinu dana starog GLC-a i održavaj ga. Sretno ti bilo.

Tebi treba komfor, a ne vozačko iskustvo. Kupi Mercedesa, u komforu im nema premca definitivno. :thumbup:
Athlon64

#58786 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:31
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:27 ...
Pa kupi sebi godinu dana starog GLC-a i održavaj ga. Sretno ti bilo.

Tebi treba komfor, a ne vozačko iskustvo. Kupi Mercedesa, u komforu im nema premca definitivno. :thumbup:
Mazdu ne treba održavati? :-) :-) :-)

3.3 Dizel

I ruku na srce, u svim uporednim testovima, niko Mazdi ne zamjeri na udobnosti, nego upravo na voznim karakteristikama.
Last edited by Athlon64 on 05/04/2024 00:32, edited 1 time in total.
sime_cipol

#58787 Re: Automobilizam - All about

Post by sime_cipol »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:29

TAČKA

I taj event nije dokaz da VW pravi vozačka auta. Samo je dokaz jačine brenda, koji je jak ne zbog toga što pravi zabavna i vozačka auta.

Uostalom, nije svijet samo Europa. Milioni takvih većih evenata svaki vikend u USA i Australiji.
Rekao si da VW kupuju ljudi koji ne vole auta. Wörthersee je dokaz da ljudi vise vole VW nego Mazdu
ZoomZoomKiwi

#58788 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:31 Ovaj što je napisao ovaj tekst je očigledno pripadnik vaše sekte.

Druže, ti ne voliš vožnju i ne može ti se objasniti kakvo zadovoljstvo to pričinjava ljudima koji vole da voze.

Tebi da je samo doć do cilja pa što prije. A još ako si u kakvom povišenom autu sa mnoštvom kroma i velikim felNama i naravno švaBskim logotipom da se raja okreće, to je tebi duševna hrana. Nekom nije.
ZoomZoomKiwi

#58789 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 05/04/2024 00:32

Rekao si da VW kupuju ljudi koji ne vole auta. Wörthersee je dokaz da ljudi vise vole VW nego Mazdu
Kako rekoh, Wörthersee nije dokaz ni za šta jer, granted jest velik događaj u EU, ali kako rekoh, EU zauzima samo par posto cijele planete Zemlje. Ima još događaja ;-)

Uostalom bio sam na Wörthersee, i imao sam VW kad 99% učesnika ove teme nije imalo auto uopće. Sam sebi samim time dajem za pravo da pljujem i pljuvat ću po VW kad god mogu 8-) :skoljka: :mrgreen:
Athlon64

#58790 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:32
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:31 Ovaj što je napisao ovaj tekst je očigledno pripadnik vaše sekte.

Druže, ti ne voliš vožnju i ne može ti se objasniti kakvo zadovoljstvo to pričinjava ljudima koji vole da voze.

Tebi da je samo doć do cilja pa što prije. A još ako si u kakvom povišenom autu sa mnoštvom kroma i velikim felNama i naravno švaBskim logotipom da se raja okreće, to je tebi duševna hrana. Nekom nije.
Eh sad zvučiš kao gay koji kaže ne može ti se objasniti kakvo zadovoljstvo to pričinjava ljudima kad se primi sazad. :D

Ja kažem navedi mi nešto konkretno, ja sam svojevremeno "driftao" i sa Golfom 2 i sa Asconom zimi , ako je to neka mjera za nešto?

Svako auto kojem elektronika danas "ne brani", a ima dovoljno snage, može da bude mašina za divlju vožnju na svaki način.

Ali daj mi neki konkretan podatak? Lap-time? Nešto?

