U jos u zivotu nisam vidio da se neko uvrijedi ako ne uzmes. Desavalo mi se u africi da te nutkaju, cak i u restoranu. Ali ne da se uvrijede kad ne jedes. Cak ni kod nas to nije slucaj.jeza u ledja wrote: ↑26/02/2024 15:58Ja moram ovdje stat na njegovu stranu jer znam sta govori. I ovo u vezi kolaca isto. (pola tikvice je vec debilizam, ali vjerovatno je to neko pretjerao sa opisom radi umjetnickog dojma). Ovisi kako kad i ovisi o kome se radi.Bodkin wrote: ↑26/02/2024 10:35512MB wrote: ↑26/02/2024 09:44 Uglavnom što se hrane i gostiju tiče, nema ništa gore i nekulturnije od toga kad gostima pred nos izneseš hrpu hrane i bukvalno zatrpaš sto sa kojekakvim suhim mesom, salatama, kolačima pičkim materinama. I pogotovo nagovarat ljude da jedu i kofol ljutit se i glumit "gazdu"... Ništa mi ogavnije nema od ovog balkanskog običaja.
A i mrzim kad mi gosti donesu kolače i ostatke ne ponesu sa sobom kući. Koji će mi moj zatrpavat frižider sa tim.
Kad zovem goste najavim biće to i to za večeru. Ako ne najavim onda je jasno valjda da se ne dolazi gladan. Jedno je pravit večeru za goste sa predjelom, jelom, itd, a drugo je roknut pet dana staro suho meso na sto.Ja sam ubijedjen da ti trolas raju ovdje. Sve i da si rodjen u austriji, ne bi ovakve uvlakacke postove pisao
I tamo vecina nasih ljudi drzi jos nas mentalitet i nisu svabe ili norvezani
Kad god sam imao goste bilo gdje gdje sam zivio, a zivio sam u nekoliko zemalja, nikome nije bilo krivo sto dobiju da jedu i piju. Kako ono, veci katolik od pape![]()
Ali naravno bilo sta sto doneses - to je na domacinu da ti ponudi/kaze da nosis kuci, ne na tebi kao gostu. Nekad ljudima jbg treba da izvines posuda u kojoj su donjeli pa kazu hajd ti prebaci u nesto svoje, ovom se ne da, i tako. Meni se nije jednom desilo da neko donese nesto sto ja znam da niko u kuci nece jesti - pa uljudno kazem nosi kuci da se ne baci.![]()
No da te neko nutka i pravi se gazda, pa se onda uvrijedi jer ti nisi dovoljno gladan, pa onda vidis da je sve to vise radi njega, ne radi tebe, ma bjezi.
Generalno ovisi i od ljudi koji su gosti. Ja znam ljude koji su samci, koji rijetko nesto skuhaju osim paste ili tako nesto, i kojima je i najmanja skuhana sitnica bas ono velika stvar. Sta god neko ponudi oni rado pojedu.
Al mislim vise na ovo “nek mi nose iz kuce, sta ce mi”. Mislim vise na ovo kao ja sam sad zapadnjak i mislim kao ono. Ili trola ili ima nestvaran “ic” kompleks koji mi je jasan jer ga austrijanci vrlo brzo nabiju