Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#196351 Re: Ukrajina
Rusija je uspješno prošla dva dana bez gubitka još jednog vojnog zrakoplova, ali umjesto toga su izgubili ratni brod vrijedan 65 miliona dolara. Dimitrij Medvedev održao je prezentaciju u kojoj je ponosno ustvrdio rusku genocidnu misiju da cijela Ukrajina mora biti uništena i da ruske granice nigdje ne prestaju i da će njihovi imperijalistički ratovi trajati zauvijek. Ruske obavještajne službe snimile su njemačke časnike kako razgovaraju o slanju krstarećih projektila Taurus u Ukrajinu.
-
splinter
#196352 Re: Ukrajina
Pa eto ti uzmi sačmaricu, a ja ću obični FPV dron što ga ja sastavim, pa da vidimo šta će biti.General War wrote: ↑07/03/2024 15:44Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.splinter wrote: ↑07/03/2024 12:56Protiv FPV dronova vrlo slabo. Kreću se relativno velikom brzinom i imaju dobre manevarske sposobnosti iako nose teret. Sačmarica je učinkovita na maloj udaljenosti, pa čak i da ga pogodi koja kugla on će vjerovatno udarit tamo gdje je pilot naumio ili će možda aktivirati projektil koji nosi, a u slučaju airburst municije napravit će se i još i gora stvar.samoTEgledam wrote: ↑07/03/2024 12:43 Za bolje poznavaoce, koliko bi bile uspješne sačmarice u odbrani od dronova?SpoilerShow
Pa, ipak upravo će ta rasprskavajuća municija korištena u samodobrani modifikovana i prilagođena vjerovatno biti neko mobilno antidron oružje u budućnosti ovisno o oružju koje se patentira danas sutra, ali sačmarica gotovo da nema nikave šanse.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#196353 Re: Ukrajina
Mnogi republikanci više ne podržavaju pomoć Ukrajini. No, pokreće li opstrukciju pomoći Ukrajini nekoliko radikala po nalogu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ili postoji širi nedostatak snažne potpore Ukrajini unutar visoko polarizirane GOP-a? Treba li Ukrajina ići dalje od Washingtona kako bi osigurala potporu SAD-a i doprijeti do Srednje Amerike?
Jason Jay Smart je politički savjetnik koji je živio i radio u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu, Kazahstanu, Rusiji i Latinskoj Americi. Zbog njegova rada s demokratskom opozicijom Vladimiru Putinu, Rusija je 2010. Smarta doživotno proglasila nepoželjnom osobom. Jason je specijalni dopisnik u Kyiv Postu i upravni partner u American Political Services. U ovoj ćemo epizodi raspravljati o raznim temama iz njegovih nedavnih članaka.
Jason Jay Smart je politički savjetnik koji je živio i radio u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu, Kazahstanu, Rusiji i Latinskoj Americi. Zbog njegova rada s demokratskom opozicijom Vladimiru Putinu, Rusija je 2010. Smarta doživotno proglasila nepoželjnom osobom. Jason je specijalni dopisnik u Kyiv Postu i upravni partner u American Political Services. U ovoj ćemo epizodi raspravljati o raznim temama iz njegovih nedavnih članaka.
-
zigzag
#196354 Re: Ukrajina
jel sastavljaš te dronove ? Pošto ti je to.splinter wrote: ↑07/03/2024 16:01Pa eto ti uzmi sačmaricu, a ja ću obični FPV dron što ga ja sastavim, pa da vidimo šta će biti.General War wrote: ↑07/03/2024 15:44Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.splinter wrote: ↑07/03/2024 12:56
Protiv FPV dronova vrlo slabo. Kreću se relativno velikom brzinom i imaju dobre manevarske sposobnosti iako nose teret. Sačmarica je učinkovita na maloj udaljenosti, pa čak i da ga pogodi koja kugla on će vjerovatno udarit tamo gdje je pilot naumio ili će možda aktivirati projektil koji nosi, a u slučaju airburst municije napravit će se i još i gora stvar.
