Ukrajina

splinter

#196326 Re: Ukrajina

Post by splinter »

samoTEgledam wrote: 07/03/2024 12:43 Za bolje poznavaoce, koliko bi bile uspješne sačmarice u odbrani od dronova?
Spoiler
Show
Protiv FPV dronova vrlo slabo. Kreću se relativno velikom brzinom i imaju dobre manevarske sposobnosti iako nose teret. Sačmarica je učinkovita na maloj udaljenosti, pa čak i da ga pogodi koja kugla on će vjerovatno udarit tamo gdje je pilot naumio ili će možda aktivirati projektil koji nosi, a u slučaju airburst municije napravit će se i još i gora stvar.
Pa, ipak upravo će ta rasprskavajuća municija korištena u samodobrani modifikovana i prilagođena vjerovatno biti neko mobilno antidron oružje u budućnosti ovisno o oružju koje se patentira danas sutra, ali sačmarica gotovo da nema nikave šanse.
Romanija

#196327 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

sumirprimus wrote: 06/03/2024 23:19 https://twitter.com/PStyle0ne1/
Captain Ivanov Alexey
Company commander
33rd Special Forces Detachment "Peresvet"

DEAD
Image

Kapetan po kapetan, kapetan manje za balkan :zzzz:
Vidim na telegramu da se ovakav 'medo' raznio bombom nakon sto mu je noga otisla, isuvise brutalno postaviti ovdje i pod spoilerom.
Dimu1927

#196328 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

laserShow wrote: 07/03/2024 11:45
Dimu1927 wrote: 07/03/2024 11:29 Pa sta predlazes, da tenkove s cvijecem docekaju ? Ko sto ste ti i slicni imali vlazne snove u prvom danu trodnevne...
Sto se mene tice, apsolutno mi se jebe sta ce Ukrajina da uradi. Imaju svi svijest, pamet i drzavu. Ako ce da je odbrane, bujrum, odbranite. Ako ce da potpisu RS, bujrum potpisite. Niko im nece spasiti drzavu od samih njih. Ja samo komentarisem trenutna desavanja, dok neki zabijaju glavu u pEsak.

Ipak, jako je jadno da mi imputiras nesto sto nikada nisam rekao ili uradio. Gdje sam ja poturao lazne vijesti, hajde de nadji post. U protivnom zasuti vec jednom, jer iznosis lazi, obicne lazi u stilu orkistana. Da ti preci ne poticu s te strane?

Previse dajete sebi za pravo, vas par pojedinaca. Etiketirate bez bilo kakvih stvarnih dokaza i onda ja moram da se objasnjavam.
Klasicno salonsko botovsko kmecanje

Ajde malo sa pjenom u ustima nabrajaj gradove koje je ukrajina izgubila kao neki uspjeh orka a pritom svjesno ne spomeni odakle je sve ukrajina potjerala iste, od kijeva khersona kharkva... moraju orke jos suncokreta posijati da vrate djelic onog sto su uzeli prvih dana

A onda blitz do lisabona
vrbas1979

#196329 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

Bobi wrote: 07/03/2024 00:34
vrbas1979 wrote: 06/03/2024 23:22
JoseMujica wrote: 06/03/2024 16:22

topi se topi :D
Vrlo manipulativan video.
Većina ovog prikazanog oružja je premještena u prvim mjesecima rata sa ove lokacije, a ne kao što se želi predstaviti kroz period od dvije godine pa se želi steći dojam kako se konstantno topi, nestaje, kako su pri kraju.
Isto tako ne znamo ništa o sudbini, odnosno gdje je završila, niti šta joj se desilo.
Isto tako 90% ostalog oružja, oklopa i opreme iz ove kasarne je i dalje na istom mjestu gdje je bilo i prije 3-4 i više godina.
Jel imaš ti ikakve dokaze za to što tvrdiš nego je i tvoj text isto manipulitivan :D ? Lijepo se na fotografijama vidi da se okolina mijenja u zavisnosti od godišnjeg doba a i tako poredana borbena sredstva su vecinom rezerve a ne aktivna oružja. Zašto neko povlači rezerve...znači da nema ništa više za aktivnu borbu..uništeno ili onesposobljeno.
Dokaze ima svako i lako je provjeriti kroz Google earth i druge alate. Lijepo odeš na lokaciju i vidiš stanje opreme prije rata i danas. Isto tako je lako vidjeti da ta oprema nije povučena kroz dvije godine nego unutar nekoliko mjeseci, kao što sam i naveo. Isto tako se jasno može vidjeti da je ovo samo djelić opreme i naoružanja i velika većina je i danas na istoj lokaciji. Eto to je razlog zašto sam napisao da je manipulativan video kao što i jeste. Ako imaš vremena (2 minute) i volje pregledaj satelitske snimke i vidjeti ćeš da je istina sve ovo što sam naveo.
Last edited by vrbas1979 on 07/03/2024 13:48, edited 1 time in total.
vrbas1979

