Ukrajina
- Peacean
#196401 Re: Ukrajina
Pa može dron ponijeti i protivtenkovsku minu ili rpg glavu, nisu baš bezazleni. Njihov najveći značaj je u bliskoj borbi gdje mogu iz raznih uglova precizno da udare na protivnika.
- JMGuti
#196402 Re: Ukrajina
Domet najboljih artiljerijskih sustava je oko 40, neki i do 60-70 kilometara, ali recimo švedski Archer kojeg Ukrajinci koriste ima domet do 40 kilometara.zigzag wrote: ↑08/03/2024 06:54Kad se gledaju ona uzorana polja od miliona granata koje su bile neprecizne, kakva je prednost granate u odnosu na dron koji eksplodira u zraku tačno tamo gdje treba ili udari tačno tamo gdje treba?Češki predsjednik saopćio da su sakupili novac za kupovinu 800.000 granata za Ukrajinu
I dalji nije jasno da ne se koriste rojevi a očekivao sam još ranije jer imaju tehnološku mogućnost.
Vatrena moć artiljerije, pogotovo volumen, je daleko veći od vatrene moći drona. Artiljerijske 155mm granate imaju do deset kilograma eksploziva, FPV dronovi do u rijetkim slučajevima kilogram ili dva, uglavnom ispod kilogram.
Artiljerijski sustavi mogu u dvije minute ispaliti 20 granata, za jedan švedski Archer potrebno je otprilike 8 ljudi, za 20 dronova je potrebno 20 d0 40 ljudi, zavisno da li, kao što Ukrajinci često rade (imali smo videozapise 93. u Bahmutu na kojima se ovo vidi), imaju čovjeka za navigiranje i komunikaciju i čovjeka za upravljanje dronom.
Ono što je bolje od artiljerije jeste kombinovano korištenje artiljerije i drona u istom trenutku.
Također, ja ne vidim da će Ukrajinci u dogledno vrijeme imati dovoljan broj dron operatera da zamijene vatrenu moć artiljerije na tako malim područjima, pogotovo da ne pričamo o frontu dugom hiljadu kilometara.
Last edited by JMGuti on 08/03/2024 11:34, edited 1 time in total.
-
mishic
#196403 Re: Ukrajina
Svima koji na Zapadu (ali i na forumu) gledaju kratkoročno i kroz okupaciju Ukrajinske teritorije od strane Rusa promatraju geostrategiju, nažalost, mora se reći da su kratkovidi. Putin i kompletan režim (tako da ni eventualna smrt Putina to neće promijeniti) ušli su u proces koji ih je prisilio da dugoročno mijenjaju strategiju i planove jer se svojom nepromišljenošću doveli u poziciju da ne mogu stati. Oslabili su i izgubili mnogo toga bez čega više nisu i ne mogu biti "RUSIJA" i zbog toga su morali preći na dugoročne planove oživljavanja ratne industrije. A to dodatno komplikuje situaciju i obavezuje i Ukrajinu i kompletan Zapad da drugačije, sistematičnije i ozbiljnije pristupe ovome problemu.
Rusija će nakon ovoga za 5-6 godina postati nova i daleko ozbiljnija prijetnja miru kako u Evropi tako i u svijetu jer njeni gubici u dosadašnjem sukobu su ogromni i ona mora nastojati da makar dio tog od nekuda namiri i nadoknadi kako standard koji je i onako loš ne bi izazvao unutarnje socijalne probleme. Ratovima i strahovima ih je lakše obuzdati nego li nemogućom misijom podizanja standarda na nivo evropskih zemalja.
Rusija će nakon ovoga za 5-6 godina postati nova i daleko ozbiljnija prijetnja miru kako u Evropi tako i u svijetu jer njeni gubici u dosadašnjem sukobu su ogromni i ona mora nastojati da makar dio tog od nekuda namiri i nadoknadi kako standard koji je i onako loš ne bi izazvao unutarnje socijalne probleme. Ratovima i strahovima ih je lakše obuzdati nego li nemogućom misijom podizanja standarda na nivo evropskih zemalja.
-
splinter
#196404 Re: Ukrajina
Prvi FPV dron kamikaza napravljen u Njemačkj. Proizvođač je Donaustahl GmbH koji već od ranije snabdijevaja Ukrajince sa raznim igračkama.
Jedan je od vodećih start up-ova i firmi koje implemenira savremenu tehnologiju u vojnoj industriji.
