Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#17476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 26/02/2024 15:58
Bodkin wrote: 26/02/2024 10:35
512MB wrote: 26/02/2024 09:44 Uglavnom što se hrane i gostiju tiče, nema ništa gore i nekulturnije od toga kad gostima pred nos izneseš hrpu hrane i bukvalno zatrpaš sto sa kojekakvim suhim mesom, salatama, kolačima pičkim materinama. I pogotovo nagovarat ljude da jedu i kofol ljutit se i glumit "gazdu"... Ništa mi ogavnije nema od ovog balkanskog običaja.

A i mrzim kad mi gosti donesu kolače i ostatke ne ponesu sa sobom kući. Koji će mi moj zatrpavat frižider sa tim.

Kad zovem goste najavim biće to i to za večeru. Ako ne najavim onda je jasno valjda da se ne dolazi gladan. Jedno je pravit večeru za goste sa predjelom, jelom, itd, a drugo je roknut pet dana staro suho meso na sto.
:lol: Ja sam ubijedjen da ti trolas raju ovdje. Sve i da si rodjen u austriji, ne bi ovakve uvlakacke postove pisao :D
I tamo vecina nasih ljudi drzi jos nas mentalitet i nisu svabe ili norvezani

Kad god sam imao goste bilo gdje gdje sam zivio, a zivio sam u nekoliko zemalja, nikome nije bilo krivo sto dobiju da jedu i piju. Kako ono, veci katolik od pape :D
Ja moram ovdje stat na njegovu stranu jer znam sta govori. I ovo u vezi kolaca isto. (pola tikvice je vec debilizam, ali vjerovatno je to neko pretjerao sa opisom radi umjetnickog dojma). Ovisi kako kad i ovisi o kome se radi.

Ali naravno bilo sta sto doneses - to je na domacinu da ti ponudi/kaze da nosis kuci, ne na tebi kao gostu. Nekad ljudima jbg treba da izvines posuda u kojoj su donjeli pa kazu hajd ti prebaci u nesto svoje, ovom se ne da, i tako. Meni se nije jednom desilo da neko donese nesto sto ja znam da niko u kuci nece jesti - pa uljudno kazem nosi kuci da se ne baci. :D

No da te neko nutka i pravi se gazda, pa se onda uvrijedi jer ti nisi dovoljno gladan, pa onda vidis da je sve to vise radi njega, ne radi tebe, ma bjezi.

Generalno ovisi i od ljudi koji su gosti. Ja znam ljude koji su samci, koji rijetko nesto skuhaju osim paste ili tako nesto, i kojima je i najmanja skuhana sitnica bas ono velika stvar. Sta god neko ponudi oni rado pojedu.
U jos u zivotu nisam vidio da se neko uvrijedi ako ne uzmes. Desavalo mi se u africi da te nutkaju, cak i u restoranu. Ali ne da se uvrijede kad ne jedes. Cak ni kod nas to nije slucaj.

Al mislim vise na ovo “nek mi nose iz kuce, sta ce mi”. Mislim vise na ovo kao ja sam sad zapadnjak i mislim kao ono. Ili trola ili ima nestvaran “ic” kompleks koji mi je jasan jer ga austrijanci vrlo brzo nabiju :D
moimoi

#17477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ja motam hranu ljudima ako je ima previse… ako nema sanse da se pojede sljedeci dan dana. Boli me ona stvar sta ko misli i da li ce je baciti… to je njima na dusu :D
jeza u ledja

#17478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 26/02/2024 17:23
jeza u ledja wrote: 26/02/2024 15:58
Bodkin wrote: 26/02/2024 10:35

:lol: Ja sam ubijedjen da ti trolas raju ovdje. Sve i da si rodjen u austriji, ne bi ovakve uvlakacke postove pisao :D
I tamo vecina nasih ljudi drzi jos nas mentalitet i nisu svabe ili norvezani

Kad god sam imao goste bilo gdje gdje sam zivio, a zivio sam u nekoliko zemalja, nikome nije bilo krivo sto dobiju da jedu i piju. Kako ono, veci katolik od pape :D
Ja moram ovdje stat na njegovu stranu jer znam sta govori. I ovo u vezi kolaca isto. (pola tikvice je vec debilizam, ali vjerovatno je to neko pretjerao sa opisom radi umjetnickog dojma). Ovisi kako kad i ovisi o kome se radi.