#196330 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

sumirprimus wrote: 06/03/2024 23:25 Sta kaje veoma manipulativan video :lol: zna i gdje se oruzje nalazi sad :lol:
Ne odustajete ha? Tope se rujani ko puter na tavi, ne pomaze ni bia ni cia...
Jast anego se tope a sa njima i snovi o trecem rimu i dusanovom carstvu.. jel realno da svi isto zelite?
Znamo dosta o sudbini ork oruzja i ljidstva evo dvije godine prenosimo klipove unistavanja, bozija milina od pogleda ...
Jesi ti pri zdravoj pameti?
Ko je kazao da znam gdje se oružje nalazi. Naprotiv, napisao sam da niko od nas ne zna sudbinu ovog oružna (možda je u Ukrajini, možda su Ukrajinci zarobili ili uništili dio, možda je prodano, možda je na vojnoj vježbi, možda je istopljeno, možda je plastično... sve ovo može biti i mnogo toga drugog još. Niti ja znam, niti ti znaš šta je sudbina ovog oružja pa da se na glavu nasadiš). I kao što sam rekao, manipulativan video, na kojem je prikazan samo djelić oružja iz jedne kasarne, u kraćem periodu nego što se želi prikazati i za koji nemamo pojma kako je završilo, a ti apsolutno ni na koji način sve ovo navedeno nisi bio u stanju pobiti nego pišeš gluposti.

Kakav Dušan, kakva carstva. Ko smo to mi?
Ponovo, jesi ti pri sebi?
lvartheboneless

#196331 Re: Ukrajina

Post by lvartheboneless »

Dimu1927 wrote: 07/03/2024 13:18
Dimu1927 wrote: 07/03/2024 11:29 Pa sta predlazes, da tenkove s cvijecem docekaju ? Ko sto ste ti i slicni imali vlazne snove u prvom danu trodnevne...
Sto se mene tice, apsolutno mi se jebe sta ce Ukrajina da uradi. Imaju svi svijest, pamet i drzavu. Ako ce da je odbrane, bujrum, odbranite. Ako ce da potpisu RS, bujrum potpisite. Niko im nece spasiti drzavu od samih njih. Ja samo komentarisem trenutna desavanja, dok neki zabijaju glavu u pEsak.

Ipak, jako je jadno da mi imputiras nesto sto nikada nisam rekao ili uradio. Gdje sam ja poturao lazne vijesti, hajde de nadji post. U protivnom zasuti vec jednom, jer iznosis lazi, obicne lazi u stilu orkistana. Da ti preci ne poticu s te strane?

Previse dajete sebi za pravo, vas par pojedinaca. Etiketirate bez bilo kakvih stvarnih dokaza i onda ja moram da se objasnjavam.

Ajde malo sa pjenom u ustima nabrajaj gradove koje je ukrajina izgubila kao neki uspjeh orka a pritom svjesno ne spomeni odakle je sve ukrajina potjerala iste, od kijeva khersona kharkva... moraju orke jos suncokreta posijati da vrate djelic onog sto su uzeli prvih dana

A onda blitz do lisabona

Dobro sad je već jasno da imaš meningitis u odmakloj fazi. Jel ti slušaš sebe šta pričaš? Jel ti kontaš da je sasvim ok izgubiti jedan Himars? 20 Abramsa. 30 Leoparda itd. Ovo je rat, nije ovo igrica da se respanwauje sve ponovo. I to je ok, priznati ovdje na temi, kontaš? Nećeš dobiti ban zbog tog ne brini. Druga stvar. Agresorske rutalje boli tuki šta si ti vratio. Rat se i dalje vodi na teritoriji Ukraine. I oni drže teritorije koliko drže. Rusija je netaknuta. To je isto dobiješ na kladionici 5k al si popušio 10k već prije. Jel trebaš bit u kur*u što si kratak još 5 k ili trebaš bit sretan što nisi kratak 10 k? Ograđujem se ako ti se šta desi, ako se pregriješ zbog ovog zadnjeg pitanja.
A_A_AKCIJA

#196332 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

vrbas1979 wrote: 07/03/2024 13:25 Ako imaš vremena (2 minute) i volje pregledaj satelitske snimke i vidjeti ćeš da je istina sve ovo što sam naveo.
To se radi od početka rata.
I rade ljudi jako ozbiljno i studiozno.
Kupuju komercijalne snimke satelita visoke rezolucije i detaljno analiziraju. Google earth je amaterski za ovo šta koriste.