Vrlo je moguće da je dron već imao svoje vatreno krštenje u regiji Donjeck. Izgledom je inspirisan legendarnim britanskim dvomotorcem Havilland DH.98 Mosquito, mada je za njegovu svrhu izgled najmanje bitan.
Onako na prvu koliko se vidi jer je slika blurovana, ima relativno male propelere za jedan FPV dron (više baca na DJI FPV) što znači da koristi motor sa većim KV, zato je i idealno da ga pogoni baterija od minimum 8000 mAh, a na testu su koristili 10000 mAh.
U svakom slučaju ruska gvožđarija i ostale gamižuće konzerve dobile su još jednog egzekutora s neba, pa očekujemo uskoro više lijepih vijesti.
-
Crvene_brigade
#196405 Re: Ukrajina
Gore agresorski klošari...
- Čitalac
#196406 Re: Ukrajina
Yevhen Terekhov (58. brigada) u ratu je već deset godina. Teško ranjen 2014, zbog titanijumske ploče u glavi nosi nadimak „Titanium Jackson“. O životu, ratu, budućnosti...
...Ne razumijem kako (ruski) vojnici dopuštaju da se s njima tako postupa. Nečim se napumpaju – nekakvom drogom, nešto sipaju ili tako nešto, ne znam. Ali vidim što se događa. Vjerujte, ne postoje riječi kojima bi se sve to opisalo. Sumanuto guraju ljude u juriše. Da, imaju puno ljudi. Mislim da će nakon izbora još više mobilizirati. Sve dok trguju svojom naftom i plinom, mogu si priuštiti takve radnje. Njihove plaće u jurišnim jedinicama iznose oko sedam tisuća dolara. Vidite, oni mogu platiti i deset! A ako govorimo o takvoj politici cijena, onda im je isplativo ratovati...
...Mi sada imamo manjak streljiva, neshvatljivo kretanje u politici i tešku situaciju na fronti. Iz nekog razloga, nitko ne razmišlja o tome. Zato je teško. Moramo ići moliti gradonačelnike, načelnike vojno-civilnih uprava da kupe dronove, pa i FPV-ove. Jer danas postoji velika potreba za njima. Avdivka se tako dugo održala, posebno zahvaljujući njima. Metal moramo tražiti sami, jer svugdje gdje je bombardirano, već smo skupili sve matice, vijke – sve što možemo da ubacimo u FPV dronove. Sada idemo u Dnipro, Pavlograd, Selydove. Šalimo se međusobno: već smo kao sakupljači starog željeza. Ali, moramo tako jer ovi dronovi su budućnost. Prilikom napada na naše položaje FPV bespilotnim letjelicama pogođena su tri tenka i pet oklopnih transportera. Tada su uspjeli zauzeti dva uporišta, ali ništa drugo nisu mogli. Tijekom dana koristili smo 21 FPV. Vodili su ih mladi momci. Znate, nekad mislim da sam prestar za rat (Yevhen ima 34 godine). Jako treba mladih ljudi. Svojim izvanrednim razmišljanjem i nestandardnim pogledima dosežu značajne visine...
...Potpora se smanjila u posljednje vrijeme, kako u Ukrajini, tako i u inozemstvu. Neću reći da je to umor, ne volim govoriti o onima koji su umorni od rata. Ljudi su osiromašili. Možete vidjeti kakve su sada cijene u trgovinama. Dakle, izbor je sljedeći: ili kupiti hranu ili pomoći vojsci. A čini se i da nestaje vjera u pobjedu. Smatram da je za to kriva vlast, pardon, novinari, kao i blogeri i kreatori onih "dva-tri tjedna" i "pobjedničke protuofenzive". Sve je to odigralo ulogu…
...Tamo gdje im ne prolaze mesni juriši, sve jednostavno sravne sa zemljom. Ako pakao postoji, onda izgleda ovako...Ali borim se da moja djeca to ne moraju raditi, da to više ne vide. Ne znam kako da pomognem, osim da branim, da se borim i izbacim tu najezdu iz naše zemlje, da odvedem djecu na more i kažem: "Kćeri, gotovo je!"...Iskreno ću vam reći: moralno sam već izgorio. Vidim i sam da sam jako umoran. Fizički, također postoje problemi. Sve me sustiže. Vidim što propuštamo. Deset godina rata, a kod nas nije sve posloženo….
