Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 07/02/2024 20:03
sehohari wrote: 07/02/2024 20:02
Ozimician wrote: 07/02/2024 19:56 Neko je davno presjedao tu sa Air France pri povratku s Mauricijusa. :D

Doduse nije vidio nista osim aerodroma xD
Ma stari mi je kako rekoh prije bio mornar u Atlasu, i par puta im je brod išao Indijskom okeanom, do dan-danas me tuši sa pričama.

Kad sam vidio da ima ekskurzija centra za jezike, kontam hajd da vidimo malo o čemu je stari pričao.
Po slikama bi ovako rekao da je isti kao i Mauricijus, samo francuska verzija.

A ja, mislim da sam tek tamo saznao šta je prava sparina
U kojem si mjesecu bio?

Meni je najgori do sad bio Katar noću što se sparine tiče i ove jugoistočnoazijske su zeznute čim uđeš u šumu/džunglu. Na obali nije sparno toliko.
Februar.
Glavna sezona im je u aprilu, kada je u Francuskoj raspust.

Nažalost, nisam imao priliku da puno obiđem svijeta, teoretski i na tom putovanju nisam napustio EU :)

Stvar tamo je bila što je klima toliko važna da i ne osjetiš da je tako, sve dok u jednom trenutku ne počne voda kapati sa čela. Neopisivo, makar za mene.
elcaliente

#16402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 07/02/2024 20:04
elcaliente wrote: 07/02/2024 19:56
moimoi wrote: 07/02/2024 19:20
Nisam hvala bogu. Niti jedem janjetinu.

Nisi bio u pravim restoranima ;)
E vidis to je to, npr u Tajlandu i Vijetnamu ne trebas traziti prave restorane, znas da je skoro svaki dobar.
Pa cak i kada covjek ili zena ispred kuce iznesi rostilj ili wok i prodaju hranu dobra je.
Pa nije bas tako. Je li tako?
Ili si se vakcinisao protiv svega sto postoji? :D Mada se ne mozes vakcinisti protiv bakterija.
Mislim, nije da ne znam.. jebiga sad i ti :D jesi probao skorpione? :D
E jebi ga, pricam o evropljanima poznatoj hrani.
Ozimician

#16403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 07/02/2024 20:06
sehohari wrote: 07/02/2024 20:02

Ma stari mi je kako rekoh prije bio mornar u Atlasu, i par puta im je brod išao Indijskom okeanom, do dan-danas me tuši sa pričama.

Kad sam vidio da ima ekskurzija centra za jezike, kontam hajd da vidimo malo o čemu je stari pričao.
Po slikama bi ovako rekao da je isti kao i Mauricijus, samo francuska verzija.

A ja, mislim da sam tek tamo saznao šta je prava sparina
U kojem si mjesecu bio?

Meni je najgori do sad bio Katar noću što se sparine tiče i ove jugoistočnoazijske su zeznute čim uđeš u šumu/džunglu. Na obali nije sparno toliko.
Februar.

Nažalost, nisam imao priliku da puno obiđem svijeta, teoretski i na tom putovanju nisam napustio EU :)

Stvar tamo je bila što je klima toliko važna da i ne osjetiš da je tako, sve dok u jednom trenutku ne počne voda kapati sa čela. Neopisivo, makar za mene.
Februar je ljeto kod njih, ja sam isao u Julu, sto je njihova zima i vrijeme je taman za obilazak, kao kod nas juni na Jadranu. Jedina je mana sto dan tada traje kratko.

Ici ces aBd, TVKA je 5K € brutto :D
PreWiBa

#16404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 07/02/2024 20:09
sehohari wrote: 07/02/2024 20:06

U kojem si mjesecu bio?

Februar.

Februar je ljeto kod njih, ja sam isao u Julu, sto je njihova zima i vrijeme je taman za obilazak, kao kod nas juni na Jadranu. Jedina je mana sto dan tada traje kratko.