Ali naravno bilo sta sto doneses - to je na domacinu da ti ponudi/kaze da nosis kuci, ne na tebi kao gostu. Nekad ljudima jbg treba da izvines posuda u kojoj su donjeli pa kazu hajd ti prebaci u nesto svoje, ovom se ne da, i tako. Meni se nije jednom desilo da neko donese nesto sto ja znam da niko u kuci nece jesti - pa uljudno kazem nosi kuci da se ne baci. :D

No da te neko nutka i pravi se gazda, pa se onda uvrijedi jer ti nisi dovoljno gladan, pa onda vidis da je sve to vise radi njega, ne radi tebe, ma bjezi.

Generalno ovisi i od ljudi koji su gosti. Ja znam ljude koji su samci, koji rijetko nesto skuhaju osim paste ili tako nesto, i kojima je i najmanja skuhana sitnica bas ono velika stvar. Sta god neko ponudi oni rado pojedu.
U jos u zivotu nisam vidio da se neko uvrijedi ako ne uzmes. Desavalo mi se u africi da te nutkaju, cak i u restoranu. Ali ne da se uvrijede kad ne jedes. Cak ni kod nas to nije slucaj.

Al mislim vise na ovo “nek mi nose iz kuce, sta ce mi”. Mislim vise na ovo kao ja sam sad zapadnjak i mislim kao ono. Ili trola ili ima nestvaran “ic” kompleks koji mi je jasan jer ga austrijanci vrlo brzo nabiju :D
Ma dobro, to smo vec skontali. :D

A kod nas brate, ima ljudi koji se uvrijede ako nesto ne probas ili ako ne pojedes dovoljno. Nisam jednom bio u takvoj situaciji. To je cijeli ritual. I to bukvalno da se neko naljuti i poslije godinama to spominje.
Ili traca o tome drugima.

Ti nesto probas ili pojedes on odmah donosi jos. Pa covjece nije poenta da tanjir bude pun, da bi se to onda na kraju bacilo jer eto ti ces se kao domacin osjecat bolje.
jeza u ledja

#17479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 26/02/2024 18:40 Ja motam hranu ljudima ako je ima previse… ako nema sanse da se pojede sljedeci dan dana. Boli me ona stvar sta ko misli i da li ce je baciti… to je njima na dusu :D
Ma da. Ako ti kao domacin odlucis da saljes ljude kuci sa ostacima to je ok. Sto puta mi se desilo dodju ljudi i pola se ne pojede. Sta cu ja sa tim kad znam da se ne moze teoretski pojest u mojoj kuci?

Na gostu je da odbije da nosi kuci ali bi bio red. U stvari dobar gost je onaj koji ode sa hranom kuci i tako ti pomogne. :D
moimoi

#17480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 26/02/2024 19:46
moimoi wrote: 26/02/2024 18:40 Ja motam hranu ljudima ako je ima previse… ako nema sanse da se pojede sljedeci dan dana. Boli me ona stvar sta ko misli i da li ce je baciti… to je njima na dusu :D
Ma da. Ako ti kao domacin odlucis da saljes ljude kuci sa ostacima to je ok. Sto puta mi se desilo dodju ljudi i pola se ne pojede. Sta cu ja sa tim kad znam da se ne moze teoretski pojest u mojoj kuci?

Na gostu je da odbije da nosi kuci ali bi bio red. U stvari dobar gost je onaj koji ode sa hranom kuci i tako ti pomogne. :D
Pa se vracamo na ono.. ne zovem kuci vise nikog ko se uvrijedi da sam sebi pice iz frizidera donese.. a takvi ce i hranu ponjeti :D
dr_Evil

#17481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 26/02/2024 20:25
jeza u ledja wrote: 26/02/2024 19:46

Pa se vracamo na ono.. ne zovem kuci vise nikog ko se uvrijedi da sam sebi pice iz frizidera donese.. a takvi ce i hranu ponjeti :D
Onda bih ti ja bio dobar gost, ali necu ako ces hule narezat :D
dr_Evil

#17483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

n+1 wrote: 27/02/2024 10:58 Image
Ovo je istina :D

Ali i ovdje imaju grupe, europejac prve, druge ili trece klase!
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Mislim da iz mape možemo isključiti Španiju i Portugal.

Da većina naših ne zna samo za Milano i Trst, najvjerovatnije ni Italija ne bi bila označena.
elcaliente

#17485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 27/02/2024 17:10 Mislim da iz mape možemo isključiti Španiju i Portugal.

