EnglishFeb 14 - Dan 721 - Blub, blub, blub
Pozdrav svima i svima koji žele malo romantike u svom životu, sve najbolje za praznike!
Danas su Ukrajinci potopili još jedan veliki ruski ratni brod i, uglavnom zbog prikladnog vremena (neposredno prije nego što se mi novinari počnemo buditi), moje su novine prilično brzo i temeljito napisale što se dogodilo:
https://www.kyivpost.com/post/28062
Možda postoji nekoliko dugotrajnih čitatelja ovog bloga koji se još uvijek sjećaju da sam otprilike u travnju ili svibnju 2022. predvidio da ako Ukrajinci stabiliziraju liniju i Zapad počne slati stvari kao da govore da će , tada su dani ruske crnomorske flote bili odbrojani.
Ovo sada nije toliko da mi zatrubi koliko da ukažem na tempo i, oni su pokrenuti, kako dugoročni procesi koji uključuju vojske i nacionalne države poprimaju određeni stupanj neizbježnosti. Nakon što ste sigurni u čimbenike koji pokreću proces, vjerojatni ishod često nije tako teško predvidjeti, jedino je pravo pitanje hoće li čimbenici na kojima temeljite odluku ostati konstantni, dovoljno dugo, da isporuče rezultat.
Ono što sada vidimo neizbježan je rezultat ruske mornarice koja se pretvarala da je strateški neranjiva, ili možda točnije propusta da kaže kremljskim kremljskim nacionalnim narativima da zapravo postoje neke rupe u narativu nevjerojatne ruske vojske, a sada smo gledajući kako se crnomorska flota razbija u komade, malo po malo, slično kao što su ruske flote u Port Arthuru i Sevastopolju polako uništavane u svoje vrijeme.
Suština je da je Kremlj započeo rat pretpostavljajući da se neće morati boriti za kontrolu nad morem, a za razliku od kopnenog ratovanja - gdje mobilizacija pod nišanom može isporučiti borbenu snagu na bojno polje za nekoliko mjeseci - nakon što ste iza kugle osmice u pomorske borbe, stvarno je teško sustići. Gradnja brodova traje godinama, a isto toliko traje i obuka posade. Izgubite ravnopravnost i osim ako ste tvrdoglavac podržan industrijskim kapacitetima supersile (*kašlje* Ernest J. King), tada ste u pomorskom konvencionalnom ratovanju obično na donjoj kosini degrada koji nikada ne prestaje.
Na stranu, uza svu galamu o tome služi li rusko-ukrajinski rat američkim nacionalnim interesima ili ne, mislim da je vrijedno istaknuti da ako je ruska vojska već otprilike upola manja od onoga što je bila prije dvije godine, mornarica je naređena u goroj situaciji, zapravo od svih tih resursa koje Putin mobilizira ništa ne ide ruskoj pomorskoj moći. Ne brodovi, ne baze, ne obuka posade.
Doslovno sam vidio kako ruske protubrodske rakete vrijedne više milijuna dolara lete iznad mog susjedstva i udaraju u stambene zgrade u Kijevu, jer je neki bistar tip u Kremlju mislio da će to unaprijediti ruske vojne interese. Tko zna, možda i hoće, ali to je protubrodska ruska krstareća raketa vrijedna više milijuna dolara koja sada ne samo da nikada neće biti ispaljena, nego čak ni usmjerena na američku mornaricu. Čija je prevlast na otvorenom moru jedan od glavnih interesa nacionalne sigurnosti SAD-a u posljednja dva stoljeća.
Tri slike zagovornika američke mornaričke moći u prilogu, siguran sam da znate u koga gledate. Kladim se da bi sada navijali za Ukrajince. Znate, zajedno s Ronaldom Reaganom, koji se navodno valja u grobu zbog američke Republikanske stranke i Ukrajine i tako dalje.
Kad bolje razmislim, King bi vjerojatno vikao na svoje podređene da su Rusi izvrstan primjer kako NE upravljati mornaricom i ako bi bilo tko u njegovom zapovjedništvu pokušao nešto čak i približno slično, dao bi im da se povuku na kobilicu. Što se Ukrajinaca tiče, vjerojatno bi im rekao da dosadašnji učinak nije loš, ali posao nije blizu dovršenog, moraju se više potruditi. Ujak Ernie je bio na neki način zahtjevan.
https://justpaste.it/cke0r