Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#17451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Evropa vec kaska za kinom i amerikom. Bez eu cemo zavrsiti u rangu juzno americkih zemalja
smijesni_ste

#17452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by smijesni_ste »

Ovaj mora da je forumaš :lol: :roll:

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/izjava-nasmijala-region-rekao-da-nema-bolje-drzave-od-bosne-za-zivot-pa-priznao-da-ne-zivi-ovdje/240225122
dječak sa šibicama

#17453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dječak sa šibicama »

Klasicni klix forumas, prezadovoljan nidze ba vakog rahatluka, a zivi u Norveskoj
jeza u ledja

#17454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ne znate vi kako je tesko u norveskoj. jedu karamela sir.
swanfilter

#17455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ja, pacenika ...
broj dva

#17456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

jeza u ledja wrote: 24/02/2024 17:04 Ma mene zanima kako je to u Skandinaviji i tim zemljama koje su pojam "hladnoce". Jedno su stereotipi, mene zanimaju necija konkretna iskustva.

U Japanu ce te recimo malo ko zvati kuci jer su im stanovi malecki i svakako ljudi mnogo vise jedu vani.

U nekim drugim zemljama je uvreda, ali ono bas uvreda, ako odbijes nesto sto ti donesu. Zemlje u kojima je ponasanje slicnije nasem me toliko ne zanimaju, jer znam kako to ide. Ja licno ne volim negdje ici kada od tebe postoje ocekivanja da jedes i pijes sve sto ti se donese, a ako ne probas onda je to ogromna uvreda. Pa postoji cijeli niz poteza koje domacin i gost trebaju odigrati, ko neka igra.

Imao sam priliku sjediti po kucama u juznoj Aziji, i to kod ljudi koji stvarno nemaju puno. Hajd ti odbij ono sto ti donesu, a znas da ces pokvarit stomak. :run: (jedan savjet - caj je uvijek dobar izbor, i bilo sta sto je vrelo i sto nema na sebi svjeze vode).

I svi smo bili u prilici kod nas u situaciji gdje moras tri puta biti ponudjen, i tri puta moras odbijati, da bi te neko uzeo za ozbiljno. I onda se jos naljutio sto ti to odbijas. I to je vrsta ustogljenosti i manira koje ja jednostavno zelim zaobici.
Jedan primjer iz Osla, prije nekih 20ak godina ja na rođendan nekog tipa, sve normala, dolaze ljudi...i došla mu neka jaranica sa tepsijom kolača. Elem ostalo pola tepsije na kraju rođendana i ona to fino sve spakova i odnes sa sobom kući, što je jeo kolač dok je ona tu jeo je, ostatak se vrati kući...
dr_Evil

#17457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 23/02/2024 16:28 Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?

Kod Amera ima "dodjite na veceru", "rucak", tako nesto. A ima i dodjite da nesto popijemo, dodjite da gledamo tekmu.

Kad sam bio mladji redovno je bilo dernecenje po kucama, a i bezveze onako navratis na kafu. Imao sam raje kod koje se jedno vrijeme visilo svaku noc skoro. :D

Al bas me zanima kako je to u hladnoj Skandinaviji. Jel vas uopste zovu po kucama, jel previse formalno, itd? Mislim, kod ovih autohtonih Norvezana. :skoljka:
Izvini sto kasnim sa odgovorom, ne ulazim poslije posla, jedino ako je neki poremecaj u sili pa se naglo prosiri negativna energija.

E ovako, kad naucis socijalne kodove onda znas sta i da ocekujes. Prije nego sto postadoh "babo" islo se cesce na neke zabave. Kad si pozvan na bilo kakvu vrstu party-a moras donijeti sebi alkohol i grickalice - neces biti posluzen, isto vrijedi i ako je zagrijavanje pred izlazak. Oni kad popiju su nesto sasvim drugo, tada vidis da su ljudi, vriste, ljube se i vesele se.

Ozbiljan zivot, ako imas nekog dobro kolegu mozes biti pozvan u goste, to znaci da ces dobiti kafu i mozda kakvo pecivo. Ugodan razgovor se podrazumijeva. To nije bas cesto, imaju jako uzak krug ljudi koje zovu u goste.

