piupiu wrote: ↑07/03/2024 06:48Naravno. Zato što njegov omiljeni indikator kvaliteta života -BDP i BDP po glavi stanovnika - ne oslikava ni pod razno socio-ekonomska iskustva većine stanovništva u svim oblastima (meni više vrijedi 4 sedmice odmora, univerzalno zdravstveno i javno obrazovanje od nekoliko - usput inflatornih - hiljada dolara više po glavi stanovnika), i to Nobelovci iz oblasti ekonomskih nauka priznaju i prepoznaju kao problem, ali Klixov forum i n+1 ne.![]()
Ne samo da nisu isključive stvari, nego su ovi Nobelovci iz ekonomskih nauka, koje piupiu spominje, davno utvrdili da postoji pozitivna korelacija između svih indikatora kvalitete života i BDP, pa tako kada govorimo o BDP, mi govorimo istovremeno i nužno također o kvaliteti života.konoplja wrote: ↑07/03/2024 07:09Ali nisu to isključive stvari. Možeš imati sve to što si navela i visok BDP po glavi stanovnika.piupiu wrote: ↑07/03/2024 06:48Naravno. Zato što njegov omiljeni indikator kvaliteta života -BDP i BDP po glavi stanovnika - ne oslikava ni pod razno socio-ekonomska iskustva većine stanovništva u svim oblastima (meni više vrijedi 4 sedmice odmora, univerzalno zdravstveno i javno obrazovanje od nekoliko - usput inflatornih - hiljada dolara više po glavi stanovnika), i to Nobelovci iz oblasti ekonomskih nauka priznaju i prepoznaju kao problem, ali Klixov forum i n+1 ne.![]()
A ovo je barem treći put da na ovom forumu isto ponavljam gospođi, što ona svaki put prikladno zaboravi, jer su suprotnom ne bi mogla isticati lažnu dihotomiju, i baratati poluistinama.