Bitno ko kaze, a ne sta kaze?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 07:34Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 00:42Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .
Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.
Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?
Fakat me zanima, koji su to primjeri ismijavanja?![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#16226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je bitno.Bodkin wrote: ↑07/02/2024 08:50Bitno ko kaze, a ne sta kaze?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 07:34Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 00:42
Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .
Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.
Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?
- dr_Evil
#16228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet, ti si otisao u Ameriku, to je potpuno drugi mentalni sklop. Mi kad kazemo zapad obicno mislim na germanejeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 06:35
UStekao raju i prijatelje, i uopste mi je nejasno kad neko kaze na Zapadu ljudi hladni ovo ono. Inace 99% mojih prijatelja iz mladosti ne zivi vise u BiH, u stvari ja sam i medju zadnjim otisao, tako da mi je i strana ta ideja o drustvenom zivotu u BiH u odnosu na ovdje. "Ljudi hladni" i ta prica je za mene lijeni stereotip. U stvari ne vidim apsolutno nikakvu razliku izmedju otvorenosti ili spremnosti na neki prijateljski odnos, bilo sta, izmedju prosjecnog Amera i prosjecnog Bosanca.
Zapad je i Spanija pa sam sa svakim pricao ko da se citav zivot znamo.
-
Bodkin
#16229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Amerikanci su plitki i odnosi su poprilicno transactional. Sto je ok za ponekad. Ipak duze treba da se stvsrno sjaranis. Ali def je lakse nego medju germanimadr_Evil wrote: ↑07/02/2024 08:59Opet, ti si otisao u Ameriku, to je potpuno drugi mentalni sklop. Mi kad kazemo zapad obicno mislim na germanejeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 06:35
UStekao raju i prijatelje, i uopste mi je nejasno kad neko kaze na Zapadu ljudi hladni ovo ono. Inace 99% mojih prijatelja iz mladosti ne zivi vise u BiH, u stvari ja sam i medju zadnjim otisao, tako da mi je i strana ta ideja o drustvenom zivotu u BiH u odnosu na ovdje. "Ljudi hladni" i ta prica je za mene lijeni stereotip. U stvari ne vidim apsolutno nikakvu razliku izmedju otvorenosti ili spremnosti na neki prijateljski odnos, bilo sta, izmedju prosjecnog Amera i prosjecnog Bosanca.
Na jugu je najlakse ja bih rekao. To vazi za latino zemlje u evropi ili u juznoj americi
U aziji je najteze
- dr_Evil
#16230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakva klima takav narod, sto vise sjevernije ides sve su hladniji. Ali onda se desi potpuni twist, dodjes na sjever Svedske i Norveske pa te svako zove na kafu u kucu. Mislim da je to jer se previse gore mjesaju sa Rusima, pokupili stagod slavenske krvi - sto kao sto znamo iz ratova nije uvijek najbolje, ali za socijalizaciju pomaze.Bodkin wrote: ↑07/02/2024 09:03Amerikanci su plitki i odnosi su poprilicno transactional. Sto je ok za ponekad. Ipak duze treba da se stvsrno sjaranis. Ali def je lakse nego medju germanimadr_Evil wrote: ↑07/02/2024 08:59Opet, ti si otisao u Ameriku, to je potpuno drugi mentalni sklop. Mi kad kazemo zapad obicno mislim na germanejeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 06:35
Na jugu je najlakse ja bih rekao. To vazi za latino zemlje u evropi ili u juznoj americi
U aziji je najteze![]()
-
moimoi
#16231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dragi perscitus, ovim se ne bih slozila.
Najbitnija su poznanstva koja ti otvore vrata prema drugim mogucnostima. A do tebe je naravno hoces li iskoristiti ili neces.
Zato se i ne slazem da kod nas imas iste mogucnosti da steknes nesto radom kao na zapadu. Mozda jedino ako si u stranKi nekoj.
- dr_Evil
#16232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ponekad se i sam pitam jesam li odabrao pravi put, nekad sam sebi kazem "dok drugi jebu ti se muzafere kupaj"moimoi wrote: ↑07/02/2024 09:10
Najbitnija su poznanstva koja ti otvore vrata prema drugim mogucnostima. A do tebe je naravno hoces li iskoristiti ili neces.
