Naravno da ne može, jer definicija same brigade kaže, da je ona združena takticka jedinica višeg tipa. Združena u smislu da ima vise taktičkih jedinica u svom sastavu i združena u smislu sto ima u svom sastavu vise rodova i službi vojske. Međutim, za veće operacije, koje se odvijaju na operativnim ili strateškim pravcima su potrebne veće formacije koje su osposobljene za to, a to su divizije,korpusi i armije.sumirprimus wrote: ↑07/03/2024 01:07Da ali ne moze brigada voditi sire operacije
Ukrajina
-
CrveniKuk
#196301 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#196302 Re: Ukrajina
Uuuu buba
- istra_hr
#196303 Re: Ukrajina
Da, u mirnodopsko vrijeme.
Za vrijeme rata; općepoznat podatak iz WWII ... za jednog(1) US vojnika - radilo njih šesnaest(16) u pozadini.
Slični podaci su i za vrijeme Korejskog rata.
Usporedbe radi, na kraju II svj. rata, za jednog Njemačkog ili Japanskog vojnika - radi samo jedan.
- SanskiBiser
#196304 Re: Ukrajina
treba namiriti 30k vojnika mjesecno, daj sta das.
Sedam indijskih državljana objavilo je video poruku u kojoj navode da će biti prisiljeni boriti se za Rusiju u Ukrajini.
Navodno su poslani u ratnu zonu.
Indijci tvrde da su u Rusiju stigli krajem prosinca 2023. kako bi proslavili Novu godinu. Tada im je, kako su rekli, turistička agencija predložila da posjete i Bjelorusiju, na što su pristali.
"Nismo znali da nam treba viza - Kad smo stigli u Bjelorusiju, agent je tražio novac od nas i kasnije nestao." “
Nakon toga uhitila ih je policija i predala nadležnima koji su ih prisilili da potpišu dokumente. Kako se kasnije pokazalo, radilo se o pristanku na služenje vojnog roka.
Rečeno im je da alternativa služenju vojnog roka u ruskoj vojsci može biti kazna od deset godina zatvora.
"Sada smo prisiljeni boriti se u ratu protiv Ukrajine", kažu indijski građani.
![]()
- Rockefeller
#196305 Re: Ukrajina
Ja zalosti.
- apsidejzi
#196306 Re: Ukrajina
Ratujemo i mi 30 onda ako cemo njihovo ratovanje brojati kao rat. Da rusi ponekad ne bace kojeg iskandera na Lviv i Kijev ovi ne bi ni znali da imaju agresiju. Nemoj me pogresno shvatiti. Ne govorim ja da oni ne znaju za rat i da nisu svjesni njega na logicnom nivou, medjutim veliki dio ukrajine nema direktni dodir sa ratom i mobilizacija ce im predstavljati teret koji im nece biti drag. Zasto bas ja moram ici? Ako smijem banalizirat to je kao kada grupa ljudi organizuje neku zabavu i sad svi su svjesni da ce biti zabava i svi bi dali svoj dio para ali niko se ne nudi da odradi logisticki dio posla. No neko mora kupiti hranu i pice, neko mora zakupiti lokal, neko mora dogovoriti i organizovati sve. Ja mislim da je vecina ukrajinaca u toj fazi da bi oni rado platili al nemoj da ja idem po prodavnicama i ganjam hranu, pice. da razmisljam sta treba i jesmol sve uzeli. Ja bih da dodjem, zabavim se i platim. Mozda je malo naopak primjer jer rat nije zabava, al nadam se da razumijes poentu. Drugacije je kad zivis u gradu koji je 20km od borbene linije a drugacije kad si 300km od linije, a protivnik zauzima kilometar godisnje. Ne ide se tebi bas na ratiste. Sve kontas imaju ovi sto su blize. A Ukrajina je velika zemlja i mnogo je onih sto su "blize".sumirprimus wrote: ↑06/03/2024 23:29Ljudi ratuju 10 godina al nisu