Kao što možeš vidjeti iz citiranog, ne piše "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije", što bi impliciralo da je BiH imala najviši dohodak u odnosu na druge jugoslavenske republike, već piše "najvišeg per capita dohotke cijele SFRJ", što implicira da poredim sa najvišim per capita dohotkom kojeg je SFRJ ikada imala na federalnom nivou. Dakle, ispravio sam te ranije u toj tvrdnji, jer ne čitaš ispravno moj post.HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:55Ovo je tvoj post:n+1 wrote: ↑02/03/2024 15:51Nisam rekao da je viši od svih bivših republika, nego da je per capita viši od nekadašnje republike BiH u sastavu Jugoslavije. I da je per capita viši od Jugoslavije kao cjeline. Iz toga si slobodan izvlačiti one zaključke koje želiš.HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:48
Dobro. Onda ovako: Ako je bruto društveni proizvod današnje BiH veći od svih bivših republika, pa čak veći i od cijele bivše Jugoslavije, a znamo kakvo je ekonomsko stanje u BiH - nezaposlenost, kvalitet rada, industrija, demografija, stručnost, itd, i kad znamo kakvo je sve to bilo u Jugoslaviji prije 30 godina, onda je jasno da stanovništvo BiH danas živi "kao bubreg u loju". Je li stvarno tako?i ja sam referirao na "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije, i zaključio da mi u Bosni danas živimo puno bolje nego u Jugoslaviji, onako kako si imputirao.Prema bruto društvenom proizvodu. BiH ima viši bruto društveni proizvod per capita ne samo od najvišeg per capita dohotka nekadašnje republike u sastavu Jugoslavije, nego i najvišeg per capita dohotka cijele SFRJ.
Kao što sam već odgovorio piupiu za "pravedno društvo", tako ću tebi i za "dobar život": to su normativne i vrijednosne kategorije. Samo ti možeš odgovoriti šta za tebe znači živjeti dobar život, i ja ne imputiram ništa po tom pitanju.
Ono što tvrdim je to što sam i rekao: osnovni ekonomski parameteri BiH snažniji su od osnovnih ekonomskih paramtera Jugoslavije. Ako ekonomiju izjednačavaš sa kvalitetom života, onda razumijem zašto si tako shvatio moju tvrdnju, ali lično smatram da kvalitet života bitno određuju i kategorije koje nisu striktno ekonomske (mada su najčešće pozitivno korelirane).