Pa upravo to i argumentujem. Da imas primjer relativno uspjesne tranzicije komunisticke zemljen+1 wrote: ↑02/03/2024 15:21Pa Kinezi u školama imaju predmet "Raspad SSSR".Bodkin wrote: ↑02/03/2024 15:16Kako se kineski razvoj tu uklapa?n+1 wrote: ↑02/03/2024 14:42 Da kažem još i ovo. Komunisti su još od Marksa pravili podjelu između "produktivnog" i "neproduktivnog" rada, gdje je produktivni rad zapravo bila materijalna fabrička proizvodnja dobara, dok je neproduktivni rad uključivao usluge, pa su određene vrste usluga čak isključivali iz bruto društvenog proizvoda (što je ujedno razlog zašto je bruto društveni proizvod socijalističkih država donekle podcijenjen u odnosu na kapitalističke države).
Spominjem ovo da bismo stavili u perspektivu strateško razmišljanje komunista, sredinom 20. stoljeća, kada se cijeli razvijeni svijet počinje okretati uslugama. Za njih je to faktički doktrinarna hereza, jer je materijalna proizvodnja baza društva, and all that jazz. Izdati fabriku i industrijalizaciju znači izdati Marksa.
Dakle, bilo je apsolutno nemoguće sa komunistima ići u korak s onim što je 20. stoljeće donijelo na ekonomskom planu, čak i ako pretpostavimo da su jasno vidjeli trendove.![]()
Totalna promjena paradigme i prelazak na tržišnu privredu, kao što znaš, vjerujem.
Jugoslavija
-
Bodkin
#476 Re: Jugoslavija
-
Bodkin
#477 Re: Jugoslavija
- n+1
#478 Re: Jugoslavija
- n+1
#479 Re: Jugoslavija
-
HelaS
#480 Re: Jugoslavija
Za Jugslaviju si zaustavio vrijeme na trenutak od prije 30 godina, a njenim republikama, današnjim državama si pustio da teče, i onda porediš njihove "per capita" koje su "davno prevazišle jugoslovenski"
- n+1
#481 Re: Jugoslavija
Naravno da poredim, jer je kolega iznio tezu koja se i inače svakodnevno iznosi: da jugoslavenske republike danas nisu još dosegle ekonomski nivo razvoja koji su imale u Jugoslaviji.
- piupiu
#482 Re: Jugoslavija
Da, možeš im pripisivati doktrinarno razmišljanje, apsolutno. Ali ne možeš ignorisati stanje na terenu. I sam govoriš da se 'cijeli razvijeni svijet' u tom trenutku okreće uslugama... mislim, da se ne ponavljam.n+1 wrote: ↑02/03/2024 14:42 Da kažem još i ovo. Komunisti su još od Marksa pravili podjelu između "produktivnog" i "neproduktivnog" rada, gdje je produktivni rad zapravo bila materijalna fabrička proizvodnja dobara, dok je neproduktivni rad uključivao usluge, pa su određene vrste usluga čak isključivali iz bruto društvenog proizvoda (što je ujedno razlog zašto je bruto društveni proizvod socijalističkih država donekle podcijenjen u odnosu na kapitalističke države).
Spominjem ovo da bismo stavili u perspektivu strateško razmišljanje komunista, sredinom 20. stoljeća, kada se cijeli razvijeni svijet počinje okretati uslugama. Za njih je to faktički doktrinarna hereza, jer je materijalna proizvodnja baza društva, and all that jazz. Izdati fabriku i industrijalizaciju znači izdati Marksa.
Dakle, bilo je apsolutno nemoguće sa komunistima ići u korak s onim što je 20. stoljeće donijelo na ekonomskom planu, čak i ako pretpostavimo da su jasno vidjeli trendove.
Drugo, Yu jeste razvijala uslužne djelatnosti - obrazovanje (doduše za Nesvrstane), turizam, imala je dobar financijski sektor, krenula je sa jačanjem male privrede... Mi smo 80.-e počeli izvoziti inžinjere iz Irisa u zapadne zemlje... to mi pade na um jer neke znam i lično, šta su bile Jadrolinija/Jugolinija/Jadroplov (1947.), JAT, banke? Mislim - sve to u 4 petogodišnja plana iz kojih je uletjela pravo u dvije naftne krize... meni je impresivno.
