Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Didier

#16201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

perscitus wrote: 06/02/2024 05:49 Eto drage moje Sarajlije, nakon šamaranja njemačke dijaspore, zatim američke, došli su na red i Kanađani. Znam da većina zna ali mlađa generacija neka ima uvid da ovo što nam oni prezentuju je sve šupljo, nemaju oni ba ništa, mrtva plastika, kakav bruto, kakav neto, ništa opipljivo, ništa realno, sve je virtuelno, samo piskaraju po internetu, izvlače neke statistike a u stvarnosti sama patetika, samo rade i spavaju, jedni izbjegavaju metke po školama, drugi šprice po ulicama, treći lude beskućnike po parkovima, a četvri poput našeg Sokrata sve to zajedno pa i medvjede pri tom. Vjerujte, Sarajevo je život u odnosu na ove prčije i pustopoljine, idemo u pozorište, idemo na utakmice, jedemo dobro meso, redovne kafice, smijemo se, imamo najljepši jezik na svijetu, naljepše žene na svijetu, imamo planine, rijeke, mora, naše cuke i naše mace. I što je najbitnije, ne možemo šuplje :D :bih:

Iako si Pitar, popravio si mi dane ovim svojim postovima. A mislim da se i znamo :mrgreen:

I love you :kiss:
perscitus

#16202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 01:34
sime_cipol wrote: 07/02/2024 01:19 Mozda niko nije direktno rekao, ali se ovdje ponasate kao da ste Boga za bradu povukli jer ste vani. Tipa ono, ja sam najpametniji, imam platu 3000 necega, sta ces mi ti pricati zivis dole i radis za 1000 KM
Nista znaci neko ko je vani, na temu o odlasku vani, treba ljudima koji nisu vani da se izvinjava u svakom postu da se ne bi ko slucajno uvrijedio.
Ako nisi u stanju cuti ono sto ne zelis, sto dolaziti na temu uopste? Da trazis potvrdu svojih uvjerenja ili da nesto naucis?
A šta ćeš ga bogati ti naučiti? Kako da podgrijava hot dogove dok on jede pite ispod sača, kako da koristi sprej za mede dok on u mahali ispija kafice, kako da postavlja zamke za kojote dok on zavodi na Vilsu curice? Hajde da čujem šta ga ti imaš učiti svega ti?
I ja sam došao u Kanadu ko izgrađen čovjek, nisam tamo završio ništa što prije nisam, uzeo pasoš, odradio posao i zbogom žohari, eto vam narkomani i snijeg pa se lopatajte sa njima a mene zaobiđite. :bih:
perscitus

#16203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

@Didier

Ništa, na fudbalu se i dalje mrzimo ko svinjske konzerve jer smo ozbiljni u malim stvarima ali u ovim velkim moramo biti neozbiljni i realni jer jezik samuraja je jedini koji razumiju :D
Didier

#16204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

perscitus wrote: 07/02/2024 02:39 @Didier

Ništa, na fudbalu se i dalje mrzimo ko svinjske konzerve jer smo ozbiljni u malim stvarima ali u ovim velkim moramo biti neozbiljni i realni jer jezik samuraja je jedini koji razumiju :D
Ali pazi, mi se mrzimo u fudbalu, ali imamo za koga navijati, znamo za šta živimo, i zašto dolazimo na naše siromašne utakmice, pohodimo Lavor i Grbavicu, i jedva čekamo vikend koji smo u Sarajevu, pa da možemo otići.

Ovi jadnici odu jednom godišnje jer ne mogu priuštiti da gledaju bajerne, ajakse i slično od tamošnje elite koja nikad neće postati.
Didier

#16205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

A daj mi reci, Čimburijade ti, šta to možeš uraditi sa 5G signalom na mobitelu što ne možeš sa 4G signalom?
perscitus

#16206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Tačno tako :thumbup: . Evo ovaj Sokrat kune se u Tottenham, 20 postova izbjegava da kaže odakle je, jer vidim da nema dodira sa većim gradovima, i 21 post prizna da je iz vukojebine, što nema ništa loše u tome, da voli vukojebinu, njegove riječi, jer voli prirodu... A prije toga ''priznao'' kako mu u komšiluku ima barem 20 italijanskih restorana :lol: :lol: :lol: . Jao kako lažu pa ne treba njima pozorište oni su drama sami po sebi. :lol:
Osmi Socrates

