Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17951 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

citroen xm wrote: 28/02/2024 12:45
moimoi wrote: 28/02/2024 12:15
Bice ti isto tj i gore. Pa se onda vracamo na prijasnju pricu kada smo se raspravljali “da li novogradnja vrijedi tih para”
:D
Al se necemo vracati :lol:
A šta će biti sa starom gradnjom tada, kada je već sada u lošem stanju?

Ja ne pričam tvrdim da li novogradnja vrijedi ili ne vrijedi novca koji se traži za nju. Ja kažem da je to realna tržišna slika i nije logično da u Sarajevu kupuješ nov stan za 2500 KM/m2. I kao nekome ko je pola života vezan za građevinu, što iz hobija, što zbog posla, interesuje me na osnovu čega tvrdiš da će se novogradnja raspasti? Da li zbog cigle kojom se zida, da li zbog fasade koja se lijepi najsavremenijim ljepilima i tipla? Da li će to stiropor ili kamena vuna istrunuti? Da li će se savremenije i kvalitetnije fasadne boje od starih splakati...? Hajde mi reci koji je to ključni segment nove gradnje i konstruktivno zidarskih radova lošiji od onoga što srećeš u staroj gradnji?

Da se manemo više jednom šupljih mahalskih priča kako će novogradnja pasti na prvom povjetarcu i zemljotresu i kako će se kompletne zgrade raspasti nakon 20 godina.
ja sam kupio stan u starogradnji. vrlo zadovoljan i nisam se pokajao. nova fasada bi preporodila zgradu, a ni to nije neizvodivo.

no, mi generalno imamo problem da pričamo uopšteno, spominjemo opšta mjesta i imamo predrasude prema stvarima koje samo površno poznajemo.

uopštena priča je da je JUS bio zakletva, a da danas nema nikakvog standarda.

opšta mjesta su zasnovana na opštem nepovjerenju u sve: u državu, u policiju, u doktora, u nauku, pa onda će naravno i u sve novo što se napravi. negdje i ima razloga za skepsu i kritiku, ali nikada se ne priča o konkretnim zgradama, o konkretnim investitorima i projektima. sve se veže i sve je isto. iako je čak i Brajković od rozih kutija napredovao do ipak ljepših zgrada u Bulevaru.

predrasude su nepovjerenje u današnje materijale, napredak u građevinarstvu, vezanje kvalitete uz svoj kvalitet života (sve je bolje kad si mlad).

tako je manje više u svakoj raspravi, i ljudi se bgm upale ko da im djecu kritikuješ, a ne izbor mjesta za život. a realno je da se svodi na to da ti znaš šta želiš i šta možeš sebi priuštiti i onda ti se jebe što neko misli drugačije.

nekoliko puta sam pisao da sam 4. spratu bez lifta. nekome je to golubarnik, meni je rahatluk jer nemam nikoga iznad sebe. neko penjanje vidi ko smor, ja vidim ko priliku da ne dobijem još 15 kila. neko ne bi nikad zadnji sprat (jer visoko, jer krov, jer curi), al onda nikad ništa i ne kupi, a ja uživam najljepši period života na lijepoj lokaciji.

treba samo biti iskren prema sebi i znati šta želiš. onda ćeš se teško i zajebati.
Idemedosumom

#17952 Re: Cijene stanova All about

Post by Idemedosumom »

hava123 wrote: 28/02/2024 12:57 :thumbup: pridružujem se klubu "na vrijeme smo pazarili"
Ili klub "da smo Bogdom jos vise pazarili", ne da Sejtan mira :-D
VladaFBiH

#17953 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

acuupo wrote: 28/02/2024 12:01
VladaFBiH wrote: 28/02/2024 09:54
moimoi wrote: 28/02/2024 09:50

Ljepota je u ocima posmatraca :D
Skontala sam da se vecina ljepi na novo. Nerazmisljajuci pretjerano kako ce to izgledati za 20+ god. Pogotovo kada pocne mjenjanje stolarije i zastakljivanje balkona. Tj da ce biti gore od danasnje starogradnje jer nema prostora i zelenila
meni će biti interesantnije gledati vlasnike kada im prođu 4 trake XIII transverzale kroz naselje :) naravno da maltene niko nije pogledao RP i zapitao se odakle to da je Tibra ostavila onoliko prostora između zgrada :D
Cetiri trake ?? Hajde taj RP postavi ako ti je gdje pri ruci molim te .
Zar nisu dvije trake ?
imam ovu sliku ali je loša - ako nađem bolju stavim mada se i na ovoj fino vide 4 trake

Image
Last edited by VladaFBiH on 28/02/2024 13:17, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#17954 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote: 28/02/2024 11:04
moimoi wrote: 28/02/2024 10:57 A sta je to drugacije u arhitekturi u 99% novogradnje? Ne vidim nikakvu razliku osim u boji fasade. Nikakve inovacije.