Ici ces aBd, TVKA je 5K € brutto :D
Ma dobro, ja nikad ne volim kukati puno na vrijeme, samo nek nije kiša :wink:

Za putovanja mi je vazda svakako na prvom mjestu BiH (plus HR ljeti), teško ću se od toga odvići ikada.
Eto, samo bi htio otići negdje da mogu reći da sam vidio malo svijeta.

Btw. iznenadio bi se da tamo ima i muslimana, tj. na Reunionu, ima velika džamija, jedina regija Francuske gdje ulicama čuješ ezan :mrgreen:
sumirprimus

#16405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

E vidite, vi koji zivite vani, eto vam jos jednig argumenta za iseliti se iz bosne.
Vecina populacije nije u stanju putovati jer nema sredstava . Mnogi od drveta ne vide sumu i ne vide da dobar dio populacije sastavlja kraj sa krajem , jer je takva platezna moc.
Onda ima i do viza, komplikacija je doci u gbr i usa npr . Recimo vi sa us pasosem ili njemackim lakse putujete realno

A onda ima i do mentaliteta, i ovi sto imaju para vrhunac je do dubajia.
Manji procenat je onih koji si mogu priustiti putovanja po svijetu, imaju vremena i organizacije da to sve odrade. Argument za otici, za parove koji vole putovati narovano :)
Last edited by sumirprimus on 07/02/2024 20:19, edited 1 time in total.
Bodkin

#16406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 07/02/2024 18:16
elcaliente wrote: 07/02/2024 18:09
Ozimician wrote: 07/02/2024 18:05 Zavisi gdje ides, ali istini za volju- nema previse mjesta boljih od Jadranskog mora.

Ako izuzmes iskljucivo otocne destinacije - Sejsele, Zanzibar, Mauricijus, Aruba, Bahami, odredjeni karipski otoci... onda se lista suzava ultra-drasticno.
I da, priznajem da nisam nikad bio u Njemackoj na moru, bio sam jedino u Nizozemskoj u Haagu i Zandvoortu.

Njemackim morem sam samo prolazio autom i trajektima Rostock-Trelleborg i onaj kratki sto vozi za Dansku. Kupao se nisam, a nije mi izgledalo nimalo privlacno, cak i gore od ovog nizozemskog koje je uzas.

A sto se guzvi tice, sto rece @sehohari u sezoni ces najbolje proci u BiH, pa jbt dovoljno upaliti dnevnik RTL-a u augustu i da slusas o ultra-kolonama na Luckom, ako je neko pokusao u sezoni da iz Minhena krene u pravcu Italije (preko Innsbrucka) eh taj moze svasta napisati. + stave policiju da ne da nikome da napusta autoput, svakog ko nema lokalne table pitaju za razlog i vracaju nazad u guzvu, tako da se ne mozes ni snaci okolo negdje. :-)

A za neupucene, na more se moze ici i preko Rostova. :D
Ja u Hr imam nekretnine i idem dole al nije ljepsa Vjetnama i Thailanda sto posto ti garantujem.
Jos uz to nema zadrzaja, apsolutna dosada, ja izvozam brodicu par dana i to je to.
Azijati izmislili pojam turizam za Hrvate.
Nema sta ljudi ne nude.
Šta nude?
Realno hrvatska ne nudi nista. Evo ti more i riba i morski plodovi u restoranu. I jos mentalitet ostavi pare i ne trazi nista. Jedino je istra izuzetak. Najbolji dio hrvatske daleko

Mada priznajem da ima malo sto smo se navikli na jadran jer idemo od malih nogu
PreWiBa

#16407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 07/02/2024 20:18 E vidite, vi koji zivite vani, eto vam jos jednig argumenta za iseliti se iz bosne.
Vecina populacije nije u stanju putovati jer nema sredstava . Mnogi od drveta ne vide sumu i ne vide da dobar dio populacije sastavlja kraj sa krajem , jer je takva platezna moc.
Onda ima i do viza, komplikacija je doci u gbr i usa npr . Recimo vi sa us pasosem ili njemackim lakse putujete realno

Manji procenat je onih koji si mogu prijstiti putovanja po svijetu imaju vremena k organizacije da to sve odrade.
Pa nema ni ovdje, makar za običnog građanina.
U mom dijelu Njemačke da bi putovao do tog otoka moraš ići za Pariz, pa tek od tuda ideš dalje.