#16207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

5G mreža je važna zbog ekonomije. Ako je nemaš, sve manje si relevantan. Strane investicije u budućnosti dolaze u pitanje.
jeza u ledja

#16208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

perscitus wrote: 07/02/2024 02:37
sime_cipol wrote: 07/02/2024 01:19 Mozda niko nije direktno rekao, ali se ovdje ponasate kao da ste Boga za bradu povukli jer ste vani. Tipa ono, ja sam najpametniji, imam platu 3000 necega, sta ces mi ti pricati zivis dole i radis za 1000 KM
Nista znaci neko ko je vani, na temu o odlasku vani, treba ljudima koji nisu vani da se izvinjava u svakom postu da se ne bi ko slucajno uvrijedio.
Ako nisi u stanju cuti ono sto ne zelis, sto dolaziti na temu uopste? Da trazis potvrdu svojih uvjerenja ili da nesto naucis?
A šta ćeš ga bogati ti naučiti? Kako da podgrijava hot dogove dok on jede pite ispod sača, kako da koristi sprej za mede dok on u mahali ispija kafice, kako da postavlja zamke za kojote dok on zavodi na Vilsu curice? Hajde da čujem šta ga ti imaš učiti svega ti?
I ja sam došao u Kanadu ko izgrađen čovjek, nisam tamo završio ništa što prije nisam, uzeo pasoš, odradio posao i zbogom žohari, eto vam narkomani i snijeg pa se lopatajte sa njima a mene zaobiđite. :bih:
Znaci ti si, kao i ovaj ti haver Didier, otisao vani na taj isti Zapad i sad pametujes ljudima nazad u BiH da je Zapad kurac, a nema bolje od Bosne, istovremeno podjebavajuci ljude koji zive na Zapadu. To uostalom radi i ovaj urednik teme, zaboravih mu nick.
Pateticno. Zasto, umjesto tapsanja jedan drugog po ramenima, ne napisete ljudima otidjite i vi vani, kao sto smo mi, pa iskoristite taj Zapad, kao sto smo i mi, pa onda razmisljajte gdje cete i sta cete? A?

Zlobnici bi pomislili da mozda nije slucajno do vas? Mozda se niste bas najbolje snasli u onome sto pruza Zapad pa se promjenila ploca? Sad ide druga prica za one koji rado slusaju.

Ako sta taj neko moze nauciti to je da ne slusa vas. :wink:
Osmi Socrates

#16209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Hajd' što je minimum pet godina života izgubio (zbog svoje nepromišljenosti, a zbog čega drugo?), al' što se time i hvali.

Ma, iskreno, nije ni to. Ibretim se još na Taco stand. Taco stand pristup emigraciji. :lol:
Osmi Socrates

#16210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

I inače se nemojte zavaravati da ljudi uče jedni od drugih išta ikad.

Uopšte ne razumijem šta mislite pod tim.
perscitus

#16211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 04:10

Znaci ti si, kao i ovaj ti haver Didier, otisao vani na taj isti Zapad i sad pametujes ljudima nazad u BiH da je Zapad kurac, a nema bolje od Bosne, istovremeno podjebavajuci ljude koji zive na Zapadu. To uostalom radi i ovaj urednik teme, zaboravih mu nick.
Pateticno. Zasto, umjesto tapsanja jedan drugog po ramenima, ne napisete ljudima otidjite i vi vani, kao sto smo mi, pa iskoristite taj Zapad, kao sto smo i mi, pa onda razmisljajte gdje cete i sta cete? A?

Zlobnici bi pomislili da mozda nije slucajno do vas? Mozda se niste bas najbolje snasli u onome sto pruza Zapad pa se promjenila ploca? Sad ide druga prica za one koji rado slusaju.

