no_sikiriki wrote: ↑11/02/2024 15:53
konami666 wrote: ↑11/02/2024 15:44
HelaS wrote: ↑11/02/2024 11:16
"Vanzemaljcem" ga može gledati samo neki lokalni primitivac, koji će ga, Bosanca, takvog posmatrati taman da nosi ime njegovo ime.
Ako ne poštuješ sebe i vlastiti identitet, džaba ti i ime broj, kompleksi nadjačaju.
Nije istina, ako imaju isto ime mislit će da su istog europskog porijekla, lakše će djetetu biti sklapati prijateljstva, poznanstva i lakše će se penjati na korporacionoj ljestvici. Ako dijete nosi tursko ili arapsko ime kao sto po Bosni daju djeci onda će imati poteškoće sa navedenim jer će misliti da je dijete sa bliskog istoka a pogotovo zbog predrasuda i jačanja desnice u Europi. Možeš ti govoriti koliko hoćeš da to nije tako ali je generalno istina za veliku većinu. Ako misliš da se to ne gleda na zapadu onda nemaš pojma šta se dešava na zapadu.
Upravo tako.
Zivjela na Zapadu, pričam jezik kao i maternji, završila faks i kad sam se prijavljivala za poslove - niko ne zove na intervju mjesecima, iako sam se prijavljivala na milion oglasa.
I dobijem savjet od jedne Libanonke da malo adaptiram svoje ime, slovo gore-dole da zvuci vise lokalno, npr. ona se zove Samira, ali je aplicirala pod imenom "Sam", i gle čuda, tako dobila posao.
I tako je bilo i sa mnom. Ne treba čovjek biti naivan.
Takva je situacija nažalost, ne kažem da je svugdje tako i da svi gledaju ali velika većina tako razmišlja. Pa čak i nakon posla kada odeš na piće sa kolegama ili prijateljima vidiš kakva je situacija po priči.
Libanonci su namazani, radio sam isto sa jednim Libanoncem katolikom. Ustvari većina stanovništva tamo su katolici i imaju zapadna imena, najviše Francuska tako da im se nije problem uklopiti na zapadu.
sehohari wrote: ↑11/02/2024 16:14
Pola imena koja se daju u BiH svakako nisu poznata toliko po evropi.
Šta zna Austrijanac šta je Elmedin, pogotovo kada skratiš na Dino.
Ili Edin, Emina i tkd.
Na kraju krajeva, kada vide sliku i prezime svakako će prije pomisliti da je to neka umjetnička porodica.
Ja imam "orijentalno" ime, pa ljude vazda nanovo moram upoznati s tim da sam islamske vjeroispovjesti, ako vam je to "adut".
Ma znaju oni dobro sve, nisu oni nimalo naivni. Dolaze im balkanci redovno od 1960-ih tako da su upoznati sa svime.
Zato kažem, ako je cilj zapad, olakšajte djeci život, bolje će biti plaćena, lakše će dolaziti do posla i sklapati kontakte i prijateljstva pa i veze.