Realno vozne karakteristike ne možeš na javnim cestama ni testirati, pogotovo ne ako misliš da ne ugroziš nikoga.
canvra888

#58791 Re: Automobilizam - All about

Post by canvra888 »

Ako je već "vozačko auto" toliki prioritet u favorizovanju, onda biste okivali BMW na vrh, jer je superiorniji od Mazde u svemu mogućem po tom pitanju.
sime_cipol

#58792 Re: Automobilizam - All about

Post by sime_cipol »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:34

Kako rekoh, Wörthersee nije dokaz ni za šta jer, granted jest velik događaj u EU, ali kako rekoh, EU zauzima samo par posto cijele planete Zemlje. Ima još događaja ;-)

Uostalom bio sam na Wörthersee, i imao sam VW kad 99% učesnika ove teme nije imalo auto uopće. Sam sebi samim time dajem za pravo da pljujem i pljuvat ću po VW kad god mogu 8-) :skoljka: :mrgreen:
Slobodno, samo nastavi.
ZoomZoomKiwi

#58793 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:36

Eh sad zvučiš kao gay koji kaže ne može ti se objasniti kakvo zadovoljstvo to pričinjava ljudima kad se primi sazad. :D

Ja kažem navedi mi nešto konkretno, ja sam svojevremeno "driftao" i sa Golfom 2 i sa Asconom zimi , ako je to neka mjera za nešto?

Svako auto kojem elektronika danas "ne brani", a ima dovoljno snage, može da bude mašina za divlju vožnju na svaki način.

Realno vozne karakteristike ne možeš na javnim cestama ni testirati, pogotovo ne ako misliš da ne ugroziš nikoga.
Lap time nije isto tako mjerodavan, pa Megane RS šije svakog Golfa GTI na domaćem mu Nürburgringu ako ćemo tako. Al' te brojke ništa ne znače u stvarnom svijetu.

Govorim o osjećaju za volanom, i milion puta sam ovdje pisao o tome i mrsko mi je opet.

Osjećaj lakoće, povezanosti sa svakim dijelom automobila, povratne informacije.
Sve to i još bruku drugih stvari stane u "Jinba Ittai".

Problem je što svršavate nad VW a realnost je da vam prodaju muda pod bubrege i to kako. Eto to je najveći problem. Što ni trun inženjerskog truda i znanja nije iskorišten u VW-u da se poveća užitak u vožnji. Pa ni u GTI modelima gdje su samo urađeni par bolt-on dodataka i hajd zdravo.

Govorim o japanskom OCD-u gdje uzmu jebeni selen balans štange pa ga računaju dok ne umru da bi dobili najbolju moguću verziju, a da ne govorim o nekim bitnijim većim stvarima. Da ne spominjem gram strategiju, težište/balans itd.
Jednostavno se mnogo više računa vodi o tim nekim, neukom svijetu nebitnim stvarima.

Švabo ti nalijepi dvije naljepnice i naplati ti to stostruko više nego Japanac. O tome ti pričam.

A nad SUV-ovima se zgražam jer su bukvalno najgora moguća kombinacija terenaca i klasičnih limuzina/karavana. Odnosno kombinuju samo mane od oba svijeta, nigdje nisi u plusu. Dobiješ lošiju aerodinamiku i sve što ona nosi sa sobom (buka, performanse, potrošnja), dobiješ povišeno težište, dobiješ povećanu masu, a ne dobiješ terenske sposobnosti niti više prostora od ekvivalnetnog karavana.

Hoću da kažem, CX-60 mi se ne sviđa kao ni svaki drugi SUV, ni manje ni više, pa kakav god da je za voziti, jer SUV inherentno ne može biti dobar za voziti, pa da ga pravi ne znam ti ko.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 05/04/2024 00:45, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#58794 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 05/04/2024 00:37
EFD22 wrote: 05/04/2024 00:34

Slobodno, samo nastavi.
Hvala :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#58795 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

canvra888 wrote: 05/04/2024 00:36 Ako je već "vozačko auto" toliki prioritet u favorizovanju, onda biste okivali BMW na vrh, jer je superiorniji od Mazde u svemu mogućem po tom pitanju.
Malo su poteški u posljednje vrijeme, no opet su vrh nema šta.

Samo što je Mazda kudikamo jeftinija a ne žrtvuje zabavu u vožnji. Znači bez kompromisa.

BMW je, za razliku od Audija, pravi premium. ;-)
Athlon64

#58796 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:45
Spoiler
Show

Lap time nije isto tako mjerodavan, pa Megane RS šije svakog Golfa GTI na domaćem mu Nürburgringu ako ćemo tako. Al' te brojke ništa ne znače u stvarnom svijetu.

