ma nisam mislio na tvoje, nemoj me pogrešno shvatiti.
uostalom, škola je svakako zlo, sve što poneseš od kuće ništa ne vrijedi kada najveći influens postane onaj iz zadnje klupe
ma nisam mislio na tvoje, nemoj me pogrešno shvatiti.
Nisam, tj. samo djelomično. Morali sakupiti pare od sponzora, ja sam dao 500 KMAthlon64 wrote: ↑20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio.![]()
Šta znam, u moje vrijeme su uglavnom u te škole išla djeca bogatih roditelja raznih profila iz različitih poriva, na kraju su većina završili neke privatne (nazovi) fakultete IUS, SSST i sl. i svi su dobro prošli u životu. Ne zato što su pametni, nego što su samouvjereni i babo gura od - do.
Mi ostali smo samo ljubomorni jer nismo imali takvog babu jbg.
Jbg u javnim školama i fakultetima djeci se tad žestoko ubijalo samopouzdanje od strane profesora, dok u tim privatnim kad dijete ode u WC - priča se kako je mašala go*no pos*o...
Kreneš u školu sa 7 godina, ili u srednju sa 14 i upoznaš u njoj neke prijatelje, idete zajedno u nestašluke, znate sve jedni o drugima, stvorite neke veze.Athlon64 wrote: ↑20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio.![]()
Šta znam, u moje vrijeme su uglavnom u te škole išla djeca bogatih roditelja raznih profila iz različitih poriva, na kraju su većina završili neke privatne (nazovi) fakultete IUS, SSST i sl. i svi su dobro prošli u životu. Ne zato što su pametni, nego što su samouvjereni i babo gura od - do.
Jbg u javnim školama i fakultetima djeci se tad žestoko ubijalo samopouzdanje od strane profesora, dok u tim privatnim kad dijete ode u WC - priča se kako je mašala go*no pos*o...
Ne baš, zavisi. Evo meni je, jer nema više vojske, bilo važno da sin ide u internat i da se sam snalazi. A toga u javnim školama nema. I da je ostao u Visokom u školi to bi bilo sa kafe na kafu, ovako ipak mora raditi i sebi organizovati životkonektovan wrote: ↑20/03/2024 17:47 Najvece zlo za drustvo i skolstvo se desilo kad su poceli otvarati privatne univerzitete, koledze,..vrtice, i ostale macke piterine...i onda dobijes raslojavanje ko u JAR.![]()
Slanjem djece u privatne škole roditelji žele:MMM1977 wrote: ↑20/03/2024 17:49Ovo za samopouzdanje je najveća istina i to je jedan od razloga zašto sam odabrao privatnu školu.Athlon64 wrote: ↑20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio.![]()
Puno "privatnih škola" daje stipendije, i to je dostupno svima. Pitanje je koliko su naša djeca spremna sjesti i tražiti po netu ko i kako daje stipendije. Istina je da najveći broj mladih i ne pokušava jer je bolje biti u BiH ići s kafe na kafu, a stav je kome treba znanje.Hakiz wrote: ↑20/03/2024 17:50Kreneš u školu sa 7 godina, ili u srednju sa 14 i upoznaš u njoj neke prijatelje, idete zajedno u nestašluke, znate sve jedni o drugima, stvorite neke veze.Athlon64 wrote: ↑20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio.![]()
Završiš školu i kreneš u karijeru, poslovnu, naučnu, diplomatsku, svejedno.
Iskrsne nešta, neki problem, treba ga riješiti, neka prilika se ukaže ali administracija neke države ili institucije koči i ti nazoveš starog školskog prijatelja. Koji je u međuvremenu postao predsjednik Evropske komisije, kralj ili premijer ili predsjednik neke države, predsjednik Svjetske Banke, direktor, suvlasnik neke privatne banke ili korporacije, direktor CERN-a itd.
To je blagodat pohađanja privatne škole, naročito u inostranstvu, na primjer spomenuti Eton, pa Oksford, Kembridž, Jejl, Harvard itd. Veze. Poznanastva. Sa ljudima kojima je predodređeno da budu neke vođe, da li poslovne, političke, naučne itd. Dolaze iz dinastija. Demokratiji svaka čast, ali mnogo vodećih ljudi u biznisu, politici i nauci je na ta mjesta došlo "nasljednom linijom". Te dinastije kada upoznaš, pružaju ti se neslućene mogućnostiA uz to dobiješ i vrhunsko obrazovanje, naravno.
Naravno, ne mozes imati kvalitetnije profesore od onih iz nasih javnih skola koji su u travniku/palama/bjeljini postali profesori i preko stranke dobili radno mjesto u skole i rade po nastavnom planu iz 1979.godine.

Kakav ba sovinizam jebote, svaki normalan insan ce svoje klince ako ikako moze sto duze drzati podalje od ovog sljama polusvijeta koji se nakotio, yebo te fukara i klosarluk dalje od mene na kilometar...- Da im djeca budu izolirana od druge djece drugačijeg imovinskog stanja - socijalnog i ekonomskog, često i drugačijeg porijekla, što zaudara na šovinizam;
HelaS wrote: ↑20/03/2024 18:02Slanjem djece u privatne škole roditelji žele:MMM1977 wrote: ↑20/03/2024 17:49Ovo za samopouzdanje je najveća istina i to je jedan od razloga zašto sam odabrao privatnu školu.Athlon64 wrote: ↑20/03/2024 17:42 Vjerujem da je i ta putovanja na Kembridž babo dodatno platio.![]()
- Da im djeca nauče bolje od drugih, jer misle da su u privatnim školama bolji nastavnici i profesori, a nije tako i nije pravilo;
- Da im djeca budu izolirana od druge djece drugačijeg imovinskog stanja - socijalnog i ekonomskog, često i drugačijeg porijekla, što zaudara na šovinizam;
- Da im djeca budu sigurnija u takvim školama nego u javnim, da ne dotiču siledžijsku djecu, da ih ne uznemiravaju narko trgovci, itd. jer privatne škole imaju privatna obezbjeđenja ljudi i stvari, što za djecu nije dobro, jer takvi, izrastaju u pomalo nesposobne ljude za životne situacije u kojima nee biti zaštićeni, dakle još jedna greška roditelja. Dijete moraš pustiti da se sam nauči samoodbrani;
- Da im djecu odgajaju drugi, jer su prebukirani vlastitim poslovima, itd;
- Da svojim prijateljima i svima u društvu pokažu svoju moć, ekonomsku, socijalni status, itd, što se u našim uslovima smatra skorojevićkom osobinom.