...Avdiivka mi je bila teška. Jer 14 ljudi koje sam poznavao je poginulo, a sedam se vode nestalima. Nažalost, dosta mojih poznanika je stradalo u ratu. Prijatelji iz djetinjstva...Istina, ima i onih koji su pobjegli iz zemlje. S njima ne komuniciram, rat je napravio prilagodbe u životu. Nisam to očekivao od većine. Čak su se kao i pripremali za rat. I onda prvog dana jedan pošalje ženu drugim autom, uzme dijete u ruke i odveze se kao samohrani otac. Gledaš i ne vjeruješ…
...Najstrašniji dan u ratu...šuma kod Kremine. Najstrašnijom „cestom života“ nazvao bih udaljenost od jednog do drugog rova kada su se naši povlačili. Bilo je teško. Rekao bih da je to 700 metara pakla. Mješavina straha i adrenalina, ne možete normalno podići ruku ili nogu. Osim trčanja pod paljbom, potrebno je nositi ruksak sa streljivom i strojnicu. I misliš da ne možeš više, to je to. Ali eto...vjerojatno jake molitve roditelja….
...Neće biti brze pobjede, neće biti tako. Moramo još dugo živjeti sa svim ovim, ali stvarno želim da borbe prestanu. Plaćamo vrlo visoku cijenu. Čak i da sutra prestanu pucati, imamo toliko miniranih područja da će odjek rata biti još dugo. Moja prognoza je sljedeća: u nekom trenutku će se promijeniti vlast u Rusiji, onda će se oni kao preobratiti, obećati plaćanje odštete i tako dalje. To će se vući godinama, ali onda će opet skupiti tu šaku da nas napadnu. Zapišite to i pripremajte se. Jer, ako se dogodi još jedan ovakav rat, možda ga nećemo moći izdržati...
- Dupli_skalp
#196407 Re: Ukrajina
tema je otišla u neku stvar zbog nekoliko sektaša.Ironmen wrote: ↑07/03/2024 16:59
Ja sam vidio odma da je britanski dzip u pitanju nisam hjteo nista da pisem, pojedinici jednostavno previse gutaju propagandu sa twiter kanala i ne provjeravaju informacije.
Last edited by Dupli_skalp on 08/03/2024 12:53, edited 1 time in total.
- Dupli_skalp
- Dupli_skalp
- Dupli_skalp
#196410 Re: Ukrajina
vrlo bitne stvari i dobro je da ukrajinci govore o njima.Čitalac wrote: ↑08/03/2024 12:35 Yevhen Terekhov (58. brigada) u ratu je već deset godina. Teško ranjen 2014, zbog titanijumske ploče u glavi nosi nadimak „Titanium Jackson“. O životu, ratu, budućnosti...
...Ne razumijem kako (ruski) vojnici dopuštaju da se s njima tako postupa. Nečim se napumpaju – nekakvom drogom, nešto sipaju ili tako nešto, ne znam. Ali vidim što se događa. Vjerujte, ne postoje riječi kojima bi se sve to opisalo. Sumanuto guraju ljude u juriše. Da, imaju puno ljudi. Mislim da će nakon izbora još više mobilizirati. Sve dok trguju svojom naftom i plinom, mogu si priuštiti takve radnje. Njihove plaće u jurišnim jedinicama iznose oko sedam tisuća dolara. Vidite, oni mogu platiti i deset! A ako govorimo o takvoj politici cijena, onda im je isplativo ratovati...
...Mi sada imamo manjak streljiva, neshvatljivo kretanje u politici i tešku situaciju na fronti. Iz nekog razloga, nitko ne razmišlja o tome. Zato je teško. Moramo ići moliti gradonačelnike, načelnike vojno-civilnih uprava da kupe dronove, pa i FPV-ove. Jer danas postoji velika potreba za njima. Avdivka se tako dugo održala, posebno zahvaljujući njima. Metal moramo tražiti sami, jer svugdje gdje je bombardirano, već smo skupili sve matice, vijke – sve što možemo da ubacimo u FPV dronove. Sada idemo u Dnipro, Pavlograd, Selydove. Šalimo se međusobno: već smo kao sakupljači starog željeza. Ali, moramo tako jer ovi dronovi su budućnost. Prilikom napada na naše položaje FPV bespilotnim letjelicama pogođena su tri tenka i pet oklopnih transportera. Tada su uspjeli zauzeti dva uporišta, ali ništa drugo nisu mogli. Tijekom dana koristili smo 21 FPV. Vodili su ih mladi momci. Znate, nekad mislim da sam prestar za rat (Yevhen ima 34 godine). Jako treba mladih ljudi. Svojim izvanrednim razmišljanjem i nestandardnim pogledima dosežu značajne visine...
