W0rM wrote: ↑28/02/2024 11:09
Hakiz wrote: ↑28/02/2024 10:36
W0rM wrote: ↑28/02/2024 07:45
Inace smo poznati kao zemlja revolucionara.
Pa, nije da komunisti u vrijeme Kraljevine Jugoslavije nisu vodili revolucionarnu borbu. Pa Husinj i rudari. A Hrvati će ti spomenuti Matiju Gubeca.
A bilo je i ljudi koji su odavde išli boriti se u Španiju itd.
Bilo je revolucionara. Barem malo. Sada više nema ni jedan. Svi smo oportunisti. Niko više nema muda. Kraj.
Zadnji pravi pokusaj revolucije ili bune se (a da je isao u korist drzave) je buna Husein Kapetana, ovo ostalo je bilo regionalnog karaktera ili je gledalo svoju korist.
Da se vratim na temu i da mlatim praznu slamu od koje nema nista, ali evo: trebalo bi makar na nivou eniteta uvesti zakon o obaveznom sindikatu za sva preduzeca sa vise od 10 radnika (kad radnici ne umiju sami sebe, nek ih zakon zastiti). Ne vjerujem da ce se desiti u skorije vrijeme, ali mislim da je kao koncept, dobra stvar.
I ovaj klinac od 3 godine da te moze drzati na odredjeno je promasaj teski, umjesto da smanje oni otegli patnju. Daj nakon 6 mjeseci, do godinu i onda neodredjeno, da to bude max.
Helem, radnici, vecinom ovce, ne znaju/nece/ne zele da se solidarisu jedni s drugima, svako svoj interes jaro moj. Svakako treba raditi da se takvo stanje popravi.
Nema popravka. To da ja sjedim u kafani i smijem se tebi koji na ulici protestuješ, a sutra ti iz kafane se smiješ meni, je karakteristika mentaliteta ljudi ovog područja. A to je ono šta područja na planeti razlikuje. Da smo svi isti, ni to ne bi valjalo.
Što je nas zapao takav mentalitet i čija je krivica, to je drugo pitanje
Danas: Kakvi radnici iz one firme, neka umru galameći na suncu, ko ih šljivi, hajmo na roštilj, vidi lijepe subote i nedjelje.
Sutra: Joj đubradi radnika iz one firme, neće da se solidarišu sa nama, dok mi na vrućini protestujemo, borimo se i za njih, oni roštiljaju.
Znaš ti nas, vodio ti ljubav s nama.