Da uzmes zgrade na A.polju, puknes im novu fasadu i jednolicnu stolariju izgledale bi kao i svaka novogradnja.
Stubista su kriticna, to se slazem. Al sumnjam da tako nece za 20+ godina izgledati i u danasnjoj novogradnji. Do ljudi je ;)
Onoliko koliko se razlikuje starogradnja iz istog perioda između sebe, toliko se razlikuje i novogradnja između sebe.

Novogradnja će se svakako više održavati jer je kompletna novogradnja kupljena. Pa ono što skupo platiš malo više održavaš u odnosu na to kako se održavaju zgrade čiji su stanari mahom nasljedili stanove iz onog sistema, a tek po neki kupio od prvog vlasnika u momentu kada je već sve zapušteno i sam teško da može išta uraditi.
potpuno pogrešna pretpostavka jer iz iskustva ti mogu reći (s dvije novogradnje imam iskustva) da su gori ti novi vlasnici nego stari kada je u pitanju neko "plaćanje" - opet se svede na onu ako imaš dobar komšiluk tada nemaš ni problema. Sada sam u "starogradnji" i funkcioniše perfektno - za sve se ima para i nije problem dodatno uložiti ako nam nešto treba.
moimoi

#17955 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 28/02/2024 12:45
moimoi wrote: 28/02/2024 12:15
Bice ti isto tj i gore. Pa se onda vracamo na prijasnju pricu kada smo se raspravljali “da li novogradnja vrijedi tih para”
:D
Al se necemo vracati :lol:
A šta će biti sa starom gradnjom tada, kada je već sada u lošem stanju?

Ja ne pričam tvrdim da li novogradnja vrijedi ili ne vrijedi novca koji se traži za nju. Ja kažem da je to realna tržišna slika i nije logično da u Sarajevu kupuješ nov stan za 2500 KM/m2. I kao nekome ko je pola života vezan za građevinu, što iz hobija, što zbog posla, interesuje me na osnovu čega tvrdiš da će se novogradnja raspasti? Da li zbog cigle kojom se zida, da li zbog fasade koja se lijepi najsavremenijim ljepilima i tipla? Da li će to stiropor ili kamena vuna istrunuti? Da li će se savremenije i kvalitetnije fasadne boje od starih splakati...? Hajde mi reci koji je to ključni segment nove gradnje i konstruktivno zidarskih radova lošiji od onoga što srećeš u staroj gradnji?

Da se manemo više jednom šupljih mahalskih priča kako će novogradnja pasti na prvom povjetarcu i zemljotresu i kako će se kompletne zgrade raspasti nakon 20 godina.
“Zub vremena ce je nagristi” sto je normalno. Ljudi ce mijenjati stolariju.. zazidace balkone tj sve ono sto rade i inace.

Pogledaj kako izgledaju prve Tibrine zgrade. Koliko je njima sad… 15-20god.Ona roza polako postaje prljavo roza :D
Svaki poslovni prostor drugacije izgleda. Svaki balkon drugacije izgleda. I koja je razlika osim sto nema nikakvog zelenila? Parka?skole?vrtica? Pogleda?
citroen xm

#17956 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

VladaFBiH wrote: 28/02/2024 13:08
potpuno pogrešna pretpostavka jer iz iskustva ti mogu reći (s dvije novogradnje imam iskustva) da su gori ti novi vlasnici nego stari kada je u pitanju neko "plaćanje" - opet se svede na onu ako imaš dobar komšiluk tada nemaš ni problema. Sada sam u "starogradnji" i funkcioniše perfektno - za sve se ima para i nije problem dodatno uložiti ako nam nešto treba.
Kod mene nema problema sa naplatom i već nakon par godina smo u debelom plusu. Za tih par godina sve što bi možda trebalo uraditi jeste krečenje haustora.
Chmoljo wrote: 28/02/2024 12:58

ja sam kupio stan u starogradnji. vrlo zadovoljan i nisam se pokajao. nova fasada bi preporodila zgradu, a ni to nije neizvodivo.

no, mi generalno imamo problem da pričamo uopšteno, spominjemo opšta mjesta i imamo predrasude prema stvarima koje samo površno poznajemo.