...Potpora se smanjila u posljednje vrijeme, kako u Ukrajini, tako i u inozemstvu. Neću reći da je to umor, ne volim govoriti o onima koji su umorni od rata. Ljudi su osiromašili. Možete vidjeti kakve su sada cijene u trgovinama. Dakle, izbor je sljedeći: ili kupiti hranu ili pomoći vojsci. A čini se i da nestaje vjera u pobjedu. Smatram da je za to kriva vlast, pardon, novinari, kao i blogeri i kreatori onih "dva-tri tjedna" i "pobjedničke protuofenzive". Sve je to odigralo ulogu…
...Tamo gdje im ne prolaze mesni juriši, sve jednostavno sravne sa zemljom. Ako pakao postoji, onda izgleda ovako...Ali borim se da moja djeca to ne moraju raditi, da to više ne vide. Ne znam kako da pomognem, osim da branim, da se borim i izbacim tu najezdu iz naše zemlje, da odvedem djecu na more i kažem: "Kćeri, gotovo je!"...Iskreno ću vam reći: moralno sam već izgorio. Vidim i sam da sam jako umoran. Fizički, također postoje problemi. Sve me sustiže. Vidim što propuštamo. Deset godina rata, a kod nas nije sve posloženo….
...Avdiivka mi je bila teška. Jer 14 ljudi koje sam poznavao je poginulo, a sedam se vode nestalima. Nažalost, dosta mojih poznanika je stradalo u ratu. Prijatelji iz djetinjstva...Istina, ima i onih koji su pobjegli iz zemlje. S njima ne komuniciram, rat je napravio prilagodbe u životu. Nisam to očekivao od većine. Čak su se kao i pripremali za rat. I onda prvog dana jedan pošalje ženu drugim autom, uzme dijete u ruke i odveze se kao samohrani otac. Gledaš i ne vjeruješ…
...Najstrašniji dan u ratu...šuma kod Kremine. Najstrašnijom „cestom života“ nazvao bih udaljenost od jednog do drugog rova kada su se naši povlačili. Bilo je teško. Rekao bih da je to 700 metara pakla. Mješavina straha i adrenalina, ne možete normalno podići ruku ili nogu. Osim trčanja pod paljbom, potrebno je nositi ruksak sa streljivom i strojnicu. I misliš da ne možeš više, to je to. Ali eto...vjerojatno jake molitve roditelja….
...Neće biti brze pobjede, neće biti tako. Moramo još dugo živjeti sa svim ovim, ali stvarno želim da borbe prestanu. Plaćamo vrlo visoku cijenu. Čak i da sutra prestanu pucati, imamo toliko miniranih područja da će odjek rata biti još dugo. Moja prognoza je sljedeća: u nekom trenutku će se promijeniti vlast u Rusiji, onda će se oni kao preobratiti, obećati plaćanje odštete i tako dalje. To će se vući godinama, ali onda će opet skupiti tu šaku da nas napadnu. Zapišite to i pripremajte se. Jer, ako se dogodi još jedan ovakav rat, možda ga nećemo moći izdržati...
- Čitalac
#196411 Re: Ukrajina
Da, da bi postao ambasador prvo mora biti demobilisan, ali i tu ima neka začkoljica s obzirom na ratno stanje. Takođe, od jutros se raspravlja da li ga pozicija ambasadora izbacuje iz neke buduće izborne utrke. Zakon kaže da kandidat može biti samo onaj ko je u kontinuitetu u Ukrajini deset godina, no stručnjaci pojašnjavaju da ga to neće omesti jer se ambasada u Londonu svakako tretira kao teritorija Ukrajine. Opet, valja stalno naglašavati, sam Zalužni nikada nije dao ni najmanji znak da ima političke ambicije.
- lvartheboneless
#196413 Re: Ukrajina
kluz franjo wrote: ↑07/03/2024 20:04Već te je nekoliko forumaša pitalo, da ponudiš bilo kakav argument kao potvrdu za ovih 5%. Pa sam sačekao da vidim hoćeš njima odgovoriti.lvartheboneless wrote: ↑06/03/2024 13:21Navijam za Ukrainu od početka. Ali od ovoga što si napisao je samo 5 % tačno.kluz franjo wrote: ↑05/03/2024 22:23 Možda sam nešto propustio, pa da provjerim...
Od početka genijalnog plana "trodnevne/-sedmične spec. vojne op." sa ciljem de-facto ukidanja suvereniteta cijele (100%) Ukrajine je prošlo više od dvije godine.