Zato se i ne slazem da kod nas imas iste mogucnosti da steknes nesto radom kao na zapadu. Mozda jedino ako si u stranKi nekoj.
-
moimoi
#16233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pazi, ne uspije svako ni u stranKi. Moras ipak biti sklon rektalnom alpinizmu… nije to bas lak “posao”dr_Evil wrote: ↑07/02/2024 09:12Ponekad se i sam pitam jesam li odabrao pravi put, nekad sam sebi kazem "dok drugi jebu ti se muzafere kupaj"moimoi wrote: ↑07/02/2024 09:10
Zato se i ne slazem da kod nas imas iste mogucnosti da steknes nesto radom kao na zapadu. Mozda jedino ako si u stranKi nekoj.![]()
-
Bodkin
#16234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Popravili im slaveni krvnu sliku. Neka nekadr_Evil wrote: ↑07/02/2024 09:07Kakva klima takav narod, sto vise sjevernije ides sve su hladniji. Ali onda se desi potpuni twist, dodjes na sjever Svedske i Norveske pa te svako zove na kafu u kucu. Mislim da je to jer se previse gore mjesaju sa Rusima, pokupili stagod slavenske krvi - sto kao sto znamo iz ratova nije uvijek najbolje, ali za socijalizaciju pomaze.
- dr_Evil
#16235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Recimo da sam imao mogucnost za dobar start. Ali nisam ja od tog posla, pa vidis i sama da sam totalna levatinamoimoi wrote: ↑07/02/2024 09:18Pazi, ne uspije svako ni u stranKi. Moras ipak biti sklon rektalnom alpinizmu… nije to bas lak “posao”dr_Evil wrote: ↑07/02/2024 09:12Ponekad se i sam pitam jesam li odabrao pravi put, nekad sam sebi kazem "dok drugi jebu ti se muzafere kupaj"moimoi wrote: ↑07/02/2024 09:10
Zato se i ne slazem da kod nas imas iste mogucnosti da steknes nesto radom kao na zapadu. Mozda jedino ako si u stranKi nekoj.![]()
![]()
-
mali_balon
#16236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
broj dva wrote: ↑07/02/2024 08:46They call me Nandor the relentless... because I would not relent !mali_balon wrote: ↑07/02/2024 06:55Ma pustis njih dvojicu nek se vole.....niti ih citas niti citiras.....svakako im pamet iz usiju curi....sve znaju sve su prosli.....a kod privatnika rahmana bi se raspali za 2h....pusti ih nek uzivaju i nekom svom svijetu gdje nemaju nigdje nikoga s kim bi podijelili taj neki uspijeh u zivotu pa dodji ovdje da seru i lazu....nek cipelare, nek uzivaju u stecenom znanju i bogatstvu.....ali kad tad ce doci cica na kolica, sto bi narod rekao, kada ce im se taj svijet raspasti i te neke naocale kojom gledaji svijet ce otici u ku..c.....jeza u ledja wrote: ↑06/02/2024 18:52 A jbt uvijek ista stvar - likovi koji su otisli vani, stekli drzavljanstva, zaradili mozda para, i sad mogu da biraju gdje ce i sta ce, dodju na ovaj forum pametovati raji kako je Zapad bljak, fuj, hrana nikakva, klima uzasna, ljudi ljudozderi, narkosi po ulicama... Zapad ne valja, nemojte ni dolazit jebiga.
Jest da sam ja otisao, jest da sam ja tamo radio, jest da sam ja stekao papire, proputovao svijeta sa tim istim papirima i tim istim parama, kupio imovinu, skolovao se, ali vjerujte mi kad vam kazem nemojte tamo ici zajebacete se....kao...ja?
![]()
Forumas koji nikad nije zivio vani, koji dodje ovdje da nesto pametno procita, naci ce samo kompleksase koji se medjusobno prepiru kome je zivot u bolji. Cast izuzecima koji razumiju da nije tema o njima.