Za većinu ovih eksotičnih destinacija ti i kao građanin BiH ne treba viza. Da, za UK i SAD, ali to je jedina stvar gdje bi vidio neki problem.

Mentalitet svakako nosiš sa sobom, bil ti adresa stanovanja bila u Bihaću ili u Augsburgu .
sumirprimus

#16408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

sehohari wrote: 07/02/2024 20:21
sumirprimus wrote: 07/02/2024 20:18 E vidite, vi koji zivite vani, eto vam jos jednig argumenta za iseliti se iz bosne.

Manji procenat je onih koji si mogu prijstiti putovanja po svijetu imaju vremena k organizacije da to sve odrade.
U mom dijelu Njemačke da bi putovao do tog otoka moraš ići za Pariz, pa tek od tuda ideš dalje.

Za većinu ovih eksotičnih destinacija ti i kao građanin BiH ne treba viza. Da, za UK i SAD, ali to je jedina stvar gdje bi vidio neki problem.

Mentalitet svakako nosiš sa sobom, bil ti adresa stanovanja bila u Bihaću ili u Augsburgu .
Stoji, ali Nije to taj nivo realno
Nemate osjecaj realno
Ti si zacas po evropi lijevo desno ceska francuska amsterdam danska ko dobar dan. Par k eura i imas putovanje na destinscije.
imas svijeta koji nema ni pasos jer sta ce mu gdje ce?na more ako i do neuma dobace a koji se i ovde ismijava dobro je i to nemali dio .
Prosjecna plata je 1300 km prosjexna, dobar dio dobija nize od toga.
Plus dobar dio tih egzoticnih destinscija nemas kod nas ni ambasade. Sve je komplikovanje.
PreWiBa

#16409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 07/02/2024 20:24
sehohari wrote: 07/02/2024 20:21

Stoji, ali Nije to taj nivo realno
Nemate osjecaj realno
Ti si zacas po evropi lijevo desno ceska francuska amsterdam danska ko dobar dan. Par k eura i imas putova je na destinscije.
imas svijeta koji nema ni pasos jer sta ce mu gdje ce?na more ako i do neuma dobace dovro je i to nemali dio .
Prosjecna plata je 1300 km prosjexna, dobar dio dobija nize od toga.
Znam.

Ali reći ću jednu stvar, a to je da prosječan građanin ni u Njemačkoj ni u BiH ne forsira nešto eksotične destinacije.
90% ide vazda u iste zemlje, isto kao što kod nas svi idu Hrvatska, CG, Turska, evo sad u zadnje vrijeme i Albanija, kod Srba još Grčka.

Razumijem na šta aludiraš i u pravu si, ali to nije sada neki pravi "argument" već nešto što ide kao ekstra...
Sumnjam da neko ko razmišlja o odlasku kao razlog vidi lakšu mogućnost godišnjeg u Tajlandu.
sumirprimus

#16410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Vise je faktora narsvno, ali finansije i slobodno vrijeme uz slobodnije kretanje(vize) dominiraju.
moimoi

#16411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

elcaliente wrote: 07/02/2024 20:08
elcaliente wrote: 07/02/2024 19:56

E vidis to je to, npr u Tajlandu i Vijetnamu ne trebas traziti prave restorane, znas da je skoro svaki dobar.
Pa cak i kada covjek ili zena ispred kuce iznesi rostilj ili wok i prodaju hranu dobra je.
Ili si se vakcinisao protiv svega sto postoji? :D Mada se ne mozes vakcinisti protiv bakterija.
Mislim, nije da ne znam.. jebiga sad i ti :D jesi probao skorpione? :D
Kada putujem tako negdje, ne idem po nikakvim rizortima nego pokusavam, koliko je to god moguce, u ono malo vremena, dozivjeti tu zemlju minimalno turisticki. Tj. Ne bude to nikakav odmor.. vise umor.
jeza u ledja