Eh, da se sad vratimo smjeni Katice, ministra MUP-a KS![]()
Isak Samokovlija na M. DvoruChmoljo wrote: ↑20/03/2024 21:13 pretjerujete i jedni i drugi.
sa aspekta roditelja čije je dijete išlo u privatni i javni vrtić reći ću da je bitnije ko radi u tim vrtićima, nego je li privatni ili javni.
vjerovatno bih mogao djetetu omogućiti da ide u privatnu školu, ali ne bih mogao ono što privatna škola podrazumijeva: brendiranu odjeću, flagship smartphone, dolazak automobilom koji nije prešao preko 50000 km.
inače ostavljam realnu mogućnost da ga neko zove sirotinjom ili liječi neke svoje komplekse. ili da ne bude dio nekog kružoka.
jes, moguće je to i u javnoj školi, ali šanse za to su prilično manje. pogotovo ako škola nije u centru grada, gdje se pojedini skorojevići trude slati svoju djecu iako ne žive stvarno tu.
osim toga, zar nije Mahir Rakovac išao u internat?
U Richmond ide jako puno djece koja nisu nešto posebno bogata nego su bili posebno nadareni pa su dobili dobre stipendije. Recimo, kad sam dogovarao internat, insistirao sam na tome da mu cimer bude stipendista.Chmoljo wrote: ↑20/03/2024 21:13 pretjerujete i jedni i drugi.
sa aspekta roditelja čije je dijete išlo u privatni i javni vrtić reći ću da je bitnije ko radi u tim vrtićima, nego je li privatni ili javni.
vjerovatno bih mogao djetetu omogućiti da ide u privatnu školu, ali ne bih mogao ono što privatna škola podrazumijeva: brendiranu odjeću, flagship smartphone, dolazak automobilom koji nije prešao preko 50000 km.
inače ostavljam realnu mogućnost da ga neko zove sirotinjom ili liječi neke svoje komplekse. ili da ne bude dio nekog kružoka.
jes, moguće je to i u javnoj školi, ali šanse za to su prilično manje. pogotovo ako škola nije u centru grada, gdje se pojedini skorojevići trude slati svoju djecu iako ne žive stvarno tu.
Ne možeš porediti Ameriku i Bosnu, radi se o drugačijim društvenim okolnostima.MMM1977 wrote: ↑20/03/2024 21:34U Richmond ide jako puno djece koja nisu nešto posebno bogata nego su bili posebno nadareni pa su dobili dobre stipendije. Recimo, kad sam dogovarao internat, insistirao sam na tome da mu cimer bude stipendista.Chmoljo wrote: ↑20/03/2024 21:13 pretjerujete i jedni i drugi.
Moj sin se oblači uglavnom u H&M, poneki komad Nike i obavezno tene. Nosi polovan telefon koji naslijedi od roditelja i ima džeparac 100 KM sedmično u sta je uključena hrana.
Krug prijatelja mu je odličan, baš sam prezadovoljan. Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni. Pošto smo mi najbliže, cesto dođu kod nas i razgovaram sa njima, predobro.
Pustio ih na vikendicu par puta, kao da nisu ni bili, smjeste za sobom. Kad je isao sa izviđacima, koji su kao fini, 3 dana sam cistio iza njih.
Kakva sad Amerika?sehohari wrote: ↑20/03/2024 21:45Ne možeš porediti Ameriku i Bosnu, radi se o drugačijim društvenim okolnostima.MMM1977 wrote: ↑20/03/2024 21:34U Richmond ide jako puno djece koja nisu nešto posebno bogata nego su bili posebno nadareni pa su dobili dobre stipendije. Recimo, kad sam dogovarao internat, insistirao sam na tome da mu cimer bude stipendista.Chmoljo wrote: ↑20/03/2024 21:13 pretjerujete i jedni i drugi.
Moj sin se oblači uglavnom u H&M, poneki komad Nike i obavezno tene. Nosi polovan telefon koji naslijedi od roditelja i ima džeparac 100 KM sedmično u sta je uključena hrana.
Krug prijatelja mu je odličan, baš sam prezadovoljan. Uopšte nema snobova iako ima jako bogate djece ali su stvarno fini i odgojeni. Pošto smo mi najbliže, cesto dođu kod nas i razgovaram sa njima, predobro.
Pustio ih na vikendicu par puta, kao da nisu ni bili, smjeste za sobom. Kad je isao sa izviđacima, koji su kao fini, 3 dana sam cistio iza njih.
Dobar dio bogataša čini već treću, četvru imućnu generaciju, dok u Bosni veliku većinu čine novobogataši.
I sistem je drugačiji, u Americi su ipak najbolji fakulteti svi redom privatni, škole najvjerovatnije isto, dok je u Bosni to drugačije, privatne institucije kao sredstvo za dokazivanje ili dobivanje preko reda.