Pogledaj bbc humoristicku seriju o vampirima (what we do in the shadows) izemdju ostalih ima i energetski vampir, koji crpi energiju iz ljudi....kaze najvise energije od ljudi uzme na trolanju po forumima i drustvenim mrezama....isto ova dvojica
-
mali_balon
#16237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh et ako ti je ovo zakljucak iz mog posta onda ne vidim svrhu dalje komunikacije na ovu temu_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 08:49Eh eto i ti insinuiras da neko iz BiH nije vidio planine po Svicarskoi i Austrijimali_balon wrote: ↑07/02/2024 08:31
Sve sto si nabrojao nije problem vecina je i istina, do problema dolazimo kada neko kaze, da je ovo sto si nabrojao, nesta najbolje na dunjaluku....npr kad kaze eeeeee imamo mi nase planineeeee imamo sumaaaa i vodeeee cevape pite......a kad bi vidio planine su sloveniji usro bi se a da ne govorimo o austriji ili svici....itd itd i to brani ko da si mu mater dirno....
Do problema dolazimo kada ja tebe pokusavam u nesta ubijediti a ja nisam to okusio na svojoj kozi nego cuo nekog kako prica....i to se desava u svim sferama zivota......tkz naprdzivanje..... Umjesto da ti kazem super idi probaj vidi kako je, ne ja cu ti jos nogu podapeti...i srat ovdje po forumu kako je to pih kaka![]()
-
moimoi
#16238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To “nigdje prirode k’o u nas” je mislim upravo ratna dijaspora provalila
Ono kada predju granicu pa udahnu domacu havu
Ono kada predju granicu pa udahnu domacu havu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mali_balon wrote: ↑07/02/2024 11:19Eh et ako ti je ovo zakljucak iz mog posta onda ne vidim svrhu dalje komunikacije na ovu temu_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 08:49Eh eto i ti insinuiras da neko iz BiH nije vidio planine po Svicarskoi i Austrijimali_balon wrote: ↑07/02/2024 08:31
Sve sto si nabrojao nije problem vecina je i istina, do problema dolazimo kada neko kaze, da je ovo sto si nabrojao, nesta najbolje na dunjaluku....npr kad kaze eeeeee imamo mi nase planineeeee imamo sumaaaa i vodeeee cevape pite......a kad bi vidio planine su sloveniji usro bi se a da ne govorimo o austriji ili svici....itd itd i to brani ko da si mu mater dirno....
Do problema dolazimo kada ja tebe pokusavam u nesta ubijediti a ja nisam to okusio na svojoj kozi nego cuo nekog kako prica....i to se desava u svim sferama zivota......tkz naprdzivanje..... Umjesto da ti kazem super idi probaj vidi kako je, ne ja cu ti jos nogu podapeti...i srat ovdje po forumu kako je to pih kaka![]()
-
broj dva
#16240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
S tim sto ovih 36 % u Norveskoj placaju kredite za stan/kucu koja postaje njihova sto je ipak bolje od iznajmljivanjadr_Evil wrote: ↑07/02/2024 08:49Amerika je drugi sistem po svemu od europe:jeza u ledja wrote: ↑06/02/2024 18:06
Neko je neki dan postavljao ovu cifru za razlicite drzave Amerike, i ona se kretala od 10% do negdje 35% mescini. Najvisa je bila na Hawajima i u Californiji. Hocu reci da mi se ta tvoja cifra od 30% cini jako velikom, bar za ovdje preko okeana.
https://www.nrk.no/nyheter/ssb_-nordmen ... 1.16682998Bolig utgjør en stadig større del av norske husholdningers forbruk. Mer enn 36 prosent går til det å bo. Det viser SSBs forbruksundersøkelse for 2022. For lavinntektshusholdninger går 44 prosent av forbruket med til bolig
Mjesto za stanovanje je svakim danom sve veci dio norveskog budzeta jednog domacinstva. Vise od 36% ide na stanovanje prema statistici 2022. Za manja primanja ide 44% potrosnje domacinstva
Mogu pouzdano reci da je u Bosni jos gore stanje. Ali je srecom prijasnja generacija vecinom osigurala djecu, kradjom stanova u ratu, naslijedstvom iz komunizma, gradnjom sprata, ili tome slicno.
- dr_Evil
#16241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svugdje je tesko skupiti kapital potreban za kupovinu stana, pa tako i u Norveskoj. Ali gdje ima cilj ima i nacin. Jok, prva nekretnina mora biti u centru i od 80 kvadrata, znas kad bi je kupio!
