"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#6026 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:15
Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 13:56

To su oni roditelji koji i dalje misle da ce fakultetska diploma donijeti sigurno i blagoslovljenu buducnost.
Zavisno sta studira, ali nije iskljuceno ni da ce poslije faksa traziti posao kod slicnih ljudi - za druge opcije ce mu trebati veza (koje ocito nema) ili ako je perspektivna struka - Njemacka.
Zasto Njemacka "ako je perspektivna struka"? Zar se sa takvom strukom ne moze fino snaci i ovdje? Nekako mi je logicno - ako je losa struka, fataj se Njemacke.
Pa zato sto budi sretan da se s pravnim fakultetom zaposlis u Njemackoj tek tako. Nije da podcjenjujem diplome bilo cije, ali to je realnost.

Po tebi onda ispade najneperspektivnija medicinska i gradjevinska struka, obzirom da takvi najvise idu put Njemacke?
[/quote]

Nismo se razumjeli: moja teza je zašto bi neki doktor, inžinjer, programer (perspektivne struke) trebao u Njemačku kada može dobro zivjeti i ovdje? Zar nije logičnije da ljudi sa tankim zvanjima traže spas po Zapadu?
[/quote]

Sta znaci dobro zivjeti ?

Ja ne znam da li si ti u toku i da li si kad bio na Zapadu, ali na Zapadu su zahtjevi u svim strukama na visem nivou nego u BiH.
Da ne govorim o ucenju jezika, priznavanju diploma, polaganju strucnih ispita na stranom jeziku - to ne moze neko "tankog znanja i zvanja"

Dakle da budes prosjecan doktor/inzenjer/keramicar na Zapadu moras da budes par stepenica iznad takvog prosjecnog u BiH.
Paul Gascoigne

#6027 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ozimician wrote: 09/02/2024 14:20
Ozimician wrote: 08/02/2024 12:52

To su oni roditelji koji i dalje misle da ce fakultetska diploma donijeti sigurno i blagoslovljenu buducnost.
Zavisno sta studira, ali nije iskljuceno ni da ce poslije faksa traziti posao kod slicnih ljudi - za druge opcije ce mu trebati veza (koje ocito nema) ili ako je perspektivna struka - Njemacka.
Zasto Njemacka "ako je perspektivna struka"? Zar se sa takvom strukom ne moze fino snaci i ovdje? Nekako mi je logicno - ako je losa struka, fataj se Njemacke.
Pa zato sto budi sretan da se s pravnim fakultetom zaposlis u Njemackoj tek tako. Nije da podcjenjujem diplome bilo cije, ali to je realnost.

Po tebi onda ispade najneperspektivnija medicinska i gradjevinska struka, obzirom da takvi najvise idu put Njemacke?
Nismo se razumjeli: moja teza je zašto bi neki doktor, inžinjer, programer (perspektivne struke) trebao u Njemačku kada može dobro zivjeti i ovdje? Zar nije logičnije da ljudi sa tankim zvanjima traže spas po Zapadu?
Paul Gascoigne

#6028 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ozimician wrote: 09/02/2024 15:19
Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:15

[/quote]

Sta znaci dobro zivjeti ?

Ja ne znam da li si ti u toku i da li si kad bio na Zapadu, ali na Zapadu su zahtjevi u svim strukama na visem nivou nego u BiH.
Da ne govorim o ucenju jezika, priznavanju diploma, polaganju strucnih ispita na stranom jeziku - to ne moze neko "tankog znanja i zvanja"

Dakle da budes prosjecan doktor/inzenjer/keramicar na Zapadu moras da budes par stepenica iznad takvog prosjecnog u BiH.
[/quote]

Ček, ček, znači Njemačka ili Austrija neće relativno glatko primiti našeg školovanog ljekara, inžinjera mašinstva, programera i sl. sa 2 godine iskustva i recimo 30 godina života??? To nije deficitiran i potreban kadar? Šta mora biti par stepenica? Znači samo ovdašnji elitni stručnjaci mogu ići u Njemačku? Ne razumijem fakat, pojasni.

