Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Ozimician
#17676 Re: Cijene stanova All about
Pazi, isto se pricalo i za zgrade u Turskoj, pa se u zemljotresu pokazalo kako koje stoje.
Jos su standardi gradnje u BiH bar 2 nivoa iznad Turske.
Been there, seen that.
U Sarajevu je fama jer i profesori na arh. i gradj. fakultetu ispiru mozgove studentima kako se nekad gradilo i bili standardi, a danas eto nije to to (jer su oni ispali iz tala, jer sad se valja na trzistu dokazati), pa onda i ta struka pofino krene da prepricava taj narativ.
Jos su standardi gradnje u BiH bar 2 nivoa iznad Turske.
Been there, seen that.
U Sarajevu je fama jer i profesori na arh. i gradj. fakultetu ispiru mozgove studentima kako se nekad gradilo i bili standardi, a danas eto nije to to (jer su oni ispali iz tala, jer sad se valja na trzistu dokazati), pa onda i ta struka pofino krene da prepricava taj narativ.
-
moimoi
#17677 Re: Cijene stanova All about
Ne ulazim u kvalitetu novogradnje.
Samo cinjenice tj da i najmoderniji materijali imaju svoje procese susenja… ukoliko se takvi procesi ubrzavaju radi ustede ili ako hocete-placanja radnika.. ta gradnja ne moze da valja.
Npr.
“ stanari u naselju Miljacka u problemu….”
Imate na depu clanak.. ne mogu ga prihefteriti
Samo cinjenice tj da i najmoderniji materijali imaju svoje procese susenja… ukoliko se takvi procesi ubrzavaju radi ustede ili ako hocete-placanja radnika.. ta gradnja ne moze da valja.
Npr.
“ stanari u naselju Miljacka u problemu….”
Imate na depu clanak.. ne mogu ga prihefteriti
-
NediM17
#17678 Re: Cijene stanova All about
Moonca, sadie forever, vratite se, sve vam je oprosteno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
zposao
#17680 Re: Cijene stanova All about
Ne mozes porediti automobile i stanove. Tehnologija proizvodnje automobila se drasticno promijenila zadnjih 40 godina a tehnologija proizvodnje stanova i nije baš.sehohari wrote: ↑14/02/2024 18:37To niko ne zna, ali eto lafo ako je Juga bila bolja onda su i stanovi bili bolji.
Nonsense.
Sve i da hoće, ne može biti iste kvalitete kao danas, jednostavno je svijet napredovao, pa tako i materijal. S-klasa iz 1982 možda jeste tada bila vrh vrhova, ali ga danas opet po opremi prestiže svaka Toyota Corolla.
Onda opet imaš razne kvalitete zgrada. Ne sumnjam da su objekti na Ciglanama vrhunske kvalitete, ali npr. kod rodbine u Zenici su stanovi tako građeni da se možeš bukvalno ugušiti, nema nikakve cirkulacije.
I za ove zgrade na Dobrinji se priča da je to više na brzinu građeno da bi se završilo do Olimpijade.
Jedina mana tim starim zgradama što tada nisu imali toplinsku fasadu ko danas i nisu ih tada radioi sa pvc stolarijom.
A beton i armatura su isti i tada i danas. Još zanimljivije je da je npr rimski beton s vremenom sve jači i jači.
Tako da gradnja ako tada nije sfušerana nije ništa lošija od nove gradnje.
A u prilog starijoj gradnji idu ipak neki propisi pa šta god ko mislio o tome. Danas se lako diljem drzave možeš divi kako frajer kupi staru kuću sa okućnicom cca 500m2 i sruši je i na tom mjestu napravi zgradu sa 15 stanova i ne ostavi ni 2 parking mjesta a o zelenilu da ne pričamo.
Zna se koliko % ukupne površine smiješ izgraditi. Danas to niko ne poštuje nego jos izađu iz gabarita maksimalno.
To se prije nije tako lako moglo desiti.
Ista stvar sa rasporedom što prica kolega/ca @moimoi. Ne možes ti po svom nahođenju praviti raspored. Znaju se pravila neka.
Ne pričamo o feng šuiju ali nije svejedno kako je orjentirana zgrada i stan, kakav je raspored i veličina prostorija, itd...
Pa u americi imaš propise po kojima se mora graditi i propisano ti je sve, skoro do utičnice gdje smiješ a gdje moraš...