Čovječe božiji jel ja tebi trebam crtati!? Ništa meni zapad nije pružio nego samo moje dvije ruke i jedna glava. Posao koji radim je isti posao koji sam radio i prije Kanade i poslije Kanade i u sklopu je iste organizacije za koju radim više od deset godina. Ako ću se kome zahvaljivati to će biti vlastima Kolumbije, Perua i Meksika jer sam kod njih proveo većinu ovog desetljeća! O Evropi da i ne pričam, a u Kanadi najmanje!

Druga stvar, za ono ''verbalno cipelarenje'' nije istina, ja sa svakim normalnim želim razgovarati i mijenjati iskustva ali ako ja prihvatim tvoje gledište a ti za moje kažeš šta je pičko, žderi tacos, jebeš jeftine kolumbijske kurve, uzimaš kokain, pukao si, ti si zviz, ti si ovo, ti si ono, ti si govno i šta ćeš ti...e jel šta ću ja, e sad ćeš da vidiš kad skinem kaiš i kad staneš na liniju šta ću ja bezbožnici i bezobraznici jedni nekulturni! :gunjastajl:
Dakle, možemo normalno razogovarati, a ne da mi 20 ljudi iz Njemačke skoči za vrat jer mi se ne sviđa jezik, šta je, jel ja trebam samo da šutim dok ostali pljuju po meni a i ne znaju me? Izvini, sa gospodom gospodski a sa...znaš već šta.

Tako, najbolje da ovo ostavimo sve iza nas i da krenemo normalno razgovarati. Samo naravno uz ostale stvari koje se protežu od prve stranice ove teme da uključimo i kvalitet života u sredinama u kojima se živi kako bi imali još precizniju sliku istine. A ne da izvlačimo neke liste i statistike koje veze sa vezom nemaju. :bih:
jeza u ledja

#16212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

perscitus wrote: 07/02/2024 04:29
jeza u ledja wrote: 07/02/2024 04:10

Čovječe božiji jel ja tebi trebam crtati!? Ništa meni zapad nije pružio nego samo moje dvije ruke i jedna glava. Posao koji radim je isti posao koji sam radio i prije Kanade i poslije Kanade i u sklopu je iste organizacije za koju radim više od deset godina. Ako ću se kome zahvaljivati to će biti vlastima Kolumbije, Perua i Meksika jer sam kod njih proveo većinu ovog desetljeća! O Evropi da i ne pričam, a u Kanadi najmanje!

Druga stvar, za ono ''verbalno cipelarenje'' nije istina, ja sa svakim normalnim želim razgovarati i mijenjati iskustva ali ako ja prihvatim tvoje gledište a ti za moje kažeš šta je pičko, žderi tacos, jebeš jeftine kolumbijske kurve, uzimaš kokain, pukao si, ti si zviz, ti si ovo, ti si ono, ti si govno i šta ćeš ti...e jel šta ću ja, e sad ćeš da vidiš kad skinem kaiš i kad staneš na liniju šta ću ja bezbožnici i bezobraznici jedni nekulturni! :gunjastajl:
Dakle, možemo normalno razogovarati, a ne da mi 20 ljudi iz Njemačke skoči za vrat jer mi se ne sviđa jezik, šta je, jel ja trebam samo da šutim dok ostali pljuju po meni a i ne znaju me? Izvini, sa gospodom gospodski a sa...znaš već šta.

Tako, najbolje da ovo ostavimo sve iza nas i da krenemo normalno razgovarati. Samo naravno uz ostale stvari koje se protežu od prve stranice ove teme da uključimo i kvalitet života u sredinama u kojima se živi kako bi imali još precizniju sliku istine. A ne da izvlačimo neke liste i statistike koje veze sa vezom nemaju. :bih:
Ok vazi, evo normalno cemo razgovarati.