Ako si pozvan na rucak ili veceru onda ti se to naglasi.. tako da kao sto kaze ona karta ne ocekuj ako nisi pozvan na klopu :D To mi se desava samo sa nekim ljudima koje znam godinama, ne znam da li uzvracaju uslugu jer mislim da su oni svi kod mene prvo rucali. Uglavnom ne nose vise sebi alkohol kad god su pozvani kod mene :D

Ma nije previse formalno, oni su ovako opusteniji od nas sto se tice obicaja za stolom, oblacenja, ponasanja, a muski dio publike jako voli da ispusti vjetar kad nema zenki u okolini. Razlika je da oni nemaju potrebe za socijalizacijom i prijateljima u onoj mjeri kao mi.
512MB

#17458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

smijesni_ste wrote: 25/02/2024 22:42 Ovaj mora da je forumaš :lol: :roll:

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/izjava-nasmijala-region-rekao-da-nema-bolje-drzave-od-bosne-za-zivot-pa-priznao-da-ne-zivi-ovdje/240225122
Čovjek objasnio.

Ključaj temu :D
darius_maximus

#17459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

512MB wrote: 26/02/2024 09:16

Čovjek objasnio.

Internacionalna verzija priče "Selo hvali, u grad se uvali." :D
dr_Evil

#17460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

darius_maximus wrote: 26/02/2024 09:26

Čovjek objasnio.

Niko ne zna sta nekog drugog muci. Mozda covjek ima opravdane razloge.

Ali po pravilu je uvijek ili peer pressure ili kukavicluk.
512MB

#17461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Uglavnom što se hrane i gostiju tiče, nema ništa gore i nekulturnije od toga kad gostima pred nos izneseš hrpu hrane i bukvalno zatrpaš sto sa kojekakvim suhim mesom, salatama, kolačima pičkim materinama. I pogotovo nagovarat ljude da jedu i kofol ljutit se i glumit "gazdu"... Ništa mi ogavnije nema od ovog balkanskog običaja.

A i mrzim kad mi gosti donesu kolače i ostatke ne ponesu sa sobom kući. Koji će mi moj zatrpavat frižider sa tim.

Kad zovem goste najavim biće to i to za večeru. Ako ne najavim onda je jasno valjda da se ne dolazi gladan. Jedno je pravit večeru za goste sa predjelom, jelom, itd, a drugo je roknut pet dana staro suho meso na sto.
moimoi

#17462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

512MB wrote: 26/02/2024 09:44 Uglavnom što se hrane i gostiju tiče, nema ništa gore i nekulturnije od toga kad gostima pred nos izneseš hrpu hrane i bukvalno zatrpaš sto sa kojekakvim suhim mesom, salatama, kolačima pičkim materinama. I pogotovo nagovarat ljude da jedu i kofol ljutit se i glumit "gazdu"... Ništa mi ogavnije nema od ovog balkanskog običaja.

A i mrzim kad mi gosti donesu kolače i ostatke ne ponesu sa sobom kući. Koji će mi moj zatrpavat frižider sa tim.

Kad zovem goste najavim biće to i to za večeru. Ako ne najavim onda je jasno valjda da se ne dolazi gladan. Jedno je pravit večeru za goste sa predjelom, jelom, itd, a drugo je roknut pet dana staro suho meso na sto.
a kako bi tek onda reaagovao da ti domacin rukom pravi zalogaje hrane :D gnjeeeeci rizu u zalogaje :lol:
Bodkin

#17463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

512MB wrote: 26/02/2024 09:44 Uglavnom što se hrane i gostiju tiče, nema ništa gore i nekulturnije od toga kad gostima pred nos izneseš hrpu hrane i bukvalno zatrpaš sto sa kojekakvim suhim mesom, salatama, kolačima pičkim materinama. I pogotovo nagovarat ljude da jedu i kofol ljutit se i glumit "gazdu"... Ništa mi ogavnije nema od ovog balkanskog običaja.