I treće, njima cilj nije bila ekonomska konkurentnost, nego pravedno društvo i odumiranje države. U tom smislu su bili potpuno kontra sovjetskog modela birokratizacije, i shodno tome - napravili šta su napravili. Pa imamo paradoks da 1961. radnici postaju vlasnici kapitala, a gomila stanovništva nije u stanju pročitati "Orlovi rano lete" s razumijevanjem.
Revolucija jede svoju djecu, kako veli pjesnik.
-
HelaS
#483 Re: Jugoslavija
Jugoslovenske službe zaštite njenog ustavnog poretka bile su odlične u svojim poslovima, i ubijeđen sam da su znale i za ove "tajne" koje ti pišeš. Oružane snage Jugoslavije bile su takođe odlično organizirane i imale su svoju svrhu, pa je i to jedan od razloga zašto "Varšavci" nisu planirali njeno "gaženje". Da JNA i TO nije bila tako organizirana, ubijeđen sam da bi bilo i planovaSeawolf wrote: ↑29/02/2024 13:39 Imam prilike ovih zadnjih par sedmica družiti se i pričati sa puno ljudi koji su bili visoko pozicionirani oficiri u oružanim snagama država članica Varšavskog ugovora, tokom 80-ih godina prošlog stoljeća.
Kako sam bio na služenju redovnog vojnog roka u JNA sredinom 80-ih, i kako su nas indoktrinirali da sve divizije V.U. samo čekaju znak da nas napadnu i pregaze u par dana, pitao sam te ljude, jesu li tada imali pristup nekim planovima za napad na Jugoslaviju.
Svi do jednog su mi rekli da među oružanim snagama V.U. nikada nije postojao niti jedan plan o tome kako ratovati sa Jugoslavijom.
Jednostavno, za njih nismo bili niti prijetnja, niti objekat nekih vojno-političkih aspiracija.
Kompletna njihova doktrina je bila zasnovana na tome kako uspješno voditi rat protiv članica NATO pakta.
Jugoslavija u njihovoj vojnoj doktrini, jednostavno nije postojala.
Da smo to znali, mogli smo uštedjeti nekoliko desetina milijardi dolara i preusmjeriti ih u pametnije stvari.
-
Bodkin
#484 Re: Jugoslavija
Pa da, valjda to tranzicija i znaci. Kao sto su napravile drzave istocne evrope. A u tadasnjoj poziciji, jugoslavija bi bila sampion tranzicije i european darling
- n+1
#485 Re: Jugoslavija
Problem je u tome što je "pravedno društvo" veoma fluidan pojam. Za mnoge je pravedno društvo ono u kojem se mogu politički i ekonomski ostvariti, pa bi Jugoslavija bila pojam nepravednog društva. U tom smislu, normativno i treba odvojiti od pozitivističkog.piupiu wrote: ↑02/03/2024 15:40Da, možeš im pripisivati doktrinarno razmišljanje, apsolutno. Ali ne možeš ignorisati stanje na terenu. I sam govoriš da se 'cijeli razvijeni svijet' u tom trenutku okreće uslugama... mislim, da se ne ponavljam.n+1 wrote: ↑02/03/2024 14:42 Da kažem još i ovo. Komunisti su još od Marksa pravili podjelu između "produktivnog" i "neproduktivnog" rada, gdje je produktivni rad zapravo bila materijalna fabrička proizvodnja dobara, dok je neproduktivni rad uključivao usluge, pa su određene vrste usluga čak isključivali iz bruto društvenog proizvoda (što je ujedno razlog zašto je bruto društveni proizvod socijalističkih država donekle podcijenjen u odnosu na kapitalističke države).
Dakle, bilo je apsolutno nemoguće sa komunistima ići u korak s onim što je 20. stoljeće donijelo na ekonomskom planu, čak i ako pretpostavimo da su jasno vidjeli trendove.
Drugo, Yu jeste razvijala uslužne djelatnosti - obrazovanje (doduše za Nesvrstane), turizam, imala je dobar financijski sektor, krenula je sa jačanjem male privrede... Mi smo 80.-e počeli izvoziti inžinjere iz Irisa u zapadne zemlje... to mi pade na um jer neke znam i lično, šta su bile Jadrolinija/Jugolinija/Jadroplov (1947.), JAT, banke? Mislim - sve to u 4 petogodišnja plana iz kojih je uletjela pravo u dvije naftne krize... meni je impresivno.
