Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#17026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
To su valjda stvari koje interesuju obicnog smrtnika. Dakle kada krenes obilaziti stanove koji vas interesuju… da li su vas odbijali?? Koliko puta??
Moram priznati da je meni to bio sok. Nasli smo stan nakon treceg obilazka,sto su nam svi rekli da imamo enormnu srecu, samo zato sto je ta zadnja agentica za nekretnine poznanica sefa firme, a meni je to bilo UNBELIEVABLE
Npr. Istocno od raja je kao kod nas.. ti biras stan.. ne bira stanodavac tebe.
To su valjda stvari koje interesuju obicnog smrtnika. Dakle kada krenes obilaziti stanove koji vas interesuju… da li su vas odbijali?? Koliko puta??
Moram priznati da je meni to bio sok. Nasli smo stan nakon treceg obilazka,sto su nam svi rekli da imamo enormnu srecu, samo zato sto je ta zadnja agentica za nekretnine poznanica sefa firme, a meni je to bilo UNBELIEVABLE
- Ozimician
#17027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh sad taj filter promjeni sa female to male, pa uporedi i vidi sta ces dobiti.
Dobit ces opet da je omjer vrlo slican mapi koju sam ja postavio.
Jednostavno neke zemlje imaju veci procenat naucnika i inzenjera u ukupnoj radnoj snazi, a neke manje. Ja pricam o omjerima.
Tvoja ova mapa nista ne govori o omjerima.
Jednostavno neke zemlje imaju veci procenat naucnika i inzenjera u ukupnoj radnoj snazi, a neke manje. Ja pricam o omjerima.
- Ozimician
#17028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricalo se o tome jos na pocetku, stanove u velikim gradovima naci je lutrija i jako su skupi.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
Problem je sto ti skoro svi (ako nemas poznanstvo) traze 3 platne liste, koje na pocetku nemas.
Takodjer racunaj da ti treba 5000€ da komotno preselis npr. iz BiH u Njemacku, jer moras 3 kirije unaprijed platiti + ostali troskovi do prve plate.
Naravno reci ce ti sad neko da mozes proci s manje (mozes sigurno), ali ako ides sam bianco, tako planiraj, sve sto bolje prodjes - bolje za tebe.
Tacno je da se o tome malo prica. Takodjer jedan od razloga zasto se relativno malo ljudi vraca (cak i ako mu se ne svidi), jer kad na lutriji dobijes vizu, vec ulozis toliko novca za preseljenje, tesko je to sve baciti u vodu tek tako.
-
moimoi
#17029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve ja to znam. Cak i kada nisu problem tri platne liste niti kes ne biras ti stan nego tebe biraju. O tome govorim.Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:48Pricalo se o tome jos na pocetku, stanove u velikim gradovima naci je lutrija i jako su skupi.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
Problem je sto ti skoro svi (ako nemas poznanstvo) traze 3 platne liste, koje na pocetku nemas.
Takodjer racunaj da ti treba 5000€ da komotno preselis npr. iz BiH u Njemacku, jer moras 3 kirije unaprijed platiti + ostali troskovi do prve plate.
Naravno reci ce ti sad neko da mozes proci s manje (mozes sigurno), ali ako ides sam bianco, tako planiraj, sve sto bolje prodjes - bolje za tebe.
Tacno je da se o tome malo prica. Takodjer jedan od razloga zasto se relativno malo ljudi vraca (cak i ako mu se ne svidi), jer kad na lutriji dobijes vizu, vec ulozis toliko novca za preseljenje, tesko je to sve baciti u vodu tek tako.
- Ozimician
-
melac
#17031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je u mackaNje tako, u drugim drzavama je mozda drugaciji sistem. Mada generalno je jebeno naci stan za porodicu, a i kad ga nadjes kostao kao suho zlato.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:59Sve ja to znam. Cak i kada nisu problem tri platne liste niti kes ne biras ti stan nego tebe biraju. O tome govorim.Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:48Pricalo se o tome jos na pocetku, stanove u velikim gradovima naci je lutrija i jako su skupi.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
-
Piko18
#17032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sad, po statistickim podacima procenat gojaznih kod nas je cak nesto manji nego u svedskoj. Mozda je tvoje zapazanje malo previse subjektivno.Thorgerson wrote: ↑12/02/2024 10:51 Vidim spominju se svedjani. Ja gore kad sam.bio ono ljudi sto sam vidio, to je sve fit. Ne mozes debelog covjeka nac.
