SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#77676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

MMM1977 wrote: 20/03/2024 17:38
Ima toga ali puno više je normalne djece. Kod mene toga nema sigurno i to mi je crvena linija, ima standardan džeparac i ništa mimo toga. Ne želim odgojiti idiota nego fino dijete
ma nisam mislio na tvoje, nemoj me pogrešno shvatiti.

uostalom, škola je svakako zlo, sve što poneseš od kuće ništa ne vrijedi kada najveći influens postane onaj iz zadnje klupe
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#77677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Najvece zlo za drustvo i skolstvo se desilo kad su poceli otvarati privatne univerzitete, koledze,..vrtice, i ostale macke piterine...i onda dobijes raslojavanje ko u JAR. :-)
liyf

#77678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Evo sad se u javnim školama odgajaju i školuju idioti koji će svoje kolege mobingovati i ubadati noževima. Šta se sve ovdje može pročitati. Nekad mi je baš drago što nisam odrastao u vremenu u kojem su odrastali neki drugi.
MMM1977

#77679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Athlon64 wrote: 20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio. :D

Šta znam, u moje vrijeme su uglavnom u te škole išla djeca bogatih roditelja raznih profila iz različitih poriva, na kraju su većina završili neke privatne (nazovi) fakultete IUS, SSST i sl. i svi su dobro prošli u životu. Ne zato što su pametni, nego što su samouvjereni i babo gura od - do.

Mi ostali smo samo ljubomorni jer nismo imali takvog babu jbg.

Jbg u javnim školama i fakultetima djeci se tad žestoko ubijalo samopouzdanje od strane profesora, dok u tim privatnim kad dijete ode u WC - priča se kako je mašala go*no pos*o...
Nisam, tj. samo djelomično. Morali sakupiti pare od sponzora, ja sam dao 500 KM :D

Ovo za samopouzdanje je najveća istina i to je jedan od razloga zašto sam odabrao privatnu školu.
Hakiz

#77680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Athlon64 wrote: 20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio. :D

Šta znam, u moje vrijeme su uglavnom u te škole išla djeca bogatih roditelja raznih profila iz različitih poriva, na kraju su većina završili neke privatne (nazovi) fakultete IUS, SSST i sl. i svi su dobro prošli u životu. Ne zato što su pametni, nego što su samouvjereni i babo gura od - do.

Jbg u javnim školama i fakultetima djeci se tad žestoko ubijalo samopouzdanje od strane profesora, dok u tim privatnim kad dijete ode u WC - priča se kako je mašala go*no pos*o...
Kreneš u školu sa 7 godina, ili u srednju sa 14 i upoznaš u njoj neke prijatelje, idete zajedno u nestašluke, znate sve jedni o drugima, stvorite neke veze.

Završiš školu i kreneš u karijeru, poslovnu, naučnu, diplomatsku, svejedno.

Iskrsne nešta, neki problem, treba ga riješiti, neka prilika se ukaže ali administracija neke države ili institucije koči i ti nazoveš starog školskog prijatelja. Koji je u međuvremenu postao predsjednik Evropske komisije, kralj ili premijer ili predsjednik neke države, predsjednik Svjetske Banke, direktor, suvlasnik neke privatne banke ili korporacije, direktor CERN-a itd.

To je blagodat pohađanja privatne škole, naročito u inostranstvu, na primjer spomenuti Eton, pa Oksford, Kembridž, Jejl, Harvard itd. Veze. Poznanastva. Sa ljudima kojima je predodređeno da budu neke vođe, da li poslovne, političke, naučne itd. Dolaze iz dinastija. Demokratiji svaka čast, ali mnogo vodećih ljudi u biznisu, politici i nauci je na ta mjesta došlo "nasljednom linijom". Te dinastije kada upoznaš, pružaju ti se neslućene mogućnosti :mrgreen: A uz to dobiješ i vrhunsko obrazovanje, naravno.
Last edited by Hakiz on 20/03/2024 17:52, edited 2 times in total.
MMM1977

#77681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

konektovan wrote: 20/03/2024 17:47 Najvece zlo za drustvo i skolstvo se desilo kad su poceli otvarati privatne univerzitete, koledze,..vrtice, i ostale macke piterine...i onda dobijes raslojavanje ko u JAR. :-)
Ne baš, zavisi. Evo meni je, jer nema više vojske, bilo važno da sin ide u internat i da se sam snalazi. A toga u javnim školama nema. I da je ostao u Visokom u školi to bi bilo sa kafe na kafu, ovako ipak mora raditi i sebi organizovati život
HelaS

#77682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

MMM1977 wrote: 20/03/2024 17:49

Ovo za samopouzdanje je najveća istina i to je jedan od razloga zašto sam odabrao privatnu školu.
Slanjem djece u privatne škole roditelji žele:

