doktor78 wrote: ↑06/03/2024 10:21
Haris.ba wrote: ↑06/03/2024 09:53
Sta je toliki problem u "preletima"? Evo, pokusavam da shvatim.
Je li tebi ne smeta ako pojedinac za kojeg si ti glasao pređe u drugu stranku kojoj ti ni mrtav ne bi dao glas?
Naravno da i ja gledam kvalitete pojedinačnog kandidata, ali igra mi ulogu i u kojoj je stranci. Može biti ne znam kako dobar, ali ako je u nekoj stranci koju ja ne preferiram, nema šanse da mu dam glas.
O političkom prostituisanju i prodaji mandata da i ne govorim.
Zivot je pun gresaka. Ne mogu samo kriviti preletaca, vec i sebe sto sam popio foru. Ali, hajde da to na kraju izbori odluce.
I, hajmo kriviti i stranku koja je imenovala preletace - ako nema krivice stranke u njihovom preletu. Ko ih je doveo u stranku?
Ako se neko politicki prostituise - a to gradjani redovno nagradjuju na izborima - sta je problem?
Prodaja mandata je fakat problem. I to treba kaznjavati. Ali, bas prodaju mandata. Ali, mora se ostaviti prostora da covjek promjeni misljenje. Inace, imacemo koncentraciju jos vece moci u rukama predsjednika partija - i pored sada velike.
Nas politicki zivot je umnogome mijenjam raskolom u partijama. Mozda je to i lose. Ali, mnogo, mnogo teze bi bilo doci do ikakve promjene bez toga. A, zadrzavanje mandata je jedan od nacina promjena.