Ne kazem da ih nema. Al evo kod nas, uzmi 10 prosjecnih ljudi garantujem da ce ih 8 imati poprilican visak kilograma.
Da ne govorim o ovima iznad 45-50 ili preko. Ako i nadjes kakvog da je fit, 50-50% sanse su da ima neku bolescuru. Dzaba. Takvi smo.
-
breba
#17033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cekaj je li pricas o naučnicima i inzinjerima, ili svim zaposlenim u tim industrijama (sto tvoj grafik pokazuje, znaci i administracija i ko zna sta sve ne).Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:37 Eh sad taj filter promjeni sa female to male, pa uporedi i vidi sta ces dobiti.
Srećom, isti taj data set ima podatke i baš samo za naucnike i inzinjere, i omjer u recimo Švedskoj je 45% žena, u Madarskoj, kad si se vec nje ti dotakao, je 30%.
- Ozimician
#17034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam se ja nicega dotakao, otkud ti to? Ja sam samo postavio mapu.breba wrote: ↑12/02/2024 21:55Cekaj je li pricas o naučnicima i inzinjerima, ili svim zaposlenim u tim industrijama (sto tvoj grafik pokazuje, znaci i administracija i ko zna sta sve ne).Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:37 Eh sad taj filter promjeni sa female to male, pa uporedi i vidi sta ces dobiti.
Srećom, isti taj data set ima podatke i baš samo za naucnike i inzinjere, i omjer u recimo Švedskoj je 45% žena, u Madarskoj, kad si se vec nje ti dotakao, je 30%.
U ovom zadnjem postu pricam o istoj mapi koju si ti postavio, dakle tvoj link, samo female promjeni na male i to je to. Ima diskrepance, ali vecina mape se u omjerima slaze.
-
breba
#17035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pardoniram, nisi ti potegao Mađarsku.
Elem, sve je to po Evropi u 5 deka.
Elem, sve je to po Evropi u 5 deka.
-
Bodkin
#17036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sjecam se kad nam je profesor machine learning-a negdje u zapadnoj evropi koji je iz istocne evrope rekao da se poprilicno iznenadio kad je vidio kako u zapadnoj evropi ima 3 zene od 50 na predavanjima dok je po istocnoj evropi puno vise zena u njegovom poljubreba wrote: ↑12/02/2024 21:55Cekaj je li pricas o naučnicima i inzinjerima, ili svim zaposlenim u tim industrijama (sto tvoj grafik pokazuje, znaci i administracija i ko zna sta sve ne).Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:37 Eh sad taj filter promjeni sa female to male, pa uporedi i vidi sta ces dobiti.
- 512MB
#17037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Smješan si likperscitus wrote: ↑11/02/2024 00:12Što bi neko vadio Balkan iz mene kada sam ponosan što sam sa Balkana!? Ti da ti Njemačka nije cijeli univerzum bi shvatio da većina planete gotivi više Balkance nego te tvoje uštogljene Barbare. Kad bi ti Švabo rekao da je hrana specijalitet kiselog kupusa sa izmetom ti bi rekao jarane šta je standard, a ne prosječni Bošnjo što se davi sa Sogan dolmamama i Begovom čorbom. I kako da te čovjek ne ismijava, pa ti si bolan slika i prilika svih viceva o gastarbajterima! Kao što tom ispuhanom balonu štrca paradajz u Drveniku tako i tebi štrcaju 512 megabajta kompleksa niže vrijednosti.512MB wrote: ↑08/02/2024 06:43 Bošnjo nebi bio Bošnjo ako ne bi ismijavao normalne stvari. Možeš ga izvadit iz BiH i poslat u Panamu i Meksiko, al Balkan nemožeš iz njega tako lako.
Nema potrebe za ismijavanjem ni Trsta ni Usedoma, ne odmaram tamo nit planiram ić uskoro, kontrirao sam samo argument "niđe ko u Bosni na moru za tri sata". Ko preferira Halida i ćevape na plaži eno mu Makarska brate, nek uživa. Ako mali balon voli da joj paradajz po licu štrca negdje na Drveniku Velom onda zašto ne? Svako nek ide tamo gdje mu odgovara i šta seb može priuštit. Ja odmaram drugačije...
