Pa onda fino reci da mrze Bošnjake vani.konami666 wrote: ↑11/02/2024 19:48Takva je situacija nažalost, ne kažem da je svugdje tako i da svi gledaju ali velika većina tako razmišlja. Pa čak i nakon posla kada odeš na piće sa kolegama ili prijateljima vidiš kakva je situacija po priči.no_sikiriki wrote: ↑11/02/2024 15:53Upravo tako.konami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44
Nije istina, ako imaju isto ime mislit će da su istog europskog porijekla, lakše će djetetu biti sklapati prijateljstva, poznanstva i lakše će se penjati na korporacionoj ljestvici. Ako dijete nosi tursko ili arapsko ime kao sto po Bosni daju djeci onda će imati poteškoće sa navedenim jer će misliti da je dijete sa bliskog istoka a pogotovo zbog predrasuda i jačanja desnice u Europi. Možeš ti govoriti koliko hoćeš da to nije tako ali je generalno istina za veliku većinu. Ako misliš da se to ne gleda na zapadu onda nemaš pojma šta se dešava na zapadu.
Zivjela na Zapadu, pričam jezik kao i maternji, završila faks i kad sam se prijavljivala za poslove - niko ne zove na intervju mjesecima, iako sam se prijavljivala na milion oglasa.
I dobijem savjet od jedne Libanonke da malo adaptiram svoje ime, slovo gore-dole da zvuci vise lokalno, npr. ona se zove Samira, ali je aplicirala pod imenom "Sam", i gle čuda, tako dobila posao.
I tako je bilo i sa mnom. Ne treba čovjek biti naivan.
Libanonci su namazani, radio sam isto sa jednim Libanoncem katolikom. Ustvari većina stanovništva tamo su katolici i imaju zapadna imena, najviše Francuska tako da im se nije problem uklopiti na zapadu.
Ma znaju oni dobro sve, nisu oni nimalo naivni. Dolaze im balkanci redovno od 1960-ih tako da su upoznati sa svime.sehohari wrote: ↑11/02/2024 16:14 Pola imena koja se daju u BiH svakako nisu poznata toliko po evropi.
Šta zna Austrijanac šta je Elmedin, pogotovo kada skratiš na Dino.
Ili Edin, Emina i tkd.
Na kraju krajeva, kada vide sliku i prezime svakako će prije pomisliti da je to neka umjetnička porodica.
Ja imam "orijentalno" ime, pa ljude vazda nanovo moram upoznati s tim da sam islamske vjeroispovjesti, ako vam je to "adut".
Zato kažem, ako je cilj zapad, olakšajte djeci život, bolje će biti plaćena, lakše će dolaziti do posla i sklapati kontakte i prijateljstva pa i veze.
Najcesca imena u BIH
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#326 Re: Najcesca imena u BIH
- PreWiBa
#327 Re: Najcesca imena u BIH
Jbg. Katar je topliji i bogatiji od Sverigehamos wrote: ↑11/02/2024 20:32Nije to fasizam vec realno stanje, a koja nam je druga alternativa? Ici u islamski svijet? Ne hvala bolje dati djetetu fino ime tipa armin benjaminHelaS wrote: ↑11/02/2024 19:50Pa šta tražiš onda u takvom šovinističkom društvukonami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44
Nije istina, ako imaju isto ime mislit će da su istog europskog porijekla, lakše će djetetu biti sklapati prijateljstva, poznanstva i lakše će se penjati na korporacionoj ljestvici. Ako dijete nosi tursko ili arapsko ime kao sto po Bosni daju djeci onda će imati poteškoće sa navedenim jer će misliti da je dijete sa bliskog istoka a pogotovo zbog predrasuda i jačanja desnice u Europi. Možeš ti govoriti koliko hoćeš da to nije tako ali je generalno istina za veliku većinu. Ako misliš da se to ne gleda na zapadu onda nemaš pojma šta se dešava na zapadu.To je fašizam, zapravo, ako je tako kako ti opisuješ
![]()
-
konami666
#328 Re: Najcesca imena u BIH
Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiHelaS wrote: ↑11/02/2024 19:50Pa šta tražiš onda u takvom šovinističkom društvukonami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44Nije istina, ako imaju isto ime mislit će da su istog europskog porijekla, lakše će djetetu biti sklapati prijateljstva, poznanstva i lakše će se penjati na korporacionoj ljestvici. Ako dijete nosi tursko ili arapsko ime kao sto po Bosni daju djeci onda će imati poteškoće sa navedenim jer će misliti da je dijete sa bliskog istoka a pogotovo zbog predrasuda i jačanja desnice u Europi. Možeš ti govoriti koliko hoćeš da to nije tako ali je generalno istina za veliku većinu. Ako misliš da se to ne gleda na zapadu onda nemaš pojma šta se dešava na zapadu.To je fašizam, zapravo, ako je tako kako ti opisuješ
![]()
Nije to fašizam nego jačanje desnice. Ljudima je pun k problema koje su donijele masovne ilegalne imigracije. Pucnjave svaki dan, napadi na žene i djecu isto tako. Kada je situacija takva, njih ne zanima neka dubinska analiza nego stavljaju sve u isti koš. Na naše i njihove. Tako je i u Bosni zar ne?
