Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- JohnnyS
#16251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo mi optimisti smo ostali, pesimisti su na zapadu 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da ne pratiš nečije upise, najviše MB-a.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 14:54Kako mislis "cherry picking"? Zar treba vaditi podatke i statistike da se dokaze da je BiH medju najgorim u Evropi po mnogim parametrima (ekonomija, zagadjenost, infrastruktura)? Zar je bitno je li najgora ili ima 5 ili 10 jos gorih zemalja? Cherry picking bi bio da se trazi nesto sto govori suprotno od tog trenda. Kakva je to uopste rasprava u kojoj dodje do toga da neko mora vaditi takve podatke da bi ga ubijedio da je nebo plavo, zar se ne bi trebao to prvo zapitati? Je li tebi to treba dokazivati ili sta?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 07:34Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 00:42
Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .
Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.
Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?
Fakat me zanima, koji su to primjeri ismijavanja?![]()
Ostale stvari, tipa supak Evrope, pasteta, milostinja dijaspore, to je vec debilizam, i to su stvari koje ne znam da sam vidio ovdje, osim od ljudi koji zive tamo i koji se osjecaju slobodnim da tako nesto kazu jer su i sami dio toga, pa namjerno pretjeruju da bi dokazali neku poentu, ili ni sami ne znaju da je i Evropa puna slicnih problema koje oni navode ("ovo samo kod nas ima").
Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.
- PreWiBa
#16253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i nema.
Mislim, to je jednostavno tako, nikad nisam čuo neko ko je bio u BiH nije pohvalio prirodu.
Da, imaju i zemlje poput Austrije ili Švicarske lijepu prirodu, ali te zemlje su sa razlogom među najpotraženijim destinacijama kontinenta.
Priča kako i Njemačka npr. ima prirodu jednostavno ne pije vodu, većina gastarbajtera živi predaleko u urbanim centrima da bi nešto imali od nje svaki dan.
-
moimoi
#16254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hebo zivot opet ta Njemackasehohari wrote: ↑07/02/2024 15:05Pa i nema.
Mislim, to je jednostavno tako, nikad nisam čuo neko ko je bio u BiH nije pohvalio prirodu.
Da, imaju i zemlje poput Austrije ili Švicarske lijepu prirodu, ali te zemlje su sa razlogom među najpotraženijim destinacijama kontinenta.
Priča kako i Njemačka npr. ima prirodu jednostavno ne pije vodu, većina gastarbajtera živi predaleko u urbanim centrima da bi nešto imali od nje svaki dan.
Predivne prirode imas svugdje gdje ljudi nisu intervenisali.
Nasa planeta ti je cudo.
- PreWiBa
#16255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govorimo o zemljama gdje je ekonomski isplativo otići jbg, to mi je glavna premisa kada uzmem u obzir države za iseljavanje.moimoi wrote: ↑07/02/2024 15:14Hebo zivot opet ta Njemackasehohari wrote: ↑07/02/2024 15:05Pa i nema.
Priča kako i Njemačka npr. ima prirodu jednostavno ne pije vodu, većina gastarbajtera živi predaleko u urbanim centrima da bi nešto imali od nje svaki dan.![]()
Nasa planeta ti je cudo.![]()
Ne mora biti Njemačka, evo uzmimo ostale zemlje evrope:
- Benelux je u biti jedna velika Slavonija
- Skandinavija je užasno tmurna
- UK neću ni spominjati
- Francuska jeste lijepa, ali će prosječan Balkanac opet najvjerovatnije završiti u većim urbanim centrima koja su Benelux ili Njemačka 2.0
Italija i Španija sa druge strane jesu lijepe zemlje, ali se teško nekome isplati otići tamo.
-
moimoi
#16256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑07/02/2024 15:19Govorimo o zemljama gdje je ekonomski isplativo otići jbg, to mi je glavna premisa kada uzmem u obzir države za iseljavanje.moimoi wrote: ↑07/02/2024 15:14Hebo zivot opet ta Njemackasehohari wrote: ↑07/02/2024 15:05
Pa i nema.
Priča kako i Njemačka npr. ima prirodu jednostavno ne pije vodu, većina gastarbajtera živi predaleko u urbanim centrima da bi nešto imali od nje svaki dan.![]()
Nasa planeta ti je cudo.![]()
Ne mora biti Njemačka, evo uzmimo ostale zemlje evrope:
- Benelux je u biti jedna velika Slavonija
- Skandinavija je užasno tmurna
- UK neću ni spominjati
- Francuska jeste lijepa, ali će prosječan Balkanac opet najvjerovatnije završiti u većim urbanim centrima koja su Benelux ili Njemačka 2.0
Italija i Španija sa druge strane jesu lijepe zemlje, ali se teško nekome isplati otići tamo.