- Da im djeca nauče bolje od drugih, jer misle da su u privatnim školama bolji nastavnici i profesori, a nije tako i nije pravilo;
- Da im djeca budu izolirana od druge djece drugačijeg imovinskog stanja - socijalnog i ekonomskog, često i drugačijeg porijekla, što zaudara na šovinizam;
- Da im djeca budu sigurnija u takvim školama nego u javnim, da ne dotiču siledžijsku djecu, da ih ne uznemiravaju narko trgovci, itd. jer privatne škole imaju privatna obezbjeđenja ljudi i stvari, što za djecu nije dobro, jer takvi, izrastaju u pomalo nesposobne ljude za životne situacije u kojima nee biti zaštićeni, dakle još jedna greška roditelja. Dijete moraš pustiti da se sam nauči samoodbrani;
- Da im djecu odgajaju drugi, jer su prebukirani vlastitim poslovima, itd;
- Da svojim prijateljima i svima u društvu pokažu svoju moć, ekonomsku, socijalni status, itd, što se u našim uslovima smatra skorojevićkom osobinom.

Eh, da se sad vratimo smjeni Katice, ministra MUP-a KS :D
Last edited by HelaS on 20/03/2024 18:10, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#77683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

kad si kod Katice, dobar nastup kod Emele, drži se dobro protiv 2 iq udara od strane zvezdogrando populacije. :thumbup:
Athlon64

#77684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Athlon64 »

Svi ste upravu oko ovoga.

Tačno je da je za društvo generalno privatno školovanje pogubno, tj. prave se paralelna društva kao u Brazilu, JAR-u pa i Turskoj. Mislim da su Turci prvi i uveli to u BiH.

Ukidanje vojske je pogubno upravo iz tog razloga, jer si u vojsci bio jednak sa ljudima različitog imovinskog i intelektualnog statusa, nije bilo babe da te zaštiti od siromašnijih od tebe.

Već danas u velikim gradovima u BiH imamo raslojavanje, u Sarajevu pogotovo, a sit gladnom ne vjeruje.
muha_sa

#77685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nit je Sarajevo nit BiH vec Srbija--al neJma veze. Evo omladine jebo ih onaj ko ih napravio :-)

https://nova.rs/vesti/hronika/ovo-su-de ... u-zatvoru/

Ipak, penzioner Stanimir umro je 4. februara ove godine, tokom izdržavanja kazne od 30 dana zatvora u zatvorskoj ćeliji.

Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja. Stanimira su, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), mladića u punoj snazi koji su takođe služili kazne za prekršaje. Osim što su ga tukli, oni su penzionera silovali drškom od metle i tako mu naneli smrtonosne povrede.
Athlon64

#77686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Athlon64 »

Omladina i jeste proizvod ovog sistema. Neko je ipak tu omladinu odgojio ili nije?
drugtito2011

#77687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drugtito2011 »

Hakiz wrote: 20/03/2024 17:50

Kreneš u školu sa 7 godina, ili u srednju sa 14 i upoznaš u njoj neke prijatelje, idete zajedno u nestašluke, znate sve jedni o drugima, stvorite neke veze.

Završiš školu i kreneš u karijeru, poslovnu, naučnu, diplomatsku, svejedno.

Iskrsne nešta, neki problem, treba ga riješiti, neka prilika se ukaže ali administracija neke države ili institucije koči i ti nazoveš starog školskog prijatelja. Koji je u međuvremenu postao predsjednik Evropske komisije, kralj ili premijer ili predsjednik neke države, predsjednik Svjetske Banke, direktor, suvlasnik neke privatne banke ili korporacije, direktor CERN-a itd.

To je blagodat pohađanja privatne škole, naročito u inostranstvu, na primjer spomenuti Eton, pa Oksford, Kembridž, Jejl, Harvard itd. Veze. Poznanastva. Sa ljudima kojima je predodređeno da budu neke vođe, da li poslovne, političke, naučne itd. Dolaze iz dinastija. Demokratiji svaka čast, ali mnogo vodećih ljudi u biznisu, politici i nauci je na ta mjesta došlo "nasljednom linijom". Te dinastije kada upoznaš, pružaju ti se neslućene mogućnosti :mrgreen: A uz to dobiješ i vrhunsko obrazovanje, naravno.
Puno "privatnih škola" daje stipendije, i to je dostupno svima. Pitanje je koliko su naša djeca spremna sjesti i tražiti po netu ko i kako daje stipendije. Istina je da najveći broj mladih i ne pokušava jer je bolje biti u BiH ići s kafe na kafu, a stav je kome treba znanje.

https://www.nyu.edu/

Ovaj fakultet je 100% stipednirao, od 2017. godine, najmanje 30 djece iz BiH, a cijena jedne školske godine je 300.000-350.000$ za 4 godine. Imaju kampuse u NY, Shanghai i Abu Dhabi. Isto je i sa ostalim fakultetima, samo treba zapeti i htjeti.