Evo malo sažetka:
The building codes that apply to homes in Washington, DC, are the same as the one used in the U.S.:
Size – Single-occupancy bedrooms should have at least 70 square feet of floor space, with a minimum of 7 feet in one direction. At least half of the ceiling must be at least seven feet tall. For each additional person occupying the same room, add 50 more square feet.
Access – The bedroom must be accessible from the hallway or other common space, not through another bedroom.
Egress – Egress are emergency exits. Unless the bedroom has a door that connects to the outdoors, at least one of the windows should be at least 24 inches tall by 20 inches wide. The window opening should be at least 5.7 square feet. The window can’t be installed more than 44 inches above the floor, but not lower than 24 inches to prevent children from climbing onto it.
Lighting and Ventilation – The windows must have a total combined glass area of at least 8% of the floor area, and the combined opened window area should be at least 4%. This means your windows should open at least halfway.
Electrical Outlets – A bedroom must have at least two.
Heating – The heating system must be able to keep the bedroom warm by at least 68 degrees.
-
MAha
#17681 Re: Cijene stanova All about
Izvana gladac unutra jadac. Al ok, svako ima pravo na svoje misljenje. Nisu to nikakvi "famozni standardi" negi stvarni, propisani standardi gradnje, kojih se graditelj morao pridrzavati, i pridrzavao se. Stolarija, da sve je bila drvena. Npr stan na ciglanama, nisam ni danas promjenio stolariju, dobra i dan danas (mada nije perfektna, bolja je izolacija sa PVC naravno).
- Ozimician
#17682 Re: Cijene stanova All about
Cuj PVC - nije valjda da niko ne ugradjuje danas ALU-vanjsku stolariju ?
-
citroen xm
#17683 Re: Cijene stanova All about
Alu stolarija uopšte nije tako dobra za ove prostore. Bez obzira na termo izolaciju i broj komora. Za moj ukus i mišljenje, drvo je najbolje za stolariju.
Nego, nebitno to, ovde se baš lupa i ne namjerava se stati.
Ako išta imaš, to je raznolikost stanova i kvadratura u današnjoj novogradnji. Imaš garsonjere od 20-35 m2, dvosobne od 35-60 m2, trosobne od 50-90 m2, četverosobne od 70-beskonačno.... Eto to je samo ono sa čim sam se ja susreo na terenu. I dođeš fino sa parama i odabereš nešto što ti se sviđa. Standard se srozava? Koji standard? Šta tebe briga za moj standard, ako meni odgovara živjeću u 50 m2 sa 5 soba. Konstantno ista šuplja. Odaberite ono što vam odgovara i živite kako hoćete.
I ta famozna kvalitetna starogradnja koja sem po raskošu kvadrata nije ni po čemu kvalitetnija od novogradnje. Takođe ni u novogradnji nema neke velike razlike u kvalitetu bez obzira na cijenu. Jedinia značajnija razlika može biti u stolariji. Ostale razlike su vizuelne prirode, kvalitetnije pločice parketi i slično što vizuelno popravlja utisak, ali u osnovi je to sve ista gradnja. Beton, željezo, blok, lim, kamena vuna/stiropor. Kod 99% njih sve isto. Ovde o kvalitetu gradnje pričaju likovi koji o građevini veze nemaju.
Ono što me najviše nervira u novogradnji jesu tlocrti i ograničeni projektanti koji ne znaju da iskoriste prostor i kvadrate bace u vjetar. Ostalo sve itekako prolazi.
Ako išta imaš, to je raznolikost stanova i kvadratura u današnjoj novogradnji. Imaš garsonjere od 20-35 m2, dvosobne od 35-60 m2, trosobne od 50-90 m2, četverosobne od 70-beskonačno.... Eto to je samo ono sa čim sam se ja susreo na terenu. I dođeš fino sa parama i odabereš nešto što ti se sviđa. Standard se srozava? Koji standard? Šta tebe briga za moj standard, ako meni odgovara živjeću u 50 m2 sa 5 soba. Konstantno ista šuplja. Odaberite ono što vam odgovara i živite kako hoćete.
I ta famozna kvalitetna starogradnja koja sem po raskošu kvadrata nije ni po čemu kvalitetnija od novogradnje. Takođe ni u novogradnji nema neke velike razlike u kvalitetu bez obzira na cijenu. Jedinia značajnija razlika može biti u stolariji. Ostale razlike su vizuelne prirode, kvalitetnije pločice parketi i slično što vizuelno popravlja utisak, ali u osnovi je to sve ista gradnja. Beton, željezo, blok, lim, kamena vuna/stiropor. Kod 99% njih sve isto. Ovde o kvalitetu gradnje pričaju likovi koji o građevini veze nemaju.