nadosli sta je rat. Daj ba budi ozibljamapsidejzi wrote: ↑06/03/2024 23:28Nisu oni jos nadosli na to sta je rat. Mislim, jesu vojnici na prvoj liniji, ali za narod, rat je negdje tamo. Na istoku. Ponekad rokne koja i bude uzbuna. Nas rat smo svi osjetili. Mozda su neki gradovi centralne Bosne bolje prosli, ali ni tu nije bilo mirno kao Lvivu.mishic wrote: ↑06/03/2024 22:46 Mobilizacija u Ukrajini je neminovna. I to mobilizacija znatnog broja vojnika u koliko Ukrajina želi ostvariti svoje ciljeve. Uz mobilizaciju mora se osigurati rotacija snagama sa prve linije ali i gradnja elitnih, efikasnih interventnih jedinica. Nije moguće opremiti i imati tako efikasnu kompletnu armiju ali jeste nekoliko interventnih brigada koje će kada i gdje zatreba biti u stanju izvršiti bilo koji zadatak. Ali one zato ne mogu mjesecima biti na l/o, njihova oprema i naoružanje mora biti vrhunsko i u te jedinice mogu ući samo oni čije dosadašnje ratno iskustvo je od njih napravilo super heroje.
Angažovanje takvih jedinica kao i njihovo opremanje i naoružavanje mora biti pod komandom vrha zapovjednog lanca a upotreba jedinica usklađena sa težišnim ciljevima i zadacima i obavještajnim saznanjima o pravcu i namjerama djelovanja okupatora. Bez takvih preinaka u redovima Ukrajinaca ma ko zapovijedao neće biti rezultata. To moraju biti jedinice za čiji angažman agresor kada čuje ni pomisliti ne može da im se suprotstavi.
-
Dimu1927
#196307 Re: Ukrajina
Na carsiji su se kafe pile dok je na zuci bio pakao a ovi i dalje guslaju sto se normalno zivi u kijevu 600 km od prve linije...
- lvartheboneless
#196308 Re: Ukrajina
Halo guslaru zato i imamo dva Sarajeva jer su pojedinci pili kafu na čaršiji dok su im drugovi ginuli 5 km dalje. Pitao bih tebe da gineš, odvalila ti mina pola noge, a haver ti šalje story chill neki baca po Ferhadiji, tuši se ćevapima kod želje i podriguje. Stipu to ba
-
Dimu1927
#196309 Re: Ukrajina
Sta cete guslari nego se hvatati tih kvazi argumenata da bi umanjili ukrajinsku borbu protiv agresora. A navedite jednu naciju ili drzavu koja je u ratu 10000% svaka jedinka bila posvecena tome. Kladim se da je bilo i japanaca u tokiiju koji su gladili muda dok su padale atomske.lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 08:55Halo guslaru zato i imamo dva Sarajeva jer su pojedinci pili kafu na čaršiji dok su im drugovi ginuli 5 km dalje. Pitao bih tebe da gineš, odvalila ti mina pola noge, a haver ti šalje story chill neki baca po Ferhadiji, tuši se ćevapima kod želje i podriguje. Stipu to ba
- lvartheboneless
#196310 Re: Ukrajina
Ko priča o 1000% jedinki? Pričam o vojno sposobnim, mlađim ljudima. Koju su jaki i fizički psihički valjda, i kojih ima itetako dovoljno da naprave kakvu takvu razliku na bojištu. Tom logikom svi ovi sa fronta mogu reć ma trne mi jaje odo i ja pušit šišu. Koji je način selekcije? Ko određuje ko može pit kafe na čaršiji, a ko mora ginut? Određuje truhlo korumpirano društvo koje bira još veće truhle koji to sprovedu. Ismo mi ko i oni, daleko od tog da nismo. Možda i gori. I da se razumijemo paša, ja sam ovdje za Ukrainu. Ali sam realan.Dimu1927 wrote: ↑07/03/2024 08:58Sta cete guslari nego se hvatati tih kvazi argumenata da bi umanjili ukrajinsku borbu protiv agresora. A