I treće, njima cilj nije bila ekonomska konkurentnost, nego pravedno društvo i odumiranje države. U tom smislu su bili potpuno kontra sovjetskog modela birokratizacije, i shodno tome - napravili šta su napravili. Pa imamo paradoks da 1961. radnici postaju vlasnici kapitala, a gomila stanovništva nije u stanju pročitati "Orlovi rano lete" s razumijevanjem.![]()
Da je Tito koautora ideje radničkog samoupravljanja poslušao u jednoj važnijoj ideji, onoj o liberalizaciji ekonomije i politike, možda bi bilo nešto i drugačije.
-
HelaS
#486 Re: Jugoslavija
Dobro. Onda ovako: Ako je bruto društveni proizvod današnje BiH veći od svih bivših republika, pa čak veći i od cijele bivše Jugoslavije, a znamo kakvo je ekonomsko stanje u BiH - nezaposlenost, kvalitet rada, industrija, demografija, stručnost, itd, i kad znamo kakvo je sve to bilo u Jugoslaviji prije 30 godina, onda je jasno da stanovništvo BiH danas živi "kao bubreg u loju". Je li stvarno tako?n+1 wrote: ↑02/03/2024 15:39Naravno da poredim, jer je kolega iznio tezu koja se i inače svakodnevno iznosi: da jugoslavenske republike danas nisu još dosegle ekonomski nivo razvoja koji su imale u Jugoslaviji.
- n+1
#487 Re: Jugoslavija
Ne znam na osnovu čega to tvrdiš. Padom gvozdene zavjese, Jugoslavija je izgubila i posljednju kartu koju je imala u svojim rukama.
-
HelaS
#488 Re: Jugoslavija
Samo je Jugoslaviju od federativnog poretka trebalo tranzitirati u konfederalni. Danas bismo bili u vrhu EUn+1 wrote: ↑02/03/2024 15:47Problem je u tome što je "pravedno društvo" veoma fluidan pojam. Za mnoge je pravedno društvo ono u kojem se mogu politički i ekonomski ostvariti, pa bi Jugoslavija bila pojam nepravednog društva. U tom smislu, normativno i treba odvojiti od pozitivističkog.piupiu wrote: ↑02/03/2024 15:40Da, možeš im pripisivati doktrinarno razmišljanje, apsolutno. Ali ne možeš ignorisati stanje na terenu. I sam govoriš da se 'cijeli razvijeni svijet' u tom trenutku okreće uslugama... mislim, da se ne ponavljam.n+1 wrote: ↑02/03/2024 14:42 Da kažem još i ovo. Komunisti su još od Marksa pravili podjelu između "produktivnog" i "neproduktivnog" rada, gdje je produktivni rad zapravo bila materijalna fabrička proizvodnja dobara, dok je neproduktivni rad uključivao usluge, pa su određene vrste usluga čak isključivali iz bruto društvenog proizvoda (što je ujedno razlog zašto je bruto društveni proizvod socijalističkih država donekle podcijenjen u odnosu na kapitalističke države).
I treće, njima cilj nije bila ekonomska konkurentnost, nego pravedno društvo i odumiranje države. U tom smislu su bili potpuno kontra sovjetskog modela birokratizacije, i shodno tome - napravili šta su napravili. Pa imamo paradoks da 1961. radnici postaju vlasnici kapitala, a gomila stanovništva nije u stanju pročitati "Orlovi rano lete" s razumijevanjem.![]()
Da je Tito koautora ideje radničkog samoupravljanja poslušao u jednoj važnijoj ideji, onoj o liberalizaciji ekonomije i politike, možda bi bilo nešto i drugačije.
- n+1
#489 Re: Jugoslavija
Nisam rekao da je viši od svih bivših republika, nego da je per capita viši od nekadašnje republike BiH u sastavu Jugoslavije. I da je per capita viši od Jugoslavije kao cjeline. Iz toga si slobodan izvlačiti one zaključke koje želiš.HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:48Dobro. Onda ovako: Ako je bruto društveni proizvod današnje BiH veći od svih bivših republika, pa čak veći i od cijele bivše Jugoslavije, a znamo kakvo je ekonomsko stanje u BiH - nezaposlenost, kvalitet rada, industrija, demografija, stručnost, itd, i kad znamo kakvo je sve to bilo u Jugoslaviji prije 30 godina, onda je jasno da stanovništvo BiH danas živi "kao bubreg u loju". Je li stvarno tako?
-
Bodkin
#490 Re: Jugoslavija
Mislim da si bolji u makroekonomiji od mene ali sumnjam u te brojeve.