- PreWiBa
#329 Re: Najcesca imena u BIH
Nije, ali ćemo baš od tebe često cuti kako je Švedska napredno društvo, a ovako u praksi isto balkansko sranje.konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiHelaS wrote: ↑11/02/2024 19:50Pa šta tražiš onda u takvom šovinističkom društvukonami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44
Nije istina, ako imaju isto ime mislit će da su istog europskog porijekla, lakše će djetetu biti sklapati prijateljstva, poznanstva i lakše će se penjati na korporacionoj ljestvici. Ako dijete nosi tursko ili arapsko ime kao sto po Bosni daju djeci onda će imati poteškoće sa navedenim jer će misliti da je dijete sa bliskog istoka a pogotovo zbog predrasuda i jačanja desnice u Europi. Možeš ti govoriti koliko hoćeš da to nije tako ali je generalno istina za veliku većinu. Ako misliš da se to ne gleda na zapadu onda nemaš pojma šta se dešava na zapadu.To je fašizam, zapravo, ako je tako kako ti opisuješ
![]()
u Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
Nije to fašizam nego jačanje desnice. Ljudima je pun k problema koje su donijele masovne ilegalne imigracije. Pucnjave svaki dan, napadi na žene i djecu isto tako. Kada je situacija takva, njih ne zanima neka dubinska analiza nego stavljaju sve u isti koš. Na naše i njihove. Tako je i u Bosni zar ne?
Čuj davati djeci ne-muslimanska imena, pa toga nema ni u RS-u
-
hamos
#330 Re: Najcesca imena u BIH
Ako cemo realno ne postoje muslimanska imena vec arapskasehohari wrote: ↑11/02/2024 20:49Nije, ali ćemo baš od tebe često cuti kako je Švedska napredno društvo, a ovako u praksi isto balkansko sranje.konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiu Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
Čuj davati djeci ne-muslimanska imena, pa toga nema ni u RS-u![]()
Vrstimo se slavenskim imenima
-
konami666
#331 Re: Najcesca imena u BIH
A šta su to muslimanska imena?sehohari wrote: ↑11/02/2024 20:49Nije, ali ćemo baš od tebe često cuti kako je Švedska napredno društvo, a ovako u praksi isto balkansko sranje.konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiu Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
- Ozimician
#332 Re: Najcesca imena u BIH
Pa niko ne kaze da je BiH napredno drustvo, nego ti onda iz jednog takvog drustva ides u drugo takvo i smatras to drustvo naprednijim od BiH?konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiHelaS wrote: ↑11/02/2024 19:50Pa šta tražiš onda u takvom šovinističkom društvukonami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44
![]()
u Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
Nesto fali u logici?
- PreWiBa
#333 Re: Najcesca imena u BIH
To su muslimanska imena. Arapski je jezik kurana.hamos wrote: ↑11/02/2024 20:51Ako cemo realno ne postoje muslimanska imena vec arapskasehohari wrote: ↑11/02/2024 20:49Nije, ali ćemo baš od tebe često cuti kako je Švedska napredno društvo, a ovako u praksi isto balkansko sranje.konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47
Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiu Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
Vrstimo se slavenskim imenima
I to baš taj standardni arapski, svaka zemlja ima zasebni arapski koji se bitno razlikuje od al-fusha al arabiya.
- PreWiBa
#334 Re: Najcesca imena u BIH
Hajdeder nemoj glumiti Englezakonami666 wrote: ↑11/02/2024 20:52A šta su to muslimanska imena?sehohari wrote: ↑11/02/2024 20:49Nije, ali ćemo baš od tebe često cuti kako je Švedska napredno društvo, a ovako u praksi isto balkansko sranje.konami666 wrote: ↑11/02/2024 20:47
Šta tražim? A u Bosni nisu šoviniste i nacionalisti jel, to ne postojiu Bosni se ne gleda kako se zoveš jel?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#336 Re: Najcesca imena u BIH
E ovo sam i ja primijetio na zapadu i u kontaktu sa zapadnjacima. Njima ime ama bas nista ne znaci. Govorim o nasim balkanskim imenima.
