Pa zato sto budi sretan da se s pravnim fakultetom zaposlis u Njemackoj tek tako. Nije da podcjenjujem diplome bilo cije, ali to je realnost.Paul Gascoigne wrote: ↑09/02/2024 15:15Zasto Njemacka "ako je perspektivna struka"? Zar se sa takvom strukom ne moze fino snaci i ovdje? Nekako mi je logicno - ako je losa struka, fataj se Njemacke.Paul Gascoigne wrote: ↑09/02/2024 13:56
To su oni roditelji koji i dalje misle da ce fakultetska diploma donijeti sigurno i blagoslovljenu buducnost.
Zavisno sta studira, ali nije iskljuceno ni da ce poslije faksa traziti posao kod slicnih ljudi - za druge opcije ce mu trebati veza (koje ocito nema) ili ako je perspektivna struka - Njemacka.
Po tebi onda ispade najneperspektivnija medicinska i gradjevinska struka, obzirom da takvi najvise idu put Njemacke?
[/quote]
Nismo se razumjeli: moja teza je zašto bi neki doktor, inžinjer, programer (perspektivne struke) trebao u Njemačku kada može dobro zivjeti i ovdje? Zar nije logičnije da ljudi sa tankim zvanjima traže spas po Zapadu?
[/quote]
Sta znaci dobro zivjeti ?
Ja ne znam da li si ti u toku i da li si kad bio na Zapadu, ali na Zapadu su zahtjevi u svim strukama na visem nivou nego u BiH.
Da ne govorim o ucenju jezika, priznavanju diploma, polaganju strucnih ispita na stranom jeziku - to ne moze neko "tankog znanja i zvanja"
Dakle da budes prosjecan doktor/inzenjer/keramicar na Zapadu moras da budes par stepenica iznad takvog prosjecnog u BiH.