Zaključak je da je Rusija ispraznila od 40 do 60% zaliha teškog oružja koje je imala na početku rata.

Dio je uništen a dio kanibaliziran za dijelove, prije svega cijevi, autoloadere u tenkovima i ostale dijelove koje ne mogu proizvesti tek tako.
A_A_AKCIJA

#196333 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Krenule Gvozdike iz Bugarske.

Obzirom ih da na vlastiti pogon tovare na prikolice i da vizuelno dobro izgledaju, neće biti loša ova pomoć

zigzag

#196334 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lvartheboneless wrote: 07/03/2024 13:42
Dimu1927 wrote: 07/03/2024 13:18

A onda blitz do lisabona

Dobro sad je već jasno da imaš meningitis u odmakloj fazi. Jel ti slušaš sebe šta pričaš? Jel ti kontaš da je sasvim ok izgubiti jedan Himars? 20 Abramsa. 30 Leoparda itd. Ovo je rat, nije ovo igrica da se respanwauje sve ponovo. I to je ok, priznati ovdje na temi, kontaš? Nećeš dobiti ban zbog tog ne brini. Druga stvar. Agresorske rutalje boli tuki šta si ti vratio. Rat se i dalje vodi na teritoriji Ukraine. I oni drže teritorije koliko drže. Rusija je netaknuta. To je isto dobiješ na kladionici 5k al si popušio 10k već prije. Jel trebaš bit u kur*u što si kratak još 5 k ili trebaš bit sretan što nisi kratak 10 k? Ograđujem se ako ti se šta desi, ako se pregriješ zbog ovog zadnjeg pitanja.

Rusija netaknuta u odnosu na 2020.?

Teritorijalno jeste ali ovo nije rat za teritoriju. Jedino se zabrinuti brinu za livade.

U svemu ostalom Rusija je :izet: momački
toska

#196335 Re: Ukrajina

Post by toska »

splinter wrote: 07/03/2024 12:56
samoTEgledam wrote: 07/03/2024 12:43 Za bolje poznavaoce, koliko bi bile uspješne sačmarice u odbrani od dronova?
Spoiler
Show
Protiv FPV dronova vrlo slabo. Kreću se relativno velikom brzinom i imaju dobre manevarske sposobnosti iako nose teret. Sačmarica je učinkovita na maloj udaljenosti, pa čak i da ga pogodi koja kugla on će vjerovatno udarit tamo gdje je pilot naumio ili će možda aktivirati projektil koji nosi, a u slučaju airburst municije napravit će se i još i gora stvar.
Pa, ipak upravo će ta rasprskavajuća municija korištena u samodobrani modifikovana i prilagođena vjerovatno biti neko mobilno antidron oružje u budućnosti ovisno o oružju koje se patentira danas sutra, ali sačmarica gotovo da nema nikave šanse.
Obrni, okreni nema (još) nikakve odbrane, skinuće se poneki postojećim oružjima ili EW, ali više na sreću nego znanje i tehniku.

Šta bi onda bar teoretski pružalo šansu za odbranu na liniji fronta i bliskoj pozadini?
Jedino što bi moglo raditi su dronovi lovci, oni bi za razliku od napadačkih bili bez tereta i time više puta lakši, znači i toliko brži, okretniji, a sistem otkrivanja i ciljanja dolazećeg drona bi se dalo nekako napraviti s tim da to mora biti odmah sa njegovim prilaskom zoni odbrane. Naravno ni tad nema apsolutne garancije.

Nešto kao Ww2 i lovci i bombarderi, komplikovano ali ne znam šta drugo.
Slično bi trebalo biti i u morima jer manji brodovi su postali plutajuće mete.