#16412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ako ja sad budem guglao Augsburg - Phuket ili Bihac - Phuket sta mislite sta ce biti jeftinije i brze?
jeza u ledja

#16413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 07/02/2024 20:40
elcaliente wrote: 07/02/2024 20:08
Mislim, nije da ne znam.. jebiga sad i ti :D jesi probao skorpione :D ? :D
Kada putujem tako negdje, ne idem po nikakvim rizortima nego pokusavam, koliko je to god moguce, u ono malo vremena, dozivjeti tu zemlju minimalno turisticki. Tj. Ne bude to nikakav odmor.. vise umor.
Takodje. Zato me ovi coconuti i masaze na plazi ne interesuju.
Al dobro, elcaliente radi previse pa ga razumijem :D
sumirprimus

#16414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 20:42 Ako ja sad budem guglao Augsburg - Phuket ili Bihac - Phuket sta mislite sta ce biti jeftinije i brze?
Ma ludost, pazi radnicma hrv u dm.u radnja kzmeticke opreme kreme pelene i to , ne znam koliko znaju haha, ima platu oko 1500 1600 eura. To je preko 3000 km. Kod nas je prisjecna plata 1300km 650eura. Oni imaju lance lidl kaufland plodine, konzum. Mi imamo bingo. Sta mislis ko jeftinije prodje u kupovini i kome ostane vise?? Prebaci u vecu brzinu evropa, njemacka i prosjecna plata i platezna moc . Ili vi iz US.
Ne kukam, pricam realno.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#16415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 17:58 Pa jebiga ima nas jos koji su bili u tropima u raznim krajevima. I dalje smatram da je Jadran interesantniji. Pod jedan ako je ravno, meni nije toliko interesantno. Pod dva ako su valovi, opet mi nije toliko interesantno. Pod tri, ako nema interesantne historije, arhitekture, i to mi je minus.
Ali shvatam ako neko voli da roni, da surfa, ili sjedi po citav dan na plazi u divljini.
Taj dio ponude makarske rivijere je najbolji :izet:
mali_balon

#16416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

NIsta ljepse kad u malom drveniku sjedim na plazi i ogladnim pa trznem strucu hljeba i namazem argetu i uzmem paradajz,......pa zagrizrem krisku i onda zagrizerm paradajz a on ustrca sve oko mene i pocne da mi curi ni ruku.....a ja lizem ruku a ona slana od mora......jebo vas puket mauricijus i dubaji
o cemu vi pa, pa prosjecni stanovnik ove zemlje skuplja cijelu godinu za 5 dana neuma iznad magistrale
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#16417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

mali_balon wrote: 07/02/2024 20:55 NIsta ljepse kad u malom drveniku sjedim na plazi i ogladnim pa trznem strucu hljeba i namazem argetu i uzmem paradajz,......pa zagrizrem krisku i onda zagrizerm paradajz a on ustrca sve oko mene i pocne da mi curi ni ruku.....a ja lizem ruku a ona slana od mora......jebo vas puket mauricijus i dubaji
o cemu vi pa, pa prosjecni stanovnik ove zemlje skuplja cijelu godinu za 5 dana neuma iznad magistrale
To je to. :thumbup:

Borovina, crvrci, ciko koji se dere kukuruz, kukurica, mais… a da ne govorim u moru idealne temperature da se rashladis, a ne kao na ovih kvazi destinacijama gdje je voda vruca kao da si usao u mokracu.

Samo Adria jaro.
sumirprimus

#16418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ja pricam o argumentima za iseliti se iz bih i da se isplati, bar za taj dio koji izmedju ostalog voli i putovanja.
I zato smijesno djeluje kada neko ko zivi vani govori ljudima u bih da je i tamo tesko i nije to to vise.
PreWiBa

#16419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Entropio wrote: 07/02/2024 21:01
mali_balon wrote: 07/02/2024 20:55 NIsta ljepse kad u malom drveniku sjedim na plazi i ogladnim pa trznem strucu hljeba i namazem argetu i uzmem paradajz,......pa zagrizrem krisku i onda zagrizerm paradajz a on ustrca sve oko mene i pocne da mi curi ni ruku.....a ja lizem ruku a ona slana od mora......jebo vas puket mauricijus i dubaji
To je to. :thumbup:

Borovina, crvrci, ciko koji se dere kukuruz, kukurica, mais… a da ne govorim u moru idealne temperature da se rashladis, a ne kao na ovih kvazi destinacijama gdje je voda vruca kao da si usao u mokracu.