- Javier Pena
#16242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemačka ima najmanji privredni rast u evrozoni, tek 0,3, štrajkovi zemljoradnika, železničara i drugih strukovnih udruženje parališu zemlju, inflacija nije bila tako visoka više od 50 godina, prvi put od ujedinjenja Nemačke registruje se gubitak kupovne moći građana, plus kao Damoklov mač iznad glave kancelara visi afera Jan Marsalek za koga se sumnja da je izvršio krivično delo veleizdaje dostavljajući senzibilne podatke Rusiji više od deset godina.
- Ozimician
#16243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da si ziv i zdrav, Njemacka je 2023. god zavrsila u recesiji od -0,3%Javier Pena wrote: ↑07/02/2024 12:45Nemačka ima najmanji privredni rast u evrozoni, tek 0,3, štrajkovi zemljoradnika, železničara i drugih strukovnih udruženje parališu zemlju, inflacija nije bila tako visoka više od 50 godina, prvi put od ujedinjenja Nemačke registruje se gubitak kupovne moći građana, plus kao Damoklov mač iznad glave kancelara visi afera Jan Marsalek za koga se sumnja da je izvršio krivično delo veleizdaje dostavljajući senzibilne podatke Rusiji više od deset godina.
Kakav privredni rast, to neko lose preveo ?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Bodkin
#16245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedan negativan kvartal ne znaci recesijaOzimician wrote: ↑07/02/2024 12:48Da si ziv i zdrav, Njemacka je 2023. god zavrsila u recesiji od -0,3%Javier Pena wrote: ↑07/02/2024 12:45Nemačka ima najmanji privredni rast u evrozoni, tek 0,3, štrajkovi zemljoradnika, železničara i drugih strukovnih udruženje parališu zemlju, inflacija nije bila tako visoka više od 50 godina, prvi put od ujedinjenja Nemačke registruje se gubitak kupovne moći građana, plus kao Damoklov mač iznad glave kancelara visi afera Jan Marsalek za koga se sumnja da je izvršio krivično delo veleizdaje dostavljajući senzibilne podatke Rusiji više od deset godina.
Kakav privredni rast, to neko lose preveo ?
- Ozimician
#16246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Godirsnji GDP Growth je negativan. Pogledaj i ostale kvartale.
-
Bodkin
#16247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#16248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jao. Kazem pogledaj i ostale kvartale:
Treci kvartal -0,1%
https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... 0_811.html
Dakle kad su 3. i 4. kvartal negativni - recesija je ?
2. kvartal je bio 0,0% (stagnacija)
https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... eszeitraum.
-
Bodkin
#16249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kul. Ja sam gledao druge izvore gdje u drugom i trecem nije bilo negativnog rasta nego stagnacijeOzimician wrote: ↑07/02/2024 13:33Jao. Kazem pogledaj i ostale kvartale:
Treci kvartal -0,1%
https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... 0_811.html
Dakle kad su 3. i 4. kvartal negativni - recesija je ?
2. kvartal je bio 0,0% (stagnacija)
https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... eszeitraum.
Ps. A i priznajem da nisam vidio boldirano
- jeza u ledja
#16250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako mislis "cherry picking"? Zar treba vaditi podatke i statistike da se dokaze da je BiH medju najgorim u Evropi po mnogim parametrima (ekonomija, zagadjenost, infrastruktura)? Zar je bitno je li najgora ili ima 5 ili 10 jos gorih zemalja? Cherry picking bi bio da se trazi nesto sto govori suprotno od tog trenda. Kakva je to uopste rasprava u kojoj dodje do toga da neko mora vaditi takve podatke da bi ga ubijedio da je nebo plavo, zar se ne bi trebao to prvo zapitati? Je li tebi to treba dokazivati ili sta?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/02/2024 07:34Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 00:42Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .
Ostale stvari, tipa supak Evrope, pasteta, milostinja dijaspore, to je vec debilizam, i to su stvari koje ne znam da sam vidio ovdje, osim od ljudi koji zive tamo i koji se osjecaju slobodnim da tako nesto kazu jer su i sami dio toga, pa namjerno pretjeruju da bi dokazali neku poentu, ili ni sami ne znaju da je i Evropa puna slicnih problema koje oni navode ("ovo samo kod nas ima").
Ako ti nesto znaci, stice se dojam da su ljudi vise optimisticni zadnjih 5-6 godina u vezi BiH nego prije.