Cekaj, da li se ti i ja uopste razumijemo?
U prirodu ni kada zivis u BiH ne ides svaki dan.
Em je sirok pojam.. i ta ravnica ima svoje cari… i pustinja ima svoje cari kao i planine, rijeke, jezera, mora i oceani.
Zato mi je smijesno kada neko kaze “niDje prirode kao kod nas”
Mozda samo ne ono na sta si navikao
- Ozimician
#16257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Prirode ima svugdje, ali je u vecini slucajeva jednolicna i moras preci pola kontinenta da dozivis nesto drugacije sto se prirode tice.
Prirode ima svugdje, ali je u vecini slucajeva jednolicna i moras preci pola kontinenta da dozivis nesto drugacije sto se prirode tice.
- jeza u ledja
#16258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno. I mislim da smo sto se tice prirode, a s obzirom na velicinu zemlje, u vrhu.Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
- 512MB
#16259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto ajd koliko iz Sarajeva treba autom do mora?Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Ja iz Salzburga spićim za Trst za 3.5 sata, i to pjevajući preko Alpa, divota. Iz Graza za 3 sata.
-
sabanss
#16260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sa ovim dijelom se teško mogu složiti. Vrhunac našeg optimizma je bio u godinama poslije rata, tamo negdje do 2000. godine. Većina dijaspore je tada pokušala da se vrati a i elan ovih koji su prošli rat je bio zavidan. Nekako je nada da će biti bolje bila u zraku.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 14:54 Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.
Meni je recimo 2005. ili 2006. bila prelomna da izgubim taj optimizam.
- jeza u ledja
#16261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
512-MB? Ako sam dobro upratio, on vodi uglavnom raspravu sa ovim drugim likom koji isto kao i on zivi u Njemackoj i kritikuje zivot u njoj (sehohari wrote: ↑07/02/2024 15:02Mislim da ne pratiš nečije upise, najviše MB-a.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 14:54Kako mislis "cherry picking"? Zar treba vaditi podatke i statistike da se dokaze da je BiH medju najgorim u Evropi po mnogim parametrima (ekonomija, zagadjenost, infrastruktura)? Zar je bitno je li najgora ili ima 5 ili 10 jos gorih zemalja? Cherry picking bi bio da se trazi nesto sto govori suprotno od tog trenda. Kakva je to uopste rasprava u kojoj dodje do toga da neko mora vaditi takve podatke da bi ga ubijedio da je nebo plavo, zar se ne bi trebao to prvo zapitati? Je li tebi to treba dokazivati ili sta?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 07:34
Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga.![]()
Ostale stvari, tipa supak Evrope, pasteta, milostinja dijaspore, to je vec debilizam, i to su stvari koje ne znam da sam vidio ovdje, osim od ljudi koji zive tamo i koji se osjecaju slobodnim da tako nesto kazu jer su i sami dio toga, pa namjerno pretjeruju da bi dokazali neku poentu, ili ni sami ne znaju da je i Evropa puna slicnih problema koje oni navode ("ovo samo kod nas ima").
Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.
- Ozimician
#16262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto, tu je to otprilike. Koliko ti treba iz Beca?512MB wrote: ↑07/02/2024 15:46Eto ajd koliko iz Sarajeva treba autom do mora?Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Ja iz Salzburga spićim za Trst za 3.5 sata, i to pjevajući preko Alpa, divota. Iz Graza za 3 sata.
- Ozimician
#16263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno mislim da s obzirom na velicinu (i polozaj) jedino Slovenija konkurise.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:46Tacno. I mislim da smo sto se tice prirode, a s obzirom na velicinu zemlje, u vrhu.Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
- dr_Evil
#16264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realno volim Trst, ali nije mi bas ona uvala za kupanja
Ali tu je to 3.5-4 sata, ovisno koliko stiskas gas.
Sarajevo - Zaostrog 150km manje, a isto se vozi, lose ceste. Nadoci ce i to nekad.
Ali tu je to 3.5-4 sata, ovisno koliko stiskas gas.
Sarajevo - Zaostrog 150km manje, a isto se vozi, lose ceste. Nadoci ce i to nekad.
- Ozimician
#16265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moj licni utisak je da je 2007. bila vrhunac. 2002-2007. Do 2002. je bila bas bijeda.sabanss wrote: ↑07/02/2024 15:47Sa ovim dijelom se teško mogu složiti. Vrhunac našeg optimizma je bio u godinama poslije rata, tamo negdje do 2000. godine. Većina dijaspore je tada pokušala da se vrati a i elan ovih koji su prošli rat je bio zavidan. Nekako je nada da će biti bolje bila u zraku.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 14:54 Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.