Slično pitanje za zanatlije: keramičar, autolimar itd. koji ovdje ima solidno znanje i iskustvo , šta treba biti da bi otišao u Njemačku? Baltazar? Kako onda ljudi uopšte idu , ne razumijem? Pa na zapad, u ogromnoj vecini, ne ide nasa naucna elita zeljna dodatnih prilika i edukacije, nego ljudi trbuhom za kruhom.
Ozimician

#6029 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:23 Ček, ček, znači Njemačka ili Austrija neće relativno glatko primiti našeg školovanog ljekara, inžinjera mašinstva, programera i sl. sa 2 godine iskustva i recimo 30 godina života??? To nije deficitiran i potreban kadar? Šta mora biti par stepenica? Znači samo ovdašnji elitni stručnjaci mogu ići u Njemačku? Ne razumijem fakat, pojasni.

Slično pitanje za zanatlije: keramičar, autolimar itd. koji ovdje ima solidno znanje i iskustvo , šta treba biti da bi otišao u Njemačku? Baltazar? Kako onda ljudi uopšte idu , ne razumijem?
Naravno da nece, medicinsku struku pogotovo, moras polagati C1 strucni njemacki ispit, nakon toga ides u proces priznavanja diplome koji traje u prosjeku 2 god. i kosta par hiljada eura i polazes ispite na nekom od njihovih univerziteta. Ovo vazi za ljekare/farmaceute/stomatologe/veterinare i za Njemacku, za Austriju je proces jos tezi, tamo se polaze mislim 10 ispita na univerzitetu. Kadar jeste na papiru deficitaran, ali licencu neces dobiti dok ovo ne obavis.

Elitni strucnjaci sigurno nece ici u Njemacku jer bi morali sve ovo proci, i ponovo ici 5 god. na specijalizaciju (jer nase specijalizacije tamo nisu priznate).

Mozes ti otici sad u Njemacku i da radis u McD i Amazonu i DHL-u, mozes i na mjesalicu, ali neces se se od toga hljeba najesti.

U svakom poslu su standradi jednostavno visi, moras pokazati vece znanje i nema fuseraja kao u BiH. Za sve sto radis i odgovaras.
Last edited by Ozimician on 09/02/2024 15:29, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6030 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ozimician wrote: 09/02/2024 15:19 Dakle da budes prosjecan doktor/inzenjer/keramicar na Zapadu moras da budes par stepenica iznad takvog prosjecnog u BiH.
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:28 Mozes ti otici sad u Njemacku i da radis u McD i Amazonu i DHL-u, mozes i na mjesalicu, ali neces se se od toga hljeba najesti.
Ne lupaj :-)
Ozimician

#6031 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 09/02/2024 15:29
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:19 Dakle da budes prosjecan doktor/inzenjer/keramicar na Zapadu moras da budes par stepenica iznad takvog prosjecnog u BiH.
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:28 Mozes ti otici sad u Njemacku i da radis u McD i Amazonu i DHL-u, mozes i na mjesalicu, ali neces se se od toga hljeba najesti.
Ne lupaj :-)
Vidjeli smo dokle si ti stigao sto se Njemacke tice, pisao si vec. :thumbup:
Paul Gascoigne

#6032 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ozimician wrote: 09/02/2024 15:28
Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:23 Ček, ček, znači Njemačka ili Austrija neće relativno glatko primiti našeg školovanog ljekara, inžinjera mašinstva, programera i sl. sa 2 godine iskustva i recimo 30 godina života??? To nije deficitiran i potreban kadar? Šta mora biti par stepenica? Znači samo ovdašnji elitni stručnjaci mogu ići u Njemačku? Ne razumijem fakat, pojasni.

Slično pitanje za zanatlije: keramičar, autolimar itd. koji ovdje ima solidno znanje i iskustvo , šta treba biti da bi otišao u Njemačku? Baltazar? Kako onda ljudi uopšte idu , ne razumijem?
Naravno da nece, medicinsku struku pogotovo, moras polagati C1 strucni njemacki ispit, nakon toga ides u proces priznavanja diplome koji traje u prosjeku 2 god. i kosta par hiljada eura i polazes ispite na nekom od njihovih univerziteta. Ovo vazi za ljekare/farmaceute/stomatologe/veterinare i za Njemacku, za Austriju je proces jos tezi, tamo se polaze mislim 10 ispita na univerzitetu. Kadar jeste na papiru deficitaran, ali licencu neces dobiti dok ovo ne obavis.

