ja sam kupio stan u starogradnji. vrlo zadovoljan i nisam se pokajao. nova fasada bi preporodila zgradu, a ni to nije neizvodivo.citroen xm wrote: ↑28/02/2024 12:45A šta će biti sa starom gradnjom tada, kada je već sada u lošem stanju?
Ja ne pričam tvrdim da li novogradnja vrijedi ili ne vrijedi novca koji se traži za nju. Ja kažem da je to realna tržišna slika i nije logično da u Sarajevu kupuješ nov stan za 2500 KM/m2. I kao nekome ko je pola života vezan za građevinu, što iz hobija, što zbog posla, interesuje me na osnovu čega tvrdiš da će se novogradnja raspasti? Da li zbog cigle kojom se zida, da li zbog fasade koja se lijepi najsavremenijim ljepilima i tipla? Da li će to stiropor ili kamena vuna istrunuti? Da li će se savremenije i kvalitetnije fasadne boje od starih splakati...? Hajde mi reci koji je to ključni segment nove gradnje i konstruktivno zidarskih radova lošiji od onoga što srećeš u staroj gradnji?
Da se manemo više jednom šupljih mahalskih priča kako će novogradnja pasti na prvom povjetarcu i zemljotresu i kako će se kompletne zgrade raspasti nakon 20 godina.
no, mi generalno imamo problem da pričamo uopšteno, spominjemo opšta mjesta i imamo predrasude prema stvarima koje samo površno poznajemo.
uopštena priča je da je JUS bio zakletva, a da danas nema nikakvog standarda.
opšta mjesta su zasnovana na opštem nepovjerenju u sve: u državu, u policiju, u doktora, u nauku, pa onda će naravno i u sve novo što se napravi. negdje i ima razloga za skepsu i kritiku, ali nikada se ne priča o konkretnim zgradama, o konkretnim investitorima i projektima. sve se veže i sve je isto. iako je čak i Brajković od rozih kutija napredovao do ipak ljepših zgrada u Bulevaru.
predrasude su nepovjerenje u današnje materijale, napredak u građevinarstvu, vezanje kvalitete uz svoj kvalitet života (sve je bolje kad si mlad).
tako je manje više u svakoj raspravi, i ljudi se bgm upale ko da im djecu kritikuješ, a ne izbor mjesta za život. a realno je da se svodi na to da ti znaš šta želiš i šta možeš sebi priuštiti i onda ti se jebe što neko misli drugačije.
nekoliko puta sam pisao da sam 4. spratu bez lifta. nekome je to golubarnik, meni je rahatluk jer nemam nikoga iznad sebe. neko penjanje vidi ko smor, ja vidim ko priliku da ne dobijem još 15 kila. neko ne bi nikad zadnji sprat (jer visoko, jer krov, jer curi), al onda nikad ništa i ne kupi, a ja uživam najljepši period života na lijepoj lokaciji.
treba samo biti iskren prema sebi i znati šta želiš. onda ćeš se teško i zajebati.