Pitanje, da li su Rusi mogli satelitima otkriti ovaj uništeni HIMARS u pozadini, isto tako i pratiti ga kad krene iz baze?
Za vedrog dana ne bi trebalo biti problema.
Dimu1927

#196336 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

E cuj rusija netaknuta hahaha zagrijava se atmosfera pred vikend...

Vjerovatno ginu vanzemaljci neki umjesto rusa, nasli municiju u ukrajini pa sa njom pucaju
Ruska armada stoji netaknuta isto stanje ko i prije 2022 :-)
lvartheboneless

#196337 Re: Ukrajina

Post by lvartheboneless »

Klasično. Kad nema drugog odgovora. Vade se stvari iz kontexta. Dajte momci uozbiljite se ...

Valjda je jasno da sam mislio i samo mislio na teriroriju. Logično je da su se rutalji istrošili i potrošili i još će na sve moguće načine ABd. Ali vidim da je objketivnost odavno leftala ovu temu. Čast izuzetcima.

Slava Ukraini

Ne bih dalje
tramvajtrojka

#196338 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

A_A_AKCIJA wrote: 07/03/2024 13:50 Krenule Gvozdike iz Bugarske.

Obzirom ih da na vlastiti pogon tovare na prikolice i da vizuelno dobro izgledaju, neće biti loša ova pomoć

da je nama utopiti sta naseg smeca za barem desetak Bradleya :mrgreen: :mrgreen: , bukvalno propustismo sve vozove da se rijesimo naseg smeca za nesto iole normalno
Peacean

#196339 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Rusi eksperimentišu sa žičanom kontrolom dronova
We saw something we had never seen before. A Russian FPV drone was flying toward a target with a 10-kilometer-long coil of thin fiber optic cable. The cable was unwound in the air. We see a new technology for controlling FPV drones
https://mil.in.ua/en/news/russian-troops-used-an-advanced-fpv-drone/
karanana

#196340 Re: Ukrajina

Post by karanana »

vrbas1979 wrote: 07/03/2024 13:25
Bobi wrote: 07/03/2024 00:34
vrbas1979 wrote: 06/03/2024 23:22

Vrlo manipulativan video.
Većina ovog prikazanog oružja je premještena u prvim mjesecima rata sa ove lokacije, a ne kao što se želi predstaviti kroz period od dvije godine pa se želi steći dojam kako se konstantno topi, nestaje, kako su pri kraju.
Isto tako ne znamo ništa o sudbini, odnosno gdje je završila, niti šta joj se desilo.
Isto tako 90% ostalog oružja, oklopa i opreme iz ove kasarne je i dalje na istom mjestu gdje je bilo i prije 3-4 i više godina.
Jel imaš ti ikakve dokaze za to što tvrdiš nego je i tvoj text isto manipulitivan :D ? Lijepo se na fotografijama vidi da se okolina mijenja u zavisnosti od godišnjeg doba a i tako poredana borbena sredstva su vecinom rezerve a ne aktivna oružja. Zašto neko povlači rezerve...znači da nema ništa više za aktivnu borbu..uništeno ili onesposobljeno.
Dokaze ima svako i lako je provjeriti kroz Google earth i druge alate. Lijepo odeš na lokaciju i vidiš stanje opreme prije rata i danas. Isto tako je lako vidjeti da ta oprema nije povučena kroz dvije godine nego unutar nekoliko mjeseci, kao što sam i naveo. Isto tako se jasno može vidjeti da je ovo samo djelić opreme i naoružanja i velika većina je i danas na istoj lokaciji. Eto to je razlog zašto sam napisao da je manipulativan video kao što i jeste. Ako imaš vremena (2 minute) i volje pregledaj satelitske snimke i vidjeti ćeš da je istina sve ovo što sam naveo.
i tako dok se mi radujemo sto je 1/10 jednog rujanskog skladista ispraznjena sto cak ne znaci da je i unistena, stizu za ukrajinu bugarske gvozdike i transporteri da promjene stvari.
Last edited by karanana on 07/03/2024 14:54, edited 1 time in total.
jednonogi_Jack

#196341 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Umjetnički dojam čista desetka.
Dimu1927

#196342 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

lvartheboneless wrote: 07/03/2024 14:38 Klasično. Kad nema drugog odgovora. Vade se stvari iz kontexta. Dajte momci uozbiljite se ...