navedite jednu naciju ili drzavu koja je u ratu 10000% svaka jedinka bila posvecena tome. Kladim se da je bilo i japanaca u tokiiju koji su gladili muda dok su padale atomske.lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 08:55Halo guslaru zato i imamo dva Sarajeva jer su pojedinci pili kafu na čaršiji dok su im drugovi ginuli 5 km dalje. Pitao bih tebe da gineš, odvalila ti mina pola noge, a haver ti šalje story chill neki baca po Ferhadiji, tuši se ćevapima kod želje i podriguje. Stipu to ba
- General War
#196311 Re: Ukrajina
U NATO ( usa) je pozadina i artiljerija, veza....kad to oduzmes ratio iznedju pjesadinca i logistike je 1:1.8 koliko se sjecammoa wrote: ↑07/03/2024 01:05General War wrote: ↑06/03/2024 22:23Svejedno, "T3R" je neprihvatljiv da dvije trecine vojske bude pozadina....u najgorem slucaju 50% eto da dam da Ukrajnska vojska jos nije stasala...mada od 2014 godine je imala vise nego dovoljno vremena da te stvari ispravi.
Nato standard je mislim 1 vojnik 5 logisticara možda čak i više ako.neko zna neka javne.
-
Dimu1927
#196312 Re: Ukrajina
Ma zato s druge strane sve cvjeta. Mozda bi onih 50k vojno sposobnih sto je pobjeglo u beograd da su se otisli boriti oslobodilo naredna 3 sela i 4 livade.lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 09:19Ko priča o 1000% jedinki? Pričam o vojno sposobnim, mlađim ljudima. Koju su jaki i fizički psihički valjda, i kojih ima itetako dovoljno da naprave kakvu takvu razliku na bojištu. Tom logikom svi ovi sa fronta mogu reć ma trne mi jaje odo i ja pušit šišu. Koji je način selekcije? Ko određuje ko može pit kafe na čaršiji, a ko mora ginut? Određuje truhlo korumpirano društvo koje bira još veće truhle koji to sprovedu. Ismo mi ko i oni, daleko od tog da nismo. Možda i gori. I da se razumijemo paša, ja sam ovdje za Ukrainu. Ali sam realan.Dimu1927 wrote: ↑07/03/2024 08:58Sta cete guslari nego se hvatati tih kvazi argumenata da bi umanjili ukrajinsku borbu protiv agresora. A navedite jednu naciju ili drzavu koja je u ratu 10000% svaka jedinka bila posvecena tome. Kladim se da je bilo i japanaca u tokiiju koji su gladili muda dok su padale atomske.lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 08:55
Halo guslaru zato i imamo dva Sarajeva jer su pojedinci pili kafu na čaršiji dok su im drugovi ginuli 5 km dalje. Pitao bih tebe da gineš, odvalila ti mina pola noge, a haver ti šalje story chill neki baca po Ferhadiji, tuši se ćevapima kod želje i podriguje. Stipu to ba
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#196313 Re: Ukrajina
hahah kod nas kad se nema argumenata uvijek se krene s pricom o onima drugima. Oni drugi su agresori, napadaju drugu zemlju. Ovi prvi, Ukrajinci, barane svoju zemlju, zene, djecu, stare i ne mogu da mobilisu dovoljan broj ljudi. Sta, nato treba da ih ide braniti
- Dupli_skalp
#196314 Re: Ukrajina
jbt, koja patologija.
i sami ukrajinci svakodnevno pišu i ističu iste probleme koje i mi spominjemo i uočavamo sa ovolike distance od ukrajine i odmah ovdje par pojedinaca bezveze napada druge forumaše.
i sami ukrajinci svakodnevno pišu i ističu iste probleme koje i mi spominjemo i uočavamo sa ovolike distance od ukrajine i odmah ovdje par pojedinaca bezveze napada druge forumaše.