Isto vrijedi i za post diplomeske studije. Stipendija na sve strane, samo ih treba zgrabiti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#77688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

HelaS wrote: 20/03/2024 18:02
- Da im djeca nauče bolje od drugih, jer misle da su u privatnim školama bolji nastavnici i profesori, a nije tako i nije pravilo;
Naravno, ne mozes imati kvalitetnije profesore od onih iz nasih javnih skola koji su u travniku/palama/bjeljini postali profesori i preko stranke dobili radno mjesto u skole i rade po nastavnom planu iz 1979.godine.
A tek nastavni program, vraga ce djeca u privatnim skolama znati precrtat u svesku kako izgleda microsoft word kao prosjecni ucenik sedmog razreda u bh javnim skolama.
Image
emigrazione

#77689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

- Da im djeca budu izolirana od druge djece drugačijeg imovinskog stanja - socijalnog i ekonomskog, često i drugačijeg porijekla, što zaudara na šovinizam;
Kakav ba sovinizam jebote, svaki normalan insan ce svoje klince ako ikako moze sto duze drzati podalje od ovog sljama polusvijeta koji se nakotio, yebo te fukara i klosarluk dalje od mene na kilometar...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#77690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

HelaS wrote: 20/03/2024 18:02
MMM1977 wrote: 20/03/2024 17:49

Slanjem djece u privatne škole roditelji žele:

- Da im djeca budu sigurnija u takvim školama nego u javnim, da ne dotiču siledžijsku djecu, da ih ne uznemiravaju narko trgovci, itd. jer privatne škole imaju privatna obezbjeđenja ljudi i stvari, što za djecu nije dobro, jer takvi, izrastaju u pomalo nesposobne ljude za životne situacije u kojima nee biti zaštićeni, dakle još jedna greška roditelja. Dijete moraš pustiti da se sam nauči samoodbrani;
- Da im djecu odgajaju drugi, jer su prebukirani vlastitim poslovima, itd;
- Da svojim prijateljima i svima u društvu pokažu svoju moć, ekonomsku, socijalni status, itd, što se u našim uslovima smatra skorojevićkom osobinom.

Eh, da se sad vratimo smjeni Katice, ministra MUP-a KS :D
:thumbup:
MMM1977

#77691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Kada vidim kako su odgojena i obrazovana djeca koja obitavaju na ovoj temi a idu u javne škole bude mi još draže što sam odabrao tako kako sam odabrao.
MMM1977

#77692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

@HelaS, pisao sam na temi o Richmondu, i u privatnim školama ima i droge, alkohola, cigara, šiše, snusova itd. Ne može se od toga danas pobjeći.

Moji motivi nisu navedeni u tvojoj listi nego sam tražio školu koja će biti najbolja priprema za samostalan život i studiranje vani. Ne želim da mi djeca budu previše vezana za mjesto jer ovdje nikada ne znaš šta će sutra biti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#77693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

pretjerujete i jedni i drugi.

sa aspekta roditelja čije je dijete išlo u privatni i javni vrtić reći ću da je bitnije ko radi u tim vrtićima, nego je li privatni ili javni.

vjerovatno bih mogao djetetu omogućiti da ide u privatnu školu, ali ne bih mogao ono što privatna škola podrazumijeva: brendiranu odjeću, flagship smartphone, dolazak automobilom koji nije prešao preko 50000 km.

inače ostavljam realnu mogućnost da ga neko zove sirotinjom ili liječi neke svoje komplekse. ili da ne bude dio nekog kružoka.

jes, moguće je to i u javnoj školi, ali šanse za to su prilično manje. pogotovo ako škola nije u centru grada, gdje se pojedini skorojevići trude slati svoju djecu iako ne žive stvarno tu.

osim toga, zar nije Mahir Rakovac išao u internat?
ChataDodajStaHoces

#77694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ChataDodajStaHoces »

Sve je do odgoja i usmjeravanja djece. Moze ispasti snob, moze divan, moze drustvo utjecati ali ako na vrijeme usadite prave vrijednosti i vazite svaki boziji dan o tome sta je dobro a sta lose, to ce nositi kroz zivot i pamtiti.