Valjda je jasno da sam mislio i samo mislio na teriroriju. Logično je da su se rutalji istrošili i potrošili i još će na sve moguće načine ABd. Ali vidim da je objketivnost odavno leftala ovu temu. Čast izuzetcima.

Slava Ukraini

Ne bih dalje
A sta ce ti netaknuta teritorija bez vojske da je brani ? Bez crnomorske flote ? Objektivno netaknuta nema sta haha

Kad sruse krimski most mozda ce tad biti taknuta :izet:

Dzaba se vadis sad na sta si mislio na sta nisi
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#196343 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Švedska danas formalno postaje 32. članica NATO-a

N1 BiH
07. mart 2024.

Image

Vlada Švedske će danas u četvrtak, 7. marta, dati zeleno svjetlo za članstvo u NATO alijansi.

Reuters prenosi da će Švedska vlada danas donijeti zvaničnu odluku da se zemlja pridruži NATO-u, navodi se u saopćenju.

Ovom odlukom Švedska daje zeleno svjetlo ministru vanjskih poslova i premijeru za predaju dokumenta o pristupanju američkim zvaničnicima u Washingtonu, D.C.

Švedska će odmah postati 32. članica NATO-a kada deponuje formalnu dokumentaciju.

Očekuje se da će se švedska primopredaja dokumenata održati na ceremoniji u Washingtonu kasnije u četvrtak.

Izvor: https://n1info.ba/svijet/svedska-danas-formalno-postaje-32-clanica-nato-a/

General War

#196344 Re: Ukrajina

Post by General War »

splinter wrote: 07/03/2024 12:56
Spoiler
Show
Tamam posla, sacmarica je idealna za "kamikaza dronove", i koristi se uspjesno...problem je sto nikad ne znas kada ce trebati tj kada ce se dron pojaviti.
zigzag

#196345 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

može li se napraviti kakav trocijevac sačmarica?
General War

#196346 Re: Ukrajina

Post by General War »

Dimu1927 wrote: 07/03/2024 14:20 E cuj rusija netaknuta hahaha zagrijava se atmosfera pred vikend...

Vjerovatno ginu vanzemaljci neki umjesto rusa, nasli municiju u ukrajini pa sa njom pucaju
Ruska armada stoji netaknuta isto stanje ko i prije 2022 :-)
:lol:
Ma ja... inace rusi nit znaju aviona napravit vise, nit tenka, nit municiju sto imaju u steku to je to, da ne pricam da nemaju sankcija van zapada...nit imaju vise ljudstva samo ih 130 miliona sve djeca starci i zene...tito dragi :-)
JMGuti

#196347 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Dupli_skalp wrote: 07/03/2024 10:47
jedan po jedan, tebi nije problematično, meni i ukrajincima, što se vidi iz teksta koji je @Čitalac postavio, jeste.
Potvrđeno je da su pogodili SAMO jedan. Ja se ne sjećam kad su Ukrajinci dobili prvi HIMARS, ali tu je na bojnom polju više od godinu i po dana siguran sam. U godinu i po dana Rusi su morali pogoditi jedan. Za druga dva nisu poznata oštećenja, s tim da se za jedan pretpostavlja da je oštećen od mine. Uporedimo li to recimo sa ruskom opremom uništenom u ovom ratu... Pa evo recimo, Ukrajinci su sa neba skinuli dva A-50.

Bit će Himarsa još uništenih to je jasno. Ali ako ih nastave gubiti ovakvim tempom, neće ih ni osjetiti.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#196348 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Besprijekorna akcija | Ukrajinci uništili ogromni ratni brod | Objašnjenje rata u Ukrajini

Ovdje su ukrajinske snage provele sveobuhvatnu višeetapnu operaciju koja je rezultirala uništenjem velikog ruskog patrolnog broda Crnomorske flote. Važno je napomenuti da su za provedbu ovih operacija potrebne sedmice, ako ne i mjeseci, a većina izvora propušta razmjer i složenost ovih operacija izvještavajući samo o zadnjoj stvari koja se dogodi.
General War

#196349 Re: Ukrajina

Post by General War »

zigzag wrote: 07/03/2024 15:46 može li se napraviti kakav trocijevac sačmarica?
Sta ce ti, imas airbiurst municiju za PA topove...ali dug front, puno ljudstva, pomjeras se...tesko je to sve zastitit
Hame_

#196350 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ažuriranje iz Ukrajine | Noćna mora ruske mornarice | Novi dronovi će potopiti još brodova i možda most

Post Reply