- Dupli_skalp
#196315 Re: Ukrajina
jedan po jedan, tebi nije problematično, meni i ukrajincima, što se vidi iz teksta koji je @Čitalac postavio, jeste.JMGuti wrote: ↑06/03/2024 23:53Od 39 komada jedan uništen, dva oštećena. To baš i nije problematično. Nekad su jedan morali roknuti.Dupli_skalp wrote: ↑06/03/2024 23:42 strašan, ogroman, veliki problem predstavlja za ZSU to što su rusi pronašli način da dohakaju himarsima. u kratko vrijeme dva teško oštećena i jedan uništen himars je već uznemirujuće.
rusi mi sve više liče na ukrajince iz prvih godinu i po dana rata, dok ukrajinci sve više liče na ruse iz prvih godinu i po dana rata. ideje, inovativnost, prilagodljivost, odlučnost koja je krasila ZSU kao da blijedi, a kod rusa sve više i više raste.
očigledno su pad soledara, a pogotovo bahmuta baš zadali težak udarac... a besqrica kod stanovništva sve gora i gora.
nešto podhitno treba mijenjati, ne danas, sutra, nego još jučer.
slava ukrajini!
- drndalo
#196316 Re: Ukrajina
A od ta 2 ostecene, jedan je sigurno naletio na minu, dakle rizik za svako vozilo koje vozi tim livadama. Cak se moglo desiti i da je "svoja" mina bila.JMGuti wrote: ↑06/03/2024 23:53Od 39 komada jedan uništen, dva oštećena. To baš i nije problematično. Nekad su jedan morali roknuti.Dupli_skalp wrote: ↑06/03/2024 23:42 strašan, ogroman, veliki problem predstavlja za ZSU to što su rusi pronašli način da dohakaju himarsima. u kratko vrijeme dva teško oštećena i jedan uništen himars je već uznemirujuće.
rusi mi sve više liče na ukrajince iz prvih godinu i po dana rata, dok ukrajinci sve više liče na ruse iz prvih godinu i po dana rata. ideje, inovativnost, prilagodljivost, odlučnost koja je krasila ZSU kao da blijedi, a kod rusa sve više i više raste.
očigledno su pad soledara, a pogotovo bahmuta baš zadali težak udarac... a besqrica kod stanovništva sve gora i gora.
nešto podhitno treba mijenjati, ne danas, sutra, nego još jučer.
slava ukrajini!
Za godinu i po "nisanjenja", potrefili su jedan (mozda). I corava koka...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#196317 Re: Ukrajina
Cini mi se da ce se u Ukrajini ponoviti Azerbejdžanski scenario. Rat ce stati, u Donbasu ce biti neka otudjena vlast. Drzi ne daj 10-20 godina dok kepec u Moskvi ne mandrkne, a onda ide neka "Azovska Oluja" koja ce zbrisati Ruse iz Donbasa kao Armene iz Karabaha
-
Dimu1927
#196318 Re: Ukrajina
Pa sta predlazes, da tenkove s cvijecem docekaju ? Ko sto ste ti i slicni imali vlazne snove u prvom danu trodnevne...
Sad ovdje pjenite na jedan unisteni himars iako ste mjesecima poturali lazne vijesti o unistenih 90 od 39 dostavljenih, i slicne lazi iz cetnicke kuhinje
Ako ih je rusija napala zbog natoa onda i treba nato da ih brani
- drndalo
#196319 Re: Ukrajina
Cim iko ima potrebu da ovo napise, ali da je realan, meni je sve jasno... Ili presvuceni ili korisna budala... Ruska naravno...lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 09:19I da se razumijemo paša, ja sam ovdje za Ukrainu. Ali sam realan.
Ko nema potrebu da pise "ja sam za XX"? Kod koga se to vidi jasno i stalno.
- laserShow
#196320 Re: Ukrajina
Koja sekta. Ne smijes nista napisati s kritickim osvrtom odmah te ganjaju govnjivom motkom. Kaze frajer, sta ima veze sto je otisao himars, to je samo jedan od 39, a ukrajinci lude i traze odgovornost, odnosno istragu sta se desilo i zasto se povecao broj naglo u zadnje vrijeme.