Studirao sam na privatnom prije 15god, otplatio kreditom i zrtvovanjem roditelja, a starci radisni gurali skolu vazda umjesto da su golfa kupili ko vecini. Dobio stipendiju poslije za master, studirao vani, vratio se i fino isplivao u zivotu.
Sad zelim slicne prilike da prenesem svojoj djeci i ucim ih da je svijet njihova destinacija a ne sarajevo od sebilja do marijin dvora.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#77695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 20/03/2024 21:13 pretjerujete i jedni i drugi.

sa aspekta roditelja čije je dijete išlo u privatni i javni vrtić reći ću da je bitnije ko radi u tim vrtićima, nego je li privatni ili javni.

vjerovatno bih mogao djetetu omogućiti da ide u privatnu školu, ali ne bih mogao ono što privatna škola podrazumijeva: brendiranu odjeću, flagship smartphone, dolazak automobilom koji nije prešao preko 50000 km.

inače ostavljam realnu mogućnost da ga neko zove sirotinjom ili liječi neke svoje komplekse. ili da ne bude dio nekog kružoka.

jes, moguće je to i u javnoj školi, ali šanse za to su prilično manje. pogotovo ako škola nije u centru grada, gdje se pojedini skorojevići trude slati svoju djecu iako ne žive stvarno tu.

Isak Samokovlija na M. Dvoru
Sta je ono sunce ti poljubim :-)
MMM1977

#77696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

U Richmond ide jako puno djece koja nisu nešto posebno bogata nego su bili posebno nadareni pa su dobili dobre stipendije. Recimo, kad sam dogovarao internat, insistirao sam na tome da mu cimer bude stipendista.

Moj sin se oblači uglavnom u H&M, poneki komad Nike i obavezno tene. Nosi polovan telefon koji naslijedi od roditelja i ima džeparac 100 KM sedmično u sta je uključena hrana.

Krug prijatelja mu je odličan, baš sam prezadovoljan. Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni. Pošto smo mi najbliže, cesto dođu kod nas i razgovaram sa njima, predobro.

Pustio ih na vikendicu par puta, kao da nisu ni bili, smjeste za sobom. Kad je isao sa izviđacima, koji su kao fini, 3 dana sam cistio iza njih.
Hakiz

#77697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

MMM1977 wrote: 20/03/2024 21:34 Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni.
Koriste li tramvaj/autobus/trolejbus i ako koriste skinu li ruksak sa leđa kada u ta vozila uđu?

Da vidimo koliko su fini i odgojeni :lol:
MMM1977

#77698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Hakiz wrote: 20/03/2024 21:38
MMM1977 wrote: 20/03/2024 21:34 Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni.
Koriste li tramvaj/autobus/trolejbus i ako koriste skinu li ruksak sa leđa kada u ta vozila uđu?

Da vidimo koliko su fini i odgojeni :lol:
To ne znam
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#77699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PreWiBa »

MMM1977 wrote: 20/03/2024 21:34

U Richmond ide jako puno djece koja nisu nešto posebno bogata nego su bili posebno nadareni pa su dobili dobre stipendije. Recimo, kad sam dogovarao internat, insistirao sam na tome da mu cimer bude stipendista.

Moj sin se oblači uglavnom u H&M, poneki komad Nike i obavezno tene. Nosi polovan telefon koji naslijedi od roditelja i ima džeparac 100 KM sedmično u sta je uključena hrana.

Krug prijatelja mu je odličan, baš sam prezadovoljan. Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni. Pošto smo mi najbliže, cesto dođu kod nas i razgovaram sa njima, predobro.

Pustio ih na vikendicu par puta, kao da nisu ni bili, smjeste za sobom. Kad je isao sa izviđacima, koji su kao fini, 3 dana sam cistio iza njih.
Ne možeš porediti Ameriku i Bosnu, radi se o drugačijim društvenim okolnostima.

Dobar dio bogataša čini već treću, četvru imućnu generaciju, dok u Bosni veliku većinu čine novobogataši.
I sistem je drugačiji, u Americi su ipak najbolji fakulteti svi redom privatni, škole najvjerovatnije isto, dok je u Bosni to drugačije, privatne institucije kao sredstvo za dokazivanje ili dobivanje preko reda.
MMM1977

#77700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

sehohari wrote: 20/03/2024 21:45
MMM1977 wrote: 20/03/2024 21:34

Ne možeš porediti Ameriku i Bosnu, radi se o drugačijim društvenim okolnostima.

Dobar dio bogataša čini već treću, četvru imućnu generaciju, dok u Bosni veliku većinu čine novobogataši.
I sistem je drugačiji, u Americi su ipak najbolji fakulteti svi redom privatni, škole najvjerovatnije isto, dok je u Bosni to drugačije, privatne institucije kao sredstvo za dokazivanje ili dobivanje preko reda.
Kakva sad Amerika?
Post Reply