uopštena priča je da je JUS bio zakletva, a da danas nema nikakvog standarda.

opšta mjesta su zasnovana na opštem nepovjerenju u sve: u državu, u policiju, u doktora, u nauku, pa onda će naravno i u sve novo što se napravi. negdje i ima razloga za skepsu i kritiku, ali nikada se ne priča o konkretnim zgradama, o konkretnim investitorima i projektima. sve se veže i sve je isto. iako je čak i Brajković od rozih kutija napredovao do ipak ljepših zgrada u Bulevaru.

predrasude su nepovjerenje u današnje materijale, napredak u građevinarstvu, vezanje kvalitete uz svoj kvalitet života (sve je bolje kad si mlad).

tako je manje više u svakoj raspravi, i ljudi se bgm upale ko da im djecu kritikuješ, a ne izbor mjesta za život. a realno je da se svodi na to da ti znaš šta želiš i šta možeš sebi priuštiti i onda ti se jebe što neko misli drugačije.

nekoliko puta sam pisao da sam 4. spratu bez lifta. nekome je to golubarnik, meni je rahatluk jer nemam nikoga iznad sebe. neko penjanje vidi ko smor, ja vidim ko priliku da ne dobijem još 15 kila. neko ne bi nikad zadnji sprat (jer visoko, jer krov, jer curi), al onda nikad ništa i ne kupi, a ja uživam najljepši period života na lijepoj lokaciji.

treba samo biti iskren prema sebi i znati šta želiš. onda ćeš se teško i zajebati.
Slažem se u potpunosti. :thumbup:
citroen xm

#17957 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 28/02/2024 13:21
“Zub vremena ce je nagristi” sto je normalno. Ljudi ce mijenjati stolariju.. zazidace balkone tj sve ono sto rade i inace.

Pogledaj kako izgledaju prve Tibrine zgrade. Koliko je njima sad… 15-20god.Ona roza polako postaje prljavo roza :D
Svaki poslovni prostor drugacije izgleda. Svaki balkon drugacije izgleda. I koja je razlika osim sto nema nikakvog zelenila? Parka?skole?vrtica? Pogleda?
Ne reče mi šta će biti sa starom gradnjom za dodatnih 20-30 godina.

A koja je razlika? Pa ta što te zgrade i dalje imaju odličnu fasadu, sve instalacije su jop uvijek mlade, stolarija nije još zrela za zamjenu. Dakle stanovi su daleko od renoviranja. To što je fasada malo promjenila boju nije do boje već do naše bajne zime koja boji pluća pa zašto ne bi i fasadu.
hava123

#17958 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Idemedosumom wrote: 28/02/2024 12:59
hava123 wrote: 28/02/2024 12:57 :thumbup: pridružujem se klubu "na vrijeme smo pazarili"
Uff, ne mogu prežaliti.
hava123

#17959 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

hava123 wrote: 28/02/2024 13:33
Uff, ne mogu prežaliti. Najgore što nije do mene.
[/quote]
moimoi

#17960 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 28/02/2024 13:29

A koja je razlika? Pa ta što te zgrade i dalje imaju odličnu fasadu, sve instalacije su jop uvijek mlade, stolarija nije još zrela za zamjenu. Dakle stanovi su daleko od renoviranja. To što je fasada malo promjenila boju nije do boje već do naše bajne zime koja boji pluća pa zašto ne bi i fasadu.
Za nadati se da ce ih se vecina kad tad obnoviti. :D
MAha

#17961 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

Tu nema kraja, covjek je "proklet". Ja sam u vakat pazario vise nekretnina, jednu po jednu, dignem kredit kupim, jedan dio svojim ustedjenim novcem (pa je i rok otplate bio relativno kratak, manji iznos), kad se priblizio kraj kredita, "zapakujem" novi, jedan dio otplata starog, ostatak, opet uz dio ucesca ustedjenog novca, druga, onda rentas prvi, placas maltene ratu rentom, i onda na isti nacin treci. I izgleda to ok, i nedostizno ko nema sad. Ali, sad kazem sebi sto nisam jos bar jedan tada kad se moglo. Covjek je ba "proklet" i jebat ga, uvjek da je jos.
hava123

#17962 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Pa tako i treba. Pošteno, sve svojim radom i trudom :thumbup:
Niko nam nista nije poklonio.
MAha

#17963 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

hava123 wrote: 28/02/2024 13:52 Pa tako i treba. Pošteno, sve svojim radom i trudom :thumbup:
Meni Bgm nije, sve sam, uz mnogo otpora i problema, neprospavanih noci, rada. Dal se isplatilo, nemam pojma, trpili su neki drugi aspketi zivota, ali ne moze i jare i pare.
hava123