Eh sad svako ima svoju percepciju, ali depresija je nekako krenula sa onom svjetskom krizom 2008-2009. god.
Sto bi jedan uvazeni forumas rekao, korelira jako i sa domacom i sa geopolitikom.
- JohnnyS
#16266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da otvoriš neku temu na politici iz 2010 i danas, i slijepo pogađaš koja je iz koje godine, malo tko bi znao razlikovati.
Ista priča i onda i danas, samo što smo prije pisali s kompjutera, danas s mobitela
Ista priča i onda i danas, samo što smo prije pisali s kompjutera, danas s mobitela
-
sabanss
- Ozimician
#16268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam stizao do Baske Vode preko Blidinja za manje od 3,5h i to jos dok je dio puta bio makadam i nije bila gotova AC do Bradine.
- jeza u ledja
#16269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz Salzburga, super. Hajd ti iz Berlina dodji ili do planina ili do mora kako treba za 3 i po sata. Ili bilo gdje u UK, Beneluxu, Skandinaviji. Da ne govorimo o istocnoj Evropi.512MB wrote: ↑07/02/2024 15:46Eto ajd koliko iz Sarajeva treba autom do mora?Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
- jeza u ledja
#16270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro sad, Svica i Austrija su sigurno bolje. Naravno nije more u njima ali zacas se stigne do mora. Uostalom i iz BiH picis u drugu zemlju da bi dosao na more.Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:52Iskreno mislim da s obzirom na velicinu (i polozaj) jedino Slovenija konkurise.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:46Tacno. I mislim da smo sto se tice prirode, a s obzirom na velicinu zemlje, u vrhu.Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
- jeza u ledja
#16271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slazem se i ja da je to bio vrhunac. Nakon 2000-e je otislo u kurac. A pogotovo nakon 2007-08 (ne znam o cemu Ozimican govorisabanss wrote: ↑07/02/2024 15:47Sa ovim dijelom se teško mogu složiti. Vrhunac našeg optimizma je bio u godinama poslije rata, tamo negdje do 2000. godine. Većina dijaspore je tada pokušala da se vrati a i elan ovih koji su prošli rat je bio zavidan. Nekako je nada da će biti bolje bila u zraku.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 14:54 Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.
Iskreno, ovo je samo moja percepcija iz vana i to vecinom zbog ovog foruma.
- dr_Evil
- 512MB
#16273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Care iz Berlina na Usedom, prelijep otok sa plažama i high society turizmom za 2.5 sata, a u Poljsku na kupanje za sat ipo.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:59Iz Salzburga, super. Hajd ti iz Berlina dodji ili do planina ili do mora kako treba za 3 i po sata. Ili bilo gdje u UK, Beneluxu, Skandinaviji. Da ne govorimo o istocnoj Evropi.512MB wrote: ↑07/02/2024 15:46Eto ajd koliko iz Sarajeva treba autom do mora?Ozimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.

Glupe su vam te priče "samo u Bosni za 3 sata na more."
- dr_Evil
#16274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Optimizam je bio u punom jeku, tamo negdje kad se uzdigao stari most, onda je krenulo prema dole.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 16:03
Slazem se i ja da je to bio vrhunac. Nakon 2000-e je otislo u kurac. A pogotovo nakon 2007-08 (ne znam o cemu Ozimican govori). No ja govorim zadnjih 5-6 godina, da napokon vidim neki pozitivan trend. Nisam mislio da smo sad na vrhuncu.
Iskreno, ovo je samo moja percepcija iz vana i to vecinom zbog ovog foruma.![]()
Sada se bolje zivi, raja se iselila i spao je socijalni pritisak. Danas radnik moze ucjenit gazdu, jer kao sto kaze druga tema "ima ko hoce radit-proslo vrijeme". Ali optimizma i buducnosti i dalje nema. Samo bolja sadasnjost, sto je super jer dosta raje zivi dan za danom. Ti su najrahtniji.
- jeza u ledja
#16275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala na casu geografije. Jebiga ja nisam znao da postoji Balticko more i njihove prelijepe plaze.512MB wrote: ↑07/02/2024 16:05Care iz Berlina na Usedom, prelijep otok sa plažama i high society turizmom za 2.5 sata, a u Poljsku na kupanje za sat ipo.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:59Iz Salzburga, super. Hajd ti iz Berlina dodji ili do planina ili do mora kako treba za 3 i po sata. Ili bilo gdje u UK, Beneluxu, Skandinaviji. Da ne govorimo o istocnoj Evropi.
Glupe su vam te priče "samo u Bosni za 3 sata na more."