"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
Osmi Socrates
#6376 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Rijetki su nezamjenljivi radnici, ako ih uopšte i ima. Čak i u tom slučaju (nezamjenljivosti), taj radnik se treba zapitati da li je plaćen dovoljno.
U svakoj privatnoj kompaniji, radnik je "a liability" nije "an asset". I to je bez obzira na sve šta pričaju razni koji sjede na oblacima i idealiziraju (ekonomske) odnose među ljudima. Da bi kompanija nešto ili nekoga gledala kao "an asset", ona to 100% mora posjedovati. Dakle, što se tiče ljudskih bića, jedino rob može biti posmatran kao istinski "an asset" od strane kompanije.
U svakoj privatnoj kompaniji, radnik je "a liability" nije "an asset". I to je bez obzira na sve šta pričaju razni koji sjede na oblacima i idealiziraju (ekonomske) odnose među ljudima. Da bi kompanija nešto ili nekoga gledala kao "an asset", ona to 100% mora posjedovati. Dakle, što se tiče ljudskih bića, jedino rob može biti posmatran kao istinski "an asset" od strane kompanije.
- kokuz_sa
#6377 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moj “bivsi” poslidavac je bas bio tiranin sto se tice posla i cicija sto se tice plate, sto se tice ljudakih osobina bio je smece samo tako.Osmi Socrates wrote: ↑26/02/2024 17:59 Rijetki su nezamjenljivi radnici, ako ih uopšte i ima. Čak i u tom slučaju (nezamjenljivosti), taj radnik se treba zapitati da li je plaćen dovoljno.
Taj je radnika posmatrao bas kao robove.
Sjecam se jednom kada on nama na sastanku govori
Kako on radi za 5 ljudi i radi svaki dan po 20h.
Kad je kao odgovor na to dobio repliku da
“On radi za dobit a mi za platu” nije skontao sta mu je receno.
Tako da ima jos kompanija koje sve ljude posmatraju kao robove
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6378 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hakiz wrote: ↑26/02/2024 16:31
Radiš nešta, stekneš znanje, iskustvo, rutinu, snalažljivost u iznenadnim problemima itd, i hoćeš veću platu nego početnik? Naravno da će gazda da se naljuti. A ako tražiš ti, možda će neki iskusni radnik kod ovog ovomg SpecijaOffera to vidjeti, pa se sjetiti da od njega isto traži. To njega boli![]()
Gazde moraju između sebe da se solidarišu i ne dozvole da radnici jednog gazde budu primjer radnicima drugog gazde kako se za sebe izboriti.
Klasna borba, to ti je to
P. S. Šta li samo ovaj SpecialOffer nudi? Patnju?

- Javier Pena
#6379 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naveo si dva inostrana primjera. Sistem napredovanja postoji u normalnim zemljama i tu nije problem počinjati od nule jer znaš da ćeš biti nagrađen. U BiH baš i ne.nepass1 wrote: ↑26/02/2024 17:50
Ne zna gazda za tebe i tvoje stvarno iskustvo, evo ti start pa onda o povecanju pricamo. Kazem ti brat mi je ovdje imao oko 4k mjesecno, popizdio, nema napretka, pravac de. Ovdje auto kuca sve, u de plata 2.3k€ a kirija 900€. Na startu sa konja na magarca. Pa za godinu dobi 30% povecanje plate.
Evo i inzinjer kojeg sam pominjao. Konta vani. Nudili mu austrijanci cini mi se 1900€ pa nakon probnog rada idu povecanja na 2400€ pa vise i vise.
Nece lik, hoce odmah tri milje.
Kontam ja da gazde hoce kozu da ogule, da kako mogu da im 24h radis. Zena dok mi je u asa banci radila gurali su da je banka vaznija od porodice. Evo rodica sa djetetom zavrsila u bolnici gazda se naljutio sto ue na bolovanju, neprica sa njom.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#6380 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Postoji i u BiH, hajde, ja svoje iskustvo generalno vezem za Sa, ima izrabljivaca, ali ima i dosta postenog naroda. S direktorom posljednje firme u Sa gdje sam radio se i dan-danas cujem, veli svrati na kafu, dodji da obidjes raju, gospodin jedan veliki, sa sefom iz istoimene firme se druzim aktivno. Ima firmi, da je tesko naci - jes, ali ima ihJavier Pena wrote: ↑27/02/2024 12:19Naveo si dva inostrana primjera. Sistem napredovanja postoji u normalnim zemljama i tu nije problem počinjati od nule jer znaš da ćeš biti nagrađen. U BiH baš i ne.nepass1 wrote: ↑26/02/2024 17:50
Ne zna gazda za tebe i tvoje stvarno iskustvo, evo ti start pa onda o povecanju pricamo. Kazem ti brat mi je ovdje imao oko 4k mjesecno, popizdio, nema napretka, pravac de. Ovdje auto kuca sve, u de plata 2.3k€ a kirija 900€. Na startu sa konja na magarca. Pa za godinu dobi 30% povecanje plate.
