Slazem se da su privatne ustanove bolje. Ali ko danas moze priustiti privatno zubara?Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 19:29Nema to veze s internetom, nego stanovištvo tada jednostavno nije imalo izbora ko će ih liječiti kao danas što ima.Bodkin wrote: ↑03/03/2024 19:27O cemu pricas ziv bioAthlon64 wrote: ↑03/03/2024 19:24 Dobra tema.
Zanimljivo je da neko danas HVALI jugoslovenske stomatologe, eee danas, kad svako selo od par hiljada stanovnika ima barem jednu modernu stomatološku ordinaciju.
Ako se išta popravilo, to se popravilo drastično.
Svi moji pričaju horor iskustva sa prijeratnim stomatolozima. Imaš jednog stomatologa na općini, moraš kod njega ići, ne možeš birati kod kojeg ćeš, kakav mu je dan, takav će ti i posao napraviti. Usput će ti koji put opsovati nešto žestoko ako mu ne ide od ruke i baciti koju ličnu uvredu. A ti nemaš izbora, moraš kod njega i to su bile srednje 80-te.
A sve i da je tacno, to ono danas imamo internet, 80ih nismo. Jesi vidio koliko je danas bolje
Da su postojale tada privatne zdravstvene ustanove bilo bi mnogo bolje.
Podmićivanje zdravstvenih radnika je relikt toga doba, kao što neko napisa, ako si htio bolji tretman i bolji lijek (kojeg ima u ograničenim količinama), morao si staviti u knjižicu novac. Ovo su svakako iskustveni primjeri iz moje šire porodice i poznanika. Možda je negdje bilo drugačije.
Reci da je danas zdravstvo bolje je ludilo. Bolje je za grupu koja to moze priustiti, a i tu samo odredjene stvari jer za neke moras u bolnicu. Klasicni kapitalizam
Nesto ne znam da su se ljudi lijecili pozivima po marku ili vani prije rata, a tad su mogli putovati gdje su htjeli.