Pa dobro, govorimo o djeci 12 godina plus.
Za ovo boldirano, ključni dio rečenice je boldiran. A i to sada treba uzeti pod kontekst roditelja u dijaspori koji su drugačiji nego u BiH.
Pa dobro, govorimo o djeci 12 godina plus.
Imas vec proizvodnju u drzavi. Mozda ne da pokrije sve potrebe. Plus ako uzmes u obzir koliko ljudi to jedu/prave. Mislim da vise pojedu piletine kroz neke salame nego teletine kroz sarmu i punjene paprike
Gdje kod nas imas farme krava za mesnu industriju? Imas nesto za mlijecnu i to ie to. Kada si kod nas zadnji put vidio na ispasi vise od dvije krave? A kakva je situacija po EU?
Evo na primjer meni je Montreal mnogo draži grad od Vankuvera. Zato sam tamo i provodio mnogo više vremena. Na prvu, oku nije lijep kao Van, nema tu prirodu, zgrade su više oronule, ali ljudi u njemu su napravili mnogo enegičniji mentalitet od statičnog Vankuvera, vlast je dala umjetnicima četke u ruke i cijeli grad je iscrtan prelijepim muralima i umjetničkim djelima, nemaju ni blizu problema sa narkomanijom i beskućnicima kao ovi prvi, restorani i barovi su uvijek ispunjeni do kasno u noć bez obzira koji je dan u sedmici, uvijek neka dešavanja, grad živi 200 na sat, dakle imaju svoj šmek i identitet koji je itekako bitan za nekoga ko ne voli provoditi vrijeme u kući ili u prirodi. I ovdje se opet vraćamo da za život u nekom mjestu je itekako bitan mentalni sklop ljudi koji žive u tom gradu. Može Minhen biti 1000 puta skuplji od Istanbula, ali Istanbul je izmislio život za Minhen (uzimam ova dva grada za primjer jer nam je manje više svima poznat).Bodkin wrote: ↑11/02/2024 15:05Vancouver je prelijep grad. Zivio sam tamo 6 mjeseci. Imas sve okolo od prirode sto zelis. Da je malo dosadan po pitanju provoda, jeste. Ali ima super stvari. Vrijeme je uzas doduse u vecini godine.Didier wrote: ↑11/02/2024 13:42Ja sam tamo proveo tri dana koja su bila sunčana, u junu 2022. Iskreno, ja nešto ljepše u životu nisam vidio, ali moram priznati da sam subjektivan jer je bilo sunce, bio sam samo tri dana, i došao sam iz polenom okupanog Toronta u borovinu, pa sam konačno prodisao. Iznajmio sam električne bicikle i obišao cijeli grad, i bilo mi je prelijepo. Obišao sam dosta Azije i Afrike, cijelu Evropu, ali Vankuver mi je po ljepoti broj jedan. Ali znam da to nije realno.
Ima fakat puno beskucnika i cuo sam da imaju i probleme sa drogom od kad su legalizovali teske droge. Doduse zadnji put sam bio tamo prije covida
Volim i ja našu hranu ali brate pretjera ga
Moje iskustvo sa turskom kuhinjom u odnosu na nasu jeste da fali mesa hronicno.perscitus wrote: ↑11/02/2024 16:18Volim i ja našu hranu ali brate pretjera ga. Ovo je kad kulinarski patriotizam pregori u nacionalizam.
.
Pa da. Kuhinja im jaca strana, sta ce ti sta drugo?Bodkin wrote: ↑11/02/2024 15:01Da da. Zato recimo u tajlandu i japanu ne mozes naci nista osim sushija i pad thaijaizvrsni direktor wrote: ↑11/02/2024 12:29A ja mislio zbog potraznje imaju veliku i raznovrsnu ponudu...![]()
Ko se ne bi slozio sa mapom kad vidi da je spanska kuhinja oznacena kao "literally tasteless"
Apsolutno. Meni nema bolje hrane od talijanskeswanfilter wrote: ↑11/02/2024 16:51 Nevezano za ovu mapu, licno mi je talijanska hrana dva ranga iznad francuske.
Turska kuhinja je jedna od najvaznijih svjetskih kuhinja, a ti napises da je nasa bogatija jer nema jela bez mesa.Ozimician wrote: ↑11/02/2024 16:20Moje iskustvo sa turskom kuhinjom u odnosu na nasu jeste da fali mesa hronicno.
I na to mislim kad kazem "bogatija", ne na raznovrsnost, kod nas nema jela bez mesa.
U Turskoj nema kakvih jela nisam probao, ali ko voli meso (posebno teletinu), ostat ce uskracen...
yaprak dolma
Ja sam jela japrake - samo riza i mislim menta.
iiii inaj neki aceto balzamico al od sipkaJohnnyS wrote: ↑11/02/2024 19:35 Moguće da je i meni bio par puta na stolu taj japrak, ali kako ja ne volim ni naš, taj nisam htio bi probati.
Ono što mi je otvorilo skroz novi svijet u Turskoj je upotreba soka od limuna umjesto octa za začin i bobe šipka u salati. Tako jednostavno, a meni tako genijalno.
Pomegranate molasses.Bloo wrote: ↑11/02/2024 19:36iiii inaj neki aceto balzamico al od sipkaJohnnyS wrote: ↑11/02/2024 19:35 Moguće da je i meni bio par puta na stolu taj japrak, ali kako ja ne volim ni naš, taj nisam htio bi probati.
Ono što mi je otvorilo skroz novi svijet u Turskoj je upotreba soka od limuna umjesto octa za začin i bobe šipka u salati. Tako jednostavno, a meni tako genijalno.![]()