-
Hendrix
#17038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovde ljudi brkaju emocionalnu povezanost sa jadranskim morem i tezom da je sve bolje kod nas. Normalno da je jadran svima u srcu, isli smo tamo kao djeca to su sjecanja koja izazivaju emocije ali sada kao neko ko gleda realno, uzimali su nas i uzimaju lopatom. Nekakav smjestaj gdje je betonska ploca iznad glave i armatura viri iz stubova na spratu, dobijes sobicak i jedi sta doneses sebi...to je nesto sto je nekada bilo ok. Ta vremena su prosla. Konkurencija postoji i mi vise nismo zatvoreni kao nekada.
A to da nas vise vole nego svabe, da na prvu vjerujem da je istina. Isto kao Spanci, ista zajebancija prisnost i druzenje ali kad malo iskopas ispod i pocnes da zivis tamo onda osjetis rasizam, lopovluk i korupciju na svojoj kozi. Sve je super kad se sjedne na pivu i zajebaje, u stvarnom zivotu ce te balkanac zajebat i pokrast da ne trepne okom.
A to da nas vise vole nego svabe, da na prvu vjerujem da je istina. Isto kao Spanci, ista zajebancija prisnost i druzenje ali kad malo iskopas ispod i pocnes da zivis tamo onda osjetis rasizam, lopovluk i korupciju na svojoj kozi. Sve je super kad se sjedne na pivu i zajebaje, u stvarnom zivotu ce te balkanac zajebat i pokrast da ne trepne okom.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#17039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko? Dalmatinci?Hendrix wrote: ↑12/02/2024 23:52 Ovde ljudi brkaju emocionalnu povezanost sa jadranskim morem i tezom da je sve bolje kod nas. Normalno da je jadran svima u srcu, isli smo tamo kao djeca to su sjecanja koja izazivaju emocije ali sada kao neko ko gleda realno, uzimali su nas i uzimaju lopatom. Nekakav smjestaj gdje je betonska ploca iznad glave i armatura viri iz stubova na spratu, dobijes sobicak i jedi sta doneses sebi...to je nesto sto je nekada bilo ok. Ta vremena su prosla. Konkurencija postoji i mi vise nismo zatvoreni kao nekada.
-
konami666
#17040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta je teze naći u većim gradovima ali i tu vazi pravilo koliko para toliko muzike. Ako imas love naći ćeš stan u roku od odmah.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
-
Hendrix
#17041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakvi, ovo je u vezi posta iznad gdje se tvrdi da stranci vise vole balkance nego svabe.sehohari wrote: ↑13/02/2024 00:33Ko? Dalmatinci?Hendrix wrote: ↑12/02/2024 23:52 Ovde ljudi brkaju emocionalnu povezanost sa jadranskim morem i tezom da je sve bolje kod nas. Normalno da je jadran svima u srcu, isli smo tamo kao djeca to su sjecanja koja izazivaju emocije ali sada kao neko ko gleda realno, uzimali su nas i uzimaju lopatom. Nekakav smjestaj gdje je betonska ploca iznad glave i armatura viri iz stubova na spratu, dobijes sobicak i jedi sta doneses sebi...to je nesto sto je nekada bilo ok. Ta vremena su prosla. Konkurencija postoji i mi vise nismo zatvoreni kao nekada.
- Ozimician
#17042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko love je dovoljno ?konami666 wrote: ↑13/02/2024 06:38Šta je teze naći u većim gradovima ali i tu vazi pravilo koliko para toliko muzike. Ako imas love naći ćeš stan u roku od odmah.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
-
elcaliente
#17043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako mislis da je stan problem naci, probaj naci obdaniste da valja u Minhenu e to je lutrija.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:59Sve ja to znam. Cak i kada nisu problem tri platne liste niti kes ne biras ti stan nego tebe biraju. O tome govorim.Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:48Pricalo se o tome jos na pocetku, stanove u velikim gradovima naci je lutrija i jako su skupi.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
Odjelo, kravatica, pa sredis dijete i prije toga danima ponavljas sa njim sta treba da zna kada ga teta pita.
-
moimoi
#17044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bas.konami666 wrote: ↑13/02/2024 06:38Šta je teze naći u većim gradovima ali i tu vazi pravilo koliko para toliko muzike. Ako imas love naći ćeš stan u roku od odmah.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
-
moimoi
#17045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije samo Njem.melac wrote: ↑12/02/2024 21:19To je u mackaNje tako, u drugim drzavama je mozda drugaciji sistem. Mada generalno je jebeno naci stan za porodicu, a i kad ga nadjes kostao kao suho zlato.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:59Sve ja to znam. Cak i kada nisu problem tri platne liste niti kes ne biras ti stan nego tebe biraju. O tome govorim.Ozimician wrote: ↑12/02/2024 20:48
Pricalo se o tome jos na pocetku, stanove u velikim gradovima naci je lutrija i jako su skupi.