Pa, ipak upravo će ta rasprskavajuća municija korištena u samodobrani modifikovana i prilagođena vjerovatno biti neko mobilno antidron oružje u budućnosti ovisno o oružju koje se patentira danas sutra, ali sačmarica gotovo da nema nikave šanse.
- Peacean
#196355 Re: Ukrajina
U rukama vojnika ne bi bila puno efikasna, ali ako bi neko smislio neku laku borbenu stanicu koja bi mogla automatski da otkriva i cilja dronove na malim razdaljinama sačmarica na njoj bi bila efikasnija nego standardna automatska vatra.splinter wrote: ↑07/03/2024 16:01Pa eto ti uzmi sačmaricu, a ja ću obični FPV dron što ga ja sastavim, pa da vidimo šta će biti.General War wrote: ↑07/03/2024 15:44Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.splinter wrote: ↑07/03/2024 12:56
Protiv FPV dronova vrlo slabo. Kreću se relativno velikom brzinom i imaju dobre manevarske sposobnosti iako nose teret. Sačmarica je učinkovita na maloj udaljenosti, pa čak i da ga pogodi koja kugla on će vjerovatno udarit tamo gdje je pilot naumio ili će možda aktivirati projektil koji nosi, a u slučaju airburst municije napravit će se i još i gora stvar.
- General War
#196356 Re: Ukrajina
..haj, evo cekam ispred kucesplinter wrote: ↑07/03/2024 16:01Pa eto ti uzmi sačmaricu, a ja ću obični FPV dron što ga ja sastavim, pa da vidimo šta će biti.General War wrote: ↑07/03/2024 15:44Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.splinter wrote: ↑07/03/2024 12:56
[media]https://www.youtube.com/shorts/VCsVNPz1D-Q[/media]
-
splinter
#196357 Re: Ukrajina
General War wrote: ↑07/03/2024 16:05..haj, evo cekam ispred kucesplinter wrote: ↑07/03/2024 16:01Pa eto ti uzmi sačmaricu, a ja ću obični FPV dron što ga ja sastavim, pa da vidimo šta će biti.General War wrote: ↑07/03/2024 15:44
Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.![]()
[Ovo nije FPV dron već obični dron i to u statusu lebdenja.
Imaš li predstavu šta znači uopće znači FPV ?
Pri tome se kreće brzinom 9, 10 m/s a i tada je već usporio inače bi se kretao i duplom većom brzinom.
Da se razumijemo, meni lično je glupost ganjati pojedinačne mete poput običnih vojnika ovako engdje nq liniji, ali očito Ukrajinci imaju ovih zujalica pa ne mare, a rusi opet vojnika , pa ne mare ni oni.
S druge strane obični dronovi s air drop sistemom mogu otpuštati eksplozivne naprave sa sigurne visine i pogotovu tu sačmarica ništa ne može. Na visinama od 70 metara oni se jednostavno ne čuju, teško ih je skontati i još u slovima fronta i prve linije, a imaju više nego dovoljan zoom da prebroje dlake na glavi te da navode air drop u cenat mete ako treba.
- General War
#196358 Re: Ukrajina
splinter wrote: ↑07/03/2024 16:19Mislim da imam, znas li ti sta znaci FPV drone?General War wrote: ↑07/03/2024 16:05..haj, evo cekam ispred kuce![]()
[Ovo nije FPV dron već obični dron i to u statusu lebdenja.
Imaš li predstavu šta znači uopće znači FPV ?
Pri tome se kreće brzinom 9, 10 m/s a i tada je već usporio inače bi se kretao i duplom većom brzinom.
Da se razumijemo, meni lično je glupost ganjati pojedinačne mete poput običnih vojnika ovako engdje nq liniji, ali očito Ukrajinci imaju ovih zujalica pa ne mare, a rusi opet vojnika , pa ne mare ni oni.