Govorim o osjećaju za volanom, i milion puta sam ovdje pisao o tome i mrsko mi je opet.

Problem je što svršavate nad VW a realnost je da vam prodaju muda pod bubrege i to kako. Eto to je najveći problem. Što ni trun inženjerskog truda i znanja nije iskorišten u VW-u da se poveća užitak u vožnji. Pa ni u GTI modelima gdje su samo urađeni par bolt-on dodataka i hajd zdravo.

Govorim o japanskom OCD-u gdje uzmu jebeni selen balans štange pa ga računaju dok ne umru da bi dobili najbolju moguću verziju, a da ne govorim o nekim bitnijim većim stvarima. Da ne spominjem gram strategiju, težište/balans itd.
Jednostavno se mnogo više računa vodi o tim nekim, neukom svijetu nebitnim stvarima.

Švabo ti nalijepi dvije naljepnice i naplati ti to stostruko više nego Japanac. O tome ti pričam.

A nad SUV-ovima se zgražam jer su bukvalno najgora moguća kombinacija terenaca i klasičnih limuzina/karavana. Odnosno kombinuju samo mane od oba svijeta, nigdje nisi u plusu. Dobiješ lošiju aerodinamiku i sve što ona nosi sa sobom (buka, performanse, potrošnja), dobiješ povišeno težište, dobiješ povećanu masu, a ne dobiješ terenske sposobnosti niti više prostora od ekvivalnetnog karavana.

Hoću da kažem, CX-60 mi se ne sviđa kao ni svaki drugi SUV, ni manje ni više, pa kakav god da je za voziti, jer SUV inherentno ne može biti dobar za voziti, pa da ga pravi ne znam ti ko.
Eh konačno da napišeš nešto što ima smisla :thumbup:
Ja iskreno ne vjerujem Japancima, tj. taj njihov "perfekcionizam" je precjenjen.

Ali ako gledaš te stvari, zašto onda hvaliti Mazdu, a ne jedan Yaris GR ?

Iskreno meni je Mazda CX-60 najviše zapala za oko radi 3.3 dizela i malo ekrana (u poređenju s trenutnom ponudom).
Da ima slična limuzina od Mazde, vjerovatno bih je pogledao.

Kod japanaca je ponuda motora katastrofalna i tu treba biti realan, jer neko ko sebe zove "vozačem", teško da može pristati na bilo šta ispod 6 cilindara i 200KS, a takvih japanaca je jako malo u ponudi. Ono nude ti hibrid, wtf.

Ja nisam kao vi sektaš pa da se slijepo držim jedne marke, gledam šta koja nudi i biram najbolje. Tebe (po izboru marki) baš vozaju subjektivni osjećaji.
ZoomZoomKiwi

#58797 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:52
Spoiler
Show

Ja iskreno ne vjerujem Japancima, tj. taj njihov "perfekcionizam" je precjenjen.

Iskreno meni je Mazda CX-60 najviše zapala za oko radi 3.3 dizela i malo ekrana (u poređenju s trenutnom ponudom).

Kod japanaca je ponuda motora katastrofalna i tu treba biti realan, jer neko ko sebe zove "vozačem", teško da može pristati na bilo šta ispod 6 cilindara i 200KS, a takvih japanaca je jako malo u ponudi. Ono nude ti hibrid, wtf.
Yaris GR je posljednji mohikanac nažalost. I to je auto specijalne serije, ograničene količine.
Za takvo auto se podrazumijeva da pruža vrhunsko vozačko iskustvo, ali i košta.

Mazda nudi iznadprosječno vozačko iskustvo u "običnim", običnom puku dostupnim, automobilima. To mi je poenta.

A za uživanje u vožnji je bitniji ovjes i čvrstoća karoserije kao i sama masa automobila (kako ovješena tako i neovješena), puno više od KS. Naravno i KS su bitne, ali prvo ovo sve što sam nabrojao.

