pa uzmeš presvučen sa folijom / imitacija drveta i ne skontaš da je plastika dok ne priđešsabanss wrote: ↑15/02/2024 15:32Ma to je ok što se trajnosti tiče i drvo i PVC. Moja najveća primjedba na PVC je izgled i osjećaj najlon kese za prostorije u kojima boravimVladaFBiH wrote: ↑15/02/2024 15:29pa imalo kvalitetnija PVC stolarija ima garanciju od 10+ godina tako da...sabanss wrote: ↑15/02/2024 15:27 To je ok što govoriš za odnos uloženo-dobijeno i tu je PVC sasvim ok. Jedino što nije 5 godina lifespan kvalitetnog drveta nego 25 sa trenutnim tehnologijama.
Ako imaš para uzimaš drvo, ako si na budžetu uzmeš PVC. Ali niti jedna novogradnja neće ugraditi drvo jer im se ne isplati. Eventualno ako neko renovira u vlastitoj režiji.![]()
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- VladaFBiH
#17726 Re: Cijene stanova All about
- Haris.ba
-
moimoi
#17728 Re: Cijene stanova All about
Ako gledamo sam materijal, drvo za razliku od plastike mozes restaurirati. Dakle, drvo kao takvo, ako se vodi racuna, moze nadzivjeti xy generacija.
Mislim da je fakat vanpameti usporedjivati drvo i plastiku.
Da ne bude zabune, i sama imam pvc stolariju
Kada bih mogla birati, da imam svoju kucu i love da ne moram razmisljati.. bila bi sigurno drvena ili celicna .. ne bi sigurno pvc niti alu.
-
challmander
#17729 Re: Cijene stanova All about
Kad vec pricate o stolariji, preporucite mi firme iz Sarajeva i okolice koje su vama bile dobre. Ja samo znam za Saplast ali su poskupi 
-
NediM17
#17730 Re: Cijene stanova All about
Ideal Kakanj.
Kvalitet i cijene solidne.
Ugarak Visoko, dobar i skup.
Imas na Stupu i poslovnicu Herceg iz Srebrenika.
Kvalitet i cijene solidne.
Ugarak Visoko, dobar i skup.
Imas na Stupu i poslovnicu Herceg iz Srebrenika.
Last edited by NediM17 on 16/02/2024 15:28, edited 1 time in total.
- reboot
#17731 Re: Cijene stanova All about
Radili prije otprilike 2 mjeseca.challmander wrote: ↑16/02/2024 15:21 Kad vec pricate o stolariji, preporucite mi firme iz Sarajeva i okolice koje su vama bile dobre. Ja samo znam za Saplast ali su poskupi![]()
https://www.dom-a.ba/
- dr_Evil
#17732 Re: Cijene stanova All about
Celicna? Ne blesaj, ko jos pravi celicnu stolariju. Aluminijska stolarija je dobra, ali naravno kosta vise od pvc. Naravno moj izbor da imam para bilo bi drvo unutra + aluminij vani.moimoi wrote: ↑15/02/2024 19:57Ako gledamo sam materijal, drvo za razliku od plastike mozes restaurirati. Dakle, drvo kao takvo, ako se vodi racuna, moze nadzivjeti xy generacija.
Da ne bude zabune, i sama imam pvc stolarijual ne zato sto mislim da je bolja, nego zato sto je jeftinija.
Kada bih mogla birati, da imam svoju kucu i love da ne moram razmisljati.. bila bi sigurno drvena ili celicna .. ne bi sigurno pvc niti alu.
Drvo je odlicno. PVC je najgori skart, kupujemo ga zbog cijene, slazem se. ali sam ponesto izbacio i ubacio aluminij.
- VladaFBiH
#17733 Re: Cijene stanova All about
imaš temu o stolariji pa pitaj tamo viewtopic.php?p=18933815&hilit=stolarija#p18933815challmander wrote: ↑16/02/2024 15:21 Kad vec pricate o stolariji, preporucite mi firme iz Sarajeva i okolice koje su vama bile dobre. Ja samo znam za Saplast ali su poskupi![]()
-
moimoi
#17734 Re: Cijene stanova All about
Da, celicnedr_Evil wrote: ↑16/02/2024 15:28Celicna? Ne blesaj, ko jos pravi celicnu stolariju. Aluminijska stolarija je dobra, ali naravno kosta vise od pvc. Naravno moj izbor da imam para bilo bi drvo unutra + aluminij vani.moimoi wrote: ↑15/02/2024 19:57Ako gledamo sam materijal, drvo za razliku od plastike mozes restaurirati. Dakle, drvo kao takvo, ako se vodi racuna, moze nadzivjeti xy generacija.
Da ne bude zabune, i sama imam pvc stolarijual ne zato sto mislim da je bolja, nego zato sto je jeftinija.
Drvo je odlicno. PVC je najgori skart, kupujemo ga zbog cijene, slazem se. ali sam ponesto izbacio i ubacio aluminij.