U tom periodu je "nenadjebiva Rusija sa nepresušnom ekonomijom i genijalnim vođom" na vojno-ekonomsko-geostrateškom planu:
- izgubila ekvivalent tadašnje kompletne kopnene vojske u aktivnom sastavu (ljudstvo i oprema)
- crno-morsku flotu dovela na nivo kara-nanske Hutu-mornarice
- doživjela oružanu pobunu dijelova privatnih/dobrovaljačkih paravojnih jedinica
- ojačala NATO prisustvo na sjevernim i jugo-zapadnim granicama
- izgubila energetska tržišta na zapadu, a pala u ekonomsku ovisnost istoka (Kina i Indija)
- itd...
Zauzvrat je i po gore navedenoj cijeni u tih preko dvije godine zauzela dodatnih 9-10% teritorija Ukrajine i slavi okupaciju nekog donbaškog zaseoka kao pad Berlina.
'bem li ga... "sve u redu i sve po planu".
Nemoj navijački druže. Samo realno. Samo
Evo da ti olakšam...
Ti tvrdiš dakle da u zadnje dvije godine:
- su Rusi ukupno imali trajne gubitke u ljudstvu (poginuli, teško ranjeni, oboljeli, zarobljeni i sl.) od max. 20.000 i npr. max. izgubljenih 150 tenkova i 10-ak borbenih aviona.
- je crnomorska flota izgubila samo jedno plovilo
- su Prigožin i wagnerovci izveli neku 5-postotnu oružanu pobunu
- je po 5% Švedske i Finske postalo članice NATO i
- da je izvoz energenata na zapadna tržišta pao za samo 5%, a trgovinska razmjena sa Kinom i Indijom porasla opet za samo 5 % u odnosu na period prije agresije.
OK.Nemoj navijački druže. Samo realno.
Prvo nemoj se pravit pametan kad evo sam pokazuješ da nisi. Bez da te iko tjera na to.
Drugo, koji par forumaša? To su ova dva forumaša koji su gledali film 300 i fakat puše priču da su Spartanci sa 300 ljudi pobili 100 k perzijanaca? (Boli me tuki hoš skontat šta sam htio reći) ne traži da ti pojasnim.
Treće, tebi izgleda ko i toj dvojici treba crtati neke stvari, a da to nisu lajne. Nisam ja ovdje na rutaljskoj strani. Ja sam samo manje optimista nego vi. Možda sam realista?
Opasno je ponekad biti previše optimističan. Ali tebi život ne ovisi od tog. Ti i ta dva forumaša otiđite tamo na liniju fronta i budite moralisti. Napržite ove Ukraince i tako pričajte kako su rutalji pali kurcu za uši i kako oni trebaju napravit lukove i strijele tu od neke živice i pod hitno krenuti da oslobađaju do Moskve. Ali obavezno da idete sa njima. Jer realno je to tako kako vi pričate. Mi ostali smo presvučeni kako kažete.
Žali Bože ovolikog texta i vremena za džabe.
- SanskiBiser
#196414 Re: Ukrajina

Ukrajinski projekat konverzije Igla manpad u Igla 2.0 kako je oni zovu, do kraja mjeseca bice preko 1000 komada konvertovano. Dodana je termovizija i duplo veca baterija tj. akumulator, koristena vec za obaranje sehid dronova tokom noci. Cijena konverzije oko 850 EUR. Rade ono sto je Slovacka uradila davno kad je trebala da digne svoje manpad na nivo NATO standarda.
- SanskiBiser
#196415 Re: Ukrajina
jedan od ruskih "uspjeha" dvotjedne specijalne operacije
Svedski marinci koriste americki amfibijski brod kao bazu da bi preuzeli finske jegere i prebacili ih na norvesku plazu da bi im tamo italijanski helikopteri dostavili motorne sanke
pripremne vjezbe za veliku vjezbu...