Evo i inzinjer kojeg sam pominjao. Konta vani. Nudili mu austrijanci cini mi se 1900€ pa nakon probnog rada idu povecanja na 2400€ pa vise i vise.
Kontam ja da gazde hoce kozu da ogule, da kako mogu da im 24h radis. Zena dok mi je u asa banci radila gurali su da je banka vaznija od porodice. Evo rodica sa djetetom zavrsila u bolnici gazda se naljutio sto ue na bolovanju, neprica sa njom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6381 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
i kod nas postoji napredovanjeJavier Pena wrote: ↑27/02/2024 12:19Naveo si dva inostrana primjera. Sistem napredovanja postoji u normalnim zemljama i tu nije problem počinjati od nule jer znaš da ćeš biti nagrađen. U BiH baš i ne.nepass1 wrote: ↑26/02/2024 17:50
više obveza i odgovornosti za nimalo ili vrlo malo para (3%)
-
Hakiz
#6382 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovdje imao 4 hiljade, nije mu bilo dobro, otišao u Njemačku i počeo sa 1.900.Javier Pena wrote: ↑27/02/2024 12:19Naveo si dva inostrana primjera. Sistem napredovanja postoji u normalnim zemljama i tu nije problem počinjati od nule jer znaš da ćeš biti nagrađen. U BiH baš i ne.nepass1 wrote: ↑26/02/2024 17:50
Kada njemački radnik koji radi u Njemačkoj za platu od 4.000 i promijeni firmu u Njemačkoj, počne li u novoj firmi sa 1.900? Ne bih rekao.
Čovjek poredi banane i kivi.
- SpecialOffer
#6383 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa da na trzistu vrijedis 4.000 KM dobio bi odmah bar 4.500 KM kod drugog poslodavca da te uzme sebi.
Ovdje je problem sto ljudi misle ako su sprcali godine da po automatizmu treba nesto da vrijedi a ne zna da ga je vrijeme 3 puta pregazilo i cetvrti put samo sto nije.
Ovdje je problem sto ljudi misle ako su sprcali godine da po automatizmu treba nesto da vrijedi a ne zna da ga je vrijeme 3 puta pregazilo i cetvrti put samo sto nije.
-
Hakiz
#6384 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radnici su odraz poslodavaca. Kod dobrog poslodavca, ne mislim naivnog i mekanog, nego dobrog, stručnog, inteligentnog, vizionara, raspoloženog za rad i napredak koji donosi profit, ne samo za profit kako god, dobri su i radnici. Takav poslodavac osim što zna izabrati radnika koji ako nije odmah dobar onda je materijal od kojeg će se napraviti dobar radnik, stvara i atmosferu da radnik želi i uslove da radnik može da se dodatno školuje, napreduje itd, pa onda to novo znanje iskoristi u firmi. Bio to stručnjak iz IT oblasti u korporaciji ili barista u kafiću.SpecialOffer wrote: ↑27/02/2024 14:44 Pa da na trzistu vrijedis 4.000 KM dobio bi odmah bar 4.500 KM kod drugog poslodavca da te uzme sebi.
Riba od glave smrdi. Da li je ta glava vlast koja određuje kakva je država i državljani ili poslodavac koji određuje kakva je firma i radnici, svejedno je.
- Truba
#6385 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ti ne vodiš firmu stoga ne truni
-
Hakiz
- Truba
#6387 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
nije niko diro nego nismo bili u koži gazdi
možda bismo kad nas 2 3 naguze s bolovanjima i neradom počeli isto se ponašat kao oni kojima smo se čudili zašto su takvi
možda bismo kad nas 2 3 naguze s bolovanjima i neradom počeli isto se ponašat kao oni kojima smo se čudili zašto su takvi
-
Hakiz
#6388 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A, sada smo u kategoriji šta je starije, kokoš ili jaje.
Da li se radnici neradom svete gazdama ili se gazde mobingom svete (ne)radnicima?
Ili terminologijom petogodišnjaka, što mene, on je prvi počeo
Da li se radnici neradom svete gazdama ili se gazde mobingom svete (ne)radnicima?
Ili terminologijom petogodišnjaka, što mene, on je prvi počeo
- Truba
#6389 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
po meni su svi ista govna
ali su gazde u blagoj prednosti imanjem love i poznanstava
a radnici imanjem slobodnog vremena i otvorenoscu eu tržišta te depopulacija
to je kao kamen makaze papir
šta je jače... sve zavisi od situacije
ali su gazde u blagoj prednosti imanjem love i poznanstava
a radnici imanjem slobodnog vremena i otvorenoscu eu tržišta te depopulacija
to je kao kamen makaze papir
šta je jače... sve zavisi od situacije
-
aston_martin
#6390 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A što u BiH ako vrijediš 4000 KM u De dobiješ 4000 €?SpecialOffer wrote: ↑27/02/2024 14:44 Pa da na trzistu vrijedis 4.000 KM dobio bi odmah bar 4.500 KM kod drugog poslodavca da te uzme sebi.