Predobro izgledaju. Jako tanki ramovi…velika stakla a perfekcija boli glava.
Kada stanes pred tako nesto.. pisnes od uzbudjenja
-
citroen xm
#17735 Re: Cijene stanova All about
Drvena stolarija na stanu mi je stara 20 godina i i dalje je odlična. Sigurno nije ugrađena prvoklasna. Tako da puno toga zavisi od uslova i od toga kako je napravljena.
Moderna, kvalitetna drvena stolarija nije pravljena na tradicionalan način već je u pitanju laminalno drvo. U spoju sa troslojnim staklima, debelim profilom i premazano kvalitetnom bojom sa UV zaštitom... to su prozori prva liga i to je za poželjeti. Naravno nije povoljno, ali ništa kvalitetno nije jeftino.
Moderna, kvalitetna drvena stolarija nije pravljena na tradicionalan način već je u pitanju laminalno drvo. U spoju sa troslojnim staklima, debelim profilom i premazano kvalitetnom bojom sa UV zaštitom... to su prozori prva liga i to je za poželjeti. Naravno nije povoljno, ali ništa kvalitetno nije jeftino.
-
citroen xm
#17736 Re: Cijene stanova All about
Zato što je aluminijum dobar provodnik i pored većeg broja komora zna se desiti da rosi što kod drveta i pvc-a teško da ćeš doživjeti.
- Haris.ba
#17737 Re: Cijene stanova All about
Imao sam takve prozore. Dobri su. Nema potrebe za farbanjem i odrzavanjem ko sa starim drvenim prozorima.citroen xm wrote: ↑16/02/2024 18:46 Drvena stolarija na stanu mi je stara 20 godina i i dalje je odlična. Sigurno nije ugrađena prvoklasna. Tako da puno toga zavisi od uslova i od toga kako je napravljena.
Valjda i novi drveni prozori od punog drveta se premazuju tim zastitama?
-
citroen xm
#17738 Re: Cijene stanova All about
Pa trebalo bi. Mislim, premaz je glavna zaštita pa je glupo ne upotrijebiti najbolje što je na raspolaganju.
-
moimoi
#17739 Re: Cijene stanova All about
Mi smo imali (u stanovima koje smo rentali) ovakve ventilacije iznad alu stolarije, sto recimo nisam vidjela kod nas.citroen xm wrote: ↑16/02/2024 18:47Zato što je aluminijum dobar provodnik i pored većeg broja komora zna se desiti da rosi što kod drveta i pvc-a teško da ćeš doživjeti.![]()

-
citroen xm
#17740 Re: Cijene stanova All about
To nisam nikada vidio, ali vjerovatno ima efekta.
-
moimoi
#17741 Re: Cijene stanova All about
Ma odlicna stvar, imas cirkulaciju zraka koju mozes i zatvoriti prema potrebi.. minimalan gubitak energije. Nama je gotovo uvijek bilo otvoreno radi vlaznosti, a nemas naravno pIhanje kao kada ti je prozor na oberlihtu.
-
ledzi
#17742 Re: Cijene stanova All about
Cao raja.. Kako ide placanja poreza za stan nakon izvrsene kupovine? Bili su procjenitelji i dobio sam putem poste njihovu procjenu, ali nigdje ne pise na koji racun da uplatim novac i koliko...
Isto malo sam citao forum i vidim da su mladi oslobodjeni ovog istog poreza u slucaju prve kupovine.
Ja sam uslijed smrti roditelja naslijedio kucu 1/2 sa bratom, jel to sad znaci da ne mozemo ni ja ni on biti oslobodjeni placanja? To znaci da cu morati placati jos neki porez zbog vlasnistva 2 stambena objekta?
Ps. Siguran sam da ste vec odgovarali na slicna pitanja ali nisam uspio da nadjem konkretno ovo sto mi treba.
Hvala unaprijed.
Isto malo sam citao forum i vidim da su mladi oslobodjeni ovog istog poreza u slucaju prve kupovine.
Ja sam uslijed smrti roditelja naslijedio kucu 1/2 sa bratom, jel to sad znaci da ne mozemo ni ja ni on biti oslobodjeni placanja? To znaci da cu morati placati jos neki porez zbog vlasnistva 2 stambena objekta?
Ps. Siguran sam da ste vec odgovarali na slicna pitanja ali nisam uspio da nadjem konkretno ovo sto mi treba.
Hvala unaprijed.
-
last mohicans
#17743 Re: Cijene stanova All about
Plaćaš PU općine u kojoj je stan, samo prvu nekretninu kada rješavaš stambeno pitanje ne plaćaš porez, svako naredno da, koliko ja znam.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17744 Re: Cijene stanova All about
plaćaćeš. ko ne plaća mora donijeti iz ZK da nema nekretninu na sebi.ledzi wrote: ↑19/02/2024 10:58 Cao raja.. Kako ide placanja poreza za stan nakon izvrsene kupovine? Bili su procjenitelji i dobio sam putem poste njihovu procjenu, ali nigdje ne pise na koji racun da uplatim novac i koliko...