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010275817.html
Svedski marinci koriste americki amfibijski brod kao bazu da bi preuzeli finske jegere i prebacili ih na norvesku plazu da bi im tamo italijanski helikopteri dostavili motorne sanke
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010275817.html
-
Dimu1927
#196416 Re: Ukrajina
Tenkova im fali, zapazio na paradi recimo. Ne mogu ih praviti koliko ih gube i pratiti taj tempo, isto vazi i za ljudstvo. Osim ako nemaju neku drogu za ubrzan rast...General War wrote: ↑08/03/2024 10:54Dimu1927 wrote: ↑08/03/2024 08:32Kad ce nastancati novu crnomorsku flotu zna li se ? Hocel bit bar 10 tenkova u moskvi na paradi ? Armate nista ?General War wrote: ↑07/03/2024 15:50
![]()
Ma ja... inace rusi nit znaju aviona napravit vise, nit tenka, nit municiju sto imaju u steku to je to, da ne pricam da nemaju sankcija van zapada...nit imaju vise ljudstva samo ih 130 miliona sve djeca starci i zene...tito dragi![]()
Tito dragi
A sad ozbiljno sa vojnog smisla jel stvarno vrijedilo skrsiti ovoliko vojnika brodova i tehnike za ovo teritorije sto su uzeli ?![]()
![]()
Sta je imaju stancat, nije crno more zatvoreno ko kada ziv i zdrav ti meni bio, da im treba dovukli bi iz drugih luka...
Jesi li mozda to zapazio da im fali tenkova?
A sto se tice ovog ozbiljnijeg pitanja, gubitci u tehnici je najmanja cijena koju ce rusi platiti...dugorocno ce rusija itekako osjetiti glupost koju su uradili.
A flota ma ja sta je jedna flota imaju jos desetine flota. Samo da oplove pola svijeta do crnog mora
- jednonogi_Jack
#196417 Re: Ukrajina
lvartheboneless wrote: ↑08/03/2024 13:56SpoilerShowkluz franjo wrote: ↑07/03/2024 20:04Već te je nekoliko forumaša pitalo, da ponudiš bilo kakav argument kao potvrdu za ovih 5%. Pa sam sačekao da vidim hoćeš njima odgovoriti.lvartheboneless wrote: ↑06/03/2024 13:21
Navijam za Ukrainu od početka. Ali od ovoga što si napisao je samo 5 % tačno.
Nemoj navijački druže. Samo realno. Samo
Evo da ti olakšam...
- su Rusi ukupno imali trajne gubitke u ljudstvu (poginuli, teško ranjeni, oboljeli, zarobljeni i sl.) od max. 20.000 i npr. max. izgubljenih 150 tenkova i 10-ak borbenih aviona.
- da je izvoz energenata na zapadna tržišta pao za samo 5%, a trgovinska razmjena sa Kinom i Indijom porasla opet za samo 5 % u odnosu na period prije agresije.
OK.Nemoj navijački druže. Samo realno.
Prvo nemoj se pravit pametan kad evo sam pokazuješ da nisi. Bez da te iko tjera na to.
Drugo, koji par forumaša? To su ova dva forumaša koji su gledali film 300 i fakat puše priču da su Spartanci sa 300 ljudi pobili 100 k perzijanaca? (Boli me tuki hoš skontat šta sam htio reći) ne traži da ti pojasnim.
Treće, tebi izgleda ko i toj dvojici treba crtati neke stvari, a da to nisu lajne. Nisam ja ovdje na rutaljskoj strani. Ja sam samo manje optimista nego vi. Možda sam realista?
Opasno je ponekad biti previše optimističan. Ali tebi život ne ovisi od tog. Ti i ta dva forumaša otiđite tamo na liniju fronta i budite moralisti. Napržite ove Ukraince i tako pričajte kako su rutalji pali kurcu za uši i kako oni trebaju napravit lukove i strijele tu od neke živice i pod hitno krenuti da oslobađaju do Moskve. Ali obavezno da idete sa njima. Jer realno je to tako kako vi pričate. Mi ostali smo presvučeni kako kažete.
Žali Bože ovolikog texta i vremena za džabe.
Reci lupio sam i sve ok.
Pitao te čovjek šta je samo 5% istine u tačkama:
- izgubila ekvivalent tadašnje kompletne kopnene vojske u aktivnom sastavu (ljudstvo i oprema)
- doživjela oružanu pobunu dijelova privatnih/dobrovaljačkih paravojnih jedinica
- izgubila energetska tržišta na zapadu, a pala u ekonomsku ovisnost istoka (Kina i Indija)
Da ti pomognem, ovo za flotu je pretjerao.