Elitni strucnjaci sigurno nece ici u Njemacku jer bi morali sve ovo proci, i ponovo ici 5 god. na specijalizaciju (jer nase specijalizacije tamo nisu priznate).

Mozes ti otici sad u Njemacku i da radis u McD i Amazonu i DHL-u, mozes i na mjesalicu, ali neces se se od toga hljeba najesti.

U svakom poslu su standradi jednostavno visi, moras pokazati vece znanje i nema fuseraja kao u BiH. Za sve sto radis i odgovaras.
Ništa ne tvrdim, možda je stvarno tako, ali ovo mi je malkice frapantno. Kao da primaju ljude u Openhajmerov tim za testiranje nuklearne bombe. Koliko znam, takav kadar je tamo poželjan, naravno uz solidno poznavanje jezika. Takve struke mogu otići čak u Australiju, koja je izuzetno stroga po tim pitanjima. Ne znam, samo mi zvuči pretjerano.

Reci mi onda, kad je sve tako, ko onda zapravo ide u Njemačku? Ko zadovoljava sve to? A vidimo da se MASOVNO ide.
Ozimician

#6033 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:32
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:28

Ništa ne tvrdim, možda je stvarno tako, ali ovo mi je malkice frapantno. Kao da primaju ljude u Openhajmerov tim za testiranje nuklearne bombe. Koliko znam, takav kadar je tamo poželjan, naravno uz solidno poznavanje jezika. Takve struke mogu otići čak u Australiju, koja je izuzetno stroga po tim pitanjima. Ne znam, samo mi zvuči pretjerano.
Nakucali smo par stotina stranica na temi "kada se isplati iseljenje..."

I sve je ovo ovako, sestra mi je prosla taj proces, tako da znam iz prve ruke.
Takodjer jedan njemacki specijalista ako hoce da ode raditi u USA - mora proci isto ovo sto mora proci BH specijalista ako hoce u Njemacku.

Jel ti mislis da ozbiljne drzave dijele licence doktorima iz bijela svijeta tek tako ?
Domaci izdajnik

#6034 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ozimician wrote: 09/02/2024 15:31 Vidjeli smo dokle si ti stigao sto se Njemacke tice, pisao si vec.
Tačno, problem je ulaz koji je prilično zapetljan i dugotrajan (a neće ni to dugo vjeruj mi ;-) ), a što se tiče posla, rada i napretka tamo nisi u pravu. Niti samo idu bauštelci i OFR-ovi, niti samo genijalci, masa prosječnih likova je otišla na osnovu deficitarnog zanimanja, koji je, vidE čuda, stekla školovanjem u BIH...
Ozimician

#6035 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 09/02/2024 15:35
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:31 Vidjeli smo dokle si ti stigao sto se Njemacke tice, pisao si vec.
Tačno, problem je ulaz koji je prilično zapetljan i dugotrajan (a neće ni to dugo vjeruj mi ;-) ), a što se tiče posla, rada i napretka tamo nisi u pravu. Niti samo idu bauštelci i OFR-ovi, niti samo genijalci, masa prosječnih likova je otišla na osnovu deficitarnog zanimanja, koji je, vidE čuda, stekla školovanjem u BIH...
Ne kazem da se ne moze napredovati.

Ali eto dao Bog pa da odes i ti i da vidis. Samim tim sto moras posao raditi na jeziku koji ti je strani, pisati dokumentaciju, pisma, e-mailove, dakle uz taj hendikep moras se dobro truditi i kao stranac biti bolji od svih ostalih, da zaista napredujes.

Ali ruku na srce, vecina nasih to uspije, zato kad si vec tu, onda grizes, znas sta ti je cilj. Promjeni se i tvoj mindset time.
Domaci izdajnik

#6036 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Pa naravno da ćeš morati učiti jezik zemlje u koju ideš, neće oni tvoj nabadati zbog tebe, logično :-)

Hoću da kažem da je nemali broj ljudi otišao u DE na osnovu školske diplome i deficitarnog kadra, a da nisu veliki stručnjaci, nego imaju to zvanje. Znači električari, monteri, zidari, šoferi itd.
Ozimician

#6037 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 09/02/2024 15:41 Pa naravno da ćeš morati učiti jezik zemlje u koju ideš, neće oni tvoj nabadati zbog tebe, logično :-)

Hoću da kažem da je nemali broj ljudi otišao u DE na osnovu školske diplome i deficitarnog kadra, a da nisu veliki stručnjaci, nego imaju to zvanje. Znači električari, monteri, zidari, šoferi itd.
To je tacno, ali i tu takodjer imas itekako ogranicenje, znas i sam kako ide proces nostrifikacije, koliko traje i koliko kosta. Daleko da to ide jednostavno.

