Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 14:17
Vrlo autistican i zatvoren pristup, koji svakako utice i na cijenu kvadrata.
Ti ovdje pretpostavljas da vecini stanovnika KS odgovara niska cijena kvadrata. Ne odgovara. Bar 70-80% stanovnika KS zivi u vlastitoj nekretnini, i visoke cijene im direktno idu u vlastitu korist.
I ja mislim da je tako, vidjelo se i po agresivnim reakcijama na ideje koje bi direktno smanjile cijenu kvadrata (ili barem stabilizirale na duzi rok).
Tako da, zakljucak je: velikoj vecini stanovnika KS odgovaraju ovakve cijene nekretnina i da se oni pitaju, bile bi jos i vece.
Tako da kukanje za cijenu kvadrata vise nema osnove.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 14:17
Vrlo autistican i zatvoren pristup, koji svakako utice i na cijenu kvadrata.
Ti ovdje pretpostavljas da vecini stanovnika KS odgovara niska cijena kvadrata. Ne odgovara. Bar 70-80% stanovnika KS zivi u vlastitoj nekretnini, i visoke cijene im direktno idu u vlastitu korist.
I ja mislim da je tako, vidjelo se i po agresivnim reakcijama na ideje koje bi direktno smanjile cijenu kvadrata (ili barem stabilizirale na duzi rok).
Tako da, zakljucak je: velikoj vecini stanovnika KS odgovaraju ovakve cijene nekretnina i da se oni pitaju, bile bi jos i vece.
te ideje bi samo smanjile prihode KS a povećale dijela RS-a i ne bi uticale na cijenu kvadrata bez obzira koliko ti to želio - u RS-u je cijena niska i iz drugih razloga a ne samo zato što se liječiš u bolnici "Srbija"
geralt wrote: ↑08/02/2024 15:26
te ideje bi samo smanjile prihode KS a povećale dijela RS-a i ne bi uticale na cijenu kvadrata bez obzira koliko ti to želio - u RS-u je cijena niska i iz drugih razloga a ne samo zato što se liječiš u bolnici "Srbija"
Koji su onda to razlozi, jer 500m u zgradi iste kvalitete razlika 2x ?
Koji su onda to razlozi, jer 500m u zgradi iste kvalitete razlika 2x ?
VladaFBiH wrote: ↑08/02/2024 15:35
šta imaš birati školu - najbliža i to je to sve ostalo je preseravanje osim u slučaju zlostavljanja kada si primoran maknuti dijete
Svoj ti posao. Npr.zelim da mi djeca idu u skolu gdje im zive nane i dede. Sto ces me sputavati?
Pa to je vec omoguceno fiktivnim prebivalistem, imas prebivaliste u KS, tamo se lijecis, dijete ti ide u skolu, a zivis u Lukavici i ubjedjen si da si zafrkao sistem.
Naravno, tako da ne vidim problem da se to provede i formalno kroz sistem.
nemoguće je formalno provesti kroz sistem jer se doprinosi za zdravstvo uplaćuju po mjestu prebivališta - zašto da KS finansira nekoga iz RS-a?
Zato što ih treba dovesti u situaciju da što više ovise o parama iz FBiH.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 15:36
Mislim da si u pravu. Kao neko ko ima više nekretnina u Sarajevu, kupljenih u relativno dobro vrijeme, ne bih volio da sada cijena padne.
I dalje ih mogu prodati za mnogo više para, a onda eventualno uložiti u nešto što treba obnoviti, pa biti u plusu. S osnovnom niskom cijenom kvadrata je to teže moguće.
Mislim da si u pravu. Kao neko ko ima više nekretnina u Sarajevu, kupljenih u relativno dobro vrijeme, ne bih volio da sada cijena padne.
I dalje ih mogu prodati za mnogo više para, a onda eventualno uložiti u nešto što treba obnoviti, pa biti u plusu. S osnovnom niskom cijenom kvadrata je to teže moguće.
Da, to je to!
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi."
Didier wrote: ↑09/02/2024 10:01
A šta da vam kažem, para na paru, uš na fukaru. Ne jede pitu ko ima, nego ko je navikao.
Tako vazda bilo.
Neko se ulita kad pane cijena kvadrata sa 3500 KM na 3450 a neko (ko je u kreditu) kad se spomenu kamate.
Što opet ne znači da maksimum vizije i strategije treba biti jedino "šta će se sutra ručku".
sime_cipol wrote: ↑09/02/2024 11:33
Polovan stan Dobrinja 50 kvadrata, otprilike u izvornom stanju. U kojem se moze zivjeti.
2012
Prosječna plata 850 KM
50 m² je bilo cca 100k KM
100k na 20 godina kamata oko 7%
Rata 775 KM ili 91% prosjecne plate.
2023
Prosječna plata 1250 KM
50 m² je cca 150k KM
150k na 20 godina kamata oko 3%
Rata 831 KM ili 67% prosjecne plate.
Ne valja racunica. 2012 godine stan od 50 m2 na Dobirnji se mogao kupiti za 1200 do max 1500 renoviran, što je nekih 65k KM.
Rata 504 KM na 20 godina uz tvoju navedenu stopu. Što je nekih cca 60% prosječne plate, u suštini slično kao i danas.
pa 2015 - 2016 ja po Malti i Cvili kupovao 1800 KM do 2000 KM, starogradnju.
Ja sam na Dobrinji V 2010 kupio 60 m² za 80k, stan u izvornom stanju.
2022 stara komsinica, vrata do mene, isto 60 m² prodala, a nova kupila za 125k. Isto izvorno stanje.
Ove godine, vidim da se prodavao stan 2 sprata ispod nas, isto 60 m², za 185k isto izvorno stanje. Da li su ga prodali ne znam, na oglasima ga vise ne vidim, a nove komsije ne useljavaju.
sime_cipol wrote: ↑09/02/2024 12:03
Ja sam na Dobrinji V 2010 kupio 60 m² za 80k, stan u izvornom stanju.
2022 stara komsinica, vrata do mene, isto 60 m² prodala, a nova kupila za 125k. Isto izvorno stanje.
Ove godine, vidim da se prodavao stan 2 sprata ispod nas, isto 60 m², za 185k isto izvorno stanje. Da li su ga prodali ne znam, na oglasima ga vise ne vidim, a nove komsije ne useljavaju.
pa evo, ja sam uzeo 2020. za 2050 po kvadratu. nije bio potpuno izvorno, rađeno kupatilo i bila vansjka stolarija. mi smo renovirali, ali ništa fensi iskreno.
neki dan je procijenjeno na 3800 po kvadratu.
meni npr. je svejedno je li cijena ide gore ili dole, jer mi je isto. to je nekretnina u kojoj živim, i ako je prodam i odmah kupujem drugu, opet ću i u jednoj i u drugoj situaciji moći kupiti približno isto.
veći problem je npr. kada rastu cijene pojedinih naselja više u odnosu na druga. npr. Dobrinja je iz relativno prosječne destinacije postala poželjna pa su i cijene rasle. meni se čini i da se oko Alipašina mijenja percepcija pa cijena ide više nego kada je postojala ta fama.