-
toska
#196418 Re: Ukrajina
Ne mogu tvrditi ali mogao bih se kladiti da je završio u Londonu na britanski uticaj, razlog - izvući sve moguće informacije o ratu, a on ih kao komandant dvije godine najviše i ima.Čitalac wrote: ↑08/03/2024 13:17Da, da bi postao ambasador prvo mora biti demobilisan, ali i tu ima neka začkoljica s obzirom na ratno stanje. Takođe, od jutros se raspravlja da li ga pozicija ambasadora izbacuje iz neke buduće izborne utrke. Zakon kaže da kandidat može biti samo onaj ko je u kontinuitetu u Ukrajini deset godina, no stručnjaci pojašnjavaju da ga to neće omesti jer se ambasada u Londonu svakako tretira kao teritorija Ukrajine. Opet, valja stalno naglašavati, sam Zalužni nikada nije dao ni najmanji znak da ima političke ambicije.
- lvartheboneless
#196419 Re: Ukrajina
jednonogi_Jack wrote: ↑08/03/2024 14:54lvartheboneless wrote: ↑08/03/2024 13:56SpoilerShowkluz franjo wrote: ↑07/03/2024 20:04
Već te je nekoliko forumaša pitalo, da ponudiš bilo kakav argument kao potvrdu za ovih 5%. Pa sam sačekao da vidim hoćeš njima odgovoriti.
Evo da ti olakšam...
OK.
Žali Bože ovolikog texta i vremena za džabe.![]()
Reci lupio sam i sve ok.
Pitao te čovjek šta je samo 5% istine u tačkama:
Da ti pomognem, ovo za flotu je pretjerao.
- Izgubila ekvivalent tadašnje kompletne kopnene vojske u aktivnom sastavu (ljudstvo i oprema) - Izgubila u kojoj mjeri? Daj podatke tačne?
- Crno-morsku flotu dovela na nivo kara-nanske Hutu-mornarice - Ovo neću komentarisati. Komentar treći razred drugo polugodište.
- Doživjela oružanu pobunu dijelova privatnih/dobrovaljačkih paravojnih jedinica. Ovo je isto da kažeš pobunili se Romi u BiH oko svojih prava. I šta sad? Ne kontam. Strpali ih u Bejlorusiju da čuvaju nacrtane ovce, i poslali na safari u Afriku. Kog boli tuki za to? Odjeskli zmiji glavu i ćao. Rutalji ratuju sad ko što su i kad je Wagner bio, možda i bolje realno?
- Ojačala NATO prisustvo na sjevernim i jugo-zapadnim granicama. Ajd dat ću ovdje više od 5%. Jer iako sam na strani protiv Rusije. NATO smatram kao ne tako ozbiljan voini savez.(Puno neslaganja unutar istog, i vode ga kompletni idioti) Jer indiretkno učestvuju u Ukraini. Dali su se na raspolaganje za ne samo financijsku pomoć i pomoć u naoružanju. Nego i sa stručnjacima iz svih sfera modernog ratovanja.
- Izgubila energetska tržišta na zapadu, a pala u ekonomsku ovisnost istoka (Kina i Indija). Izgubila je daleko manji dio nego što vi ovdje pišete i tvrdite. Jer iako ne izvozi direktno, itetako izvozi preko treće ili četvrte ruke. U tom sam poslu pa znam. Ali otom potom. Jer kakve su sankcije dobili. Trebali su propast za mjesec. Bankrot totalni. Nažalost nisu.
I ajd nemojte više smarati. Dosadni ste realno.
Slava Ukraini
- lvartheboneless
#196420 Re: Ukrajina
Dimu1927 wrote: ↑08/03/2024 14:43Tenkova im fali, zapazio na paradi recimo. Ne mogu ih praviti koliko ih gube i pratiti taj tempo, isto vazi i za ljudstvo. Osim ako nemaju neku drogu za ubrzan rast...General War wrote: ↑08/03/2024 10:54![]()
![]()
Sta je imaju stancat, nije crno more zatvoreno ko kada ziv i zdrav ti meni bio, da im treba dovukli bi iz drugih luka...
A sto se tice ovog ozbiljnijeg pitanja, gubitci u tehnici je najmanja cijena koju ce rusi platiti...dugorocno ce rusija itekako osjetiti glupost koju su uradili.
A flota ma ja sta je jedna flota imaju jos desetine flota. Samo da oplove pola svijeta do crnog mora
Ne ne ovo što si ovdje rekao ovo je za aplauz hahahahaha
Pa ko kaže da se na paradu mora istjerat 500 tenkova i 50 k pješadije?
Ko to kaže?
Pa jesu oni genocidaši i agresori ali nisu glupi.
Možda su to namjerno tako jer znaju da komplet jebeni svijet gleda tu paradu? Jel kontaš da je ta parada samo običan show?