De ti meni reci gdje se tebi od tih zemalja najvise svidja?
perscitus

#16213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Nemoj brate više ja, hajd malo ti. Šta si, ko si, gdje živiš, čime se baviš, jesi li sretan, koja je tvoja priča?
Bodkin

#16214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 06/02/2024 18:52 A jbt uvijek ista stvar - likovi koji su otisli vani, stekli drzavljanstva, zaradili mozda para, i sad mogu da biraju gdje ce i sta ce, dodju na ovaj forum pametovati raji kako je Zapad bljak, fuj, hrana nikakva, klima uzasna, ljudi ljudozderi, narkosi po ulicama... Zapad ne valja, nemojte ni dolazit jebiga.
Jest da sam ja otisao, jest da sam ja tamo radio, jest da sam ja stekao papire, proputovao svijeta sa tim istim papirima i tim istim parama, kupio imovinu, skolovao se, ali vjerujte mi kad vam kazem nemojte tamo ici zajebacete se....kao...ja?
:oops:

Forumas koji nikad nije zivio vani, koji dodje ovdje da nesto pametno procita, naci ce samo kompleksase koji se medjusobno prepiru kome je zivot u bolji. Cast izuzecima koji razumiju da nije tema o njima.
Top post :thumbup:
jeza u ledja

#16215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

perscitus wrote: 07/02/2024 04:56 Nemoj brate više ja, hajd malo ti. Šta si, ko si, gdje živiš, čime se baviš, jesi li sretan, koja je tvoja priča?
Ukratko, dosao na faks u Ameriku poslije rata i evo tu sam vec vise od 20 godina. Prve 4 godine, dok sam bio na dodiplomskom, mislio sam se vracati. Poslije krenuo na magisterij, pa na jos jedan magisterij ( :skoljka: ) i nije mi vise padalo napamet nazad. Danas radim ono sto volim, na poslu koji mi odgovara, i to mi je bitno. Nemam se namjeru vracati u BiH niti seliti iz Amerike, mada vjerovatno privremeno idem u Evropu na neko vrijeme. (moracu i ja ganjati ovu digital nomad vizu :-) ) Stekao raju i prijatelje, i uopste mi je nejasno kad neko kaze na Zapadu ljudi hladni ovo ono. Inace 99% mojih prijatelja iz mladosti ne zivi vise u BiH, u stvari ja sam i medju zadnjim otisao, tako da mi je i strana ta ideja o drustvenom zivotu u BiH u odnosu na ovdje. "Ljudi hladni" i ta prica je za mene lijeni stereotip. U stvari ne vidim apsolutno nikakvu razliku izmedju otvorenosti ili spremnosti na neki prijateljski odnos, bilo sta, izmedju prosjecnog Amera i prosjecnog Bosanca.
A inace naravno da u BiH volim doci jer je nesto sto poznajem i gdje se osjecam domace. Pita ispod saca, cevapi i tako te stvari, ono, nije da mi je mrsko pojesti, ali ono, who are we kidding. :-) Radije bi jeo te tvoje tacose svaki dan. Mogao bih svasta jos o Sarajevu napisati, ali ovdje se ljudi lako uvrijede jbg,..nije ovaj forum za takve stvari svakako.
No glavna stvar zbog kojeg tamo ne zelim vise da zivim je sto ne zelim da mene ili moju djecu opet nekad tamo u buducnosti zadesi rat, da mi kakav cetalj ponovo zakuca na vrata, i da sve ono sto sam citav zivot stvarao ispari (kao sto je mojim roditeljima, kao sto je njihovim roditeljima, kao sto je i generacijama i generacijama prije). Mene patriotizam vise ne zanima i nema te zemlje za koju bi se ja vise zrtvovao.

Inace, nije mi bio san otici bas u Ameriku, ali sam htio ici vani bilo gdje, a ovo je prva prilika koja se otvorila. O Americi je sve poznato, i dobro i lose, tako da ne moram i ja. (Tvoja vidjenja Amerike i Kanade su malo receno pretenciozna :lol: ) Napisao sam vec ranije, glavne prednosti Amerike su karijera i osjecaj pripadnosti (u odnosu na zemlje-nacije Evrope). Prednost je i sto je zemlja ogromna pa mozes svasta da biras. Prednost je sto ima toliko imigranata i razlicitih ljudi, pa nisu svi na isti kalup. Prednost je relativno jeftin zivot, za takav standard. Prednost je dobra, ne losa hrana, jer hrane imas kakve hoces, gdje hoces, osim ako nisi debil pa da jedes hot dogove. (mada ja sve hocu dobar hot dog da pojedem, jer nisam jeo hot dog 20 godina :lol: ) Prednost je izbor pive :D , jer takvog izbora na toliko mjesta nema nigdje, ni blizu. Ima specijalizovana piva te zemlje, kao sto ima i specijalizovana hrana te zemlje, ali izbor drugih je nikakav.

