perscitus wrote: ↑07/02/2024 04:56
Nemoj brate više ja, hajd malo ti. Šta si, ko si, gdje živiš, čime se baviš, jesi li sretan, koja je tvoja priča?
Ukratko, dosao na faks u Ameriku poslije rata i evo tu sam vec vise od 20 godina. Prve 4 godine, dok sam bio na dodiplomskom, mislio sam se vracati. Poslije krenuo na magisterij, pa na jos jedan magisterij (

) i nije mi vise padalo napamet nazad. Danas radim ono sto volim, na poslu koji mi odgovara, i to mi je bitno. Nemam se namjeru vracati u BiH niti seliti iz Amerike, mada vjerovatno privremeno idem u Evropu na neko vrijeme. (moracu i ja ganjati ovu digital nomad vizu

) Stekao raju i prijatelje, i uopste mi je nejasno kad neko kaze na Zapadu ljudi hladni ovo ono. Inace 99% mojih prijatelja iz mladosti ne zivi vise u BiH, u stvari ja sam i medju zadnjim otisao, tako da mi je i strana ta ideja o drustvenom zivotu u BiH u odnosu na ovdje. "Ljudi hladni" i ta prica je za mene lijeni stereotip. U stvari ne vidim apsolutno nikakvu razliku izmedju otvorenosti ili spremnosti na neki prijateljski odnos, bilo sta, izmedju prosjecnog Amera i prosjecnog Bosanca.
A inace naravno da u BiH volim doci jer je nesto sto poznajem i gdje se osjecam domace. Pita ispod saca, cevapi i tako te stvari, ono, nije da mi je mrsko pojesti, ali ono, who are we kidding.

Radije bi jeo te tvoje tacose svaki dan. Mogao bih svasta jos o Sarajevu napisati, ali ovdje se ljudi lako uvrijede jbg,..nije ovaj forum za takve stvari svakako.
No glavna stvar zbog kojeg tamo ne zelim vise da zivim je sto ne zelim da mene ili moju djecu opet nekad tamo u buducnosti zadesi rat, da mi kakav cetalj ponovo zakuca na vrata, i da sve ono sto sam citav zivot stvarao ispari (kao sto je mojim roditeljima, kao sto je njihovim roditeljima, kao sto je i generacijama i generacijama prije). Mene patriotizam vise ne zanima i nema te zemlje za koju bi se ja vise zrtvovao.
Inace, nije mi bio san otici bas u Ameriku, ali sam htio ici vani bilo gdje, a ovo je prva prilika koja se otvorila. O Americi je sve poznato, i dobro i lose, tako da ne moram i ja. (Tvoja vidjenja Amerike i Kanade su malo receno pretenciozna

) Napisao sam vec ranije, glavne prednosti Amerike su karijera i osjecaj pripadnosti (u odnosu na zemlje-nacije Evrope). Prednost je i sto je zemlja ogromna pa mozes svasta da biras. Prednost je sto ima toliko imigranata i razlicitih ljudi, pa nisu svi na isti kalup. Prednost je relativno jeftin zivot, za takav standard. Prednost je dobra, ne losa hrana, jer hrane imas kakve hoces, gdje hoces, osim ako nisi debil pa da jedes hot dogove. (mada ja sve hocu dobar hot dog da pojedem, jer nisam jeo hot dog 20 godina

) Prednost je izbor pive

, jer takvog izbora na toliko mjesta nema nigdje, ni blizu. Ima specijalizovana piva te zemlje, kao sto ima i specijalizovana hrana te zemlje, ali izbor drugih je nikakav.
Inace u tom tvom Meksiku sam vise puta dozivio da na mene gledaju kao gradjanina drugog reda kad im kazem odakle sam (bijelca drugog reda, da budem precizniji), jer kontaju da je to tako u Evropi i da je to normalno, jer to i Evropljani/Amerikanci tako rade. Cak sam i jednom cuo da ja u stvari nisam bijelac (sto je trebala biti uvreda). Pa ono ko u stilu ti si tamo kod vasih na dnu ljestvice, pa cemo te i mi manje postovati. Tako da ta tvoja prica o Latinosima koji su prijazni prema Bosancima, ooo brate dzesi sta si, mi je malo hm hm. (Ima i ona pricica kad je BiH igrala prijateljsku u Americi sa Meksikom, pa je onaj njihov selektor imao pravo lijepe rijeci da kaze o nama). Ljudi su nacionalisti zesci.
Doduse ovo su Meksikanci, koji su drukciji od ostalih. Od drugih Latinosa to nisam dozivio. Od Kolumbijaca sam recimo naucio sta znaci "chocha peluda"

, a od Argentinaca kako se pravi chicmichurri i kako se rostilja, kako se pravi parrilla. I koliko uopste mesa mogu pojest (i oni i Brazilci).
I sad ti meni o bureku ispod saca.