S druge strane obični dronovi s air drop sistemom mogu otpuštati eksplozivne naprave sa sigurne visine i pogotovu tu sačmarica ništa ne može. Na visinama od 70 metara oni se jednostavno ne čuju, teško ih je skontati i još u slovima fronta i prve linije, a imaju više nego dovoljan zoom da prebroje dlake na glavi te da navode air drop u cenat mete ako treba.
...imas drugi video sa ratista, a ima ih poprilicno gdje se koriste sacmamrice, pogledaj malo.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#196359 Re: Ukrajina
Frajer postavi video s ovakvim komentarom, a jasno pise
Unclear if Russian or Ukrainian
Sramota!
-
mishic
#196360 Re: Ukrajina
Pitam za jarana ove dobro informisane jeli uništeno više ukrajinskih himarsa ili ruskih brodova?
- Ironmen
#196361 Re: Ukrajina
Ja sam vidio odma da je britanski dzip u pitanju nisam hjteo nista da pisem, pojedinici jednostavno previse gutaju propagandu sa twiter kanala i ne provjeravaju informacije.
- General War
- Hame_
#196363 Re: Ukrajina
Ovi se baš rokajuj izmeđuse, ali ono pravo - dva rutalja, bez ikakve organizovane veće formacije i akcije napadaju dva Ukrajinca i jedan im baca bombu skoro pa u rov, a onda Ukrajinac baca njemu.
Ono što je meni čudno - trebala bi biti sasvim obrnuta situacija: Da Ukrajinici napadaju rutalje.
Zabrinjavajuća volja rutalja da ratuju i gube život u tuđoj zemlji.
Ono što je meni čudno - trebala bi biti sasvim obrnuta situacija: Da Ukrajinici napadaju rutalje.
Zabrinjavajuća volja rutalja da ratuju i gube život u tuđoj zemlji.
Spoiler
Show
- karanana
#196364 Re: Ukrajina
dzulijan postavio rad ruske kasetne municije. neka budala poslala pjesadiju preko polja kod orlivke. i javljali su velike gubitke kod orlivke zadnjih dana.
- madner
#196366 Re: Ukrajina
Ono je snimak povlacenja prije par sedmica.
- apsidejzi
#196367 Re: Ukrajina
Pored gubitka brodova u Crnom Moru i aviona u Ukrajini danas su i zvanicno izgubili bilo kakvu sansu u Baltickom moru. Svedska je usla u NATO. Veliki zvanicni samar Putinu. Zelio je zaustaviti sirenja Natoa a uradio je suprotno. Ruska mornarica je danas prepolovljena. Imali su mornaricu u Crnom moru, Baltickom moru, Sjevernom ledenom, i na drugoj strani na pacifiku. Ukri su im sjebali ovu u Crnom. Svedi sada ovu u Baltickom jer je prakticno neupotrebljiva. Od 4 imaju citava jos dva dijela.

- Hame_
-
kluz franjo
#196369 Re: Ukrajina
Već te je nekoliko forumaša pitalo, da ponudiš bilo kakav argument kao potvrdu za ovih 5%. Pa sam sačekao da vidim hoćeš njima odgovoriti.lvartheboneless wrote: ↑06/03/2024 13:21Navijam za Ukrainu od početka. Ali od ovoga što si napisao je samo 5 % tačno.kluz franjo wrote: ↑05/03/2024 22:23 Možda sam nešto propustio, pa da provjerim...
Od početka genijalnog plana "trodnevne/-sedmične spec. vojne op." sa ciljem de-facto ukidanja suvereniteta cijele (100%) Ukrajine je prošlo više od dvije godine.
U tom periodu je "nenadjebiva Rusija sa nepresušnom ekonomijom i genijalnim vođom" na vojno-ekonomsko-geostrateškom planu:
- izgubila ekvivalent tadašnje kompletne kopnene vojske u aktivnom sastavu (ljudstvo i oprema)
- crno-morsku flotu dovela na nivo kara-nanske Hutu-mornarice
- doživjela oružanu pobunu dijelova privatnih/dobrovaljačkih paravojnih jedinica
- ojačala NATO prisustvo na sjevernim i jugo-zapadnim granicama
- izgubila energetska tržišta na zapadu, a pala u ekonomsku ovisnost istoka (Kina i Indija)
- itd...