Inace u tom tvom Meksiku sam vise puta dozivio da na mene gledaju kao gradjanina drugog reda kad im kazem odakle sam (bijelca drugog reda, da budem precizniji), jer kontaju da je to tako u Evropi i da je to normalno, jer to i Evropljani/Amerikanci tako rade. Cak sam i jednom cuo da ja u stvari nisam bijelac (sto je trebala biti uvreda). Pa ono ko u stilu ti si tamo kod vasih na dnu ljestvice, pa cemo te i mi manje postovati. Tako da ta tvoja prica o Latinosima koji su prijazni prema Bosancima, ooo brate dzesi sta si, mi je malo hm hm. (Ima i ona pricica kad je BiH igrala prijateljsku u Americi sa Meksikom, pa je onaj njihov selektor imao pravo lijepe rijeci da kaze o nama). Ljudi su nacionalisti zesci.
Doduse ovo su Meksikanci, koji su drukciji od ostalih. Od drugih Latinosa to nisam dozivio. Od Kolumbijaca sam recimo naucio sta znaci "chocha peluda" :lol: , a od Argentinaca kako se pravi chicmichurri i kako se rostilja, kako se pravi parrilla. I koliko uopste mesa mogu pojest (i oni i Brazilci).
I sad ti meni o bureku ispod saca.
Bodkin

#16216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 00:39
perscitus wrote: 06/02/2024 23:47
jeza u ledja wrote: 06/02/2024 20:58
Mozda ti mislis da je diskusija o tome koji je aspekt zivota u BiH bolji/gori nego u Njemackoj, Svedskoj, Americi, u stvari ismijavanje ljudi koji zive u Bosni? Nije valjda da ako neko napise da je javni prijevoz ili zagadjenost vazduha u BiH gore nego u recimo Svedskoj - u stvari "ismijavanje"? Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas.
Pa dobro ali zašto onda ti misliš da je ismijavanje ako neko, tj. ja, kažem da je život u Medežinu, Buenos Airesu, Guadalajari, Mexico City-u, Sarajevu, Beogradu, Budimpeštu, Istanbulu, etc, bolji nego u kanadskim provincijama jer ne rade svi u uredu niti im plata ovisi od mjestu boravka? Pogotovo sa ovim mlađim generacijama koji su nomadi, gejmeri, i šta ti ja znam šta sve ne. Jebi ga, nemoj biti licemjeran, ako ti ismijavaš nečiji vazduh onda nemoj se ljutiti ako tebi neko ismijava medvjede i bekućnike oko kuće i zamrznutu hranu po benzinskim pumpama. Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas. Tema je da pričamo ljudski o svim aspektima pozivinih i negativnih strana iseljenja u drugu državu a ne da se držimo samo vaših poslova. Jebi ga, nije vam rođendan, ima i drugačijih tipova ljudi na temi.
Ne “dozivljavam” ja to tako vec ga ti sam takvim predstavljas. Nemam ja nista protiv da ti ismijavas Kanadu, sta fali? Samo ti trebas shvatiti da je nekima od nas jasno da to radis radi vlastitih kompleksa. Navodno ismijavanje ljudi u BiH ti tu samo sluzi kao izgovor. Ti si valjda njihov zastitnik, sta li?
Ali je cinjenica da se masa forumasa upalilo sto je neko popljuvao njihovu novu domovinu. Iz kojeg razloga, nek oni sami odluce. Meni je legitimno sto neko misli da je medellin bolji od toronta. Grad je top za odredjene tipove ljudi
mali_balon

#16217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

jeza u ledja wrote: 06/02/2024 18:52 A jbt uvijek ista stvar - likovi koji su otisli vani, stekli drzavljanstva, zaradili mozda para, i sad mogu da biraju gdje ce i sta ce, dodju na ovaj forum pametovati raji kako je Zapad bljak, fuj, hrana nikakva, klima uzasna, ljudi ljudozderi, narkosi po ulicama... Zapad ne valja, nemojte ni dolazit jebiga.
Jest da sam ja otisao, jest da sam ja tamo radio, jest da sam ja stekao papire, proputovao svijeta sa tim istim papirima i tim istim parama, kupio imovinu, skolovao se, ali vjerujte mi kad vam kazem nemojte tamo ici zajebacete se....kao...ja?