Brzinski gugl kaze da je jugoslavija u ‘89 imala 5,4k dok bosna ima 7,1k u ‘21
Uz 32 godine razlike i 2% inflaciju u prosjeku, kako bosna ima veci gdp?
-
HelaS
#491 Re: Jugoslavija
Ovo je tvoj post:n+1 wrote: ↑02/03/2024 15:51Nisam rekao da je viši od svih bivših republika, nego da je per capita viši od nekadašnje republike BiH u sastavu Jugoslavije. I da je per capita viši od Jugoslavije kao cjeline. Iz toga si slobodan izvlačiti one zaključke koje želiš.HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:48Dobro. Onda ovako: Ako je bruto društveni proizvod današnje BiH veći od svih bivših republika, pa čak veći i od cijele bivše Jugoslavije, a znamo kakvo je ekonomsko stanje u BiH - nezaposlenost, kvalitet rada, industrija, demografija, stručnost, itd, i kad znamo kakvo je sve to bilo u Jugoslaviji prije 30 godina, onda je jasno da stanovništvo BiH danas živi "kao bubreg u loju". Je li stvarno tako?
i ja sam referirao na "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije, i zaključio da mi u Bosni danas živimo puno bolje nego u Jugoslaviji, onako kako si imputirao.Prema bruto društvenom proizvodu. BiH ima viši bruto društveni proizvod per capita ne samo od najvišeg per capita dohotka nekadašnje republike u sastavu Jugoslavije, nego i najvišeg per capita dohotka cijele SFRJ.
- piupiu
- piupiu
#493 Re: Jugoslavija
A ovamo doznake dijaspore iliti "personal remittances as part of GDP" 11%, malo WB, IBRD, EBRD, MMF kreditčića... i pola zaposlenih radi u državnoj administraciji ili javnim preduzećima. Pa i jeste bolje ovako.
- piupiu
#494 Re: Jugoslavija
Probao je Ante Marković, ali razum je već bio napustio scenu...n+1 wrote: ↑02/03/2024 15:47 Problem je u tome što je "pravedno društvo" veoma fluidan pojam. Za mnoge je pravedno društvo ono u kojem se mogu politički i ekonomski ostvariti, pa bi Jugoslavija bila pojam nepravednog društva. U tom smislu, normativno i treba odvojiti od pozitivističkog.
- konoplja
#495 Re: Jugoslavija
"Know thy self, know thy enemy. A thousand battles, a thousand victories."
Sun Tzu
- Athlon64
#496 Re: Jugoslavija
Pa zar ne živimo ?HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:55 Ovo je tvoj post:i ja sam referirao na "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije, i zaključio da mi u Bosni danas živimo puno bolje nego u Jugoslaviji, onako kako si imputirao.Prema bruto društvenom proizvodu. BiH ima viši bruto društveni proizvod per capita ne samo od najvišeg per capita dohotka nekadašnje republike u sastavu Jugoslavije, nego i najvišeg per capita dohotka cijele SFRJ.
Da nije separatista ovo bi bila država na razini Slovenije.
-
Bodkin
#497 Re: Jugoslavija
Zato je inace sarajevo zeneva, a mostar kandaharAthlon64 wrote: ↑02/03/2024 17:04Pa zar ne živimo ?HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:55 Ovo je tvoj post:i ja sam referirao na "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije, i zaključio da mi u Bosni danas živimo puno bolje nego u Jugoslaviji, onako kako si imputirao.Prema bruto društvenom proizvodu. BiH ima viši bruto društveni proizvod per capita ne samo od najvišeg per capita dohotka nekadašnje republike u sastavu Jugoslavije, nego i najvišeg per capita dohotka cijele SFRJ.
Da nije separatista ovo bi bila država na razini Slovenije.
Iluzija na kvadrat
-
PM72
#498 Re: Jugoslavija
Fino je Sidran napisao...ona država,da je sto puta gora od onog kako je mnogi opisuju...opet je sto puta bolja od ove sad
- Athlon64
#499 Re: Jugoslavija
Zašto Mostar kao primjer? Zašto ne Livno (kao najveći grad s hrvatskom većinom) i Sarajevo (kao najveći grad s bošnjačkom većinom)?
Makroekonomija se svakako teško moze voditi na nivoima ispod drzavnog, a znamo ko drzi 2/3 vlasti tamo.
Ostalo je svakako sistem spojenih posuda.
- n+1
#500 Re: Jugoslavija
Pisao sam o tome detaljno.
https://caeterisparibus.substack.com/p/da-li-je-bih-danas-ekonomski-snaznija