Da većina naših ne zna samo za Milano i Trst, najvjerovatnije ni Italija ne bi bila označena.
Al furaju istocnu Njemacku😂

Nego sto nam je to Ozi iskljucen? Znal se sta?
moimoi

#17486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Prije island :D
Bodkin

#17487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 27/02/2024 10:58 Image
Tacno. Mada iskreno i ima razlike i sve vise mi se svidja istocna evropa. A kod nas je to jos sirotinja u glavama :D
Bodkin

#17488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

elcaliente wrote: 27/02/2024 17:26
sehohari wrote: 27/02/2024 17:10 Mislim da iz mape možemo isključiti Španiju i Portugal.

Kazu bombao na temi o zaposljavanju u bih :D
Bodkin

#17489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 27/02/2024 17:45 Prije island :D
Ja naletio na tuzlaka na islandu. Zvao me kuci, castio vecerom i tako. Standardno :D
moimoi

#17490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 27/02/2024 18:45
moimoi wrote: 27/02/2024 17:45 Prije island :D
Ja naletio na tuzlaka na islandu. Zvao me kuci, castio vecerom i tako. Standardno :D
Sta mu je? Mislim, odakle na Islandu? :lol:
sumirprimus

#17491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Tema je kad je vakat bjezat iz bosne a ne ko vas u dijaspori doceka na rucku .
Sami vasi odgovori govore kad je ikad davno vakat bio i nema vise ljudi iz bosne na temi
Rugafet

#17492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Bas tako
moimoi

#17493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 27/02/2024 19:13 Tema je kad je vakat bjezat iz bosne a ne ko vas u dijaspori doceka na rucku .
Sami vasi odgovori govore kad je ikad davno vakat bio i nema vise ljudi iz bosne na temi
Kako nema? Ja sam u BiH :D
Mislim da je davnih dana sve receno. Pratim temu zadnju godinu pa se ponavljaju stvari konstantno.
elcaliente

#17494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bodkin wrote: 27/02/2024 18:44
elcaliente wrote: 27/02/2024 17:26

Kazu bombao na temi o zaposljavanju u bih :D
Haman je dobro bombo, nema ga danima.
jeza u ledja

#17495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ljudima je bitno kako se vani ljudi druze. Neki to uzimaju kao vrlo bitan faktor kad razmatraju odlazenje vani.
Prema tome itekako ima veze sa temom.

Druga je stvar koliko to treba stvarno biti bitno.
sumirprimus

#17496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Pa tema je bila prvenstveno otvorena billa kako otic odavde gdje i ko ima kakav olan podijelit iskustva, a zavrsilo se na temi kako dijaspora ruca sa domicilnim stanovnistvom.
Ovi sto idu iz bosne najmanje im je do druzenja, druzice se valjda s nekim kad razgule .
Hakiz

#17497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.

Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.

Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.

Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.
sumirprimus

#17498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Pih. To je premaz(narsvno svakom je njegova muka najteza), sta kad lijek zafali. Ima u eu, ali nema u bih . Ne moze preko grane.
Ne moze i tacka. Umri ko te jbe, nije doslovno ali i jeste
Hakiz

#17499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 27/02/2024 20:04 Pih. To je premaz(narsvno svakom je njegova muka najteza), sta kad lijek zafali. Ima u eu, ali nema u bih . Ne moze preko grane.
Ne moze i tacka. Umri ko te jbe, nije doslovno ali i jeste
Premaz je simptom pojave da ono šta je svuda normalno, ovdje je nemoguće.

Tender u Tuzli za aparat za bolnicu. Firma koja je izgubila tender žalbama blokira kupovinu i pacijenti pate.

Bježite odavde, odmah.
moimoi

#17500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sve su to primjeri za koje se moras boriti kao bik. Stvar je u mentalitetu. 99% ljudi ce ti reci “jebote selak, ima vaznijih problema” na kraju ce ostati na tome.. niti ce se rijesiti tvoj problem, niti ti vazniji.

Ono sto nasem narodu fali jeste volja da se bore za sebe. Biti dosadan i uporan. Ukrv dosadan i uporan. Nije nam jasno da su se drugi ljudi vani izborili za svoje. Misle da im je neko jako pametan servirao- nije ba drugovi! To vam je demokratija. Ne prestaje izborim.. svi mi smo odgovoorni.. konstantan pritisak jedino donosi prosperitet.

Da li je lakse otici u drzave gdje drugi vrse pritisak za tebe, jer te se ne tice.. naravno da jeste. Banja.
Post Reply