Onda ako napises da iako kritikujes da si i dalje uz Ukrajinu i da vjerujes u istu, dobijes botovske napade.
Sizofrenija.
Onda ako napises da iako kritikujes da si i dalje uz Ukrajinu i da vjerujes u istu, dobijes botovske napade.
Sizofrenija.
- laserShow
#196321 Re: Ukrajina
Sto se mene tice, apsolutno mi se jebe sta ce Ukrajina da uradi. Imaju svi svijest, pamet i drzavu. Ako ce da je odbrane, bujrum, odbranite. Ako ce da potpisu RS, bujrum potpisite. Niko im nece spasiti drzavu od samih njih. Ja samo komentarisem trenutna desavanja, dok neki zabijaju glavu u pEsak.
Ipak, jako je jadno da mi imputiras nesto sto nikada nisam rekao ili uradio. Gdje sam ja poturao lazne vijesti, hajde de nadji post. U protivnom zasuti vec jednom, jer iznosis lazi, obicne lazi u stilu orkistana. Da ti preci ne poticu s te strane?
Previse dajete sebi za pravo, vas par pojedinaca. Etiketirate bez bilo kakvih stvarnih dokaza i onda ja moram da se objasnjavam.
- lvartheboneless
#196322 Re: Ukrajina
Izvinite prosvjetljeni nisam vas prepoznao. Šta pričaš ti ba vikendašu? Ja sam na forumu samo na ovoj temi. Svi repostovi su mi samo na ovu temu. Izvoli pogledaj šta sam pisao od kako sam na temi. Pa do danas. Nemam se ja tebi šta pravdat. Ali očito tebi i sličnom/sličnim treba crtat, da je velika razlika između pristrasan sam i realan sam. Pa se zato moram i ponavljat za koga sam. Spustim ti se na nivo. A budala ti je otac, ne baš korisna.drndalo wrote: ↑07/03/2024 11:31Cim iko ima potrebu da ovo napise, ali da je realan, meni je sve jasno... Ili presvuceni ili korisna budala... Ruska naravno...lvartheboneless wrote: ↑07/03/2024 09:19I da se razumijemo paša, ja sam ovdje za Ukrainu. Ali sam realan.
Ko nema potrebu da pise "ja sam za XX"? Kod koga se to vidi jasno i stalno.
- lvartheboneless
#196323 Re: Ukrajina
Tačno druže sekta. Ako ne kažeš za nešto crno da je bijelo jer se po statutu teme mora tako, odmah si budala, izdajnik, presvučeni itd ...laserShow wrote: ↑07/03/2024 11:42 Koja sekta. Ne smijes nista napisati s kritickim osvrtom odmah te ganjaju govnjivom motkom. Kaze frajer, sta ima veze sto je otisao himars, to je samo jedan od 39, a ukrajinci lude i traze odgovornost, odnosno istragu sta se desilo i zasto se povecao broj naglo u zadnje vrijeme.
Sizofrenija.
-
samoTEgledam
#196324 Re: Ukrajina
Za bolje poznavaoce, koliko bi bile uspješne sačmarice u odbrani od dronova?
Spoiler
Show
- Čitalac
#196325 Re: Ukrajina
Mobilizacijska rezerva Ukrajine je oko 4,8 miliona ljudi, plus muškarci od 18-26 godina koji nisu obuhvaćeni mobilizacijom a kojih je 707 hiljada.

Ostali su ili već pod oružjem (1,3 milijuna) ili ne podliježu mobilizaciji (4,3 milijuna) — osobe s invaliditetom, muškarci od 18 do 26 godina, pod okupacijom, studenti, njegovatelji, roditelji s puno djece, znanstvenici.
U isto vrijeme, Ukrajina još uvijek ima potencijalnu rezervu - muškarce od 18 do 26 godina: to je 707 tisuća ljudi.