Ono što me najviše nervira u novogradnji jesu tlocrti i ograničeni projektanti koji ne znaju da iskoriste prostor i kvadrate bace u vjetar. Ostalo sve itekako prolazi.
-
zposao
#17684 Re: Cijene stanova All about
Pa to je glavna razlika. Osim toga što profiteri puknu zgradu na 100% površine parcele pa nema parking mjesta za lijeka.citroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06
Nisam provjeravao ali mislim da su prije projektni biroi crtali zgrade a danas to može nacrtati svjež inženjer građevine kojemu to uopće nije struka.
Postoji arhitekta s razlogom. Ali kome je u interesu napraviti lijepe i ugodne stanove? Bitno je nabiti što je više moguće stanova /kvadrata na maksimum parcele.
Razlika u prioritetima.
-
Karikaturist
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17686 Re: Cijene stanova All about
Nije, pismena je.
- Rockefeller
- Haris.ba
#17688 Re: Cijene stanova All about
Svaka novogradnja ima vise parking mjesta nego sto je broj stanova. Cak, ima i tih dzabnih mjesta oko zgrade.zposao wrote: ↑15/02/2024 02:03Pa to je glavna razlika. Osim toga što profiteri puknu zgradu na 100% površine parcele pa nema parking mjesta za lijeka.citroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06
Nisam provjeravao ali mislim da su prije projektni biroi crtali zgrade a danas to može nacrtati svjež inženjer građevine kojemu to uopće nije struka.
Postoji arhitekta s razlogom. Ali kome je u interesu napraviti lijepe i ugodne stanove? Bitno je nabiti što je više moguće stanova /kvadrata na maksimum parcele.
Razlika u prioritetima.
To sto se dopusta sto veca izgradjenost jeste problem. Ali, nista sto ne vidjamo i sa individualnim parcelama. Kad ljudi vole prozor do prozora. Sta ces.
Da trziste jednom kazni, niko vise ne bi napravio zgradu bez parka.
- mirota
#17689 Re: Cijene stanova All about
zato mi se svidjaju zgrade u Lukavici, parkinga bas bas ima oko svake zgrade
- Haris.ba
#17690 Re: Cijene stanova All about
Odabrali ljudi drugaciju filozofiju gradnje.
Prave niske zgrade bez podzemnih prostorija zbog terena. Tako je jeftinija gradnja. Samo, mora se parking obezbjediti oko zgrade onda.
I onda dobijes takva rjesenja.
Mnogo tog prostora nje bilo u drustvenom vlasnistvu pa je onda lakse parcelisati i reda uvesti.
To opet ne znaci da nisu uredniji od nas. Mi ocito volimo nered, cak i vise od toga sto ga volimo kritikovati.
Last edited by Haris.ba on 15/02/2024 08:21, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17691 Re: Cijene stanova All about
A i nemaju toliku potraznju da moraju silovat prostor
- mirota
#17692 Re: Cijene stanova All about
vidim par zgrada su poceli s podzemnim garazama., inace u 90% zgrada ih nema tamoHaris.ba wrote: ↑15/02/2024 08:17Odabrali ljudi drugaciju filozofiju gradnje.
Prave niske zgrade bez podzemnih prostorija zbog terena. Tako je jeftinija gradnja. Samo, mora se parking obezbjediti oko zgrade onda.
Mnogo tog prostora nje bilo u drustvenom vlasnistvu pa je onda lakse parcelisati i reda uvesti.
To opet ne znaci da nisu uredniji od nas. Mi ocito volimo nered, cak i vise od toga sto ga volimo kritikovati.
-
Dr Arsla
#17693 Re: Cijene stanova All about
Prije nekoliko godina na Piku se vrtio četverosoban stan na Višnjiku od čak čitavih 48 kvadratacitroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06 Alu stolarija uopšte nije tako dobra za ove prostore. Bez obzira na termo izolaciju i broj komora. Za moj ukus i mišljenje, drvo je najbolje za stolariju.