Vjeruj mi da probaš MX-5 sa 1.5 atmo benzincem znao bi o čemu pričam, fun-to-drive a nigdje konja ni na vidiku.
Naravno, ja kad je budem kupovao, uzet ću svakako 2.0 sa više KS, čisto zato što ne žrtvujem ništa od zabave a imam i snagu za potegnut na pravcu.

A slažem se za ponudu trenutnu, ne samo kod Japanaca, nego manje više svih. Samo par niche modela ima neke malo veće kubikaže. U zadnjih par godina je sve nazadovalo.

I kad smo već kod toga, jedina je Mazda razvila potpuno nov TD motor sa šest cilindara u zadnjih nekoliko godina ;-)
ZoomZoomKiwi

#58798 Re: Automobilizam - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Athlon64

#58799 Re: Automobilizam - All about

Post by Athlon64 »

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:57
Athlon64 wrote: 05/04/2024 00:52
Spoiler
Show

Yaris GR je posljednji mohikanac nažalost. I to je auto specijalne serije, ograničene količine.
Za takvo auto se podrazumijeva da pruža vrhunsko vozačko iskustvo, ali i košta.

Mazda nudi iznadprosječno vozačko iskustvo u "običnim", običnom puku dostupnim, automobilima. To mi je poenta.

A za uživanje u vožnji je bitniji ovjes i čvrstoća karoserije kao i sama masa automobila (kako ovješena tako i neovješena), puno više od KS. Naravno i KS su bitne, ali prvo ovo sve što sam nabrojao.

Vjeruj mi da probaš MX-5 sa 1.5 atmo benzincem znao bi o čemu pričam, fun-to-drive a nigdje konja ni na vidiku.
Naravno, ja kad je budem kupovao, uzet ću svakako 2.0 sa više KS, čisto zato što ne žrtvujem ništa od zabave a imam i snagu za potegnut na pravcu.
Sam sebi dosta kontriraš - prvo kažeš da je Mazda za "običan" puk, a onda mi spominješ MX-5 - auto koje je ama baš sve osim za običan puk, bukvalno auto za ljude kojima je dosadno, a imaju viška para. - kao i sva auta te klase, čak i Z4. Običan puk nikad neće kupiti takvo auto, može biti samo kao dodatno auto, a to jako puno košta.

KS nije ni meni bitan, ali bitno je 6 cilindara; tj. draže mi je 200KS iz šestaka nego 300KS iz čvrke.
A slažem se za ponudu trenutnu, ne samo kod Japanaca, nego manje više svih. Samo par niche modela ima neke malo veće kubikaže. U zadnjih par godina je sve nazadovalo.

I kad smo već kod toga, jedina je Mazda razvila potpuno nov TD motor sa šest cilindara u zadnjih nekoliko godina ;-)
Pa upravo tu i leži snaga njemačkog svetog trosjstva, što nude u "poslovnim limuzinama" i dalje šestake, a to je ono što japanci ne mogu ponuditi.

Za ovaj novi mazdin motor - kapa dole - iskreno to je bila jedina stvar zbog koje sam uopšte bacio oko na mazdu, interijeri su bar 10 god zastarjeli kod ostalih modela, plastike tvrde, mali motori, užas...

Tako da ovo im je pravi potez, ako ubace ovaj motor u neku novu Mazdu 6 i stave cijenu kao kod novog Passata (iako je i to previše i za passata i za mazdu), ali hajd, srede interijer kao kod Cx-60 - ja vjerujem da će s tim autom napraviti konačno proboj na tržištu. Ljudi nisu glupi i znaju cijeniti kvalitet za novac. Uzmi primjer Cupra Formentor koji ide kao vruće kifle.

Kažem ti, osim tog subjektivnog osjećaja upravljivosti kojeg ti navodiš, Mazda u većini modela nema šta da ponudi (tj. ne vidim u čemu su bolji od bilo koje druge marke) i to kupci vide, prodajne brojke su očajne, a ni cijenom nisu konkurentni. Mislim da je fer priznati kad nešto ne ide pa ne ide.
canvra888

#58800 Re: Automobilizam - All about

Post by canvra888 »

Ako i u koga nisu mali motori, nisu u Mazde :-)
Post Reply