Takodjer kad dobijes takvu vizu, ogranicen si najmanje 2 god. raditi iskljucivo u toj struci.
Ovo je sto se tice ulaza, ali ako stvarno zelis da napredujes i ostvaris nesto u bilo kojoj struci, moras se i pokazati.

Sto se jezika tice, bilo koji posao koji ne zavisi od fizickog rada, zahtjeva jako dobro poznavanje jezika, nije isto sporazumjevati se na ulici, na trafici i pisati sluzbenu dokumentaciju i u tome se "takmiciti" s osobama kojima je to maternji jezik. A dokumentacija u Njemackoj je bar 3x veca i obimnija nego kod nas.

Iskreno ja ti zelim da sto prije odes i sve vidis iz prve ruke. Sve se moze i nebo je granica, ali da je lagano, daleko od toga.
Last edited by Ozimician on 09/02/2024 15:47, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#6038 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

O tome i govorim, ulaz je zajeban osim ovima što su na plavu kartu (oni su rijetki ko bijele muve) i traje vremena i para. Poenta je da većina njih nije ništa uber ober u svojoj branši, prosječni sasvim, a nemali broj njih nema blage veze sa diplomom...Koliko je samo raje sa srednjom medicinskom ili elektro školom do juče nosalo tacnu ili nešto treće jer im je struka bila totalni promašaj...
Paul Gascoigne

#6039 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ljudi meni i dalje nije jasno kako su ti visoki NASA kriteriji podudarni sa ogromnim ciframa odlaska u Njemačku? Je li laž da ljudi GODINAMA unazad odlaze MASOVNO?
Ozimician

#6040 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 09/02/2024 15:48 Ljudi meni i dalje nije jasno kako su ti visoki NASA kriteriji podudarni sa ogromnim ciframa odlaska u Njemačku? Je li laž da ljudi GODINAMA unazad odlaze MASOVNO?
Sta znaci masovno ? Imas i sluzbene podatke koliko odlazi u Njemacku i koliko se vraca.

Imas i pravilo Zapadni balkan, gdje ti ne treba nikakva skola, nego se vize izvlace lutrijom.
Last edited by Ozimician on 09/02/2024 15:50, edited 1 time in total.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#6041 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Kakve predrasude. Evo da ti kazem direktno za DHL koji je nasoj raji odskocna daska. Vecina radi par mjeseci za minimum i ide dalje, no ako se pokazes vrlo brzo napredujes. Drug trenuto ima 3.000 neto u DHL i bruku pogodnosti. Toliko mu je dobro jer ga pazer (nedostatak KVALITETNE) radne snage da ne razmislja da trenutno trazi dalje. Je li ovo lose?
Ozimician

#6042 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 09/02/2024 15:49
Kakve predrasude. Evo da ti kazem direktno za DHL koji je nasoj raji odskocna daska. Vecina radi par mjeseci za minimum i ide dalje, no ako se pokazes vrlo brzo napredujes. Drug trenuto ima 3.000 neto u DHL i bruku pogodnosti. Toliko mu je dobro jer ga pazer (nedostatak KVALITETNE) radne snage da ne razmislja da trenutno trazi dalje. Je li ovo lose?
Pa obzirom da ima pocetnu doktorsku platu, onda je s finansijske strane odlicno obzirom na struku.
Domaci izdajnik

#6043 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ja znam nemali broj iz bližeg okruženja koji je u DE već par godina sastavio...Iz mog bližeg kruga tri prijatelja, a skoro pola familije sa majčine strane je gore... Jako fino svi žive, jer pored svega što si naveo kao prepreku na putu ipak se govori o zemlji velikih mogućnosti i tržišta gdje se trud i zalaganje cijene.