Hvala unaprijed.
msm da bi trebao dobiti rješenje o PU kojom ti se nalaže plaćanje. tu bi trebalo pisati šta kako.
-
zposao
#17745 Re: Cijene stanova All about
Teške riječi se bacajudr_Evil wrote: ↑16/02/2024 15:28
Celicna? Ne blesaj, ko jos pravi celicnu stolariju. Aluminijska stolarija je dobra, ali naravno kosta vise od pvc. Naravno moj izbor da imam para bilo bi drvo unutra + aluminij vani.
Zašto je po tvom mišljenju PVC toliki škart u odnosu na ALU?
Estetika, u redu... Ali ostalo?
- Didier
#17746 Re: Cijene stanova All about
Čmoljo ba, nema poreza na nasljedstvo prvog reda. Ili je stan kupio nakon kuće, nisam ovo najbolje skontao?Chmoljo wrote: ↑19/02/2024 11:04plaćaćeš. ko ne plaća mora donijeti iz ZK da nema nekretninu na sebi.ledzi wrote: ↑19/02/2024 10:58 Cao raja.. Kako ide placanja poreza za stan nakon izvrsene kupovine? Bili su procjenitelji i dobio sam putem poste njihovu procjenu, ali nigdje ne pise na koji racun da uplatim novac i koliko...
Hvala unaprijed.
msm da bi trebao dobiti rješenje o PU kojom ti se nalaže plaćanje. tu bi trebalo pisati šta kako.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17747 Re: Cijene stanova All about
pa što će mu procjenjitelji za nasljedstvo bolan ne bioDidier wrote: ↑19/02/2024 11:17Čmoljo ba, nema poreza na nasljedstvo prvog reda. Ili je stan kupio nakon kuće, nisam ovo najbolje skontao?Chmoljo wrote: ↑19/02/2024 11:04plaćaćeš. ko ne plaća mora donijeti iz ZK da nema nekretninu na sebi.ledzi wrote: ↑19/02/2024 10:58 Cao raja.. Kako ide placanja poreza za stan nakon izvrsene kupovine? Bili su procjenitelji i dobio sam putem poste njihovu procjenu, ali nigdje ne pise na koji racun da uplatim novac i koliko...
Hvala unaprijed.
- Haris.ba
#17748 Re: Cijene stanova All about
I mene zanima.zposao wrote: ↑19/02/2024 11:16Teške riječi se bacajudr_Evil wrote: ↑16/02/2024 15:28
Celicna? Ne blesaj, ko jos pravi celicnu stolariju. Aluminijska stolarija je dobra, ali naravno kosta vise od pvc. Naravno moj izbor da imam para bilo bi drvo unutra + aluminij vani.
Drvo je odlicno. PVC je najgori skart, kupujemo ga zbog cijene, slazem se. ali sam ponesto izbacio i ubacio aluminij.![]()
Zašto je po tvom mišljenju PVC toliki škart u odnosu na ALU?
Estetika, u redu... Ali ostalo?
- dr_Evil
#17749 Re: Cijene stanova All about
Braca dragi stavi PVC vrata kao ulazna na kucu pa ce ti sve samo kazat
PVC je jednostavno usao kod nas, banana drzave, zbog cijene.
Jedino sto bi bila prednost PVC-a je bolja izolacija okvira, zbog temepraturne provodivosti materijala. Ali ovo naplatis kroz sto je materijal slabiji pa obicno slabije dihtuje, krivi se, vise podlozan temperaturnim razlikama, boja se vise mjenja sa vremenom, okviri moraju biti siri da bi zadovoljili snagu.
Onda imas montiranje okova u plastiku ili aluminij.
Period eksploatacije je takoder 30-50% kraci na pvc-u. Doduse posto u nas svako malo gore kuce, ovo i nije toliko bitno
Cesto ces od raje cuti, dobar pvc gledaj samo da ima 7 komora. Ja sam se uvjerio da nije isti 7komora u Djonke ili 7komora Salamander u Stakloradu - Djonkin mozes odmah na smece. (lokalno mostarski)
Tako da.. to je majka za nas fukaru, samo odgadjamo sebi problem.
-
ledzi
#17750 Re: Cijene stanova All about
Stan je kupljen nakon kuce. Kucu smo naslijedili prije 10 godina. Dobro nije da nisam ocekivao da cu morati platiti 5% od procjenjene vrijednosti. Ali eto glupost sad i ja i buraz moramo platiti porez na poklon ( moj dio kuce) i porez 5% na novi stan gdje se uskoro selim. Da smo bili pametni sada bi bili oslobodjeni placanja svih poreza.
Na njemu bi bila kuca od roditelja a ja bih bio oslobodjen placanja poreza na kupljeni stan.. Idealan scenario al da su babi muda bio bi dedo...
Na njemu bi bila kuca od roditelja a ja bih bio oslobodjen placanja poreza na kupljeni stan.. Idealan scenario al da su babi muda bio bi dedo...