#17964 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

MAha wrote: 28/02/2024 14:03
hava123 wrote: 28/02/2024 13:52 Pa tako i treba. Pošteno, sve svojim radom i trudom :thumbup:
Meni Bgm nije, sve sam, uz mnogo otpora i problema, neprospavanih noci, rada. Dal se isplatilo, nemam pojma, trpili su neki drugi aspketi zivota, ali ne moze i jare i pare.
Na vakat. A vidi sad cijena.
Isplatilo se, dabome da jest :thumbup:
MAha

#17965 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

Jeste da, kad gledas tako. Sad imam jos neki kredit, relativno mali, uzeo da se malo se "igram" sa crypto. Imao sam malo i srece, pa sam dio kupovao kad je padalo sve, prosjek dobar (osim jednog tokena), vec sam nesto zaradio (na "papiru", ali mislim da je ovo tek pocetak bull perioda l, pa nek stoji jos, bar jos dvije godine, oa xemo vidjet. Maltene da sam to halalio (nisam al sebe lazem :) ) pa sta god bude elham i jedno sure
sabanss

#17966 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

citroen xm wrote: 28/02/2024 13:29

Nju možeš renovirati a parking i školu na Stupu ili Otoci nikad neće napraviti. I nećeš živjeti u zgradi sa bukvalno 400 stanova - to ni Šibica nije imala.
hava123

#17967 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Imam i ja još nešto kredita, mogu ga otplatiti odmah, ali neću.
Sa vremena na vrijeme uplatim na glavnicu i boli me briga. Ma ne žuri mi se vala, ionako je gotovo sa pazarenjem.
Što se pazarilo pazarilo se.
Idemedosumom

#17968 Re: Cijene stanova All about

Post by Idemedosumom »

Mi smo gledali da sto je moguce manji kr dignemo. Uz manji dio para (relativno gledano) koji smo imali ustedjen, pazarili stan, pa tek za 9-10 mjeseci uselili, dok smo skuckali za osnovno od namjestaja (istina, uzimali smo kvalitetnije stvari).

Ali tada nisam znao da cu "ubrzo" promijeniti posao, i da ce rata nakon nekoliko godina biti i vise nego podnosljiva, inace bih sigurno jedno 40-50 kKM vise digao :D
MAha

#17969 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

Ma da, covjek se odredjuje prema trenutnim okolnlstima i mogucnostima. A buducnost moze biti i bolja i gora, hajd znaj. Ja sam nekako uvijek gledao da ne budem bas ono maks izlozen, npr ostanem bez posla, kucu sta cu, ne moze se rata placat. Dosta oprezan, ali opet nisam ni samo isao na zicer.
hava123

#17970 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Najgori dio je platit porez općini :lol:
Ali gore od toga ima mjesečno plaćanje "nevidljivog" upravitelja :lol:
Kao da bacim pare u smeće.
hava123

#17971 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

MAha wrote: 28/02/2024 14:56 Ma da, covjek se odredjuje prema trenutnim okolnlstima i mogucnostima. A buducnost moze biti i bolja i gora, hajd znaj. Ja sam nekako uvijek gledao da ne budem bas ono maks izlozen, npr ostanem bez posla, kucu sta cu, ne moze se rata placat. Dosta oprezan, ali opet nisam ni samo isao na zicer.
Ma isto, riskirali.
MAha

#17972 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

hava123 wrote: 28/02/2024 15:05 Najgori dio je platit porez općini :lol:
I no nothing im from Barcelona :) (sjecas se iz Falicnog pansiona?) Neka upravitelja. Tu su problem sustanari koji ne placaju.
tuitamo

#17973 Re: Cijene stanova All about

Post by tuitamo »

Najveci dio onoga sto placas upravitelju ide u zajednicku rezervu zgrade.
sabanss

#17974 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

tuitamo wrote: 28/02/2024 15:16
Pitaj upravitelja da ti kaže koliko tačno imate para na računu :lol:

Ali bez dugovanja koji oni ubroje kao da se duguje njima a ne stanarima zgrade. Nisam ja u minusu, nego ti računaš da su pare tvoje :D
hava123

#17975 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

tuitamo wrote: 28/02/2024 15:16
Nemam komentara. Zlo mi već.
Kao što rekoh, kao da bacim pare u smeće.
Btw, skoro svi plaćaju.
Post Reply