Zauzvrat je i po gore navedenoj cijeni u tih preko dvije godine zauzela dodatnih 9-10% teritorija Ukrajine i slavi okupaciju nekog donbaškog zaseoka kao pad Berlina.
'bem li ga... "sve u redu i sve po planu".
Nemoj navijački druže. Samo realno. Samo
Evo da ti olakšam...
Ti tvrdiš dakle da u zadnje dvije godine:
- su Rusi ukupno imali trajne gubitke u ljudstvu (poginuli, teško ranjeni, oboljeli, zarobljeni i sl.) od max. 20.000 i npr. max. izgubljenih 150 tenkova i 10-ak borbenih aviona.
- je crnomorska flota izgubila samo jedno plovilo
- su Prigožin i wagnerovci izveli neku 5-postotnu oružanu pobunu
- je po 5% Švedske i Finske postalo članice NATO i
- da je izvoz energenata na zapadna tržišta pao za samo 5%, a trgovinska razmjena sa Kinom i Indijom porasla opet za samo 5 % u odnosu na period prije agresije.
OK.
Nemoj navijački druže. Samo realno.
- Čitalac
#196370 Re: Ukrajina
Zalužni je novi ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji.
-
sumirprimus
#196371 Re: Ukrajina
Kakva zdrava pamet, ko to jos ima s ovu stranu drine? Da da vama su sve gluposti, vidi se po stilu pisanja ko si, tako da kad malo bolje razmislim ne zelim potrositi ni jot energije vise na tebe.vrbas1979 wrote: ↑07/03/2024 13:33Jesi ti pri zdravoj pameti?sumirprimus wrote: ↑06/03/2024 23:25 Sta kaje veoma manipulativan videozna i gdje se oruzje nalazi sad
![]()
Ne odustajete ha? Tope se rujani ko puter na tavi, ne pomaze ni bia ni cia...
Jast anego se tope a sa njima i snovi o trecem rimu i dusanovom carstvu.. jel realno da svi isto zelite?
Znamo dosta o sudbini ork oruzja i ljidstva evo dvije godine prenosimo klipove unistavanja, bozija milina od pogleda ...
Ko je kazao da znam gdje se oružje nalazi. Naprotiv, napisao sam da niko od nas ne zna sudbinu ovog oružna (možda je u Ukrajini, možda su Ukrajinci zarobili ili uništili dio, možda je prodano, možda je na vojnoj vježbi, možda je istopljeno, možda je plastično... sve ovo može biti i mnogo toga drugog još. Niti ja znam, niti ti znaš šta je sudbina ovog oružja pa da se na glavu nasadiš). I kao što sam rekao, manipulativan video, na kojem je prikazan samo djelić oružja iz jedne kasarne, u kraćem periodu nego što se želi prikazati i za koji nemamo pojma kako je završilo, a ti apsolutno ni na koji način sve ovo navedeno nisi bio u stanju pobiti nego pišeš gluposti.
Kakav Dušan, kakva carstva. Ko smo to mi?
Ponovo, jesi ti pri sebi?
Srpsko carstvo dusanovo cetaljsko...topi se na ravnicama ukrajine i zato samo velicanstveni bubovi
-
sumirprimus
-
CrveniKuk
#196373 Re: Ukrajina
"Ironmen wrote: ↑07/03/2024 16:59
Ja sam vidio odma da je britanski dzip u pitanju nisam hjteo nista da pisem, pojedinici jednostavno previse gutaju propagandu sa twiter kanala i ne provjeravaju informacije.
-
Crvene_brigade
#196374 Re: Ukrajina
Droniranje agresorskih klošara...