-
elcaliente
#17046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.Ozimician wrote: ↑13/02/2024 08:58Koliko love je dovoljno ?konami666 wrote: ↑13/02/2024 06:38Šta je teze naći u većim gradovima ali i tu vazi pravilo koliko para toliko muzike. Ako imas love naći ćeš stan u roku od odmah.moimoi wrote: ↑12/02/2024 20:36 Interesantno kako niko od vas, barem u zadnjih godinu dana, moram priznati da nisam citala temu od pocetka, nije pomenuo koliko je tesko naci stan… pogotovo za ljude sa djecom?
Npr. Istocno od raja je kao kod nas.. ti biras stan.. ne bira stanodavac tebe.![]()
-
moimoi
#17047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vecina ih danas ima kuhinje.elcaliente wrote: ↑13/02/2024 09:09Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
Istina da ti trebaju 3 kirije + osiguranje. Ono sto je meni sok bio jeste da ti pokazu stan, ti kazes -moze!… a onda ti kazu da imaju jos zainteresiranih, da trebas haman napisati ljubavno pismo i priloziti ga zajedno sa biografijom
-
elcaliente
#17048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto ja sa svojih 32 godina Njemacke se nisam susreo sa stanom u kojem je bila kuhinja za dzaba.moimoi wrote: ↑13/02/2024 09:22Vecina ih danas ima kuhinje.elcaliente wrote: ↑13/02/2024 09:09Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
Istina da ti trebaju 3 kirije + osiguranje. Ono sto je meni sok bio jeste da ti pokazu stan, ti kazes -moze!… a onda ti kazu da imaju jos zainteresiranih, da trebas haman napisati ljubavno pismo i priloziti ga zajedno sa biografijomPa ako se stanodavac odluci za tebe- imas stan
wtf
A u zadnje vrijeme sam upoznao puno nasih migranata i svima je to bio jedan od vecih problema, jer su kuhinje skupe i dugo se ceka na njih kada se naruce
Barem u Minhenu znaci je situacija takva, evo da ne pretjeram upoznao sam najmanje 15 ljudi koji su u zadnje 2-3 godine dosli niko nije dobio stan gdje mu je gazda sponzorisao kuhinju.
Pa naravno svaki gazda hoce da se osigura, pogotovo ako su djeca u pitanju.
Eh sada kao imas 3 inzinhera iz BMW bez djece i radnika iz Lidla sa djecom zna se ko ce dobiti stan.
Tako je i sa obdanistem. Sta rade roditelji, koliko si u Njemackoj, kako pricas njemacki,kako dijete prica njemacki, zasto uopste zelis kod nas u obdaniste i zasto ti mislis da nase obdaniste treba da primi tvoje dijete.
Last edited by elcaliente on 13/02/2024 09:28, edited 2 times in total.
-
Bodkin
#17049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1300 eura za 60 kvadrataelcaliente wrote: ↑13/02/2024 09:09Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
-
moimoi
#17050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je onda jos goreelcaliente wrote: ↑13/02/2024 09:26Eto ja sa svojih 32 godina Njemacke se nisam susreo sa stanom u kojem je bila kuhinja za dzaba.moimoi wrote: ↑13/02/2024 09:22Vecina ih danas ima kuhinje.elcaliente wrote: ↑13/02/2024 09:09
Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
Istina da ti trebaju 3 kirije + osiguranje. Ono sto je meni sok bio jeste da ti pokazu stan, ti kazes -moze!… a onda ti kazu da imaju jos zainteresiranih, da trebas haman napisati ljubavno pismo i priloziti ga zajedno sa biografijomPa ako se stanodavac odluci za tebe- imas stan
wtf
A u zadnje vrijeme sam upoznao puno nasih migranata i svima je to bio jedan od vecih problema, jer su kuhinje skupe i dugo se ceka na njih kada se naruce
Barem u Minhenu znaci je situacija takva, evo da ne pretjeram upoznao sam najmanje 15 ljudi koji su u zadnje 2-3 godine dosli niko nije dobio stan gdje mu je gazda sponzorisao kuhinju.
A sta je ako je ing sa jako dobrom platom al ima nejac