Samo Adria jaro.
Pa dobro, većina tamo ode samo jednom.

Mi ljeto čak i ne provodimo u Hrvatskoj, nego iz BiH svaki dan skoknemo 10-15 kilometara autom do plaže.
I dan-danas ne mogu da zamislim drugačije svoj ljetni odmor.
mali_balon

#16420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

sumirprimus wrote: 07/02/2024 21:02 Ja pricam o argumentima za iseliti se iz bih i da se isplati, bar za taj dio koji izmedju ostalog voli i putovanja.
I zato smijesno djeluje kada neko ko zivi vani govori ljudima u bih da je i tamo tesko i nije to to vise.
MA ovo je forum i znas da svako hoce da je njegov veci.....neko ko hoce da ode taj ce otici bez obzira sta neko pise po forumu koji mozda cita stotinjak ljudi a 50ak je aktivno.....nije BH ovaj forum.....ja bi voli da nas narod putuje, npr da izadje malo dalje od HR ili Slo da vidi da smo nebitni, da sutra svi odavde nestanemo da se nece niko pocesat za nas....jer ovdje decenijama truju narod da su kao nekom Jan de Hopu u NL ili Hansu u D, bitni i oni i carsija i golubovi na carsiji i cevapi kod harija i stari most u mostaru itd itd......
sumirprimus

#16421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

mali_balon wrote: 07/02/2024 21:12
sumirprimus wrote: 07/02/2024 21:02 Ja pricam o argumentima za iseliti se iz bih i da se isplati, bar za taj dio koji izmedju ostalog voli i putovanja.
MA ovo je forum i znas da svako hoce da je njegov veci.....neko ko hoce da ode taj ce otici bez obzira sta neko pise po forumu koji mozda cita stotinjak ljudi a 50ak je aktivno.....nije BH ovaj forum.....ja bi voli da nas narod putuje, npr da izadje malo dalje od HR ili Slo da vidi da smo nebitni, da sutra svi odavde nestanemo da se nece niko pocesat za nas....jer ovdje decenijama truju narod da su kao nekom Jan de Hopu u NL ili Hansu u D, bitni i oni i carsija i golubovi na carsiji i cevapi kod harija i stari most u mostaru itd itd......
Upravo
sabanss

#16422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

I u taj mali Drvenik ti dolaze naši ljudi koji žive u Kelnu i Lajpcigu. Rekoh, kako vam se da vozit toliko, kažu, malo do Bosne i ovdje sedmica.... Jbg ga naučili.

Ko je naučio na to, može mu Zanzibar džabe biti :mrgreen:
Ozimician

#16423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa zar vec nije apsolvirano da je s vise para sve lakse ?

:-) Topla voda se ne treba izmisljati.
sumirprimus

#16424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ozimician wrote: 07/02/2024 21:27 Pa zar vec nije apsolvirano da je s vise para sve lakse ?

Pa jedno vodi drugime, zato ljudi idu vani
Ovde je gore , gore je bolje jer je finansijaki podnosljivije, zivot je laksi, vise sansi, mogucnosti, prostora za napredovanje, zrak je cisci itd etc .
Ozimician

#16425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sumirprimus wrote: 07/02/2024 21:32
Ozimician wrote: 07/02/2024 21:27 Pa zar vec nije apsolvirano da je s vise para sve lakse ?

Pa jedno vodi drugime, zato ljudi idu vani
Ovde je gore , gore je bolje jer je finansijaki podnosljivije, zivot je laksi, vise sansi, mogucnosti, prostora za napredovanje, zrak je cisci itd etc .
Takoe
Post Reply