:lol: Ja sam ubijedjen da ti trolas raju ovdje. Sve i da si rodjen u austriji, ne bi ovakve uvlakacke postove pisao :D
I tamo vecina nasih ljudi drzi jos nas mentalitet i nisu svabe ili norvezani

Kad god sam imao goste bilo gdje gdje sam zivio, a zivio sam u nekoliko zemalja, nikome nije bilo krivo sto dobiju da jedu i piju. Kako ono, veci katolik od pape :D
moimoi

#17464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ma definitivno :D
Ko se zali na svedski hastal :D
sabanss

#17465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Pa ako te tjeraju da jedeš onda je normalno da se žališ :D

Domaćin koji misli da se ne može pretjerati sa bijelim lukom u bukvalno svemu, ljuti se što ne jedeš a tebi se povraća i zelen si u faci. Scenarij ne jednog ručka kod nas. Stranci su tu puno uljudniji. Donesi šta ti se sviđa i jedi :D

To i plaćanje računa su mi najbolji detalji života vani. I ne mislim da su hladni i sebični. Gori smo mi sa našim licemjerjem.
moimoi

#17466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kazes.. “hvala, rucao sam prije sat neee mogu zinut vise” :lol:
Ako treba.. pitas jos ima li gastal :D
dr_Evil

#17467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 26/02/2024 11:31 Kazes.. “hvala, rucao sam prije sat neee mogu zinut vise” :lol:
Nikad klopu ne odbih u zivotu, jedino sta mi bude previse je za Bajram, u svakoj kuci kolac i baklava, tu ima mjera koliko mogu.

Najgore mi je kad mi neko dodje na rostilj, ja napecem pastrmke ko dusa, odreske, a on prdonja od 40 godina mi zada "zar nema cevapa". E tad bih sve sa noge na nogu iz avlije! :D
moimoi

#17468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 26/02/2024 11:35
moimoi wrote: 26/02/2024 11:31 Kazes.. “hvala, rucao sam prije sat neee mogu zinut vise” :lol:
Nikad klopu ne odbih u zivotu, jedino sta mi bude previse je za Bajram, u svakoj kuci kolac i baklava, tu ima mjera koliko mogu.

Najgore mi je kad mi neko dodje na rostilj, ja napecem pastrmke ko dusa, odreske, a on prdonja od 40 godina mi zada "zar nema cevapa". E tad bih sve sa noge na nogu iz avlije! :D
Ja slatko svakako ne jedem, a kamo li zaliveno. Bas mi bude lose.
A slano.. to ovisi.. jesam li gladna ili nisam :D i da li me klopa privlaci ili ne.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#17469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 26/02/2024 09:30
darius_maximus wrote: 26/02/2024 09:26
Čovjek objasnio.

peer pressure
Jel ti to Ozi hakovao profil? :D
dr_Evil

#17470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 26/02/2024 12:36
Fali mi Ozi ko da mi je najbolji ahbab. Ali nije, pokupio sam ovo na forumu, ali mislim da nisam od njega. Neko je meni to zadao kada sam pricao za onu priliku koju odbih za Emirate.
dr_Evil

#17471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

P.S. bio si ti :D Image
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#17472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 26/02/2024 12:40

P.S. bio si ti :D Image
Moram poradit na svom sarkazmu :D
dr_Evil

#17473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 26/02/2024 12:48
Moram poradit na svom sarkazmu :D
Tesko je biti sarkastican na forumu :D uzivo to ide mnogo bolje :D
jeza u ledja

#17474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 26/02/2024 08:04
jeza u ledja wrote: 23/02/2024 16:28 Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?

Kod Amera ima "dodjite na veceru", "rucak", tako nesto. A ima i dodjite da nesto popijemo, dodjite da gledamo tekmu.

Kad sam bio mladji redovno je bilo dernecenje po kucama, a i bezveze onako navratis na kafu. Imao sam raje kod koje se jedno vrijeme visilo svaku noc skoro. :D

Al bas me zanima kako je to u hladnoj Skandinaviji. Jel vas uopste zovu po kucama, jel previse formalno, itd? Mislim, kod ovih autohtonih Norvezana. :skoljka:
Izvini sto kasnim sa odgovorom, ne ulazim poslije posla, jedino ako je neki poremecaj u sili pa se naglo prosiri negativna energija.

E ovako, kad naucis socijalne kodove onda znas sta i da ocekujes. Prije nego sto postadoh "babo" islo se cesce na neke zabave. Kad si pozvan na bilo kakvu vrstu party-a moras donijeti sebi alkohol i grickalice - neces biti posluzen, isto vrijedi i ako je zagrijavanje pred izlazak. Oni kad popiju su nesto sasvim drugo, tada vidis da su ljudi, vriste, ljube se i vesele se.