Kod nas se cijeni samo ko ti je Asim koji te poslao...
laserShow

#6044 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Ozimician wrote: 09/02/2024 15:48 Sta znaci masovno ? Imas i sluzbene podatke koliko odlazi u Njemacku i koliko se vraca.
Nemam sluzbeni podatak, ali imam onaj koji nazalost uporedjujem s ratom. U ratu skoro da nije bilo porodice koja nekoga nije izgubila, blizeg ili daljeg clana. Sada je isto i sa odlascima mladih. Nema porodice u kojoj nije otisao neko vani.

To se posebno primijeti u manjim gradovima gdje ostaju samo stari. Odgovorno ti tvrdim da je OGROMAN broj mladih napustilo drzavu, pa cak i oni za koje se kontalo da nece nikada.

I ovi sto ostaju, tu su ni na nebu ni na zemlji.
Ozimician

#6045 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 09/02/2024 15:52
Ozimician wrote: 09/02/2024 15:48 Sta znaci masovno ? Imas i sluzbene podatke koliko odlazi u Njemacku i koliko se vraca.
Nemam sluzbeni podatak, ali imam onaj koji nazalost uporedjujem s ratom. U ratu skoro da nije bilo porodice koja nekoga nije izgubila, blizeg ili daljeg clana. Sada je isto i sa odlascima mladih. Nema porodice u kojoj nije otisao neko vani.

To se posebno primijeti u manjim gradovima gdje ostaju samo stari. Odgovorno ti tvrdim da je OGROMAN broj mladih napustilo drzavu, pa cak i oni za koje se kontalo da nece nikada.

I ovi sto ostaju, tu su ni na nebu ni na zemlji.
Imam ja onda:

kada-se-isplati-iseljenje-iz-bih-u-drug ... #p19186387
laserShow

#6046 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Jel ono obrajen rece da je skoro 4x% stanovnistva BIH izvan drzave? Golemo.

Sto se tice brojki, 20k njemacka, 20k, ostria, 20k italija, 20k negdje drugo (karikiram sve) i dodjes do porazne cifre koju mi u manjim sredinama jasno vidimo. U Sarajevu se to ne osjeti, jos uvijek u tolikoj mjeri, ali hoce.
Last edited by laserShow on 09/02/2024 16:00, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#6047 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

laserShow wrote: 09/02/2024 15:52 I ovi sto ostaju, tu su ni na nebu ni na zemlji.

Dobro rečeno :thumbup: Evo ja sam za sad riješio svoje egzistencijalne i finansijske probleme, ali nisam rahat jer je kod nas sve od danas do sutra...

Šta može biti za pola godine-godinu ne može ni Nostradamus da vidi...Ja sam prošle godine počeo raditi (uz baš jaku preporuku) u jednoj izuzetno stabilnoj i dobrodržećoj firmi, pa dobio šut kartu jer je pao posao i prodaja, a očekivali su da im za mjesec dana napravim trilion maraka prometa :-)
Ozimician

#6048 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ako je tako, onda ovaj naslov teme ne stoji... ocito da ima ko raditi, dok toliko ljudi napustaju zemlju svih vrsta i profila.
laserShow

#6049 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

I to je zanimljivo pitanje. Ima raditi, ali ne sve i svasta i za svaki novac. Mladje generacije ce raditi, ali striktno sto mu pise u ugovoru. Ako je sanker, nece ti taj biti i higijenicar ili konobar (opet karikiram), ili ako je marketing osoba, nece raditi prodaju etc.

Mada, sto bi danas ko sta radio posebno. Fino upalis tiktok, jebes od do, dodje pratioca i lagano zaradis milju-dvije. Samo pogledajte sulude cifre koju zaradjuju dvozubasi i wannabee mangupi.

Trenutno je faza u kojoj se tesko mogu shvatiti drustveni procesi nas koji u isitma ne ucestvujemo aktivno. Vise nije pozeljan posao programera, jer sto bi ucio, mucio se, kada na tiktoku to isto x3 mozes zaraditi psovkom, igricom, il istatijaznam.
Ozimician

#6050 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Pa naravno, ali to je svjetski trend.

Eto napisao sam sta treba uciniti jedan doktor nakon 6 god teskog fakulteta da dodje do Njemacke i radi kao i taj tvoj za 3000€ startnu.

Posla ima, ali kvalitetnog bas i ne. I nasi koji odlaze vani, idu zapravo na upraznjena radna mjesta koja su domaci napustili, dakle ne idu na novotvorena radna mjesta jer ekonomija ne raste (barem ne trenutno).
Post Reply