- VladaFBiH
#17694 Re: Cijene stanova All about
najbolji primjer kvalitete novogradnje je Bjelašnica - većina zgrada napravljenih prije 10tak godina se raspada a ni ovim starim po 4-5 godina nije mane...
znam da su gore ekstremniji uslovi ali da komadi fasade otpadaju ili ista već sva ispucala nakon 2-3 zime i nije baš ok. a na pojedinim su već krpili ili mijenjali kompletne krovove a na pojedinim već su isti procurili a sve zgrade su građene "po visokim standardima od strane renomiranih firmi".
znam da su gore ekstremniji uslovi ali da komadi fasade otpadaju ili ista već sva ispucala nakon 2-3 zime i nije baš ok. a na pojedinim su već krpili ili mijenjali kompletne krovove a na pojedinim već su isti procurili a sve zgrade su građene "po visokim standardima od strane renomiranih firmi".
- ChataDodajStaHoces
#17695 Re: Cijene stanova All about
Nisu oni odabrali, nego se radi pozicije Aerodroma zakonski ne mogu graditi vise zgrade od 4-5 spratova. Isto kao Aerodromsko naselje, vecina Dobrinje itd.Haris.ba wrote: ↑15/02/2024 08:17Odabrali ljudi drugaciju filozofiju gradnje.
Bilo bi ono puno nebodera da je drugacija situacija
- Haris.ba
#17696 Re: Cijene stanova All about
To je mit. Kakav zakon oko aerodroma ogranicava Lukavicu da gradi?ChataDodajStaHoces wrote: ↑15/02/2024 08:53 Nisu oni odabrali, nego se radi pozicije Aerodroma zakonski ne mogu graditi vise zgrade od 4-5 spratova. Isto kao Aerodromsko naselje, vecina Dobrinje itd.
Nikakav. Mogu red nebodera postaviti da finansijski mogu to opravdati.
-
moimoi
#17697 Re: Cijene stanova All about
Drvo je definitivno najplemenitiji materijal…. Ali me zanima zasto mislis da alu nije za ove prostore?citroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06 Alu stolarija uopšte nije tako dobra za ove prostore. Bez obzira na termo izolaciju i broj komora. Za moj ukus i mišljenje, drvo je najbolje za stolariju.
Jer i danasnja drvena stolarija dihtuje kao alu, a cijena je neuporedivo veca.
- tramvajtrojka
#17698 Re: Cijene stanova All about
drvo je smece za nasu klimu jer i najbolji drveni prozor nakon desetak godina je spreman za zamjenu i nikad nece imati jednaku energetsku efikasnost kao ostali modeli vratamoimoi wrote: ↑15/02/2024 09:38Drvo je definitivno najplemenitiji materijal…. Ali me zanima zasto mislis da alu nije za ove prostore?citroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06 Alu stolarija uopšte nije tako dobra za ove prostore. Bez obzira na termo izolaciju i broj komora. Za moj ukus i mišljenje, drvo je najbolje za stolariju.
-
neki
#17699 Re: Cijene stanova All about
Nije mit, za sve objekte u krugu aerodroma preduslov za dobijanje građevinske dozvole je saglasnost direkcije za civilnu avijacijuHaris.ba wrote: ↑15/02/2024 09:00To je mit. Kakav zakon oko aerodroma ogranicava Lukavicu da gradi?ChataDodajStaHoces wrote: ↑15/02/2024 08:53 Nisu oni odabrali, nego se radi pozicije Aerodroma zakonski ne mogu graditi vise zgrade od 4-5 spratova. Isto kao Aerodromsko naselje, vecina Dobrinje itd.
Nikakav. Mogu red nebodera postaviti da finansijski mogu to opravdati.
-
moimoi
#17700 Re: Cijene stanova All about
Ne bas. Vrhunska drvena stolarija traje stotinama godina. Za razliku od alu, mozes je obnoviti. Alu kada se iskrivi-mijenjaj.tramvajtrojka wrote: ↑15/02/2024 09:40drvo je smece za nasu klimu jer i najbolji drveni prozor nakon desetak godina je spreman za zamjenu i nikad nece imati jednaku energetsku efikasnost kao ostali modeli vratamoimoi wrote: ↑15/02/2024 09:38Drvo je definitivno najplemenitiji materijal…. Ali me zanima zasto mislis da alu nije za ove prostore?citroen xm wrote: ↑14/02/2024 23:06 Alu stolarija uopšte nije tako dobra za ove prostore. Bez obzira na termo izolaciju i broj komora. Za moj ukus i mišljenje, drvo je najbolje za stolariju.