Mislim da je dovoljno da si bijelac i obucen po zapadnjackoj modi da njima budes smjesten u ladicu nemuslimana.
Ili se prave budale.
-
hamos
#337 Re: Najcesca imena u BIH
Kao sto rekoh na nas ne gledaju kao na muslimane a x puta sam osjetio da se razocaraju kad cuju da sam musliman_BataZiv_0809 wrote: ↑11/02/2024 20:58E ovo sam i ja primijetio na zapadu i u kontaktu sa zapadnjacima. Njima ime ama bas nista ne znaci. Govorim o nasim balkanskim imenima.
Mislim da je dovoljno da si bijelac i obucen po zapadnjackoj modi da njima budes smjesten u ladicu nemuslimana.
Ili se prave budale.
-
hamos
#338 Re: Najcesca imena u BIH
Zasto albanci ne nose muslimanska imena? Ili indonezani? A dobrim dijelom i turcisehohari wrote: ↑11/02/2024 20:52To su muslimanska imena. Arapski je jezik kurana.
I to baš taj standardni arapski, svaka zemlja ima zasebni arapski koji se bitno razlikuje od al-fusha al arabiya.
-
Piaty
#339 Re: Najcesca imena u BIH
ko im j... mater. mi smo 20000 godina autohtoni europljani, davaćemo kineska imena ako nam je k... ćejf.hamos wrote: ↑11/02/2024 20:59Kao sto rekoh na nas ne gledaju kao na muslimane a x puta sam osjetio da se razocaraju kad cuju da sam musliman_BataZiv_0809 wrote: ↑11/02/2024 20:58E ovo sam i ja primijetio na zapadu i u kontaktu sa zapadnjacima. Njima ime ama bas nista ne znaci. Govorim o nasim balkanskim imenima.
Ili se prave budale.opcenito bosanske muslimane smatraju sekularnim kao i samim sebe
- PreWiBa
#340 Re: Najcesca imena u BIH
Zavisi od društva u kojem se krećeš, pretpostavljam.hamos wrote: ↑11/02/2024 20:59Kao sto rekoh na nas ne gledaju kao na muslimane a x puta sam osjetio da se razocaraju kad cuju da sam musliman_BataZiv_0809 wrote: ↑11/02/2024 20:58E ovo sam i ja primijetio na zapadu i u kontaktu sa zapadnjacima. Njima ime ama bas nista ne znaci. Govorim o nasim balkanskim imenima.
Ili se prave budale.opcenito bosanske muslimane smatraju sekularnim kao i samim sebe
Ako si u radničkoj klasi i sretnete se ispred lokalnog birca, mislim da je očekivano da ćeš imati više toga nego u obrazovanijim slojevima.
-
mali_balon
#341 Re: Najcesca imena u BIH
jbte sta sve covjek nece procitati....imam dvoje rodjaka rodjenih u njemackoj (imau po 40ak godina) sa hard core mulismanskim imenima i nikad ih niko nije ruzno pogledao a kamo li im nesta prigovorio i tek kad bi rekli da su muslimani svabo bi se malo pocesao po glavi i nastavio dalje.......
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#342 Re: Najcesca imena u BIH
Ja dozivio scenu da se upoznajem sa ljudima iz Amerike i kaffsu culi odakle smo kazu bili u Sarajevu, super je samo previse muslimana
Hajd moje ime nastranu (zvuci neutralno iako nije za balkanske pojmove), ali da nisam bio u drustvu sa Bilalom, Muhamedom i Huseinom
Tad Obama bio pres'jenik, srednje ime Husein a oni njakvi republikanci
Hajd moje ime nastranu (zvuci neutralno iako nije za balkanske pojmove), ali da nisam bio u drustvu sa Bilalom, Muhamedom i Huseinom
Tad Obama bio pres'jenik, srednje ime Husein a oni njakvi republikanci
-
hamos
#343 Re: Najcesca imena u BIH
Kako naivno tako vise odavno nijemali_balon wrote: ↑11/02/2024 21:03 jbte sta sve covjek nece procitati....imam dvoje rodjaka rodjenih u njemackoj (imau po 40ak godina) sa hard core mulismanskim imenima i nikad ih niko nije ruzno pogledao a kamo li im nesta prigovorio i tek kad bi rekli da su muslimani svabo bi se malo pocesao po glavi i nastavio dalje.......