Forumas koji nikad nije zivio vani, koji dodje ovdje da nesto pametno procita, naci ce samo kompleksase koji se medjusobno prepiru kome je zivot u bolji. Cast izuzecima koji razumiju da nije tema o njima.
Ma pustis njih dvojicu nek se vole.....niti ih citas niti citiras.....svakako im pamet iz usiju curi....sve znaju sve su prosli.....a kod privatnika rahmana bi se raspali za 2h....pusti ih nek uzivaju i nekom svom svijetu gdje nemaju nigdje nikoga s kim bi podijelili taj neki uspijeh u zivotu pa dodji ovdje da seru i lazu....nek cipelare, nek uzivaju u stecenom znanju i bogatstvu.....ali kad tad ce doci cica na kolica, sto bi narod rekao, kada ce im se taj svijet raspasti i te neke naocale kojom gledaji svijet ce otici u ku..c.....

Pogledaj bbc humoristicku seriju o vampirima (what we do in the shadows) izemdju ostalih ima i energetski vampir, koji crpi energiju iz ljudi....kaze najvise energije od ljudi uzme na trolanju po forumima i drustvenim mrezama....isto ova dvojica
ZoomZoomKiwi

#16218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Didier wrote: 07/02/2024 02:59
A daj mi reci, Čimburijade ti, šta to možeš uraditi sa 5G signalom na mobitelu što ne možeš sa 4G signalom?
Pa realno govoreći meni, za moje potrebe, brže od HSDPA (3G) ne treba. Al’ nije to poenta.
Bodkin

#16219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

EFD22 wrote: 07/02/2024 07:07
Pa realno govoreći meni, za moje potrebe, brže od HSDPA (3G) ne treba. Al’ nije to poenta.
Pa nije 5G bitan za krajnjeg korisnika toliko niti je to jedino gdje se koristi
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

jeza u ledja wrote: 07/02/2024 00:42
Hajvan wrote: 06/02/2024 23:55itekako da
Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .

Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.

Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?

Fakat me zanima, koji su to primjeri ismijavanja?
Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga. :D
mali_balon

#16221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 07/02/2024 07:34
jeza u ledja wrote: 07/02/2024 00:42
Hajvan wrote: 06/02/2024 23:55itekako da
Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .

Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.

Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?

Fakat me zanima, koji su to primjeri ismijavanja?
Pa ako stvarno ne vidis cherry picking podataka gdje je BiH po nekoj statistici najgora, nesuptilne i suptilne insinuacije kako se u BiH samo sjedi pred granapom i pije piva sa jaranima, kako imamo najgori sistem u svemu, kako ljudi koji zive u BiH ne znaju kako je vani jer nista nisu vidjeli osim svoje mahale, kako imamo najzagadjeniji zrak, nazivanje BiH rupom i supkom Evrope, svodjenje bh ekonomije na proizvodnju pasteta, a ekonomski napredak na milostinju dijaspore, e onda jebi ga. :D
Sve sto si nabrojao nije problem vecina je i istina, do problema dolazimo kada neko kaze, da je ovo sto si nabrojao, nesta najbolje na dunjaluku....npr kad kaze eeeeee imamo mi nase planineeeee imamo sumaaaa i vodeeee cevape pite......a kad bi vidio planine su sloveniji usro bi se a da ne govorimo o austriji ili svici....itd itd i to brani ko da si mu mater dirno....
Do problema dolazimo kada ja tebe pokusavam u nesta ubijediti a ja nisam to okusio na svojoj kozi nego cuo nekog kako prica....i to se desava u svim sferama zivota......tkz naprdzivanje..... Umjesto da ti kazem super idi probaj vidi kako je, ne ja cu ti jos nogu podapeti...i srat ovdje po forumu kako je to pih kaka
broj dva