Za flotu toliko smarate da to nije normalno. De uzmi kartu svijeta. Malo pogledaj gdje rutalji sve imaju luke i gdje izlaze na more. Da ne uzimamo u obzir flote i luke za koje se ne zna. Crno more obična barica u odnosu na rusiju.
Evo navijam i ja za Ukrainu ali niste realni. Prestanite bit djeca
-
geoxx
#196421 Re: Ukrajina
Smorio si bogaoca sa tom realnoscu. Boli nas kurac jesi realan ili ne. Napisao si 50 jednih te istih postova. Uostalom, sta imas toliku potrebu pravdati se nekom?lvartheboneless wrote: ↑08/03/2024 15:24Dimu1927 wrote: ↑08/03/2024 14:43Tenkova im fali, zapazio na paradi recimo. Ne mogu ih praviti koliko ih gube i pratiti taj tempo, isto vazi i za ljudstvo. Osim ako nemaju neku drogu za ubrzan rast...General War wrote: ↑08/03/2024 10:54
![]()
![]()
Ne ne ovo što si ovdje rekao ovo je za aplauz hahahahaha
Pa ko kaže da se na paradu mora istjerat 500 tenkova i 50 k pješadije?
Ko to kaže?
Pa jesu oni genocidaši i agresori ali nisu glupi.
Možda su to namjerno tako jer znaju da komplet jebeni svijet gleda tu paradu? Jel kontaš da je ta parada samo običan show?
Za flotu toliko smarate da to nije normalno. De uzmi kartu svijeta. Malo pogledaj gdje rutalji sve imaju luke i gdje izlaze na more. Da ne uzimamo u obzir flote i luke za koje se ne zna. Crno more obična barica u odnosu na rusiju.
Evo navijam i ja za Ukrainu ali niste realni. Prestanite bit djeca
-
Dimu1927
#196422 Re: Ukrajina
Opet ovaj ajvan hahaha ma ja sta je ta bara obicna zato su krim aneksirali da bi imali kontrolu nad obicnom barom, zato sad nemaju flote da kontrolisu tu baru ali imaju jos stotine flota da kontrolisu ostale bare i okeane.
Auuu novi nivo psyopsa nisu izvukli tehniku na paradu da zavaraju zapad
i to bas ovih godina kad su zijanili pozamasnu armiju...
Parada mu obican show, nije demonstracija sile i odvracanje...
Crnomorska flota je minoran gubitak ali jedan himars unisten je potpisuj zelenski pa da je ko fildzan uz poljsku granicu
Ovaj je bas za rubriku ljudi ti se smiju
Auuu novi nivo psyopsa nisu izvukli tehniku na paradu da zavaraju zapad
Crnomorska flota je minoran gubitak ali jedan himars unisten je potpisuj zelenski pa da je ko fildzan uz poljsku granicu
- Čitalac
#196423 Re: Ukrajina
Kad smo kod flote...
Rusija već četvrti dan nema brodove u Crnom moru, izjavio je glasnogovornik Mornaričkih snaga Ukrajine Dmitro Pletenčuk.
"Crno more je već četvrti dan slobodno od prisutnosti ruskih brodova. Jedna jedinica nastavlja dežurati u Azovu, sjeverno od tzv. Krimskog mosta. Budući da su ruski nosači projektila trenutačno bazirani u istočnom dijelu Crnog mora, postupak pripreme za masovne napade na Ukrajinu sada je otežan".
Pletenčuk je 5. ožujka u eteru nacionalnog teletona objavio da nakon potonuća broda Sergej Kotov u Crnom moru nije zabilježen niti jedan ruski brod.
-
Dimu1927
#196424 Re: Ukrajina
Ma sta ce im brodovi u toj bari, moze i jedan brod sa baltika to pokrivati
-
melac
#196425 Re: Ukrajina
Ma jedan Himars nije problem, to je i manje vec sto bi neko ocekiva. ALi je problem ako su rutalji nasli nacin da ih otkriju i dohakaju. Pa se iz toga razloga moraju udaljiti od pozicija za napad. SLicno ako crno dnomorska flota kod rutalja.Dimu1927 wrote: ↑08/03/2024 15:30 Opet ovaj ajvan hahaha ma ja sta je ta bara obicna zato su krim aneksirali da bi imali kontrolu nad obicnom barom, zato sad nemaju flote da kontrolisu tu baru ali imaju jos stotine flota da kontrolisu ostale bare i okeane.
Auuu novi nivo psyopsa nisu izvukli tehniku na paradu da zavaraju zapadi to bas ovih godina kad su zijanili pozamasnu armiju...