- PreWiBa
#344 Re: Najcesca imena u BIH
Pa, boli me briga? Neka davaju šta im je volja, a nije da i oni nemaju muslimanska imena.hamos wrote: ↑11/02/2024 21:01Zasto albanci ne nose muslimanska imena? Ili indonezani? A dobrim dijelom i turci
Ne znam za Indoneziju tačno, ali im se glavni sudija zove Muhamed.
Kod nas je to dio kulture i to je za mene kraj priče. Poštujem da to kod nekih nije slučaj, ali svojoj djeci dati ime samo na osnovu toga gdje su slučajno rođeni i da bi se lakše "uklopili" - dobro se zna koja grupa ljudi to radi. Previše mislim o sebi i svojoj časti da bi mi ikad palo na pamet tako nešto.
Last edited by PreWiBa on 11/02/2024 21:09, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#345 Re: Najcesca imena u BIH
nije onom ko je opterecen time......gledaj svoja posla i uzivaj niko ti nece nista....a budala i kod njih ko i kod nashamos wrote: ↑11/02/2024 21:04Kako naivno tako vise odavno nijemali_balon wrote: ↑11/02/2024 21:03 jbte sta sve covjek nece procitati....imam dvoje rodjaka rodjenih u njemackoj (imau po 40ak godina) sa hard core mulismanskim imenima i nikad ih niko nije ruzno pogledao a kamo li im nesta prigovorio i tek kad bi rekli da su muslimani svabo bi se malo pocesao po glavi i nastavio dalje.......
- PreWiBa
#346 Re: Najcesca imena u BIH
Ma ljudi misle da znaju nešto o nama, imao sam slučajeva gdje sam morao objasniti gdje se Bosna nalazi.mali_balon wrote: ↑11/02/2024 21:03 jbte sta sve covjek nece procitati....imam dvoje rodjaka rodjenih u njemackoj (imau po 40ak godina) sa hard core mulismanskim imenima i nikad ih niko nije ruzno pogledao a kamo li im nesta prigovorio i tek kad bi rekli da su muslimani svabo bi se malo pocesao po glavi i nastavio dalje.......
-
konami666
#347 Re: Najcesca imena u BIH
Naravno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#348 Re: Najcesca imena u BIH
Zato je Ibra dao
Maximilian i Vincent
Salihamidzic
Nick
Ali haj zapadna Evropa i nekako.
U Turskoj moras promijenit ime ako hoces drzavljanstvo.
Bio je onaj Brazilac Fabio Aurelio iz Galatasaraya.
Igrao za Tursku, prekrstili ga u Mehmet Aurelio
Maximilian i Vincent
Salihamidzic
Nick
Ali haj zapadna Evropa i nekako.
U Turskoj moras promijenit ime ako hoces drzavljanstvo.
Bio je onaj Brazilac Fabio Aurelio iz Galatasaraya.
Igrao za Tursku, prekrstili ga u Mehmet Aurelio
-
hamos
#349 Re: Najcesca imena u BIH
pa dobro nasa imena su i armin mirsad alisa alma haris ema hana sara itdsehohari wrote: ↑11/02/2024 21:06Pa, boli me briga? Neka davaju šta im je volja, a nije da i oni nemaju muslimanska imena.
Ne znam za Indoneziju tačno, ali im se glavni sudija zove Muhamed.
Kod nas je to dio kulture i to je za mene kraj priče. Poštujem da to kod nekih nije slučaj, ali svojoj djeci dati ime samo na osnovu toga gdje su slučajno rođeni i da bi se lakše "uklopili" - dobro se zna koja grupa ljudi to radi. Previše mislim o sebi i svojoj časti da bi mi ikad palo na pamet tako nešto.
Sve imena nearapska a uz to pasu na zapadu tako da ljudi danas daju ta imena cesto
-
mali_balon
#350 Re: Najcesca imena u BIH
Bas sam neki dan ovdje srao kako smo mi, balkan komplet, nafurani da smo mi nekom hansu bitni, kao on bi trebao znati gdje se BiH nalazi......kao kako Ba ne znas dze je Bonsa.....pa mu nabrajas, rat, olimpijadu TAS....e kad mu kazes yugo onda mu se lice ozari i sve skontasehohari wrote: ↑11/02/2024 21:08Ma ljudi misle da znaju nešto o nama, imao sam slučajeva gdje sam morao objasniti gdje se Bosna nalazi.mali_balon wrote: ↑11/02/2024 21:03 jbte sta sve covjek nece procitati....imam dvoje rodjaka rodjenih u njemackoj (imau po 40ak godina) sa hard core mulismanskim imenima i nikad ih niko nije ruzno pogledao a kamo li im nesta prigovorio i tek kad bi rekli da su muslimani svabo bi se malo pocesao po glavi i nastavio dalje.......