Ozbiljan zivot, ako imas nekog dobro kolegu mozes biti pozvan u goste, to znaci da ces dobiti kafu i mozda kakvo pecivo. Ugodan razgovor se podrazumijeva. To nije bas cesto, imaju jako uzak krug ljudi koje zovu u goste.

Ako si pozvan na rucak ili veceru onda ti se to naglasi.. tako da kao sto kaze ona karta ne ocekuj ako nisi pozvan na klopu :D To mi se desava samo sa nekim ljudima koje znam godinama, ne znam da li uzvracaju uslugu jer mislim da su oni svi kod mene prvo rucali. Uglavnom ne nose vise sebi alkohol kad god su pozvani kod mene :D

Ma nije previse formalno, oni su ovako opusteniji od nas sto se tice obicaja za stolom, oblacenja, ponasanja, a muski dio publike jako voli da ispusti vjetar kad nema zenki u okolini. Razlika je da oni nemaju potrebe za socijalizacijom i prijateljima u onoj mjeri kao mi.
E bravo. Ovo je odgovor koji sam trazio. Manje stereotipa vise konkretno. :thumbup:

Kod nas u Americi se isto uglavnom podrazumijeva da donosis pice sam. (Ne znaci da ces ti bas samo to ili uoppste to piti, to je vise da doprineses nesto.)

Sto se tice vecere, rucka, isto tako se naglasava da se poziva da jedes, i cesto se obicno kaze sta ce se jesti, a onda gost pita mogul sta donjet, ovi kazu, ne moras, ali ako hoces salatu, dezert, pa se to nekad i koordinira. Vise je stvar prakticnosti, jer normala ako je odredjeno doba dana da ces i jesti.

Sto se tice "ozbiljnog zivota", ma isto manje vise, samo su sad ukljucena djeca. Pa ne zoves na vecere, vec na ruckove, dorucke. Mi cemo napravit ovo, vi mozete donjeti to, i tako.
Ovako ako negdje idem solo, tipa idem gledat utakmicu kod nekog, nece ti niko sad pravit rucak jbg. :D

Vise je to sto kazes - jednostavno se manje druze, manje vremena provode sa prijateljima. U stvari to je mozda kljucno kad razmislim. Manje su intenzivna prijateljstva (ili su druzenja kad se vec nadjes vise koncentrisana, a manje ono caskanje i zajebancija).
jeza u ledja

#17475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 26/02/2024 10:35

:lol: Ja sam ubijedjen da ti trolas raju ovdje. Sve i da si rodjen u austriji, ne bi ovakve uvlakacke postove pisao :D
I tamo vecina nasih ljudi drzi jos nas mentalitet i nisu svabe ili norvezani

Kad god sam imao goste bilo gdje gdje sam zivio, a zivio sam u nekoliko zemalja, nikome nije bilo krivo sto dobiju da jedu i piju. Kako ono, veci katolik od pape :D
Ja moram ovdje stat na njegovu stranu jer znam sta govori. I ovo u vezi kolaca isto. (pola tikvice je vec debilizam, ali vjerovatno je to neko pretjerao sa opisom radi umjetnickog dojma). Ovisi kako kad i ovisi o kome se radi.

Ali naravno bilo sta sto doneses - to je na domacinu da ti ponudi/kaze da nosis kuci, ne na tebi kao gostu. Nekad ljudima jbg treba da izvines posuda u kojoj su donjeli pa kazu hajd ti prebaci u nesto svoje, ovom se ne da, i tako. Meni se nije jednom desilo da neko donese nesto sto ja znam da niko u kuci nece jesti - pa uljudno kazem nosi kuci da se ne baci. :D

No da te neko nutka i pravi se gazda, pa se onda uvrijedi jer ti nisi dovoljno gladan, pa onda vidis da je sve to vise radi njega, ne radi tebe, ma bjezi.

Generalno ovisi i od ljudi koji su gosti. Ja znam ljude koji su samci, koji rijetko nesto skuhaju osim paste ili tako nesto, i kojima je i najmanja skuhana sitnica bas ono velika stvar. Sta god neko ponudi oni rado pojedu.
Post Reply