-
Hakiz
#6391 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma, bez veze priča.
Ako gazda može da mu firma radi a da ne plati radnika, neka ga na plati.
Ako radnik može da ne pristane na uslove gazde, neka ne pristane.
Ko mora da plati ili pristane, nema izbor, neka šuti i pristane.
Kukanje neće promijeniti stvari. Revolucija hoće. Ali, nema više revolucionara, tako da...
Kukanje neće promijeniti stvari. Revolucija hoće. Ali, nema više revolucionara, tako da...
- SpecialOffer
#6392 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kakve ovo veze ima sa bilo cim?aston_martin wrote: ↑27/02/2024 17:29A što u BiH ako vrijediš 4000 KM u De dobiješ 4000 €?SpecialOffer wrote: ↑27/02/2024 14:44 Pa da na trzistu vrijedis 4.000 KM dobio bi odmah bar 4.500 KM kod drugog poslodavca da te uzme sebi.
-
aston_martin
#6393 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod nas je s*ebano tržište.SpecialOffer wrote: ↑27/02/2024 19:04Kakve ovo veze ima sa bilo cim?aston_martin wrote: ↑27/02/2024 17:29A što u BiH ako vrijediš 4000 KM u De dobiješ 4000 €?SpecialOffer wrote: ↑27/02/2024 14:44 Pa da na trzistu vrijedis 4.000 KM dobio bi odmah bar 4.500 KM kod drugog poslodavca da te uzme sebi.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#6394 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Inace smo poznati kao zemlja revolucionara.Hakiz wrote: ↑27/02/2024 18:48 Ma, bez veze priča.
- 512MB
#6395 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Odgovor je jednostavan, ljudi rijetko daju sami otkaze zbog plate. Uglavnom rondaju ali i šute i rade.ljubijankic wrote: ↑26/02/2024 11:09Mislim da niko nece dati smislen odgovor na ovo pitanje. Čest slučaj i meni se desio ali mislim da je nemoguce naci logiku iza ovog.
Teže je naći novog radnika nego zadržat starog.
-
ljubijankic
#6396 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Iz moje bivse firme je u 4 godine otislo preko 30 ljudi samo zbog plate. Kada su nasli bolju platu i uslove nisu ni spominjali da bi ostali.512MB wrote: ↑28/02/2024 07:51Odgovor je jednostavan, ljudi rijetko daju sami otkaze zbog plate. Uglavnom rondaju ali i šute i rade.ljubijankic wrote: ↑26/02/2024 11:09Mislim da niko nece dati smislen odgovor na ovo pitanje. Čest slučaj i meni se desio ali mislim da je nemoguce naci logiku iza ovog.
Teže je naći novog radnika nego zadržat starog.
- Truba
#6397 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja sam poznat kao osoba koja bi radila i za 300
i još ušparala
to mi je reko lik koji je odlazio iz firme a imao 500
ugovor o djelu
vjerojatno nisam mjerodavan da pričam o plaćama ali činjenica je da se ne daje otkaz ako je plaća iole normalna
jahanje i uvjeti rada češće su važniji
i još ušparala
vjerojatno nisam mjerodavan da pričam o plaćama ali činjenica je da se ne daje otkaz ako je plaća iole normalna
jahanje i uvjeti rada češće su važniji
- jazzer
#6398 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod mene u firmi od nove godine rade cetvoro iz Istocnog Sarajeva, plata milja.
Gazdi dobro, njima dobro, svi sretni
.
Gazdi dobro, njima dobro, svi sretni
-
giannibelif
#6399 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo imam situaciju gdje je kolega Španac CTO u firmi sa kojom saradjujem otjerao seniora da bi njegov posao i tri projekta preuzela dva junior developera, samo da bi uštedio. I ja sad tom čovjeku više ne vjerujem i gledati ću kako da se izvučem ove godine iz svih tih igranki. Taj bi očito i brata rodjenog u sos uvalio.
- mist
#6400 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod dosta ljudi plata vise nije na prvom mjestu (ona se podrazumijeva).Slobodno vrijeme za porodicu,godisnji kada uposlenik zeli,tacno preciziran opis poslova i radno vrijeme preuzimaju primat.
Posto vjerovatno ima privatnih poduzetnika ala Rahman koji ovo citaju jbg. dosao vakat i radnika (citaj onoga ko zna da radi svoj posao).
Dzaba prevrcete kamenje,opustite se manje ce da boli
Posto vjerovatno ima privatnih poduzetnika ala Rahman koji ovo citaju jbg. dosao vakat i radnika (citaj onoga ko zna da radi svoj posao).
Dzaba prevrcete kamenje,opustite se manje ce da boli