#16222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

mali_balon wrote: 07/02/2024 06:55

Ma pustis njih dvojicu nek se vole.....niti ih citas niti citiras.....svakako im pamet iz usiju curi....sve znaju sve su prosli.....a kod privatnika rahmana bi se raspali za 2h....pusti ih nek uzivaju i nekom svom svijetu gdje nemaju nigdje nikoga s kim bi podijelili taj neki uspijeh u zivotu pa dodji ovdje da seru i lazu....nek cipelare, nek uzivaju u stecenom znanju i bogatstvu.....ali kad tad ce doci cica na kolica, sto bi narod rekao, kada ce im se taj svijet raspasti i te neke naocale kojom gledaji svijet ce otici u ku..c.....

Pogledaj bbc humoristicku seriju o vampirima (what we do in the shadows) izemdju ostalih ima i energetski vampir, koji crpi energiju iz ljudi....kaze najvise energije od ljudi uzme na trolanju po forumima i drustvenim mrezama....isto ova dvojica
They call me Nandor the relentless... because I would not relent !
512MB

#16223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Hm neznam Šime, možda brža WAN konekcija (Fixed Wireless Access) a stim i mogućnost korištenja AR i VR uređaja, do 90% manja potrošnja struje pogotovo za IOT uređaje ali i za mobitele, duži životni vijek baterija, veća sigurnost, poboljšanje pokrivenosti mrežom, brzina prijenosa (200-300 GB idu ko od šale), stabilnost prenosa podataka posebno u domeni medicine i e-auta, vojna upotreba dronova, robota, IOT senzora, Edge Computing, itd...

Al imaš pravo, Viber ide i na LTE sasvim u dure.
Last edited by 512MB on 07/02/2024 08:50, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 07/02/2024 08:31
Sve sto si nabrojao nije problem vecina je i istina, do problema dolazimo kada neko kaze, da je ovo sto si nabrojao, nesta najbolje na dunjaluku....npr kad kaze eeeeee imamo mi nase planineeeee imamo sumaaaa i vodeeee cevape pite......a kad bi vidio planine su sloveniji usro bi se a da ne govorimo o austriji ili svici....itd itd i to brani ko da si mu mater dirno....
Do problema dolazimo kada ja tebe pokusavam u nesta ubijediti a ja nisam to okusio na svojoj kozi nego cuo nekog kako prica....i to se desava u svim sferama zivota......tkz naprdzivanje..... Umjesto da ti kazem super idi probaj vidi kako je, ne ja cu ti jos nogu podapeti...i srat ovdje po forumu kako je to pih kaka
Eh eto i ti insinuiras da neko iz BiH nije vidio planine po Svicarskoi i Austriji :-)
dr_Evil

#16225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 06/02/2024 18:06
Neko je neki dan postavljao ovu cifru za razlicite drzave Amerike, i ona se kretala od 10% do negdje 35% mescini. Najvisa je bila na Hawajima i u Californiji. Hocu reci da mi se ta tvoja cifra od 30% cini jako velikom, bar za ovdje preko okeana.
Amerika je drugi sistem po svemu od europe:

Bolig utgjør en stadig større del av norske husholdningers forbruk. Mer enn 36 prosent går til det å bo. Det viser SSBs forbruksundersøkelse for 2022. For lavinntektshusholdninger går 44 prosent av forbruket med til bolig

Mjesto za stanovanje je svakim danom sve veci dio norveskog budzeta jednog domacinstva. Vise od 36% ide na stanovanje prema statistici 2022. Za manja primanja ide 44% potrosnje domacinstva
https://www.nrk.no/nyheter/ssb_-nordmen ... 1.16682998

Mogu pouzdano reci da je u Bosni jos gore stanje. Ali je srecom prijasnja generacija vecinom osigurala djecu, kradjom stanova u ratu, naslijedstvom iz komunizma, gradnjom sprata, ili tome slicno.
Post Reply